|
|
Schier Nijs: Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur fuseren
Met de koppeling van materieel en immaterieel erfgoed worden kennis, kunde, netwerken en middelen effectiever en efficiënter ingezet richting achterbannen, deelnemers/gebruikers, partners, financiers en geïnteresseerden.
Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) – de twee grote organisaties voor Groninger erfgoed, taal en cultuur – bundelen hun krachten en fuseren. De twee provinciale steuninstellingen voor materieel en immaterieel erfgoed delen sinds deze maand het monumentale pand aan het Lopende Diep 8 in Groningen en gaan intensief samenwerken. De fusie betreft een bestuurlijke fusie. Dit houdt in dat bestuur en directie van beide partijen samenvloeien, maar dat beide organisaties hun zelfstandigheid zoveel mogelijk behouden.
Binnen de deuren van Erfgoedpartners is met de komst van CGTC deskundigheid aanwezig op het volle spectrum van erfgoed in Groningen (musea, molens, erfgoededucatie, orgels en digitalisering van collecties, taal, verhalen, gewoonten, leefstijlen etc.). Overheden, erfgoed- en cultuur-organisaties, educatieve |
instellingen, particuliere gebruikers, inwoners van Groningen en andere geïnteresseerden in Groninger erfgoed kunnen vanaf nu bij het expertisecentrum aan het Lopende Diep terecht voor advies en ondersteuning in de breedste zin.
Het voordeel van deze schaalvergroting is dat er binnen de organisatie meer expertise beschikbaar komt, die eenvoudiger voor meer sectoren ingezet kan worden. Dit is vooral een voordeel voor de publiekstaken zoals promotie, educatie en digitalisering. Daarnaast kan de sector vertegenwoordigd worden door één persoon bij brainstormsessies en strategische overleggen. Sectoraal zal er weinig veranderen, omdat iedere sector een vakinhoudelijke zuil kent. Consulenten blijven hun eigen landelijke en regionale overleggen bijwonen.
Donderdag 4 februari zijn pers, de achterbannen en andere relaties door middel van een persbericht over de fusie geïnformeerd. Later deze maand verschijnt een speciale editie van onze digitale nieuwsbrief
Erfgoednieuws.
Persbericht
Beeld: Olaf Vos en Roeli Broekhuis bij het pand Lopende Diep 8; foto: Elmer Spaargaren |
|
|
|
Publiekslezingen Archeologie
vooraankondiging 18 en 25 maart online
De jaarlijkse archeologielezingen worden dit keer niet in het najaar maar in het voorjaar gehouden. Vanwege de aanhoudende pandemie is het format dit jaar ook iets anders. De lezingen vinden online plaats in de vorm van een van tevoren opgenomen filmpje van ongeveer twintig minuten. Na afloop kunnen de (online) aanwezigen live vragen stellen aan de sprekers. De uitzendingen zullen plaatsvinden op 18 en 25 maart en worden georganiseerd in samenwerking met het Noordelijk Archeologisch Depot (NAD) in Nuis en het Museum aan de A, het vroegere Noordelijk Scheepvaartmuseum, in Groningen.
|
Op 18 maart vertellen Dion Stoop en Pir Hoebe over de technieken van vuursteenbewerking in het paleolithicum/mesolithicum, en op 25 maart zal Yftinus van Popta een lezing houden over de Wildervankse schippers en het scheepswrak van Zeewolde.
In de volgende Erfgoedloper komt een uitgebreider programmaoverzicht en leest u hoe u zich kunt aanmelden.
Beeld: ‘Archeologische vondsten uit Ezinge’ door Henk Helmantel speciaal geschilderd voor Museum Wierdenland;
foto: Harm Bellinga, Arte del Norte
|
|
|
|
Cursus Molengids
11 februari
Kim van Steenwijk gaat een online training geven over hoe je kinderen in een molen ontvangt. Hoe zorg je dat je niet 'over hun hoofden heen praat' en aansluit bij hun belevingswereld? Kleuters bijvoorbeeld vinden molens vaak heel interessant, dus hoe zorg je dat je dat enthousiasme aanwakkert? En hoe ga je om met het veiligheidsaspect van een klassikaal molenbezoek? Er is ook aandacht voor de leskist 'Molenmuis'. Deze module is onderdeel van de cursus Molengids, die bestaat uit 6 modules van één dagdeel verdeeld over 12 maanden. |
Module 2: Moleneducatie: Hoe ontvang je kinderen op de molen? is niet alleen interessant voor toekomstige molengidsen. Iedereen die wil leren hoe je jonge kinderen in een erfgoedinstelling ontvangt, kan meedoen. Er is nog plek voor cursisten. Deelname kost of € 40 (voor leden Erfgoedpartners) of € 80,- (voor niet-leden). Voor meer informatie over deze cursus kunt u terecht op onze website: Cursus Molengids. Daar vindt u ook het formulier waarmee u zich kunt aanmelden.
