|
Erfgoededucatietrajecten
Aanmelden voor seizoen 2019-2020
De provincie Groningen heeft een breed en uitdagend aanbod aan erfgoededucatietrajecten voor het primair onderwijs, verdeeld over alle gemeenten, die zijn ontstaan vanuit de wens van het onderwijs. Vanaf 2017 is de organisatie van de erfgoededucatietrajecten in handen van Erfgoedpartners.
Aanvankelijk werden de erfgoededucatietrajecten per gemeente aangeboden. In de praktijk bleken scholen echter ook belangstelling te hebben voor projecten in aangrenzende gemeentes. Daarom zijn sinds vorig schooljaar alle projecten voor alle scholen opengesteld. Dit betekent voor de aanbieders dat er meer scholen uit verschillende regio’s kunnen komen, voor de scholen dat er een uitgebreider en veel afwisselender aanbod is en voor Erfgoedpartners dat de
|
projecten aan veel meer kinderen kunnen worden aangeboden. Voordeel is ook dat kinderen uit gemeentes waarvoor nog geen erfgoededucatieprojecten ontwikkeld zijn, aan de trajecten mee kunnen doen.
Via de website van Erfgoedpartners krijgen zowel aanbieders (erfgoedinstellingen) als scholen een overzicht van het aanbod en kunnen ook via de site boeken. De inschrijving voor volgend schooljaar is gestart en er hebben zich al diverse scholen aangemeld. Voor meer informatie en aanmelden:
Beeld: opa en kleinkinderen in het Groninger Museum |
|
|
|
Oktober Kindermaand
De eerste aanmeldingen voor Oktober Kindermaand zijn binnen. Korenmolen Wilhelmina te Noorderhoogebrug is een vaste deelnemer. Wil je een molen beleven, bijvoorbeeld in de avonduren (Avondmalen)? Dan kun je in oktober terecht in deze korenmolen. Wonderwereld in Ter Apel heeft activiteiten rond Halloween: een speurtocht, knutselen, en de verkiezing ‘wie is de grootse griezel’?
Museum Havezate Mensinge in Roden heeft een speurtocht door dit eeuwenoude huis.
Het is 1926. De rijke Christine Kymmell gaat met haar paard en koets op reis, van Utrecht – helemaal naar Roden! In Roden staat een heel groot landhuis met de naam ‘Mensinge’. Dit huis is al eeuwen in de familie en nu mag Christine hier wonen.
|
Daarom neemt ze al haar belangrijke spulletjes mee op deze reis. In een koffer. Als Christine op Mensinge aankomt, is het dienstmeisje met vakantie. Wie moet nu haar koffer uitpakken? Gelukkig is daar boswachter Sukkel: hij wil wel een handje helpen. Maar o wee! Boswachter Sukkel is niet zo slim. Hij heeft al Christines kostbare spulletjes op de verkeerde plek gelegd!
Christine heeft jouw hulp nodig: kan jij alle spullen uit haar koffer weer terug vinden?
Het overzicht met alle activiteiten is vanaf september te vinden op kindermaand.nl.
Beeld: Havezate Mensinge
|
|
|
|
Afscheid medewerkers
Afgelopen jaren heeft Erfgoedpartners veel projecten uitgevoerd waarvoor nieuwe medewerkers op projectbasis zijn aangesteld. Uitgerekend deze maand worden tal van projecten afgerond en daarom ook afscheid genomen van medewerkers.
Marianne Ootjers heeft als vrijwilliger, stagiair en trainee bij Erfgoedpartners aan verschillende projecten meegewerkt. Ze heeft tijdens haar stage een project uitgewerkt waarbij erfgoedinstellingen bij zorginstellingen op bezoek gaan. Als trainee heeft ze een bijdrage geleverd aan het structureel uitwerken van deze opzet in Reizend Erfgoed. Het project is afgerond en wordt binnenkort geïntroduceerd bij musea en zorginstellingen.
Roely Klok heeft op 1 juli afscheid genomen. Afgelopen jaren heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan projecten rondom educatie, orgels, borgen en groen erfgoed. Ook was zij redacteur van Erfgoed Inzicht. |
Gitta op den Akker heeft zich binnen onze organisatie vooral bezig gehouden met molens en molenprojecten. Het project Ken je eigen Molen is onlangs afgerond. Ook heeft zij zich ingezet voor de werving van nieuwe molenaars en molengidsen en hebben we de beschikking over een eigen Groninger Molenlied. Daarnaast heeft zij het project de Noordelijke Lustwarande namens Erfgoedpartners getrokken.
Begin augustus vertrekken Ellen Bakker en Robert Danens. Ellen en Robert zijn samen als trainee bij Erfgoedpartners begonnen en hebben veel werk verzet op het gebied van digitalisering van collecties. Daar hebben ze niet alleen naar museale collecties gekeken, maar hebben daarnaast een grote bijdrage geleverd aan publicaties rond orgels en molens.
