|
|
Oktober Kindermaand
Onlangs zijn de erfgoed- en culturele instellingen uitgenodigd zich aan te melden voor Oktober Kindermaand 2019. De eerste aanmeldingen zijn inmiddels binnen.
Heeft uw organisatie zich al opgegeven?
U kunt als organisatie meedoen aan dit evenement door minimaal één gratis activiteit voor kinderen te organiseren op een zaterdag of zondag ik oktober. U bereikt niet alleen de kinderen maar ook de (groot)ouders. Zo kunnen kinderen op een speelse manier de cultuur in de directe omgeving of verder weg ontdekken. Instellingen die niet zijn uitgenodigd, maar die wel graag willen meedoen aan Oktober Kindermaand kunnen dat laten weten.
|
Wij nemen uw organisatie dan op zodat u vanaf volgend jaar automatisch wordt uitgenodigd. Aanmelden kan overigens ook via onze website. De informatie over alle activiteiten wordt opgenomen op www.kindermaand.nl.
Burgemeestersactie
Zoals ieder jaar geven de burgemeesters het officiële startsein van Oktober Kindermaand door een verhaal voor te lezen, dat door ons wordt aangeleverd. De burgemeestersactie is in september, op een door de gemeenten gekozen moment en school.
Beeld: moeder en zoon in Museum de Oude Wolden in Bellingwolde |
|
|
|
Orgelzomer Groningen 2019
Officiële start op 29 juli in de Der Aa-kerk
De opening van de Orgelzomer 2019 staat voor de deur. Op maandag 29 juli is er in de Der Aa-kerk in Groningen een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van 50 jaar Stichting Groningen Orgelland. Dit vormt tevens de start van een lange warme Orgelzomer, waarmee 300 jaar Schnitger wordt herdacht en gevierd.
Deze hele zomer is er een keur aan activiteiten rond de Groninger orgels. Eén daarvan is het project ‘Het mooiste van twee werelden’. Met dit project willen we meer mensen op een andere manier in contact brengen met het orgel, meer mensen interesseren voor dit muziekinstrument en de kennis over en bekendheid met orgel en (orgel)muziek stimuleren. De orgelcommissies van Midwolda, Wildervank, Appingedam, Leens, Groningen hebben daarom contact gezocht met verschillende organisaties om samen het mooiste concert samen te stellen.
Bie Daip
We lichten één van deze programma’s in deze Erfgoedloper graag toe aan de hand van een gesprek met Yvonne Nijlunsing, die namens Erfgoedpartners voor het programma ‘Bie Daip’, het jaarlijkse Folk & Seasongfestival in Appingedam, de coördinatie doet.
“Mijn opdracht was om de werelden van het shanty-koor en van het orgel te koppelen. Wist je trouwens dat ‘shanty’ werklied betekent? Shanties zijn dus liederen die gezongen werden tijdens het werk op een schip. Ze hebben een heel eigen, vaak opgewekt, ritme. Daarnaast heb je zeemansliederen, die kunnen ook bijvoorbeeld nostalgisch zijn of weemoedig. Het is een uitdaging om de wereld van de shanty-liefhebbers te koppelen aan die van
|
de orgelconcertbezoeker. Het zijn namelijk heel andere type mensen. De organist van de Nicolaïkerk, Vincent Hensen, was al beschikbaar voor het programma, maar het was nog een hele toer om een shantykoor te vinden, dat op deze korte termijn te boeken was en dat er voor voelde om aan ‘Het mooiste van twee werelden’ mee te doen. Via via ben ik uiteindelijk bij shanty koor ‘Armstrong’s Patent’ uit Appingedam terechtgekomen, een zesmansgroep (sextet), die een mix van Folk & Seasongs uitvoert.
Het schip in
Vincent bedacht de titel van het programma: ‘Het schip in’, waarmee zowel het schip op het water als het schip van de kerk is besloten. In een eerste overleg bespraken we de mogelijkheden. Afgelopen dinsdag, 18 juni, hebben we er in de kroeg naast de kerk verder over gesproken en werd er door de leden van Armstrong’s Patent een demonstratie gegeven. Vervolgens togen we naar de kerk waar we dingen hebben uitgeprobeerd. Zo zong één lid van het koor een lied op de orgelgalerij dat door andere leden in de kerk werd beantwoord. We hebben afgesproken dat zowel Armstrong’s Patent als Vincent Hensen passend repertoire bedenken. Over twee weken willen we dit met elkaar doornemen. Ik zal dan aanwezig zijn om als luisteraar een indruk te krijgen van het effect. Belangrijk is: wat doet de ruimte van de kerk? Je heb als het ware met drie partijen te maken: het koor, de organist èn de kerk. We gaan een en ander uitproberen. Het creatieve proces is nu in volle gang.”
