Bekijk nieuwsbrief in uw browser
alt_textalt_text

ERFGOEDLOPER

Nieuws van Centrum Groninger Taal & Cultuur en Erfgoedpartners

nummer 233 | 11/06/2021

alt_text
list

In dit  nummer

  • Groninger Molenweekend 
  • Oktober Kindermaand 2021
  • Cursus 'Afstoten van museumcollecties'
  • Oproep: plannen zomer 2021 
  • Geheugen van Nederland zoekt content 
  • Cursus Grunnegers voor statenleden Provincie
  • Taalonderzoekers
  • Nationale Archeologiedagen 
  • Crowdfunding Lutherse kerk
  • Collectie Groningen uitgelicht
column-icon

Column 

Feestelijk gevoel


Een uurtje dozen sjouwen aan het begin van de ochtend en de bestelauto zat vol met nieuwe Museummagazines en Klankjuwelen om stad en provincie te voorzien van informatie over musea, orgelconcerten en andere erfgoedactiviteiten. Naast een beetje spierpijn gaf het een feestelijk gevoel om mensen weer te kunnen uitnodigen om het culturele aanbod te beleven. Dat zo snel zo veel te zien en te ervaren valt, is  alleen mogelijk doordat mensen tentoonstellingen hebben ontwikkeld en evenementen en concerten hebben voorbereid zonder zeker te weten of er bezoekers konden worden ontvangen. Door grote inzet en passie van culturele ondernemers valt er nu weer veel te zien in kleine groepen en op gepaste afstand. Ik weet niet of mensen door corona zijn veranderd, maar wat ik wel hoop is dat bestuurders en beleidsmakers ruimte blijven geven aan kwaliteit voor kwantiteit en dat culturele instellingen het aandurven om hun financieringsmodellen blijvend op lagere aantallen af te stemmen. Nu zijn overheden en fondsen door corona gedwongen, bereid om het verschil bij te leggen. Wat mij betreft houden we dit aan: niet zozeer om lege zalen te wensen, maar om ruimte voor bezoekers te creëren waarbij ze in alle rust kunnen genieten. Laat de zomer maar komen met alle culturele verrassingen die op het programma staan.

column-icon Roeli Broekhuis

Groninger Molenweekend 

Op 12 en 13 juni is het Groninger Molenweekend. Veel molens zullen dan draaien en zijn zelfs toegankelijk. Raadpleeg de lijst van molens die geopend zijn voor publiek [lijst is samengesteld door David Reitsema – met dank]. Wel gelden in de meeste gevallen beperkingen wat betreft het aantal bezoekers dat tegelijkertijd in de molen mag. De molenaar kan daarover uitsluitsel geven. Activiteiten rondom de molen organiseren was vanwege de maatregelen moeilijk. 

Speciaal voor dit Groninger Molenweekend heeft Erfgoedpartners in samenwerking met CGTC een molenfietsroute van circa 52 kilometer laten
samenstellen. De tocht voert de fietser langs een zevental molens in het noorden van de provincie. 
Naast deze molens komt de fietser ook langs de Menkemaborg in Uithuizen, de Pancratiuskerk in Godlinze en Plaats Melkema in Huizinge.

Bekijk de route hier.
Deze week is ‘Groninger Molens’ de Route van de Week op www.routesingroningen.nl. Natuurlijk is de route ook te vinden op groningermolens.nl.
Lees ook het persbericht over het Groninger Molenweekend en de Molenzomer. 

Beeld: koren- en pelmolen Ceres Spijk; foto: Groninger Molenarchief

Oktober Kindermaand 2021

Oktober lijkt nog ver weg maar Erfgoedpartners is in samenwerking met Centrum Groninger Taal & Cultuur al bezig met de organisatie van Oktober Kindermaand. Musea, theaters, muziek- en dansscholen, ateliers, bibliotheken, borgen, kerken en molens zijn uitgenodigd om (weer) mee te doen aan dit populaire evenement. In de weekenden van oktober openen zij gratis hun deuren voor alle kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Vaak organiseren zij speciale activiteiten. Het programma staat ieder jaar bol van boeiende workshops, spannende rondleidingen en mooie voorstellingen. Ook aan kinderen met een beperking wordt gedacht. Lees hier meer over de Oktober Kindermaand en de 2020 editie. Oktober Kindermaand wordt gehouden in het noorden van Nederland.

