Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.                                                            Bezoek de website

Feestelijke Opening Orgelzomer Groningen 2019

Der Aa-kerk Groningen
 

Op 29 juli, een dag na de sterfdag van Arp Schnitger, gaat de Orgelzomer Groningen 2019 officieel van start met een feestelijk herdenkingsconcert in de Der Aa-kerk in het kader van 50 jaar Stichting Groningen Orgelland en 300 jaar Schnitger. Voor dit concert verzamelen zich hier orgelkenners en orgelliefhebbers, muziek-, cultuur- en erfgoedgeïnteresseerden en de donateurs van de SGO. Zij kijken terug naar het moment waarmee het allemaal begon voor de SGO: de Schnitger-herdenking in 1969, die in dezelfde Der Aa-kerk plaatsvond.


Daarnaast wordt teruggekeken op 50 jaar van orgelpromotie, -onderhoud en     -restauraties die hierop volgden en op de prachtige muziek die nu weer mag klinken. Peter Westerbrink, titulair organist van de Der Aa-kerk, zal dit demonstreren. De aanwezigen horen dan die kleurrijke klank van het instrument, zo karakteristiek door de geslaagde combinatie van het Schnitgergeluid met de 19e-eeuwse toevoegingen van Timpe en Van Oeckelen.


Programma
Om 13:30 uur gaat de kerk open voor een ontvangst met koffie en thee. Vanaf 14:00 uur zijn er korte toespraken van prominente orgelkenners en provinciale cultuurbestuurders, presentaties over huidige en toekomstige SGO-activiteiten waarbij ook ingegaan wordt op de visie die daaraan ten grondslag ligt. Er zijn hapjes en drankjes, maar alles draait natuurlijk om de muziek: barok – waar de Groninger orgels ooit voor werden gemaakt – maar ook bijzondere, vernieuwende muzikale uitstapjes rond en met het orgel.


Voor wie is dit feestelijke Herdenkingsconcert?
Deze middag is bedoeld voor iedereen die – in professionele zin of anderszins – een betrokkenheid heeft of voelt bij de SGO, of gewoon bij het cultureel erfgoed en de bijzondere orgels die Groningen, Stad en Ommeland, rijk is. De toegang is gratis.

Bent u van plan te komen, dan kunt u zich aanmelden via deze link.

Erwin Wiersinga                                                                Leo van Doeselaar Foto: Marco Borggreve

Openingsconcert Orgelzomer Groningen 2019
Erwin Wiersinga en Leo van Doeselaar
Martinikerk Groningen

Titulair organisten Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga laten het beroemdste orgel van Groningen in al zijn pracht klinken in dit eerste avondconcert van de Orgelzomer Groningen 2019.  

Het Openingsconcert van de Orgelzomer Groningen 2019 en van ‘Schnitger Meets…’ is in de Martinikerk, op het andere grote Schnitgerorgel dat de stad Groningen rijk is.

Zowel Erwin Wiersinga als Leo van Doeselaar nemen plaats op het orgelbankje van ‘hun’ Martiniorgel, dat algemeen wordt beschouwd als een van de mooiste orgels ter wereld. Wie de eerste noten zal spelen is nog even afwachten. Er worden werken van componisten gespeeld, die stuk voor stuk goed bekend waren met het uitzonderlijke talent van orgelbouwer Arp Schnitger, componisten die zelf regelmatig speelden op originele Schnitgerorgels. Onder hen J.S. Bach, maar ook twee Nederlandse organisten: Jacob Wilhelm Lustig en Wim van Beek.

Na afloop van het concert bent u van harte uitgenodigd om in de kapel het glas te heffen op de mooie muziek die we deze Orgelzomer nog zullen gaan horen. Het drankje wordt u aangeboden door Stichting Avondtmusyck.

 

Martini-cd

Wie thuis nog verder wil genieten van de klanken van het Martiniorgel kan na afloop van het concert de nieuwe Martini-cd getiteld ‘BACH – A New Angle’ aanschaffen. Speciaal voor deze gelegenheid tegen een gereduceerd tarief.

Datum: 29 juli 2019
Tijd: 20:00 tot 21:15 uur
Toegang: €10,-

Het orgel in Noordbroek. Fotografie: Huisman Media
Internationaal orgelseminar
15 tot en met 21 juli

Het internationaal orgelseminar wordt georganiseerd door de Orgelacademie Noordbroek en geleid door Peter Westerbrink en Christiaan Teeuwsen (Ontario/Canada).  Een week lang maken studenten en collega’s uit Zuid-Korea intensief kennis met de beroemde orgels in onze provincie.

