|
|
Over ons
De persconferentie op 29 september over het toegenomen aantal coronabesmettingen en de dringende oproep van het kabinet om zoveel mogelijk thuis te werken, heeft tot gevolg dat momenteel het kantoor van Erfgoedpartners grotendeels gesloten is. Alleen voor dringende zaken zal een medewerker aanwezig zijn. Wel worden bestellingen uit de webshop verwerkt, wordt de post bekeken en het antwoordapparaat regelmatig afgeluisterd. |
Dat betekent dat u ons de komende weken alleen per e-mail kunt bereiken (info@erfgoedpartners.nl of rechtstreeks via het persoonlijke e-mailadres van de medewerker). We hopen dat deze situatie van korte duur zal zijn. Wij zullen u uiteraard informeren wanneer het weer mogelijk is het kantoor te bezoeken.
Beeld: de maandelijkse teamvergadering via ZOOM; foto: Hester Hazenberg |
|
|
|
Oktober Kindermaand
Burgemeestersactie
Van Christa Harmsen van de gemeente Groningen kregen wij een paar foto’s van het optreden van burgemeester Koen Schuiling op CBS De Wieken in Ten Post afgelopen maandag 5 oktober. Graag citeren wij haar observatie:
‘De school was zo verheugd dat hun school was uitverkoren en wilden graag de hele school mee laten genieten van dit evenement. Omdat het verhaal over de grafkelder wat te moeilijk is voor kinderen onder 9 jaar, heeft de burgemeester samen met de kinderburgemeester [Floor] twee verhalen voorgelezen. Voor de kleinsten had de leerkracht van de school een passend boekje uitgezocht ‘Man op de maan’ van Arend van Dam. Voor de oudere kinderen lazen zij het verhaal van de grafkelder voor.
Net als burgemeester Schuiling las kinderburgemeester Floor prachtig voor. De kinderen luisterden ademloos. We kijken terug op een zeer geslaagde ochtend.’
Beeld: burgmeester Schuiling en kinderburgemeester Floor; foto: Christa Harmsen
Beeld: zeekadet der 3e klasse; foto: facebook Zeekadetkorps Delfzijl |
Uitgelicht
We hebben gemerkt dat minder instellingen zich hebben aangemeld voor Oktober Kindermaand. En daar heeft uiteraard corona alles mee te maken. Vorig jaar nog 32 deelnemers, nu ‘slechts’ 16 met zo’n 22 activiteiten. We zijn extra blij met hun deelname zodat de kinderen toch nog uit een goed aanbod kunnen kiezen. Het eerste weekend zit er inmiddels op en we hebben twee organisaties gebeld om hen te vragen hoe het is gegaan.
Voor de activiteit van het Zeekadetkorps in Delfzijl hadden zich twee kinderen aangemeld, die echter geen van beiden zijn gekomen. Commandant Monica: ‘we denken dat dit met corona te maken heeft.’ De komende zaterdagen in oktober is de activiteit nog te bezoeken. ‘We hebben een leuk programma met de bijbootjes, die we ook wel de man-over-boord bootjes noemen. We doen het eerst voor maar daarna mag je zelf een stukje varen. Ook krijg je een rondleiding op het schip en mag je een kijkje nemen in de machinekamer en op de brug.’
Educatief medewerkster Anne van GRID Grafisch Museum Groningen heeft voor de Werkmanworkshop het afgelopen weekeinde wel een paar mensen mogen begroeten. ‘We kunnen voor de twee workshops per keer, vanwege corona, maximaal vijf mensen plaatsen. Dat kan bijvoorbeeld een moeder en vier kinderen zijn, als het maar een eenheid betreft.’ Kinderen gaan samen met ouder of begeleider een middagje met een druktechniek naar keuze aan het werk en maken hun eigen druksel. |
|
|
|
Hoe scholen veilig ontvangen in je erfgoedinstelling?
Hoe zorg je in deze coronaperiode voor schoolbezoeken die veilig verlopen voor de school én je medewerkers? Op 22 september jongstleden organiseerden K&C en Erfgoedpartners een eerste digitaal overleg voor erfgoededucatiemedewerkers. Een snelle inventarisatie van coronaprotocollen en de scholenpraktijk tot nu toe leverde een divers beeld op.
Het excursiebeleid kan per scholengroep, school en zelfs per leerkracht verschillen.
Een geslaagd bezoek begint daarom met een voorgesprek waarin erfgoedinstelling en de leerkracht goede afspraken maken over onder meer vervoer, aanpassingen in het programma, de ontvangst, afstand houden, wc-gebruik, ventilatiebeleid, het schoonmaken van eventueel lesmateriaal… |
En plan vooraf meteen een korte evaluatie in met de leerkracht, zodat je te weten komt hoe de school het corona proof bezoek heeft ervaren. Wie advies nodig heeft over specifieke inhoudelijke aanpassingen van het programma, subsidiemogelijkheden of andere coronazaken kan zich bij Erfgoedpartners melden (info@erfgoedpartners.nl), wij nemen dan contact op om een afspraak te maken.
Het beknopte verslag van de bijeenkomst en een checklist voor het boekingsgesprek vind je hier.
Op 3 december aanstaande vindt van 15:30 tot 16:30 uur een digitale vervolgsessie plaats.
Opgeven kan via het online aanmeldformulier. Je ontvangt dan kort van tevoren een link naar de sessie.
Beeld: navulhulpkist Vestingmuseum Nieuweschans; foto: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
Maand van de Geschiedenis 2020
Nog de hele maand oktober is het Maand van de Geschiedenis. Er zijn, ondanks corona, diverse activiteiten in Groningen waaronder een tweetal lezingen in het MOW-Museum Westerwolde in Bellingwolde op zondagmiddag 25 oktober. Deze worden verzorgd door de Groninger Archieven en zijn online te volgen.