Meer informatie over ‘Het mooiste van twee werelden’ en alle andere programma’s:
www.orgelzomer.nl.
|
|
|
|
Voor de erfgoedwinkels
Het toeristenseizoen draait momenteel op volle toeren en met dit warme zomerweer is een bezoek aan bijvoorbeeld een koel museum een aantrekkelijk idee. Erfgoedpartners heeft de afgelopen maanden enkele publicaties uitgegeven. We kunnen ons voorstellen dat u een (nieuwe) voorraad wenst voor uw erfgoedwinkel.
|
- Museummagazine 2019-2020
- Klankjuweel, Orgelzomer 2019
- Brochure ‘Groninger borgen en tuinen’; Nederlandstalige, Engelse en Duitse versie. Inkoopprijs € 1,- per stuk, verkoopprijs € 2,- per stuk
Voor alle producten geldt dat bij verzending de prijzen exclusief verzendkosten zijn. |
|
|
|
Boerderij in Beeld tijdens De Poolse Bruid
Tijdens de speelperiode van de toneelvoorstelling ‘De Poolse Bruid’ door NNT en Toneelgroep Echo (19 juni tot en met 21 juli) in boerderij De Haver in Onderdendam, is in de boerderij de foto-expositie ‘Boerderij in Beeld’ te zien.
Fotografen Harry Cock en Marieke Kijk in de Vegte maakten zes beeldverhalen waarin het huidige gebruik van de Groninger boerderijen is vastgelegd. De verhalen tonen de veranderende relatie tussen mens en omgeving. |
Deze foto-expositie maakte in 2017 deel uit van het project ‘Boerderij in Beeld’, waarmee de Groninger boerderijen als iconen van het platteland onder de aandacht werden gebracht. Het project was een initiatief van Boerderijenstichting Groningen en Erfgoedpartners.
Voor deze gelegenheid worden de foto’s opnieuw getoond in de passende omgeving van boerderij de Haver.
Meer informatie over de voorstelling: www.nnt.nl |
|
|
|
Collectie Groningen uitgelicht
De tuin van de Menkemaborg Uithuizen
Ooit door een tunnel van perenbomen gewandeld? Of het spoor bijster geraakt in een groen doolhof? Börgbloumkes gespot onder hoge beukenbomen langs een singel? De tuinen van de Menkemaborg zijn een lust voor het oog, in alle seizoenen die het jaar telt.
Bij de restauratie van borg en tuin in 1923 is voor de vorm en invulling van het groen het tuinplan van de firma Copijn & Zn gebruikt. Gelukkig is er ook een tuinplan bewaard gebleven van Allert Meijer uit ongeveer 1705. De borg is in dat jaar voor het laatst ingrijpend verbouwd. Rond 1980 wordt begonnen om een deel van de tuin volgens dit oude tuinplan te reconstrueren. De symmetrische eenheid tussen borg en tuin is met dit plan hersteld.
De tuin bestaat uit diverse, onderling verschillende gedeelten. Zo is er een tuin waarin een zonnewijzer is te zien, waarbij de schaduw van de grote gele houten wijzer over een |
van de taxusbolletjes valt en de achttiende-eeuwse tijd aangeeft. In de fruithof loopt een perenboomtunnel over in een tunnel van rozen in de keukentuin. De keukentuin is eveneens strak symmetrisch aangelegd, met vierkante en rechthoekige vakken waarin allerlei groenten en kruiden worden gekweekt.
In het voorjaar bloeien niet alleen de voorjaarsbloemen en tulpen in de lusthof, maar langs de singel onder de hoge beukenbomen ontluiken dan de stinzenplanten of, in het Gronings, ‘börgbloumkes’. Deze zeldzame voorjaarsbloemen zijn vrijwel alleen bij de eeuwenoude borgen te vinden.
Klik voor meer informatie en beeldmateriaal van de borg op de foto of kijk op de website van Collectie Groningen.
Tekst: Fred Ootjers
Foto: Anton Tiktak, Arte del Norte
|
|
|
|