Bekijk nieuwsbrief in uw browser
alt_textalt_text

ERFGOEDLOPER

Nieuws van Centrum Groninger Taal & Cultuur en Erfgoedpartners

nummer 247 | 04/02/2022

alt_text
list

In dit  nummer

  • Cursus Begraven en Beleid
  • Platform Archeologie en publiek
  • Platform Collecties: textiel
  • Platform Borgen
  • Archeologielezing door Merel Spithoven, archeoloog
  • Archeologielezing Cuno Koopstra op YouTube
  • De nieuwe Wiesneus komt er weer aan!
  • Lespakket Van Old noar Jong is een groot succes
  • Oratie prof. dr. Martijn Wieling
  • 50 jaar Gilde van Vrijwillige Molenaars
  • Digitalisering
  • Alles over collectieregistratiesystemen en linked open data
  • Collectie Groningen uitgelicht
column-icon

Column 

Cultuur op de investeringsagenda

Vandaag voerde ik een verrassend gesprek over samenwerking aan beide zijden van de grens. Mijn gesprekspartner vertelde tussen neus en lippen door dat zij op zoek was naar een geschikte woning aan de Nederlandse kant omdat het peil van de culturele voorzieningen hier beter is. Ik vond dat niet alleen verrassend om te horen, maar het onderstreepte voor mij ook het brede belang van cultuur voor zowel inwoners als gemeenten. Het vergroten van de leefbaarheid en woonkwaliteit gaat hand in hand met het hebben van culturele voorzieningen en waardevol erfgoed. Dat is geen nieuw gegeven, maar vanwege de beperkte financiële middelen zullen de meeste gemeenten keuzes moeten maken en cultuur zit vaak in de hoek waar gesneden kan worden. Het is geen wettelijke taak en het kost vooral geld. Of dat laatste klopt, waag ik te betwijfelen. Vaak loont het investeren in kunst & erfgoed omdat meer mensen in het gebied blijven wonen, bedrijven zich er willen vestigen en de toeristische ondernemingen er wel bij varen. Cultuur hoort op de investeringsagenda en levert misschien wel meer op dan de uitbreiding van het bedrijvenpark. Het vraagt wel een andere manier van denken en of dat gaat gebeuren hangt voor een groot deel van de verkiezingen af.  Volgende maand is het zover: op 16 maart mogen we weer stemmen voor de gemeenteraad. Ik hoop op mooie programma’s met een vooruitziende blik waarbij leefbaarheid, schoonheid en ontwikkeling voorop staan.

column-icon Roeli Broekhuis

Cursus Begraven en Beleid

Waarom ligt de begraafplaats precies op deze plek en waarom ziet deze er zo uit? Is dit altijd al zo geweest? Wat maakt een grafsteen typerend voor een bepaalde periode? Wat zijn de gevolgen van lokale en landelijke regels voor de verplichtingen en mogelijkheden van eigenaren en gebruikers van begraafplaatsen? Mag je vrijwilligers inzetten voor begraafplaatsbeheer en hoe regel je dat? En hoe worden begraafplaatsen in de praktijk gebruikt? Hoe multifunctioneel is de begraafplaats waarop je zelf werkzaam bent?

Op deze en nog vele andere vragen wordt ingegaan tijdens vier colleges over landschappelijke, cultuurhistorische, beleidsmatige en juridische en (multi-)functionele
aspecten. Bovendien is er ruimte om casussen uit de praktijk te bespreken en in te gaan op de ervaringen en vragen van de deelnemers. De cursus wordt afgesloten met een excursie naar enkele begraafplaatsen rond Groningen. 

Deze cursus wordt georganiseerd in het kader van het samenwerkingsverband Noordergraf, bestaande steuninstellingen voor erfgoed en landschap in de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen.

Cursus ‘Begraven en Beleid’
19 en 20 mei 2022
Meer informatie op de website.
Voor meer informatie: zie ook de cursusbrochure
 
Beeld: begraafplaats Hofstraat Winschoten; foto: archief Erfgoedpartners

Platform Archeologie en publiek
10 februari; digitaal; 13:00 -  14:30 uur

Op de agenda onder andere archeologiepodcastproject, archeologielezingen, RCE FARO-bijeenkomst, informatieronde. Dit platform is bedoeld voor beheerders van archeologische collecties,
archeologische informatiepunten en
archeologen. Tijdens het platform is gelegenheid voor de uitwisseling van kennis en ervaring en om publieksactiviteiten op elkaar af te stemmen.