Op zondag 21 juli is er een afsluitend deelnemersconcert. Het begint om 14:00 uur in de kerk van Noordbroek met een programma van Noord-Duitse meesters uit de 17e eeuw. Van harte welkom! Nadere info op www.peterwesterbrink.nl onder ‘nieuws’.
 

Bach in contrast
Wietse Meinardi
Hervormde Kerk Farmsum

 
Het programma van Wietse Meinardi op het Lohmanorgel in Farmsum bestaat uit werken van Johann Sebastian Bach (18e-eeuw) in afwisseling gespeeld met aansprekende werken uit de 20e en 21e  eeuw. Het concert opent met de Processional van William Mathias en sluit af met zijn Recessional: pakkende muziek van een belangrijk Engels componist. Verder klinken kleurrijke werken van de Nederlandse componisten De Klerk, Wammes en Polak. De Haarlemse componist Albert de Klerk was zeer gecharmeerd van het orgel in Farmsum en speelde er graag.

De Toccata chromatica van Ad Wammes is een fris en ritmisch werk, dat het orgel op een ongebruikelijke manier laat horen en waarin invloeden uit de popmuziek zijn te horen. Zijn werken worden momenteel wereldwijd gespeeld. De Toccata van Matthieu Polak is vorig jaar geschreven en in première gegaan door Wietse Meinardi. Van Bach klinken naast koraalbewerkingen een Praeludium en een Fuga en delen uit het Wohltemperiertes Klavier. Kortom, een aantrekkelijk en spannend programma waarin alle kleuren van het Farmsumer orgel ruimschoots  aan bod zullen komen.

Datum: 20 juli 2019
Tijd: 20:00 uur
Toegang: €10,-

Foto: John Stoel

Orgeldemonstraties Lutherse kerk

Deze zomer worden in de Lutherse kerk weer een aantal orgeldemonstraties gegeven. De organisten (en orgelbouwer) zullen het nieuwe barokorgel bespelen maar ook van buiten en binnen laten zien. Daarnaast wordt op 31 augustus en 14 september ook het Van Oeckelen orgel gedemonstreerd.

Op Open Monumentendag 14 september demonstreert huisorganist Tymen Jan Bronda beide orgels vanaf 12:00 uur. Er is die middag een afsluitend concert op beide orgels door oud-organist van de Lutherse Gemeente Groningen Johan Beeftink, aanvang 16:00 uur. Beeftink zal daarbij saxofonist Peter Tjeerdsma begeleiden. De demonstraties zijn steeds op zaterdag en beginnen, met uitzondering van 14 september, steeds om 14:30 uur. De entree is € 1,-.

Data
27 juli                                            Tymen Jan Bronda & Hugo Arteaga (barok-fagot)
17 augustus                                  Bernhardt Edskes
31 augustus                                  Hugo Bakker
14 september vanaf 12:00 uur      Tymen Jan Bronda

27 juli demonstratie bij het nieuwe barokorgel van Bernhardt Edskes
Organist Tymen Jan Bronda en fagottist Hugo Arteaga laten de mogelijkheden van samenspel horen. De nieuwe Schnitgerkopie is daarvoor uitermate geschikt gezien de barokstemming (Kamertoon). Op het programma naast een klankdemonstratie diverse bewerkingen voor orgel en fagot van J.S. Bach (Choralvorspiele), Weckmann (Magnificat) en meer.

In 2012 nam Tymen Jan het initiatief tot een actie voor reconstructie van het voormalige Schnitgerorgel (1699/1717) van de Lutherse kerk in Groningen. Het klinkende resultaat van deze succesvolle actie, het door Bernhardt Edskes gebouwde barokorgel, kon in het Reformatiejaar 2017 in gebruik worden genomen.  Zo herleeft in de Lutherse kerk in Groningen een historische praktijk waarin bij de uitvoering van Bach-cantates het orgel als continuo-instrument wordt ingezet. Het is een interessante ontwikkeling die in de barokke uitvoeringspraktijk internationaal de aandacht trekt.

Jisung Kim

Zomerserie orgelconcerten in de Martinikerk te Groningen
Jisung Kim uit Zuid-Korea en Rie Hiroe uit Japan  

Vanaf 19 juni is er weer iedere woensdagavond in de Martinikerk een orgelconcert in het kader van de jaarlijkse zomerserie. Op 29 juli is dat het openingsconcert van de Orgelzomer (zie hierboven).

