alt_text

ERFGOEDLOPER

nummer 154 | 02 - 03 - 2018

alt_text
list

In dit nummer

  • Symposium Collectie Groningen
  • Cursus erfgoedjuf/-meester 2018
  • Over ons: nieuwe medewerker
  • Groninger Scheurkalender 2019
column-icon

Column



Ter gelegenheid van het symposium ‘Ben ik in Beeld’ op 12 maart, deze keer geen column van Roeli Broekhuis, maar halen we een voorwerp uit collectiegroningen.nl voor het voetlicht. 

In het Boerderijmuseum bij de borg Verhildersum is een fraaie collectie Groninger klederdrachten ondergebracht. Zo ook een trouwkostuum van Hilje Hopma uit 1823, dat naar de laatste mode gesneden was. Hilje Hopma werd geboren in Ellerhuizen bij Bedum op 30 maart 1800. Ze kwam uit een rijke boerenfamilie en heeft in haar schooljaren meer opleiding gehad dan gemiddeld. Bij haar huwelijk met Hendrik Jans Zijlma in 1823 droeg ze dit trouwensemble. In die tijd was het nog niet de gewoonte om in het wit te trouwen. Dit ensemble bestaat uit een jak en een aparte rok van een met bloemmotieven bedrukt katoen. Eroverheen valt een schort van tule en een sjaaltje van gebreide zijde. De floddermuts met ‘oortjes’ is gemaakt van kant uit Antwerpen. De vergulde en gouden sieraden maken het kostuum compleet. Het oorijzer is van Groninger oorsprong.

Een modieus detail is de pofmouw, waar een lange mouw onder uit komt, die over de pols valt. Het lijfje is op de traditionele manier genaaid, met een ruitvormig rugpand en vóór strak sluitend. Daaroverheen komen wijdere voorpanden, die met bandjes in hals en taille worden ingehaald. Hilje Hopma stierf op ’t Huis Ewer bij Zuurdijk in 1878.
 
Foto: Anton Tiktak, Arte del Norte
Tekst: Fred Ootjers

 


 
alt_text

Symposium 'Ben ik in Beeld'
12 maart 2018 / The Big Building / Achterweg 1, Groningen

Digitaal beeldcultuur en erfgoed is het leitmotiv van het symposium ‘Ben ik in beeld’ op maandag 12 maart en dan met name hoe de zichtbaarheid en beleefbaarheid van de Collectie Groningen vergroot kan worden. De winst van collectiegroningen.nl ligt in het leggen van verbanden tussen verschillende digitale collecties waardoor ze hele nieuwe mogelijkheden creëren voor het vertellen van verhalen over onze provincie. Zo krijgen collecties als geheel meer waarde dan elk afzonderlijk. De verhaallijnen richten zich op inwoners, ondernemers en bezoekers.

De dag begint met twee inspirerende sprekers: dr. Susan Aasman en prof. dr. Gert-Jan Hospers. Susan Aasman is universitair hoofddocent mediastudies. Gert-Jan Hospers is economisch geograaf en expert op het gebied van regiomarketing. En niet onbelangrijk, hij heeft een zwak voor Groningen blijkt in zijn boek Er gaat niets boven citymarketing.
 
’s Middags staat de praktijk centraal: Wat is er mogelijk met het beeldmateriaal uit de Collectie Groningen? En welke kansen zijn er voor culturele instellingen op het gebied van digitalisering? Hoe kunnen deze instellingen ervoor zorgen dat zij in beeld komen? Tijdens de workshops zullen verschillende partijen hier, elk vanuit hun eigen invalshoek, op ingaan.
Het symposium is bedoeld voor medewerkers van musea, erfgoedbeheerders, relaties van Erfgoedpartners en iedereen die geïnteresseerd is in de combinatie beeldcultuur en erfgoed. Voor deelname vragen wij € 15,- per persoon (koffie/thee/lunch). Het is echter ook mogelijk een deel van de dag bij te wonen; deelname is dan gratis.

Kijk op onze website voor meer informatie.

Foto: Anton Tiktak, Arte del Norte


 
alt_text

Cursus erfgoedjuf/-meester

Op 9 mei start de cursus erfgoedjuf/-meester, in samenwerking met K&C. Met de cursus worden erfgoedjuffen en erfgoedmeesters opgeleid, die in staat zijn een brug te slaan tussen cultuuronderwijs en cultureel erfgoed. Ze geven scholen en erfgoedinstellingen inspirerende input, brengen verbindingen tot stand en zorgen ervoor dat erfgoedprojecten een goede basis in de uitvoering krijgen.

Er is plaats voor 10 cursisten. Het strekt tot aanbeveling om een Pabo-opleiding met onderwijsbevoegdheid of een Educatieve Master te hebben gevolgd. De kosten voor deelname zijn € 150. De cursus wordt deels bij Erfgoedpartners in Groningen, deels bij K&C in Assen en deels op locatie gegeven.