Beeld: kinderen bij de molen met molenaar Jan Kugel |
|
|
|
Online Mannefestaosie Nedersaksische Literetuur Anno 2021
12 februari
De Stichting Drents Archief, de Stichting Sasland en Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum houden op
vrijdag 12 februari de Mannefestaosie Nedersaksische Literetuur Anno 2021. Het programma is online en voor iedereen gratis te volgen.
De manifestatie heeft als doel de Nedersaksische literatuur voor het voetlicht te brengen, als bijzonder en voornaam onderdeel van de cultuur van het noorden en oosten van Nederland.
|
Het programma richt zich op beleving en kwaliteit en heeft ook oog voor de toekomst van de Nedersaksische literatuur. Die is heel divers, zowel qua genres als variëteiten van het Nedersaksisch. Er is ook aandacht voor de ontwikkeling van de Nedersaksische / Nederduitse taal en literatuur in Noord-Duitsland.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
Beeld: logo Mannefestaosie Nedersaksische Literetuur Anno 2021 |
|
|
|
Vervolg op pilotlessen Gronings voor Voortgezet Onderwijs
Afgelopen november startte Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) met een speciaal lesprogramma Gronings voor het voortgezet onderwijs. Olaf Vos, docent en streektaalconsulent bij CGTC, liet scholieren van het Ubbo Emmius College in Winschoten in tien lessen kennismaken met de Groninger taal. De lessen vonden naschools plaats, in het leslokaal en – na de sluiting van de scholen in verband met de coronamaatregelen - online. |
De pilotlessen zitten er bijna op én er komt een vervolg. In maart gaan het Terra College in Winsum en het Dollard College in Winschoten ook aan de slag met de lessen Gronings van CGTC.
Klik hier voor meer informatie.
Beeld: De leerlingen van de Ubbo Emmius in Winschoten die de pilotlessen Gronings volgen bij Olaf Vos. Olaf zelf staat achteraan. |
|
|
|
Online Drents museumcongres
8 maart 2021
Versneld op weg naar een toekomstbestendig museum
Op maandagmiddag 8 maart aanstaande presenteert het Platform Drentse Musea haar jaarlijkse museumcongres in een digitale versie. Organisator Iris Bierenbroodspot: “Corona heeft ervoor gezorgd dat we versneld naar |
onze organisaties moeten kijken. Is het museum van gisteren nog wel het museum van de toekomst?”.
Deelnemers van buiten Drenthe zijn van harte welkom. Voor het volledige programma en aanmelden klik hier.
Beeld: logo Drents Museumcongres |
|
|
|
Herinnering: Kickstart Cultuurfonds
Op 1 februari opende Kickstart Cultuurfonds, waar het Prins Bernhard Cultuurfonds aan bijdraagt, een aanvraagloket. Hiermee wordt de culturele sector opnieuw ondersteund. Er is circa 20 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de volgende fase van Kickstart Cultuurfonds.
Kickstart Cultuurfonds werd afgelopen zomer opgericht op initiatief van de BankGiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en de VandenEnde Foundation, samen met een groep private cultuurfondsen en het ministerie van OCW, om snel financiële ondersteuning te bieden aan culturele instellingen die door de coronamaatregelen in zwaar weer terecht waren gekomen. Hiermee konden onder andere |
musea aanpassingen realiseren ten aanzien van de ander-half-meter-afstand-samenleving. Er werd 16 miljoen euro uitgekeerd.
Theaters, musea, muziekpodia en producenten van professionele podiumkunsten kunnen weer aanvragen indienen bij Kickstart Cultuurfonds, in verschillende fases, vanaf 1 februari! En deze keer ook voor livestreams van voorstellingen en tentoonstellingen.
