|
|
Podcastserie over archeologie in het landschap van Groningen
Groningen heeft een eeuwenoud cultuurlandschap met veel waardevolle en interessante archeologische plaatsen. Mensen die dit niet weten, rijden of wandelen hier zomaar aan voorbij. Daar willen de deelnemers van het platform Archeologie en Publiek in samenwerking met Erfgoedpartners verandering in brengen met een project dat archeologie en landschap op een aantrekkelijke manier onder de aandacht brengt.
Zo kunnen mensen over een jaar op een tiental archeologische locaties in het landschap via een QR code een mini-podcast beluisteren over de daar gevonden archeologie. De luisteraar beleeft op die manier de archeologische locatie in de context van het landschap. De podcasts zijn met hun lengte van zo’n 8 minuten lang genoeg om een mooi verhaal te vertellen over het archeologische object met zicht op de vindplaats, en beknopt genoeg om dit verhaal ter plekke te beluisteren. Radiomaker en literator Mathijs Deen tekent voor de samenstelling en productie. |
De podcastluisteraar kan terplekke op zijn smartphone ook een afbeelding van de archeologische vondst bekijken. Dit najaar is begonnen met de fotografie van twintig archeologische objecten, waarvan er tien gaan figureren in een podcast. Alle gefotografeerde en in toegankelijke tekst beschreven vondsten komen, net als de podcasts, rechtenvrij beschikbaar via collectiegroningen.nl. Daar bovenop heeft het Groninger Museum – tevens deelnemer aan het platform- aangeboden om dertig topobjecten uit de archeologische collectie in woord en beeld digitaal beschikbaar te stellen aan collectiegroningen.nl.
Zo realiseren we met dit project een basisaanbod van toegankelijk en kwalitatief goed digitaal materiaal over archeologie in Groningen. Geschikt voor toepassing in educatie en communicatie door wie dan ook in apps, websites, tentoonstellingen, communicatiemateriaal etc. De ambitie is niet om een uitputtende selectie te realiseren (geen ‘canon’ van de archeologie in Groningen). Er is altijd ruimte om objecten toe te voegen.
Beeld: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
Cursus Molengids
De cursus Molengids gaat weer van start! Tussen januari en juli 2021 zijn er zes bijeenkomsten van een dagdeel. Nieuwe cursisten zijn welkom om het certificaat Molengids te halen. Als Molengids ben je de schakel tussen de molen en de molenaar en het publiek. Naast technische en historische kennis over molens is er veel aandacht voor |
het publiek: hoe ontvang je een schoolklas? Wat behelst een goede en leuke rondleiding voor verschillende soorten groepen? Het pakket bestaat uit zes verplichte modules en een afsluitende opdracht.
Pakketprijs voor zes modules: €200,-
Voor meer informatie klik hier.
Beeld: molengidscursisten op stelling molen Wilhelmina; foto: Marjan Brouwer |
|
|
|
Erfgoededucatie
Op 3 december was een vervolg gepland op de digitale sessie erfgoededucatie over het ontvangen van scholen in coronatijd, die eind september plaatsvond. We hebben deze sessie uitgesteld naar donderdag 18 maart om 16:30 uur. Door de coronatijd hebben scholen uiteindelijk maar mondjesmaat erfgoedinstellingen bezocht.
We hopen dat in het nieuwe jaar de schoolbezoeken toch weer aantrekken en er op 18 maart volop ervaring is opgedaan om uit te wisselen. Wie voor die tijd vragen of advies nodig heeft over bijvoorbeeld de aanpassing van een erfgoededucatieproject of het organiseren van een schoolbezoek kan contact opnemen |
met: Marieke van Ginkel (K&C, mail: mvanginkel@kunstencultuur.nl) of Mireille de Jong (Erfgoedpartners, mail: dejong@erfgoedpartners.nl).
De laatste ronde van dit jaar van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) staat nog open tot uiterlijk 10 december 2020, scholen en culturele ondernemers in Groningen kunnen tot die datum nog een aanvraag voor een CMK-bijdrage doen. Kijk op de website van CMK Groningen voor alle informatie. CMK-plannen zijn door de coronabeperkingen soms lastig uit te voeren, maar met enige creativiteit zijn soms goede alternatieven te bedenken. Daar is ook ruimte voor binnen de regeling. Wie hulp nodig heeft kan contact opnemen met een K&C adviseur
Beeld: leren over vroeger; foto: Visserijmuseum Zoutkamp |
|
|
|
Nieuws van CGTC
Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) zijn meer gaan samenwerken, daarom zult u vanaf nu regelmatig informatie van het CGTC in de Erfgoedloper aantreffen.
Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) lanceerde begin deze maand een speciaal lesprogramma Gronings voor het Voortgezet Onderwijs. Olaf Vos, streektaalconsulent onderwijs bij CGTC, startte twee weken geleden op scholengemeenschap Ubbo Emmius in Winschoten met de eerste les. De les is onderdeel van een 10 weken durend lesprogramma Gronings, speciaal ontwikkeld voor scholieren uit het voortgezet onderwijs. |
Leerlingen van de Ubbo Emmius konden zich opgeven voor de lessen in en over de Groninger taal, die na school en in de eigen vrije tijd plaatsvinden. Het lesprogramma is nu nog een pilot. Het is de bedoeling dat het programma ook op andere VO scholen in Stad en provincie wordt geïntroduceerd.
Beeld: Olaf Vos in actie; foto: René Walhout
|
|
|
|
Corona, erfgoed en molens
In de kadernieuwsbrief van De Hollandsche Molen (oktober 2020) troffen wij twee berichten aan met betrekking tot het effect van corona op de erfgoed- en molensector in Nederland.