Beeld: pot uit de collectie van Museum Wierdenland Ezinge; foto: Anton Tiktak
Arte del Norte

Platform Collecties: textiel
3 maart; 13:30-16:00 uur
Locatie: Café van Museum Borg Verhildersum, Leens

Op 3 maart vindt de eerstvolgende editie van het Platform Collecties plaats. Dit is de plek waar alle medewerkers van de Groningse musea die zich met collectie bezighouden, elkaar bijpraten over ontwikkelingen in het veld. Daarnaast is er altijd een onderdeel dat gericht is op kennisbevordering.
Dat kan gaan over brandpreventie of depotinrichting, maar ook over houtworm of collectiewaardering.

Deze editie spreken we over het bewaren en conserveren van textiel. Deelnemers kunnen voorbeelden uit de eigen collectie meenemen en vraagstukken voorleggen aan de
 
spreker: Anne Marieke Millenaar, textielrestaurator. De spreker geeft praktische adviezen waar je direct mee aan de slag kunt.

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via deze link:
erfgoedpartners.nl/cursus/platform-collecties-textiel/
Aanmelden is verplicht in verband met de beperkte zaalcapaciteit vanwege corona. Deelname is gratis.

Maximum aantal deelnemers: minimaal 7, maximaal 30

Beeld: vrijwilligers textielwerkgroep Verhildersum; foto: Caroline Penris

Platform Borgen
8 maart; vooralsnog digitaal; 10:00 – 11:30 uur

Met onder andere op de agenda: Project in voorbereiding over de bescherming van de borgen-biotopen, informatieronde.
Voor het platform borgen zijn vertegenwoordigers welkom van Groninger borgen. Een aantal
borgen heeft een museale functie, andere hebben horeca of worden bewoond. Tijdens het platform worden onder andere mogelijkheden tot samenwerking besproken.

Beeld: de Burcht te Wedde; foto: Anton Tiktak, Arte del Norte

Archeologielezing door Merel Spithoven, archeoloog
Hollandse Zuinigheid; gebruikssporenanalyse op de kleine benen spitsen met weerhaken uit mesolithisch Doggerland
16 februari Veenkoloniaal Museum Veendam

In deze lezing zal Merel Spithoven de nieuwste onderzoeksbevindingen over de mesolithische kleine (<88,5mm) benen spitsen uit de Noordzee bespreken. Deze spitsen worden gevonden door verzamelaars op de stranden van Zuid-Holland. Gebruikssporenanalyse in combinatie met een boogschietexperiment leidde tot interessante resultaten. Al deze spitsen bleken zeer intensief gebruikte (curated) wapenpunten te zijn. Er zijn sporen aanwezig van onder andere binding, bindingsmateriaal, impact en reparaties. Het ziet er dus naar uit dat hergebruik toen al aan de orde was.

Aanmelden en praktische informatie
Let op: aanvangstijd vervroegd. Inloop: 19:00 uur, aanvang: 19:30 uur
In verband met coronamaatregelen is op locatie een beperkt aantal
plaatsen beschikbaar! Toegang is gratis, maar voor bezoek op locatie is reserveren verplicht. Wie heeft gereserveerd krijgt één week voor aanvang per e-mail bericht.

Reserveer een plek.
Live streaming via Facebook. Dankzij de samenwerking met Biblionet is deze lezing  op het aangekondigde tijdstip ook digitaal te volgen via een livestream op facebook.com/groningsebibliotheken. U hoeft zich voor het volgen van de livestream niet aan te melden.

Registratie via YouTube
Na afloop komt de opname van de lezing ook via YouTube beschikbaar. Zodra deze online staat volgt een aankondiging in de nieuwsbrief de Erfgoedloper en op de website van Erfgoedpartners.


Beeld: Merel Spithoven; foto: Leidsch Dagblad

 

Archeologielezing Cuno Koopstra op YouTube

Op 27 januari gaf archeoloog Cuno Koopstra de lezing ‘Een sloot aan vondsten’ in Museum Wierdenland in Ezinge. Deze lezing is nu geplaatst op YouTube
Binnenkort wordt deze video voorzien van ondertiteling.

Beeld: Mug Ingenieursbureau

Reminder voor basisscholen in Groningen:
Geef je op voor de Wiesneus 2022: Dreumen!

