|
|
Archeologielezingen winter 2022-2023
Net als de afgelopen jaren organiseert Erfgoedpartners in samenwerking met het Platform Archeologie & Publiek, de sprekers en de locaties, deze winter een drietal lezingen over archeologie.
Ook deze winter kunt u dus weer genieten van lezingen over uiteenlopende archeologische onderwerpen op verschillende locaties in de provincie Groningen. Behalve op locatie is het ook mogelijk de lezingen live te kijken vanuit huis. Biblionet streamt de lezingen live via YouTube. Adresgegevens volgen in een latere Erfgoedloper.
Lezing 1: Toen de bewoners van de Veenkoloniën nog jagers en verzamelaars waren. Middensteentijdonderzoek in Stadskanaal en omgeving
Henny Groenendijk, archeoloog.
Deze lezing belicht de voor veel mensen onbekende geschiedenis van de middensteentijd in de Groninger veenkoloniën.
|
Bij de aanleg van het A.G. Wildervanckkanaal in de jaren tachtig van de vorige eeuw, deed de Rijksuniversiteit Groningen archeologisch onderzoek in het tracé. Men vond onder andere veel vuurstenen werktuigen en ruim vijfhonderd haardkuilen gedateerd tussen 7600 en 6500 voor Christus: de middensteentijd. Achtergelaten door rondtrekkende jagers en voedselverzamelaars, die geregeld terugkeerden naar deze plek. Ook gaat Groenendijk in op nagenoeg vergeten archeologisch onderzoek langs het Pagediep, aan de andere kant van Stadskanaal.
Praktische informatie
De lezing wordt gehouden op donderdag 26 januari in de Semsstraatkerk in Stadskanaal Noord, Semsstraat 1, 9501 GA Stadskanaal. www.stichtingvriendensemsstraatkerk.nl.
Aanvang van de lezing: 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur.
Er wordt geen entree geheven, wel dient men zich aan te melden: Kaarten bestellen | Kaartverkoop Erfgoedpartners (podiumnederland.nl).
Voor het volgen van de lezing via livestream is aanmelden niet nodig.
Beeld: archeologen Henny Groenendijk en
John Smit; foto: collectie Henny Groenendijk |
|
|
|
Verwacht: onderzoek naar erfgoedvrijwilligers
In Nederland zijn veel vrijwilligers actief bezig met erfgoed. Maar hoeveel vrijwilligers werken er, wie zijn zij en waarom verrichten zij vrijwilligerswerk bij erfgoedinstellingen? En wat is het effect van de coronasituatie op het vrijwilligersbestand?
In de loop van januari kunnen Groningse erfgoedorganisaties een uitnodiging verwachten om mee te doen aan een onderzoek naar het vrijwilligersbestand in de provincie Groningen.
Dezelfde vragenlijst wordt ook uitgezet in de andere provincies.
Uw antwoorden geven ons meer zicht op de vrijwilligers in de provincie en waar de vragen en uitdagingen liggen. Op basis hiervan kunnen we jullie ondersteunen met |
gerichte beleidsacties, dienstverlening en projecten. Bovendien geven de onderzoeksresultaten van alle provincies bij elkaar een goed beeld van de rol die erfgoedvrijwilligers in landelijk perspectief spelen in het beheer en de presentatie van erfgoed. Dus, doe vooral mee!
Het onderzoek is een initiatief van Stichting OPEN, het landelijke samenwerkingsverband van provinciale erfgoedhuizen, waar Erfgoedpartners aan deelneemt vanuit de provincie Groningen.
Kent u de website www.erfgoedvrijwilliger.nl met tips, e-learnings en vacatures? Ook dit is een initiatief van Stichting OPEN.
Beeld: vrijwilliger Mark als borgheer op Verhildersum; foto: Caroline Penris |
|
|
|
Nieuwsbrief erfgoedprojecten
Om de erfgoedprojecten beter bij scholen voor het voetlicht te krijgen start Erfgoedpartners vanaf 2023 met drie themanieuwsbrieven per jaar. In deze nieuwsbrieven lichten we rond een bepaald onderwerp enkele erfgoededucatieprojecten uit. De eerste nieuwsbrief, voorzien voor januari, sorteert alvast voor op het |
voorjaar met als thema bodem-vondsten. We hopen dat we scholen door middel van deze hoogtepunten op ideeën brengen en ze prikkelen om meer gebruik te maken van de unieke erfgoedlocaties in hun eigen omgeving.
Beeld: logo erfgoed in Groningen |
|
|
|
Erfgoedproject Aaltje gaat weer naar school
Bovenbouwleerlingen van scholen in Westerwolde en Stadskanaal kunnen via het project Aaltje gaat weer naar school, kennismaken met een leeftijdgenoot van omstreeks 1800. Aaltje Hoisingh werd geboren in 1786 in Smeerling. Ze groeide op als (half)wees. Over haar leven is veel bekend omdat er in 1979 vanonder het vloerzijl in een oude boerderij een kasboekje werd gevonden waarin Aaltjes voogd de uitgaven bijhield die hij voor haar deed.
