Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.                                                            Bezoek de website
Van links naar rechts: Roeli Broekhuis, Winfried Dahlke, Eske Kadijk in het Organeum voor een orgel, afkomstig van de familie Waalkens uit Blijham. Foto: Filip Vedder

Orgels verbinden grensoverschrijdend

Op 15 mei werd Klankjuweel, Orgelzomer 2019 in het Organeum in Weener officieel gepresenteerd aan de pers. Dit glossy tijdschrift, een uitgave van Erfgoedpartners in samenwerking met het Organeum in Weener, wil de deur openen naar een voor velen nog onbekende wereld: de orgels in Groningen en het aangrenzende Duitse gebied. In artikelen en interviews wordt de lezer bij de hand genomen en krijgt hij een kijkje in de keuken van organisten, orgelcommissies en concerten en wordt geïnformeerd over de activiteiten rond de Orgelzomer 2019. 2019 is namelijk een belangrijk orgeljaar. Aanleiding is de herdenking van de 300ste sterfdatum van de beroemde Duitse orgelbouwer Arp Schnitger. Van hem zijn nog 11 instrumenten in Noord-Nederland te vinden.

Dat de historische Groninger en Noord-Duitse orgels tot de belangrijkste in de wereld behoren, zal velen onbekend zijn. Met Klankjuweel en het Nederlands-Duits Orgelboekje dat later dit jaar verschijnt, en een keur aan activiteiten waaronder het Schnitgerfestival, willen Stichting Groningen Orgelland, Stichting Groningen Orgelstad en Erfgoedpartners de orgels op de (internationale) kaart zetten. De 10.000 exemplaren van Klankjuweel zijn inmiddels te vinden in kerken, VVV-kantoren, musea en andere toeristische attracties.

Een belangrijke financiële impuls voor de productie van dit tijdschrift kwam van het INTERREG V A Programma Deutschland-Nederland. Klankjuweel werd mede gefinancierd met middelen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen alsmede de deelstaat Niedersachsen.

Eske Kadijk van de EDR
Een mogelijke ondersteuning was voor de redactie van de Orgelkalender reden om contact op te nemen met Eske Kadijk, die sinds 2002 bij de EDR (Eems-Dollard Regio) werkt en mede verantwoordelijk is voor het kaderproject Net(z)werk+. Eske is daarvoor een geschikte persoon. Deze Ostfriesin, die inmiddels in Bierum woont, is niet alleen afkomstig uit de regio maar studeerde ook Nederland-Duitsland studies in Münster en Nijmegen.
Zij beoordeelt of aanvragen, die maximaal € 50.000,- mogen bedragen, passen binnen de algemene richtlijnen. Zo moet er sprake zijn van voldoende samenwerking tussen beide landen en moeten zowel een Nederlandse als een Duitse partner betrokken zijn. ‘We willen geen volledig uitgewerkte plannen’, geeft Eske aan, ‘waar de partner aan de andere kant van de grens alleen nog maar een handtekening onder hoeft te zetten. Het mooiste is als vergelijkbare uitgangspunten samen tot één geheel gebracht kunnen worden.’ Voorbeelden van succesvolle grensoverschrijdende samenwerking zijn schooluitwisselingen, concerten, tentoonstellingen en initiatieven voor de leefbaarheid in dorpen. Als er sprake is van goede grensoverschrijdende initiatieven kan een subsidie van maximaal € 25.000 € (50% van de kosten) verstrekt worden.
 
De vraag dient zich natuurlijk aan waarom de EDR bereid was om Klankjuweel financieel te ondersteunen. Eske reageert met een wedervraag: ‘Orgels, zijn ze belangrijk voor het cultuurtoerisme? Je kunt het niet cijfermatig onderbouwen. Maar ik vind meer samenwerking tussen culturele instellingen belangrijk. En mijn ervaring is dat musici en muziekscholen elkaar vrij gemakkelijk vinden. Ik heb de indruk dat orgelliefhebbers bereid zijn langere afstanden af te leggen om concerten te bezoeken. Door middel van de orgelagenda krijgen zij voor het eerst een grensoverschrijdend overzicht van alle concerten, die in de regio gehouden worden, aan beide kanten van de grens. Hierdoor is het niet meer nodig om lang te zoeken en kunnen concerten aan weerszijden van de grens makkelijker worden bezocht. Misschien gaat hierdoor op middellange termijn het aantal bezoekers wel stijgen en de bezoekers leren de regio als één orgellandschap kennen.’
Eske Kadijk is enthousiast over het tijdschrift en kan zich dan ook niet vinden in de kritiek van sommige Duitsers die liever een volledig Duitse uitgave hadden gezien. ‘Als je wat moeite doet is het Nederlands, zeker voor mensen uit deze streek, wel te volgen. Bovendien zijn er bij de artikelen samenvattingen in het Duits. Daarnaast moet men rekening houden met het feit dat het gaat om een eerste editie van Klankjuweel. Voor een volgende editie zal gekeken worden naar de opgedane ervaringen. Misschien krijgt het dan ook een ander format of komt er juist wél een tweetalige versie.’
 