De nieuwe Wiesneus komt er weer aan!

Hét kindertijdschrift helemaal geschreven in het Gronings verschijnt eind deze maand en heeft dit keer als thema Dreumen. Iedereen droomt, je hebt grote dromen, fantasierijke dromen en dromen waarin dingen gebeuren die je niet voor mogelijk hield. Juist basisschoolkinderen hebben vaak inspirerende en leerzame dromen, reden te meer om hierover met de leerlingen in gesprek te gaan. In de Wiesneus van 2022 daarom aandacht voor dromen, wat ze voor jou kunnen betekenen en hoe leuk het is om te dromen. Ook in deze editie staan speciale puzzels en prijsvragen waar de kinderen aan mee kunnen doen. Alle basisscholen in Groningen kunnen de Wiesneus gratis aanvragen bij Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC). Lees verder: Oproep basisscholen in Groningen: Geef je op voor de Wiesneus 2022: Dreumen! | CGTC
Wil je als docent of school de Wiesneus 2022 ook aanvragen voor leerlingen en gebruiken in de klas? Meld je dan vóór 16 februari aan via de website van CGTC  

Beeld:  omslag Wiesneus 2022

 

Lespakket Van Old noar Jong is een groot succes

Het lespakket Van Old noar Jong, waarmee kinderen op de basisschool kennis kunnen maken met en onderzoek doen naar de Groningse taal, heeft de provincie veroverd. Alle 97 op dit moment beschikbare pakketten zijn inmiddels vergeven. Maar niet alleen scholen uit Groningen gaan aan de slag met het Gronings; ook een aantal scholen uit Drenthe, Overijssel en zelfs Friesland hebben het pakket aangevraagd. Daarnaast is de bijbehorende app 'Van Old noar Jong' inmiddels al meer dan 2.000 keer door individuele gebruikers gedownload.


Beeld: Martijn Wieling

Oratie prof. dr. Martijn Wieling

Op 4 maart om 16:15 uur vindt in het Academiegebouw de oratie plaats van bijzonder hoogleraar Nedersaksische/Groningse taal en cultuur Martijn Wieling. Tijdens de lezing, getiteld ‘Dialect digitaal: nieuwe kansen voor streektaalgebruik en -onderzoek’, bespreekt Wieling de digitale technieken waarmee de variatie en verandering in het Nedersaksisch onderzocht wordt. Het zal onder andere gaan over de apps 'Stemmen van Grunnen' en 'Van Old noar Jong' en de ontwikkeling van een Gronings tekst-naar-spraak systeem. Voorafgaand aan de oratie is er een stadswandeling met verschillende thematische stops. Aanmelden voor de oratie kan tot 25 februari via de website van de RUG, waar de oratie ook gelivestreamd zal worden.

Kijk voor meer informatie en actualiteiten over de Groninger taal en cultuur op www.cgtc.nl.

Beeld: Martijn Wieling

50 jaar Gilde van Vrijwillige Molenaars

Op 15 april 1972 werd het Gilde van Vrijwillige Molenaars opgericht. Aanleiding voor de oprichting was dat men in de jaren zestig besefte dat het aantal beroepsmolenaars steeds kleiner zou worden en hun gemiddelde leeftijd steeds hoger. Het molenaarsvak werd met uitsterven bedreigd. De molens, die in voorgaande jaren al in aantal enorm waren afgenomen, zouden geheel of vrijwel geheel tot stilstand komen.

Op 21 februari 1970 werden de eerste examens afgenomen door De Hollandsche Molen, op de verfmolen De Kat in Zaandam. Op 7 maart 1970 werden de eerste vijf diploma's uitgereikt. Sinds die tijd is het Gilde uitgegroeid tot een vereniging met ruim 2650 leden, waarvan ongeveer twee-derde gediplomeerd en een-derde in opleiding is.

Het 50-jarig bestaan wordt uitgebreid gevierd met allerlei activiteiten in de verschillende afdelingen, een wereldrecordpoging op 9 april, een jubileumboek en een spetterend eindfeest. Elke maand van het jubileumjaar staat er een andere afdeling in het zonnetje. De afdelingen verzorgen dan leuke (streekeigen) molen(aars) activiteiten. De maand maart is voor de provincie Groningen.
 