Leerlingen krijgen via verschillende opdrachten een beeld van Aaltjes leven, maar ook van de omgeving en het landschap waarin zij opgroeide. Onderdeel van het project is een |
wandeling langs plekken die in Aaltjes leven belangrijk waren. De verschillende opdrachten in het project leggen steeds een verbinding tussen verleden en heden. Onderwerpen die voorbij komen zijn: je eigen stamboom, veranderingen in je omgeving, geld, kleding, muziek en gezondheidszorg. In het project komen aandacht voor de eigen regionale geschiedenis en aspecten als geografie, taal, rekenen, natuur en zorg bij elkaar.
Voor scholen is dit pakket gratis beschikbaar.
Meer informatie is te vinden op: erfgoedpartners.nl/product/aaltje-gaat-naar-school
Beeld: logo Aaltje |
|
|
|
Rengers Verraad, nieuw erfgoedproject voor scholen
in Stad en provincie
Het is 29 augustus 1672. De Bisschop van Münster, alias Bommen Berend, heeft gisteren het Beleg van Groningen opgebroken. Osebrandt Johan Rengers, borgheer op de Fraeylemaborg in Slochteren, en Henric Paccardt zijn, wegens vermeende betrekkingen tot de Franse koning, door burgemeester Sicco Eeck gevangen gezet in de Poelepoort. Een aantal tijdgenoten heeft zo een eigen mening over de situatie.
In korte monologen vertellen de vrouw van Osebrandt, zijn halfzuster, de kindermeid, de stoffenverkoopster, de dienaar van de Drossaard in Stad en de cipier van de Poelepoort over hun kijk op deze turbulente tijd.
De kinderen brengen een bezoek aan de Fraeylemaborg waar ze de tijdgenoten van Osebrandt ontmoeten. Mocht vervoer naar de borg een probleem zijn dan komen zij ook graag op bezoek in de klas. De personages, gestoken in |
historische kostuums, vertellen aan de kinderen over hun leven en hun betrokkenheid bij de gebeurtenissen rond het einde van het beleg van Groningen en de gevangenneming van Johan Osebrandt Rengers. Maar zij gaan ook met de kinderen in gesprek over hun dagelijkse leven en de maatschappij van toen. Meer informatie over dit project is hier te vinden.
Behalve op scholen spelen de vertellers van Rengers Verraad ook op openbare evenementen:
5 februari 2023 op de Fraeylemaborg om 11:00 uur.
De voorstelling ‘Rengers Verraad na het Gronings ontzet’ wordt omlijst door bijpassende muziek uitgevoerd door ‘Duo HoogLaag’ op Bruegeliaanse doedelzak, tupan, schalmei en kwartbasbulciaan. Het duo bestaat uit Greet Kloeg en Sjoerd Visser.
Beeld: de spelers van ‘Rengers Verraad’ op de Fraeylemaborg; foto: Kim van Steenwijk |
|
|
|
Geef je op voor de Wiesneus 2023: Kunst!
De nieuwe Wiesneus komt er weer aan!
Hét kindertijdschrift helemaal geschreven in het Gronings verschijnt in februari 2023 en heeft dit keer als thema Kunst. Iets maken dat er eerder nog niet was. Met verf, potloden, klei, kosteloos materiaal, muzieknoten, je lichaam, je stem. Het kan allemaal. Hoe denken kinderen over kunst? Wat is het wel en wat is het niet? Hier zijn boeiende gesprekken over te voeren. In de Wiesneus van 2023 daarom aandacht voor kunst; wie het maakt, hoe je het zelf maakt en wat er zo leuk is aan creatief zijn. Ook in deze editie staan speciale puzzels en prijsvragen waar de kinderen aan mee kunnen doen.
Lesmateriaal
In de nieuwe Wiesneus staan, naast spelletjes, bijzondere verhalen en liedjes in de streektaal. Bij sommige verhalen en liedjes zit lesmateriaal waarmee (korte) lessen gegeven kunnen worden aan onderbouw-, middenbouw- en bovenbouwleerlingen. Waar nodig zijn er audio’s en/of filmpjes gemaakt zodat ook de leerkracht die geen Gronings spreekt direct aan de slag kan met de Wiesneus. Zo kunnen alle leerlingen kennismaken met de Groningse streektaal. |
Aanmelden
Basisscholen in Groningen kunnen zich vanaf nu aanmelden voor de nieuwe Wiesneus via deze link.
Goed om te weten; dankzij subsidie van de provincie Groningen is Wiesneus gratis aan te vragen voor alle basisschoolleerlingen!