Eigenaren van monumenten kunnen bij het Nationaal Restauratiefonds een lening aanvragen onder gunstige voorwaarden om de gevolgen van corona aan te kunnen. Vooral eigenaren die afhankelijk zijn van betalende bezoekers en/of van huurinkomsten maken van deze regeling gebruik. De leenfaciliteit is in nauw overleg met de Federatie Instandhouding Monumenten, waarvan De Hollandsche Molen deel uitmaakt, tot stand gekomen. Meer informatie vindt u hier.
Enquête moleneigenaren
De Hollandsche Molen heeft direct na het uitbreken van corona onder moleneigenaren een onderzoek uitgezet naar de gevolgen van de crisis. Begin juni volgde een tweede. Van de 500 aangeschreven eigenaren reageerden er 131.
De resultaten van het onderzoek van juni weken niet substantieel af van die van drie maanden eerder. Het overgrote deel van de eigenaren verwacht geen gevolgen voor |
lopende onderhouds- en restauratieprojecten. De financiële gevolgen van de crisis worden wel manifester en de zorg voor de toekomst neemt duidelijk toe. Sinds juni zijn veel molens weer open voor bezoek en op bijna alle molens wordt weer gedraaid. Adviezen van molenorganisaties om al dan niet te draaien of open te zijn worden wel gewaardeerd, maar niet altijd opgevolgd. Biotoopzaken blijven ook in tijden van crises om aandacht vragen. De zorgen zijn niet voorbij en vragen blijvende aandacht.
De Hollandsche Molen volgt de ontwikkelingen op de voet en zal waar nodig actie ondernemen. Wil bijvoorbeeld uw gemeente stoppen met het geven van onderhoudssubsidie dan kunt u contact opnemen met De Hollandsche Molen. De vereniging kan dan bekijken of zij u kunnen ondersteunen bij het vinden van oplossingen.
Beeld: korenmolen De Lelie Eenrum;
foto: H. Noot |
|
|
|
Even voorstellen: Annet van der Meer
Sinds kort versterkt Annet van der Meer (34), afkomstig uit Delfzijl, de gelederen van Erfgoedpartners. Annet rondde de Pabo af maar omdat ze niet voor de klas wilde staan, werkte ze eerst een poosje in een Tuincentrum. Daarna pakte ze twee studies op: Kunsten, Cultuur en Media en Religiewetenschap met het idee uiteindelijk te kiezen voor één van beide maar omdat ze beide studies leuk vond, en er ook raakvlakken zijn, maakte ze beide studies af. In oktober 2019 was Annet klaar voor de arbeidsmarkt. ‘Ik wil het liefst conservator worden in een museum’ geeft ze aan. De banen in die sector liggen echter niet voor het oprapen dus doet zij nu als vrijwilligster werkervaring op. ‘Ik heb nog weinig ervaring met het omgaan met objecten en dat werkt in mijn nadeel bij sollicitaties.’ Annet meldde zich daarom aan bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen maar moest, toen corona zich aandiende, daar noodgedwongen stoppen. ‘Ik heb overwogen te gaan promoveren maar er zijn maar weinig promotieplekken in de |
religiewetenschap bovendien heb ik gemerkt het werken in een museum aantrekkelijk te vinden. Je werkt met mensen samen en dat maakt het ook veel gezelliger.’ Via het Noordelijk Scheepvaartmuseum kwam Annet op het spoor van Erfgoedpartners. En nu maakt Annet zich sinds kort verdienstelijk als vrijwillig medewerkster bij Erfgoedpartners. ‘Mijn eerste opdracht was grafieken te maken voor de enquête digitalisering en ook heb ik kritisch de website bekeken. En sinds deze week ga ik aan de slag voor het Museummagazine 2021-2022. Dat betekent ondermeer aanmeldingen verwerken in de database.’
In haar vrije tijd reist Annet graag. Haar laatste reis had Polen als bestemming. Daarnaast zit ze op dansles waarbij met name salsa en stijldansen favoriet zijn.
Wij hopen nog een tijdje Annet te kunnen inschakelen voor Erfgoedpartners en tegelijkertijd dat de werkervaring die zij nu opdoet haar helpt in het vinden van een passende baan.
Beeld: Annet van der Meer; eigen foto |
|
|
|
Om efficiënt te kunnen werken en niet telkens op zoek te moeten gaan naar een stuk gereedschap, hing de molenbouwer het bij elkaar aan de muur. Op de foto zien we het netjes op orde hangen, klaar voor het grijpen.
Zo'n ophanging aan de muur was door de molenbouwer even persoonlijk geordend als zijn timmerkist. Elk gereedschap had z'n eigen plek en werd ook consequent weer op die plek weg gehangen. Staande voor de werkbank kon hij bij wijze van spreken blindelings het gewenste gereedschap pakken. |
Geen grotere droefenis voor de molenmaker dan wanneer een overenthousiaste leerling-timmerman in zijn ijver 'alles eens netjes zal weghangen voor de baas'. Het kostte de molenaar dan uren om vanuit zijn geheugen alles weer op de oude vertrouwde plek te krijgen....
Tekst: Fred Ootjers;
Beeld: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
Groningen, Gr 9712 NW
Netherlands (050) 313 00 52. Reacties en kopij: pol@erfgoedpartners.nl.
Mocht u de Erfgoedloper in uw e-mail niet goed kunnen lezen, dan kunt u de webversie bekijken via deze link.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen, kunt u dit aangeven door een bericht te sturen naar info@erfgoedpartners.nl of door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2020 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|