Pelmolens
Iedere provincie besteedt een maand lang aandacht aan een onderwerp dat met die provincie een raakvlak heeft. Groningen staat bekend om de nog grote hoeveelheid pelmolens die er staan. Pelmolens zijn uitgerust met een werktuig, dat van gerst gort maakt, door het schilletje van de gerstkorrel af te halen. Gerst was in vroeger dagen een belangrijke bron voor de dagelijkse voeding.

Om die reden wordt de pelmolen en het hele pel-proces over het voetlicht gebracht in de maand maart. Er is een documentaire, die het hele proces in beeld brengt. Deze film zal op verschillende molens te zien zijn en ook zijn er molenaars bij wie er gortproducten geproefd kunnen worden.
Maart is dus pelmaand in Groningen. De start zal op 1 maart zijn. Dan wordt een kookboekje met gortrecepten aan de burgemeester van de gemeente Het Hogeland uitgereikt in korenmolen Hunsingo in Onderdendam. Daarna zullen er bij veel molens (vaak op zaterdag of zondag) activiteiten over pellen zijn.
Breng gerust een bezoek aan een draaiende molen. De molenaar zal u graag over zijn molen vertellen.

Beeld: koren- en pelmolen De Leeuw Zeerijp; foto: Jelte Oosterhuis

Digitalisering
Netwerk Digitaal Erfgoed: twee interessante bijeenkomsten

Stap voor stap emotienetwerken
22 februari; online; 15:00-16:30 uur

In samenwerking met erfgoedinstelling Imagine IC organiseert het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) een kennissessie over emotienetwerken. Dit is een gespreks- en onderhandelingsmethode, ontwikkeld door Imagine IC en de Reinwardt Academie. Centraal staat het inzicht in anderen en alternatieve zienswijzen – en niet een gezamenlijk gedeelde conclusie of een compromis. Deelnemers maken kennis met de methode en gaan er zelf mee aan de slag.

Beeld: NDE

Alles over collectieregistratiesystemen en linked open data
21 maart; Online; 13:00 -17:00 uur

Bent u bezig met collectiebeheer? Wilt u meer weten over collectie-registratiesystemen en wat er op dit vlak gebeurt? Tijdens dit webinar word je op de hoogte gebracht van alle ontwikkelingen op het gebied van collectieregistratiesystemen en
 
linked open data. Leveranciers en gebruikers laten zien hoe deze systemen werken.

Beeld: NDE

Collectie Groningen uitgelicht
Praalgraf Carel Hieronymus van Inn- en Kniphuisen en zijn echtgenote Anna van Ewsum; Stichting Oude Groninger Kerken

Een van de pronkstukken in de kerk van Midwolde is zonder twijfel het marmeren praalgraf van Carel Hieronymus van Inn- en Kniphuisen en zijn echtgenote Anna van Ewsum, bewoners van de borg Nienoord. Het monument werd gemaakt door Rombout Verhulst in 1656-59, in opdracht van de jonge weduwe Anna.
De liggende figuur vooraan is Carel Hieronymus van Inn- en Kniphuisen; Anna ligt achter hem. Ze rust op de Bijbel en heeft een zandloper in haar hand, het symbool der vergankelijkheid. Anna en haar echtgenoot worden geflankeerd door

 
twee putti, die het (eeuwige) leven (voet op schedel, gezicht afgewend van spiegel) en het vergankelijke leven (slang, oud gezicht en uitgedoofde toorts) symboliseren.

De staande figuur links is de tweede echtgenoot van Anna en achterneef van Carel, de in 1709 overleden Georg Wilhelm van Inn- en Kniphuisen. Het beeld werd in 1714 gemaakt door Bartholomeus Eggers, maar is van mindere kwaliteit dan de rest van het monument.


Beeld: Stichting Oude Groninger Kerken

Platform collecties: textiel

column-icon

3 maart

clock

13:30 – 16.00 uur

column-icon

Wierdenland

Cursus Begraven en Beleid

column-icon

19 en 20 mei

clock

column-icon

Doopsgezinde kerk, Groningen
 

Workshop Linked Open Data

column-icon

9 juni

clock

13:30 – 16.30 uur

column-icon

Doopsgezinde kerk, Groningen

alt_textalt_text

Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS Stichting Erfgoedpartners Lopende Diep 8 Groningen, Gr 9712 NW Netherlands (050) 313 00 52. Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.

Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.

Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken.

Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Copyright (C) 2022 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.

Stuur deze mail door naar een vriend
Update profiel

Email Marketing Powered by Mailchimp