Heb je je ingeschreven dan ontvang je begin februari nog een herinnering met een aantal tips over de Wiesneus en hoe je het magazine en de Groninger streektaal kunt introduceren in de klas.
Meertmoand
Eind februari en vlak voor de jaarlijkse Meertmoand Streektoalmoand ligt de Wiesneus op de deurmatten van de basisscholen die zich hebben aangemeld. Met de Wiesneus kunnen juffen en meesters samen met de kinderen kennismaken met het Gronings. Maar ook papa’s, mama’s en opa’s en oma’s kunnen meedoen. Zo kan iedereen in maart (en daarna) een beetje plat praten met elkaar!
Vorig jaar viel de Wiesneus op de mat bij meer dan 60 basisscholen in heel Groningen.
Wil je dit blad ook (weer) op jouw school? Vul het aanmeldformulier dan vóór 20 januari 2023 in.
Beeld: omslag Wiesneus 2022; foto: CGTC |
|
|
|
Erfgoedvrijwilliger-vacature
De landelijke website www.erfgoedvrijwilliger.nl biedt erfgoedinstellingen de mogelijkheid vacatures voor vrijwillige medewerkers te plaatsen. In Erfgoedloper willen wij nu geregeld een vacature van een Groningse erfgoedinstelling voor het voetlicht brengen. Momenteel staan er 30 vacatures online bij diverse erfgoedinstellingen in de provincie Groningen.
Deze keer brengen we de meest recente vacature onder de aandacht, van de Molenstichting Midden- en Oost-Groningen (MsMOG) voor moedige mensen. Voor de poldermolens in Midden- en Oost-Groningen zoekt de stichting vier mensen. Ben je gezond, recht van lijf en leden, heb je voldoende kracht en conditie en ben je niet voor een |
kleintje vervaard? Wil en kun je orde bewaren, gasten te woord staan en hou je van techniek? Kun je 23 weken aaneengesloten de zaterdagen vrij plannen, zodat MsMOG je grondig, goed en verantwoord kan leren werken met één van hun molens? Dan ben jij de persoon die MsMOG zoekt!
Kijk voor meer informatie op de website msmog.nl of solliciteer direct via erfgoedvrijwilliger.nl.
Bekijk deze en andere vacatures voor erfgoedvrijwilligers in spe op erfgoedvrijwilliger.nl.
Vacature plaatsen? Ook dat kan via de website!
Beeld: koren- en pelmolen
De Noordstar Noordbroek;
foto: Willem Jans |
|
|
|
De chanoeka is de negenarmige kandelaar die bij het joodse feest Chanoeka wordt gebruikt. Tijdens de eerste nacht wordt één kaars ontstoken, tijdens de tweede nacht twee, enzovoort tot en met de achtste nacht. De negende kaars, sjammes (Jiddisch) of sjamasj (Hebreeuws) genoemd, is de ‘dienaarkaars’ die gebruikt wordt om de andere acht kaarsen te ontsteken en als lichtbron in het algemeen.
Het licht van de andere kaarsen mag traditioneel namelijk niet voor verlichtingsdoeleinden worden gebruikt. De Chanoeka kandelaar van de Synagoge Bourtange is ongeveer tweehonderd jaar oud en afkomstig uit de synagoge van Winschoten. Bij werkzaamheden eind vijftiger jaren van de vorige |
eeuw in de synagoge werd ze daar teruggevonden in de grond en naar de bestuurder van de synagoge Aron Gudema gebracht. De familie Gudema heeft de kandelaar laten restaureren en haar meer dan dertig jaar in huis gehad.
In 1989 werd ze door de familie Waterman en mevrouw Gudema aangeboden aan de synagoge in Bourtange, na afloop van de feestelijke opening van de synagoge. In dat jaar is ze ook weer in gebruik genomen voor het vieren van Chanoeka en volgde een tweede restauratie. De laatste jaren viert men Chanoeka in Bourtange op het Marktplein met een kandelaar van 2,75 meter hoog en 2,50 meter breed.
Beeld: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
Een van de topstukken in de collectie van de Oudheidkamer Uithuizermeeden is dit 42 centimeter hoge Mariabeeldje van begin 17e eeuw en uitgevoerd in de Spaanse barokstijl. Het gezicht en de handen zijn gemaakt van ivoor en het beeldje heeft nog de authentieke polychromie. |
Medewerkers en bestuur van Erfgoedpartners en CGTC wensen alle lezers van Erfgoedloper aangename kerstdagen, een veilig uiteinde en een gezond 2023.
Graag tot in het nieuwe jaar.
Beeld: CG| Maria Immaculata,
collectie Oudheidkamer Uithuizermeeden;
foto: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
|
|
|
|
25 januari
|
|
|
|
|
|
dinsdag 17 januari
|
|
10:00 uur
|
|
kantoor Erfgoedpartners
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
Groningen, Gr 9712 NW
Netherlands (050) 313 00 52. Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2022 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|