Beeld: een bezoek aan de schaapskudde van Orvelte; team-dag juli 2018; foto: Willem Jans |
|
|
|
Groninger Scheurkalender 2020
De Groninger Scheurkalender viert feest in 2020. Het is dan vijf jaar geleden dat initiatiefnemer Hent Hamming de eerste kalender uitgaf. Aanleiding was het negatieve beeld in de (landelijke) media over de provincie Groningen vanwege de aardbevingen die de provincie regelmatig troffen en helaas nog steeds treffen. Hamming wilde daar graag iets tegenover zetten. Groningen moest weer positief op de kaart worden gezet. Onder het motto ‘wat beweegt Groningen’, werden Groningers uitgenodigd in één beeld te laten zien hoe zij hun provincie ervaren. En tegelijk toonden zij hiermee ook hun trots en betrokkenheid.
“Iedere dag een beetje vitamine G”
Voor Hent Hamming is het duidelijk: “de Scheurkalender wil mensen verrassen en inspireren. Daar worden we allemaal blijer van. Iedere dag een beetje vitamine G. |
De mensen zijn de kracht van Groningen. Zij laten de vitaliteit van de provincie zien.” De betrokkenheid bij de kalender is de afgelopen vijf jaar duidelijk gegroeid. “Bijna alle burgemeesters zijn ambassadeur en we hebben inmiddels bijna 2.400 volgers. We zijn in 2014 begonnen met 600 inzendingen en tegenwoordig nemen 2.000 de moeite een foto of foto’s in te sturen. Door middel van de Scheurkalender willen we het werkelijke beeld van Groningen laten zien. Niet scheuren, maar verbinden is ons devies.” Hent doet een oproep aan alle lezers van Erfgoedloper om vooral mee te doen.
Beeld: In Woltersum staat de enige middeleeuwse houten kansel met schilderingen: voor ons land volstrekt uniek. Foto: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
Maand van de Geschiedenis
Is uw organisatie al aangemeld voor de Maand van de Geschiedenis 2019?
In oktober is er volop aandacht voor geschiedenis. De landelijke organisatie heeft gekozen voor het thema Zij/hij. Aanleiding is natuurlijk dat het 100 jaar geleden is, dat vrouwen kiesrecht kregen.
De komende weken wordt de publiekscampagne, die in augustus van start gaat, voorbereid. Activiteiten die vóór de zomervakantie worden aangemeld kunnen worden meegenomen in de on- en offline campagne. Belangrijke data zijn 17 juli en 1 augustus.
Meer informatie op de website en Youtube. |
De Verhalen van Groningen hebben veel aandacht voor 100 jaar vrouwenkiesrecht. Hun Vrouwengalerij staat boordevol verhalen over inspirerende Groningse vrouwen:
Een inspiratie voor een activiteit in oktober?
Illustratie: ‘Angela Cona’ door Nienke Siegers |
|
|
|
Collectie Groningen uitgelicht
Jan Menze van Diepenstichting: Parasoldames
Een prachtige voorbeeld van de symbiose tussen verschillende culturen: porselein serviesgoed gemaakt in China, met motieven van Aziatische oorsprong, maar die ontworpen zijn door een Nederlander. En dat ook door Nederlanders werd verhandeld, naar het onze spreekwoordelijke koopmansgeest betaamt.
Aziatisch porselein kenmerkt zich door de fraaie voorstellingen, naar vooral Chinees ontwerp. Een enkele keer echter is de ontwerper een Nederlander. Deze set van een theekop en schotel uit China heeft de decoratie van zogenaamde 'parasoldames'.
Kunstenaar Cornelis Pronk (1691-1759) krijgt de opdracht van de Verenigde Oostindische Compagnie om een ontwerp te maken, dat gebruikt kan worden bij het decoreren van diverse serviesgoed. Pronk maakt een aantal tekeningen in Chinese sferen en combineert daarbij verschillende Oosterse elementen. Dames met een parasol |
zijn in zijn ontwerpen een opvallend en terugkerend element en het porselein wordt daarom 'Pronk-porselein' genoemd. Pronk stuurt zijn ontwerpen in 1735 naar Batavia en vandaar vinden ze hun weg naar China. Het ontwerp wordt daar voor eet- en drinkgerei gebruikt en in 1736-1738 uitgevoerd in diverse Chinese porseleintechnieken. Het succes van het 'Pronk-porselein' is groot, maar de kosten van vervaardiging hoog. Er wordt naar de idee van de VOC onvoldoende mee verdiend en al na korte tijd wordt de productie stopgezet. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft twee originele tekeningen met dit decor van parasoldames in haar collectie.
Klik voor meer informatie en beeldmateriaal van de borg op de foto of kijk op de website van Collectie Groningen.
Tekst: Fred Ootjers
Foto: Anton Tiktak, Arte del Norte
|
|
|
|