‘Klankjuweel kan een middel zijn om de orgelcultuur, die beiden regio’s verbindt – we zijn immers één cultuurgebied – onder een brede publieke belangstelling te brengen. Onze historische orgels zijn dit zeker waard.’ Het tijdschrift is gratis en kan worden besteld via de website van Erfgoedpartners: www.erfgoedpartners.nl. Daar is het tijdschrift ook online te bekijken.
 

Erwin Wiersinga. Foto: Elena Platonova.

Erwin Wiersinga - Petrus-en Pauluskerk Usquert

Op vrijdagavond 24 mei geeft de bekende organist Erwin Wiersinga een concert op het prachtige Van Oeckelenorgel (1852)  in de Petrus-en Pauluskerk van Usquert. Wiersinga speelt werken van onder andere Kittel, Kauffmann, Homilius, Mozart, Mendelssohn, Vierne, Fleury en onze landgenoot Bastiaans met composities, geheel passend bij het klankbeeld van het Usquerder orgel.

Datum: 24 mei 2019
Aanvang: 20:00 uur
Toegang: €8,-

Beeld:  Sybolt en Euwe de Jong

Euwe en Sybolt de Jong
Nieuwe Kerk Groningen


De broers Euwe en Sybolt de Jong zijn bekend vanwege hun quatre mains-uitvoeringen op orgel. Zo hebben zij cantates van Johann Sebastian Bach bewerkt voor 4-handen. Inmiddels heeft het duo 8 Cd’s uitgebracht. Nummer 8 werd door de Concertzender in het programma ‘Geen dag zonder Bach’ in 2018 uitgeroepen tot de Bach-cd van het jaar. Ook op 26 mei zal het publiek beide organisten als duo aan het werk zien. Eén van de componisten wiens werk aan bod komt is de Italiaan Piazza. In Italië vind je in veel kerken twee kerken tegenover elkaar in de zijbeuken. Op 26 mei zullen de broers een werk uitvoeren dat speciaal voor deze praktijk is geschreven.

Een ander opvallend onderdeel van dit concert is dat de organisten tussen het publiek hun twee kofferharmoniums zullen bespelen. Het oudste harmonium is van 1927, de andere van 1950. Kofferharmoniums werden bijvoorbeeld gebruikt voor openluchtdiensten en hebben daarom opvallend veel volume. Op YouTube is een filmpje te zien dat een aardig beeld hiervan geeft.
Verder is op 26 mei nog muziek te horen van Mendelssohn, een bewerking van een aria uit de Elias.

Ook wordt van de 19de eeuwse componist Christian Gottlob Höpner muziek uitgevoerd.Tussendoor wacht het publiek nog een verrassend intermezzo.
Dit zondagmiddagconcert begint om 15:00 uur. De toegangsprijs is € 10,-.Datum: 26 mei 2019
Aanvang: 15:00 uur
Toegang: €10,-

 

Beeld: Gerwin Hoekstra

Gerwin Hoekstra
Mariakerk Uithuizermeeden

Hemelvaartsdag 30 mei

Met werken van Bach, Mendelssohn, Mozart, Matter, Candotti.

Datum: 30 mei
Aanvang: 20:00 uur
Toegang: € 10,00

 

Tymen Jan Bronda
De Lichtbron Stadskanaal


Orgelconcert op het prachtige Van Vulpen orgel door Tyme Jan Bronda, met werken van onder andere Bach, Buxtehude, Hans Leo Hassler, Praetorius.

Datum: 31 mei
Aanvang: 20:00 uur
Toegang:
€ 8,-; kinderen tot 12 jaar gratis; na afloop koffie/thee of fris

Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich uitschrijft ontvangt u geen enkele e-mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelkalender wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

Email Marketing Powered by Mailchimp