Heeft uw organisatie zich al opgegeven?
U kunt als organisatie meedoen aan dit evenement door minimaal één gratis activiteit voor kinderen te organiseren op een zaterdag of zondag ik oktober. U bereikt niet alleen de kinderen maar ook de (groot)ouders. Zo kunnen kinderen op een speelse manier de cultuur in de directe omgeving of verder weg


Beeld: Oktober Kindermaand 2021; illustratie: Senne Trip
ontdekken. Instellingen die niet zijn uitgenodigd, maar die wel graag willen meedoen aan Oktober Kindermaand kunnen dat laten weten: kindermaand@erfgoedpartners.nl. Wij nemen uw organisatie dan op zodat u vanaf volgend jaar automatisch wordt uitgenodigd. Aanmelden kan overigens ook via het online aanmeldingsformulier OKM.

Burgemeestersactie
Zoals ieder jaar geven de burgemeesters het officiële startsein van Oktober Kindermaand door een verhaal voor te lezen, dat door ons wordt aangeleverd. De burgemeestersactie is op 15 september of, indien de burgemeester verhinderd is op die datum, op een ander moment in september.
Wij houden u de komende weken graag op de hoogte over de voortgang van Oktober Kindermaand.

De eerste aanmelding is inmiddels binnen, koren- en pelmolen Stormvogel in Loppersum.
Kinderdag bij de molen: 2 oktober 10:00 – 16:00 uur.
Gezelligheid in en om de molen!
Pannenkoeken eten, schminken, knutselen, meelzak hijsen, de molen bekijken, springen op het springkussen en goochelaar!

 

Cursus 'Afstoten van museumcollecties'
17 en 24 juni

Erfgoedpartners geeft op 17 en 24 juni van 9:00-12:00 uur (onder voorbehoud van coronamaatregelen) een training in twee delen over het afstoten van museumcollecties.
In de training wordt aandacht geschonken aan de samenstelling en eigendom van de collectie. Het eigendom is namelijk bepalend voor de te volgen procedure. Daarnaast komt de waardering van de collectiestukken ruimschoots aan bod. Hier is veel gelegenheid voor discussie. De waarde van een object kan namelijk door verschillende personen ook op een andere manier worden ervaren.

Tijdens de training wordt een praktische vorm aan een afstotingsproces gegeven dat past bij de eigen organisatie van de cursist en die voldoet aan de wettelijke kaders.

We kijken ook naar hoe je de communicatie binnen het team over dit soms gevoelige onderwerp aanpakt, en hoe je de communicatie naar buiten kunt vormgeven. Welke terminologie hanteer je bijvoorbeeld? De cursist gaat naar huis met een stappenplan dat is toegesneden op de eigen instelling.

De training bevat een aantal kleine opdrachten en een 'huiswerkopdracht' die tussen de beide dagdelen in moet worden gemaakt.

Er zijn nog twee plaatsen vrij voor deze training.
De kosten zijn € 75,-, aanmelden kan via info@erfgoedpartners.nl
Data: 17 en 24 juni 2021
Tijd: 9:00 – 12:00 uur
Locatie: kantoor Erfgoedpartners

Beeld: collectie Erfgoedpartners

Oproep: plannen zomer 2021 voor Erfgoednieuws

Voor de maandelijkse digitale nieuwsbrief Erfgoednieuws is de redactie op zoek naar informatie van de erfgoedinstellingen in Groningen. We zijn zowel geïnteresseerd in kopij die zich leent voor artikelen als in informatie voor Tentoonstellingen en activiteiten, waarmee we Erfgoednieuws steeds besluiten. 