De cursus bestaat uit tien theoretische lessen en een praktijkopdracht. Het theoretische deel zal wekelijks worden gegeven van 9 mei tot en met 4 juli op de woensdagmiddagen van 16:30 uur tot 18:30 uur. De praktijkopdracht, de beoordeling en de uitreiking van

de certificaten vindt plaats na de zomervakantie.

Een greep uit de onderwerpen die tijdens de cursus behandeld zullen worden:

  • Wat is cultureel erfgoed?
  • De zakelijke kant van het zijn van erfgoeddocent
  • Het werk van de consulent, wie is waarvoor verantwoordelijk in Groningen en Drenthe?
  • Verschillende disciplines in de erfgoedsector
  • De Groninger Canon en de Canon van Drenthe
  • Digitale middelen
  • Het verwerven van opdrachten
  • De CMK regeling
  • Het verzorgen van een rondleiding

Aan deze cursus werken diverse mensen van onderwijs- en erfgoedinstellingen mee. De voorlopige thema’s, data en tijden en het aanmeldformulier vindt u in de planning op onze website.

alt_text

Nieuwe medewerker

Het team van Erfgoedpartners is versterkt: Ellen Bakker (27) zal een jaar voor ons werkzaam zijn als trainee. Ellen gaat zich voornamelijk inzetten voor Collectie Groningen. Dat betekent dat zij bijvoorbeeld informatie zal toevoegen over de top tien van de musea. Daarvoor zal zij musea bezoeken om met de medewerkers van gedachten te wisselen over extra informatie over de objecten op de website.
Verder werkt zij aan het maken van digitale exposities die straks op de site te vinden zullen zijn. “Het aardige is dat je een expositie uit verschillende collecties kunt samenstellen, die fysiek niet altijd mogelijk zou zijn.” Voor Ellen is de waarde van de website dat het 
 
publiek op deze manier ziet hoe prachtig ons Gronings erfgoed is. Zij bezoekt zelf ook graag musea, zowel in binnen- als buitenland. Dat verklaart ook wel haar studiekeuze die leidde tot een bachelor in kunstgeschiedenis en een master in een conservatorenopleiding. Een stage bracht haar naar het Groeningemuseum in Brugge. Daar werkte ze mee aan een tentoonstelling over prenten. Concreet: collectieregistratie, rondleidingen geven, onderzoek naar de collectie, zaalteksten schrijven. “Ik heb hierdoor inzicht gekregen in het organiseren van een tentoonstelling en de dagelijkse praktijk van een museum.”
alt_text

Groninger Scheurkalender 2019

Flyer Groninger Scheurkalender 2018

De Groninger Scheurkalender is inmiddels een begrip: vanaf 2014 verschijnt deze jaarlijks. Aanleiding voor de uitgave was om een positief beeld te geven over de provincie. De initiatiefnemers vonden namelijk dat het beeld dat de media schetsten te eenzijdig was. De Groningers werden uitgenodigd hun beeld van de provincie te delen met anderen onder het motto ‘wat beweegt jou in Groningen’. Er kwamen meteen honderden enthousiaste reacties binnen.
 
Inzenden voor editie 2019
De Groninger Scheurkalender (320 pagina’s) laat zien wat Groningers (en zij die van Groningen houden) werkelijk beweegt. Ieder jaar een unieke verzameling van persoonlijke foto’s, gedichten en korte verhaaltjes. De kalender is het resultaat van spontane inzendingen uit alle hoeken van de provincie en alle lagen van de bevolking.
Inzenden voor de editie van 2019 is al mogelijk. Een gedicht, verhaaltje, een tekening een foto of iets anders dat uw ‘Groninger gevoel’ goed tot uitdrukking brengt?

www.groningerscheurkalender.nl
agenda-icon

Agenda

alt_text

Noordelijke Lustwarande
 

column-icon

7 maart

clock

10:30 - 16.30 uur

column-icon

Schloss Evenburg Leer

alt_text

Symposium Collectie Groningen

column-icon

12 maart

clock

10:00 - 16.00 uur

column-icon

The Big Building

alt_text

Platform Directeuren
 

column-icon

20 maart

clock

10:00 - 12.00 uur

column-icon

Verhildersum

alt_text

Inspiratiebijeenkomst Maand van de Geschiedenis

column-icon

5 april

clock

16:00 - 20.00 uur

column-icon

Lutherse Kerk

alt_text

Start cursus erfgoedjuf/-meester
 

column-icon

9 mei

clock

16.30 - 18.30 uur

column-icon

Erfgoedpartners

alt_text

Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS Stichting Erfgoedpartners Lopende Diep 8 Groningen, Gr 9712 NW Netherlands (050) 313 00 52. Reacties en kopij: pol@erfgoedpartners.nl.

Mocht u de Erfgoedloper in uw e-mail niet goed kunnen lezen, dan kunt u de webversie bekijken via deze link.

Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen, kunt u dit aangeven door een bericht te sturen naar info@erfgoedpartners.nl of door op deze link te klikken:

U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Copyright (C) 2018 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.

Stuur deze mail door naar een vriend
Update profiel

Email Marketing Powered by MailChimp