Kijk nu op kickstartcultuurfonds.nl voor de criteria en indiendata van 2021.
Beeld: Navulhulpkist Vestingmuseum Nieuweschans; foto: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
Even voorstellen: Koos Wiersma
‘Het moet ‘wij’ worden’
Koos Wiersma is nieuwe voorzitter van bestuur Erfgoedpartners/CGTC
Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) zijn sinds eind januari 2021 bestuurlijk gefuseerd. Deze fusie luidde ook een nieuwe fase in voor het bestuur. Oude bestuursleden traden af, nieuwe traden toe. In de komende vier Erfgoedlopers zullen wij de vier nieuwe bestuursleden aan u voorstellen. We beginnen met de nieuwe voorzitter, Koos Wiersma. Hij is Erik Triemstra opgevolgd, die begin 2010 werd aangesteld en dus tien jaar voorzitter was van Erfgoedpartners.
‘Ik ben tot oktober ambteloos burger’ zegt Koos Wiersma (1955) aan de telefoon, ‘maar zit absoluut niet stil.’ Koos Wiersma, tot voor kort interim-burgemeester van de gemeente Appingedam, heeft nog heel wat functies. Hij is dan ook een ervaren bestuurder. Eind 2018 trad hij aan als voorzitter van het bestuur van CGTC als opvolger van Emme Groot. Koos is verknocht aan het Gronings erfgoed. ‘Het is waardevol en mag meer genoemd worden. Wees er trots op.’ Geboren in Grijpskerk en opgeleid in Groningen is de nieuwe voorzitter stevig verankerd in Groninger bodem. Toen Wiersma voorzitter werd van het bestuur van CGTC was de organisatie nog maar net ontstaan en voortgekomen uit het Bureau Groninger Taal en Cultuur van de Rijksuniversiteit Groningen en het Huis van de Groninger Cultuur. ‘Met CGTC werden de wetenschapskant en de publiekskant verenigd. Dat was toen voor de organisatie ook wennen. Het is een kleine club mensen maar mij viel hun enthousiasme en motivatie op. Ik zag hun kracht en de fantastische dingen die er gebeuren.
Beeld: Koos Wiersma |
De vraag die wij ons stelden was: “hoe ga je wetenschap en publiek met elkaar verbinden.” Het resulteerde in aantal projecten waarin op een mooie manier samen werd opgetrokken. Begin 2020 kwamen we in contact met Erfgoedpartners. Daar stond men open voor samenwerking. De wens van Erfgoedpartners was bijvoorbeeld om aansluiting te vinden bij de wetenschapskant. De Universiteit op haar beurt wilde onderzoek vertalen naar publiek.’
Hobby’s
De nieuwe voorzitter moet even nadenken als hem wordt gevraagd welke liefhebberijen hij heeft maar dan volgen, na het wandelen, verrassend goede wijn en toneelspelen. ‘Toneelspelen deed ik ooit actief, en misschien komt dat er nog weer eens van. Maar nu genieten mijn vrouw en ik graag van voorstellingen in het theater. Daarnaast houd ik van denksporten, tegenwoordig vooral bridge maar ook schaak ik af en toe.’