Heeft uw instelling interessante projecten/tentoonstellingen in voorbereiding, laat het ons weten. Wij nemen graag contact met u op. U kunt ons bereiken via info@erfgoedpartners.nl.
Natuurlijk kunt u ons (blijven) voorzien van uw persberichten.

Beeld: Erfgoednieuws mei 2021

Geheugen van Nederland zoekt content 

Hoe verleid je mensen om gebruik te maken van digitaal erfgoed? En hoe trek je meer bezoekers naar de website van jouw instelling? De online campagne ‘Geheugen van Nederland’ maakt erfgoedcollecties zichtbaar aan de hand van thema’s. Zowel grote als kleine erfgoedinstellingen kunnen hieraan meedoen. De redactie roept Erfgoedinstellingen op met ideeën over het thema ‘wonen’. Laat het de redactie uiterlijk 21 juni weten.

Beeld: Knicosstoelen van Streekhistorisch Centrum; foto: Anton Tiktak, Arte del Norte

Cursus Grunnegers voor statenleden van de Provincie

Afgelopen woensdag 9 juni namen 20 Statenleden van de provincie Groningen deel aan een broescursus Grunnegers georganiseerd door CGTC. Tijdens de cursus ging streektaalconsulent Olaf Vos in op de regels voor spelling en grammatica van het Gronings. Ook waren Groningse uitdrukkingen, typisch Groninger gebruiken en streektaalmuziek van onder andere Jan Veldman en Hans van der Lijke onderdelen van de cursus.
 
Lees het verslag op de site: Broescursus Grunnegers voor Statenleden Provincie Groningen | CGTC.

Dit najaar staan er reguliere broescursussen gepland. Belangstelling? informatie en aanmelden: info@cgtc.nl. Er zijn diverse niveaus, van beginnerscursus tot gevorderden.

Beeld: Broescursus Grunnegers; foto: Krista van der Lugt

Taalonderzoekers: een gesprek met Martijn Wieling

Op de site van CGTC is ook de rubriek Taalonderzoekers te vinden. In die serie worden telkens onderzoekers aan de websitebezoeker voorgesteld die zich bij de Rijksuniversiteit Groningen met het Gronings en het Nedersaksisch bezighouden. Deze week: bijzonder hoogleraar Nedersaksische/Groningse taal en cultuur prof. dr. Martijn Wieling. Tijdens zijn promotietraject onderzocht hij bijvoorbeeld wat de rol is van individuele woorden en welke woorden kenmerkend zijn voor een bepaald dialect. Ook keek hij naar de invloed van sociale en demografische kenmerken op dialectvariatie, zoals het verschil tussen mannen en vrouwen en het verschil tussen kleine dorpen en grote steden. Op dit moment is Martijn aan de slag met het project Van Old noar Jong, waarvoor een onderwijsapp voor basisscholen ontwikkeld wordt. Met deze app kunnen kinderen kennis maken met het Gronings en leren ze het mogelijk zelfs een beetje spreken. In samenwerking met de Scholierenacademie van de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelen Martijn en zijn team een tienweeks lesprogramma dat in combinatie met de app gebruikt kan worden.
Meer weten? Klik hier. 

Beeld: Taalonderzoekers bij de Spraaklabbus; foto: Martijn Wieling

Nationale Archeologiedagen 18, 19, 20 juni

De Nationale Archeologiedagen 2021 vinden vanaf dit jaar jaarlijks plaats in het derde weekend van juni. Met de verplaatsing van de dagen van oktober naar juni hoopt de organisatie niet alleen op beter weer, maar kan het daarmee ook aansluiten bij de 'European Archaeology Days'. De Nederlandse archeologie wordt zo ook internationaal op de kaart gezet! De voorbereidingen voor de zesde editie van de Nationale Archeologiedagen op 18, 19 en 20 juni zijn in volle gang waarbij dit jaar niet alleen fysiek, maar tevens digitaal de deuren worden geopend. In het programma is ook Museum Wierdenland in Ezinge ruim vertegenwoordigd met een serie aantrekkelijke activiteiten.