Op 31 juli verzorgen Jisung Kim en Rie Hiroe een concert. De Japanse organiste Rie Hiroe en haar Zuid-Koreaanse collega Jisung Kim zullen – na de masterclasses in de reeks Schnitger Meets... die zij op 31 juli geven – aantreden in de Martinikerk waar zij gaan spelen op het wereldberoemde Martiniorgel. Dit doen zij op uitnodiging van de Stichting Avondtmusyck die sinds jaar en dag verantwoordelijk is voor de concerten die in de zomerperiode in de Martinikerk worden gegeven. Op het programma staan de volgende werken:

Nicolaus Bruhns (1665-1697) Praeludium G-Dur; Georg Dietrich Leyding (1664-1710) Von Gott will ich nicht lassen; Johann Steffens (1559/60-1616) Ach Gott, vom Himmel sieh darein; Johann Sebastian Bach (1685-1750) Toccata und Fuge d-moll BWV 538.

Datum: 31 juli 2019
Tijd: 20:00 tot 21:15 uur
Toegang: €10,-

Pavel Černý op het orgel van Farmsum
Hervormde Kerk Farmsum
 
Het orgelconcert van de gerenommeerde Tsjechische organist Pavel Černý uit Praag – die in Groningen is om masterclasses te geven in het kader van Schnitger Meets - bestaat uit werken van:
● J.S.Bach (1685 – 1750) Sinfonia aus der Kantate „Wir danken dir“ BWV 29 (für Orgel von Alexandre Guilmant bearbeitet)
● J.S.Bach/C.M. Widor(1844-1937) Aria in e-moll (Bachs´ Memento, Paraphrase nach Wohltemperieter Klavier)
Clara Schumann (1819-1896) Fuge E-dur (Drei Fugen über Themen von J. S. Bach)
● W/ Gottlieb Hauff jr.(1793–1858) Het volle Werk, met een zacht Clavier
● Georg Wilhelm Derx (1801–1864) Impromptu over een opgegeven thema
● F. Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847) Sonate A-dur op. 65 Nr. 3; I. Con moto maestoso;
II. Andante tranquillo
● Antonín Dvořák (1841–1904) Praeludium a-moll (Compositionsversuche in Präludien und Fugen, 1859)
● Karl Franz Pitsch (1786–1858) Fantasie und Fuge auf der Tod Felix Mendelssohn-Bartholdys
● Richard Wagner (1813 –1883) Pilgerchor aus Tannhäuser (Paraphrase von Franz Liszt)
● Franz Liszt (1811 – 1886) Praeludium und Fuge über das Thema B-A-C-H 
 
Na afloop is er voor belangstellenden een rondleiding en uitleg bij het orgel. Er wordt koffie en thee geschonken voor € 1,-.

Datum: 1 augustus 2019
Tijd: 20:00 uur
Toegang: €10,-

Trauer-Ode van Johann Sebastian Bach
Luthers Bach Ensemble (ripiënisten (4 koorzangers), solisten & barokorkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda
Lucie Chartin (sopraan) | David van Laar (altus) | Jasper Dijkstra (tenor) | Henk Timmerman (bas)

Lutherse kerk Groningen

Deze dagen lijkt het bijna of we Arp Schnitger in levenden  lijve kunnen tegenkomen in de stad, met alle aandacht die er nu is voor zijn persoon en zijn werk. Voor wie echt in de voetstappen van Arp Schnitger wil treden is er op zondagmorgen 4 augustus Kantaten Gottesdienst in de Lutherse kerk, waar hij zelf kerkte in de jaren dat hij in de stad woonde. En om de beleving compleet te maken zal deze dienst in het Duits gehouden worden, net zoals in de 18e eeuw gebruikelijk was.
 
Tijdens de speciale festival cantatedienst (“auf Deutsch”) staat op het programma: J.S. Bach,  Laß, Fürstin, laß noch einen Strahl BWV 198, “Trauer-Ode”.

Meer informatie: www.luthersbachensemble www.orgelzomer.nl www.elgg.nl

Datum: 4 augustus 2019
Tijd: 10:00 uur
Toegang: tijdens de dienst is er een collecte die geheel te goede komt aan de cantate
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich uitschrijft ontvangt u geen enkele e-mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelkalender wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

Email Marketing Powered by Mailchimp