Niet ‘zij’ maar ‘wij’
Nu zitten Erfgoedpartners en CGTC onder één dak, aan het Lopende Diep 8 in Groningen. Koos hoopt dat er snel sprake is van ‘wij’ en niet van ‘zij’. ‘De mensen zijn enthousiast, ik heb daar alle vertrouwen in. Beide organisaties blijven klein. We moeten elkaar versterken en vinden in de uitvoering.’ De jaarplannen zijn nog wel door beide organisaties afzonderlijk gemaakt maar in de uitvoering is de samenwerking al zichtbaar. Ook Mirjam Wulfse, de gedeputeerde van cultuur, is positief over de fusie. ‘Voor haar was voorwaarde dat de fusie van onderop gesteund wordt.’ Koos benadrukt dat dat zeker het geval was bij deze stap, deze bestuurlijke fusie die we samen hebben gezet.’ |
|
|
|
Even voorstellen: Hedwig Sekeres
Drentse studente onderzoekt het Gronings in relatie tot geografische afstand
Sinds februari maakt Hedwig Sekeres (spreek uit Sékeres, de naam is Hongaars)deel uit van het Publieksoverleg van Erfgoedpartners en CGTC. De 23-jarige studente is afkomstig uit Meppel. Zelf leerde ze het Drentse dialect niet spreken en dat vindt ze achteraf wel jammer. ‘Ik voel mij een noorderling en ik denk dat dialect een mooie manier zou zijn om dat te uiten.’ Hedwig doet een onderzoeksmaster taalwetenschap, taal en cognitie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is net begonnen aan haar scriptie over de relatie tussen bereikbaarheid en dialect aan de hand van openbaar vervoer data. Martijn Wieling, bijzonder hoogleraar Nedersaksische / Groningse Taal en Cultuur | Universitair Hoofddocent Informatiekunde is haar begeleidende docent. Hedwig deed een onderzoeksstage bij Goffe Jensma, die haar stagebegeleider was vanuit CGTC en bij Martijn, de docent die haar werk moest beoordelen.
Hedwig: ‘Een onderzoek naar de relatie dialect en geografische afstand met ov-data is vrij nieuw, alleen in Noorwegen is al eens een vergelijkbaar onderzoek gedaan maar dan met zogenaamde historische data. Dat betekent dat daar alleen naar pure reistijd is gekeken. In mijn onderzoek zal ik ook kijken naar obstakels als overstappen, wachttijd, de bus rijdt maar een paar keer per dag, en |
dergelijke. Isolatie kan invloed hebben op de taal. ’Wat verwacht de studente dat uit haar onderzoek naar voren komt? ‘Ik verwacht dat in meer geïsoleerde gebieden de taal sterker afwijkt van het standaard Nederlands. De taal blijft daar dan vaak traditioneler. Dialecten vernederlandsen wel. Zo zal een Drent tegenwoordig het eerder hebben over ‘schaots’ in plaats van ‘scheuvel’. Hedwig schrijft twee dagen per week aan haar scriptie, zij verwacht over ongeveer een jaar klaar te zijn.
Voor Hedwig is het belangrijk dat het publiek wordt betrokken bij de onderzoeksresultaten. ‘We kunnen dit werk doen mede dankzij belastinggeld. Het ligt dan ook voor de hand om het publiek te vragen mee te doen. Een goed voorbeeld daarvan is het project ‘Van old noar jong’.
In haar vrije tijd leest Hedwig graag, het genre magisch realisme is favoriet. Ze is lid van de literaire studentenvereniging Flanor. Een andere hobby is koken en dan met name de keuken van het Midden-Oosten. Muziek maken doet Hedwig ook graag. Ze speelt piano en gitaar. ‘Ik speelde ook hoorn, maar dat is er de laatste tijd een beetje bij ingeschoten. Ik zou het weer moeten oppakken, maar dat kan pas weer als ik in een minder gehorig huis woon!’
Beeld: Hedwig Sekeres |
|
|
|
‘Wonderlieke raaize van meneer Prikkebain’ uit 1962 is de Groningse vertaling door J.A. Fijn van Draat van de oudste Nederlandstalige strip 'Mijnheer Prikkebeen'.
Onder de titel ‘Histoire de Monsieur Cryptogame’ verscheen dit stripverhaal oorspronkelijk in 1845 in het Franse weekblad L’Illustration. Het verhaal werd getekend en geschreven door de Zwitserse auteur Rodolphe Töppfer (1799-1846). De eerste Nederlandse |
vertaling door J.J.A. Goeverneur verscheen in 1858 onder de titel ‘Reizen en avonturen van mijnheer Prikkebeen’.
De veelzijdige Groninger dichter en vertaler Jan Jacob Antonie Goeverneur (1809-1889) schreef ook kinderliedjes (‘Al in een groen, groen, knollen-knollenland’ en ‘Toen onze mop een mopje was’). Hij deed zijn bijnaam ‘Jan de Rijmer’ alle eer aan.
Beeld: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
Groningen, Gr 9712 NW
Netherlands (050) 313 00 52. Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Mocht u de Erfgoedloper in uw e-mail niet goed kunnen lezen, dan kunt u de webversie bekijken via deze link.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2021 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|