Beeld: Het Pompeï van het Noorden; foto: Nationale Archeologiedagen 

Crowdfunding Lutherse kerk

De Lutherse Kerk in Groningen is bezig met een zogenaamde crowdfundingsactie. Samen met de ‘crowd’ wil men de consistoriekamer van de kerk opknappen. Onlangs konden dankzij het Kickstartfonds de ventilatie en de hygiëne in deze ruimte verbeterd worden door onder meer het oude rozet-klapraam te herstellen. Maar ook de inrichting en de faciliteiten hebben een opknapbeurt nodig.Het streefbedrag is gesteld op 4.400 euro. Inmiddels is bijna 1.000 euro binnengehaald. Het gaat om een crowdfundingactie van Voor De Kunst. 

Dit betekent dat als over 32 dagen het streefbedrag niet behaald is, mensen die gedoneerd hebben hun geldbedrag terugkrijgen. Uiteraard hoopt men bij de Lutherse Kerk dat het streefbedrag behaald gaat worden.
Meer weten en ook doneren? Klik hier.

Beeld: consistoriekamer Lutherse Kerk

Collectie Groningen uitgelicht
Een uitgekiende verzameling van medicinale kruiden, verfplanten en keukenkruiden van Klooster Ter Apel

De tuin van Klooster Ter Apel werd in 1465 gesticht. Het oudste deel van het complex was de kerk, in de zestiende eeuw werden de drie vleugels gebouwd die met de kerk een kloosterhof omsloten. Het klooster kwam in 1619 in handen van de stad Groningen.
Kerk en kloostergebouw werden in de jaren dertig van de twintigste eeuw gerestaureerd onder leiding van de stadsingenieur C.L. de Vos tot Nederveen Cappel, die ook een kleine geschiedenis en beschrijving van het voormalig klooster Ter Apel publiceerde. Daarin duidde hij de kloosterhof als ‘binnentuin’ en ‘kruidhof’ aan.
 
De Stad-Groninger tuinarchitect J.W. Verdenius maakte in 1932 het ontwerp voor de beplanting van de kloosterhof. Deze had na de Reformatie als begraafplaats gediend en is waarschijnlijk tot de invoering van de begrafeniswet van 1869 in gebruik gebleven. Over de oorspronkelijke situatie was niets bekend. Verdenius verzon daarom een ‘historische kruidentuin’ waarin ook plaats was voor een aantal van de aanwezige grafzerken. Na de Tweede Wereldoorlog raakte de tuin in verval. Wel werd ze ter

gelegenheid van het vijfhonderdjarig bestaan van het klooster in 1964 opgeknapt, maar daarna viel ze opnieuw aan verwaarlozing ten prooi.

Met de komst in 1973 van een nieuwe beheerder, Allie Eenjes, kwam hieraan een eind. Hij pakte de tuin voortvarend aan samen met Gerda Vuurboom. Wat de keuze van de gewassen betreft, liet hij zich adviseren door de staf van de Groninger Hortus. Het resultaat was ‘een uitgekiende verzameling van medicinale kruiden, verfplanten en keukenkruiden’ in met buxus omzoomde perken. Die laatste zijn, waarschijnlijk om zuiver esthetische redenen naar barok-motief aangelegd. De kruidentuin in de Kloosterhof telt momenteel ruim tweehonderd soorten geneeskrachtige kruiden, verfplanten en keukenkruiden.

In 2000 kreeg de aan één kant open hof zijn vroegere beslotenheid terug door de bouw van een nieuwe vleugel, ontworpen door de Deense architect Johannes Exner

Beeld: Anton Tiktak, Arte del Norte

alt_textalt_text

Erfgoedloper is een uitgave van Erfgoedpartners en CGTC 
Lopende Diep 8 Groningen, 9712 NW Groningen, (050) 313 00 52
Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.

Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken.

Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Copyright (C) 2021 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.

Stuur deze mail door naar een vriend
Update profiel

Email Marketing Powered by Mailchimp