Meestervervalser
Redmer Alma verzorgt de eerste lezing. Hij vertelt het verhaal van de Ommelander jonker Johan Lewe tot Asinga. Die maakte rond 1600 een aantal valse oorkonden om er voordeel uit te halen. Sommige daarvan hebben als bronnen voor de Groninger geschiedschrijving gediend. In deze lezing hoort u waarom hij het deed en hoe hij uiteindelijk na 400 jaar tegen de lamp liep.
Westerwolde
De tweede lezing wordt gehouden door Lieuwe Jongsma. Als het over |
Oost-Groningen gaat, denken mensen vaak aan Veendam of de Pekela’s. Als je nog verder naar het oosten gaat kom je weer in het westen uit: Westerwolde. Hoe komt het toch dat het meest oostelijke deel van onze provincie zo’n westelijke benaming heeft? In het westen waarvan ligt eigenlijk dat wold? Na deze lezing weet u hoe Westerwolde in Oost-Groningen terecht kwam.
Aanmeldingen voor deze lezingen is niet nodig. Alle informatie is hier te vinden.
Geschiedenis voor kinderen
De Groninger Archieven hebben voor kinderen een tweetal digitale activiteiten voor thuis:
Ontwerp je eigen familiewapen
Zoeken naar sporen van vroeger
Beeld:Joan Lewe toe Peize, Heer van Ulrum (bewerking), 1620. Onbekende kunstenaar, Groninger Museum. Foto John Stoel |
|
|
|
Cultuurnota’s provincie en gemeente Groningen 2021-2024
|
|
|
Themafonds Erfgoedvrijwilligers
Na de succesvolle eerste regeling van afgelopen zomer start vanuit het Themafonds Erfgoedvrijwilligers een tweede ondersteunende regeling voor educatieve middelen.
Tot en met 30 oktober kunnen erfgoedorganisaties een aanvraag doen voor (ondersteunende) educatieve middelen, zoals audiotours, website-aanpassingen en de digitale ontsluiting van de collectie. Deze regeling is voor erfgoedorganisaties (tot maximaal 3fte), die grotendeels afhankelijk zijn van de inzet van vrijwilligers. |
Kent of bent u een erfgoedorganisatie waarbij de educatieve middelen voor de publieksbegeleiding dienen te worden uitgebreid, aangepast of gedigitaliseerd? En heeft het als doel om het publieksbereik verder te versterken en te vergroten?
Kijk hier voor meer informatie.
Bij vragen of meer informatie mail met: monumentenzorg@cultuurfonds.nl.
*Voor de opleidingskosten van de vrijwilligers zelf verwijzen wij u naar de erfgoedvrijwilligers-regeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie, die erfgoedorganisaties (tot maximaal 2 fte) kan steunen bij het opleiden van vrijwilligers.
Beeld: de Menkemaborg heeft de beschikking over junior audiotours; beeld: Menkemaborg Uithuizen |
|
|
|
Workshop geluidstechniek voor beginners
VRIJDAG Advies, AE audio productions en De Klinker organiseren op zaterdag 17 oktober een workshop over het werken met geluidsinstallaties voor beginners. Deze workshop is voor iedereen die meer wil weten over het bedienen van een geluidsinstallatie. Het maakt daarbij niet uit of je in een band speelt, of bijvoorbeeld een koor of toneelstuk versterkt. Misschien ben je al actief als technicus, of wil je daar in de toekomst mee verder? Ook als je van plan bent om zelf apparatuur aan te schaffen, is de workshop een aanrader. Met de opgedane kennis kun je goed beoordelen welke apparatuur je nodig hebt. |
Je komt tijdens deze dag van alles te weten over het bedienen van de mixer, verschillende microfoontypes, het werken met monitoren en nog veel meer.
De dag begint met een PowerPointpresentatie met een uitleg van de apparatuur en geluidsvoorbeelden. De rest van de dag is ingeruimd voor de praktijk. Je gaat samen een geluidsinstallatie opbouwen en zelf oefenen met het mixen van muziek, het oplossen van storingen, ‘rondzingende’ microfoons en nog veel meer.
Uiteraard wordt rekening gehouden met de corona maatregelen. Klik hier voor meer informatie.
Beeld: VRIJDAG |
|
|
|
Nog niet eens zo heel lang geleden was tuberculose volksziekte nummer 1. Rond 1900 overleden jaarlijks tienduizend Nederlanders aan de longziekte in een tijd dat ons land vijf miljoen inwoners kende.
Tot halverwege de vorige eeuw bestond er geen adequate behandeling; rust, zonlicht, frisse lucht en aangepaste voeding moesten er voor zorgen dat de verschijnselen werden teruggedrongen. Pas met antibiotica, die in de jaren ’40 en ’50 werden ontwikkeld, kon de ziekte effectief worden bestreden.
In de eerste helft van de twintigste eeuw waren TBC-huisjes een vrij |
algemeen verschijnsel. De huisjes waren als een bouwpakket te leen bij het Groene Kruis of konden worden aangeschaft. De huisjes stonden op een draaischijf, zodat ze met de zon mee konden draaien. Patiënten verbleven lange tijd in het huisje om aan te sterken en uit te rusten.
Het huisje in Warffum werd door het museum in 2015 verworven van een particulier uit Woldendorp. Het museum heeft het huisje in eigen beheer gerestaureerd en ingericht. In 2016 vormde de presentatie van het huisje de opening van het museumseizoen.
Tekst: Fred Ootjers;
Beeld: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
|
|
|
Hele maand oktober
|
|
Groningen, Drenthe & Friesland
|
|
|
|
Cursus Adlib windows (VOL)
|
|
27 Oktober
|
|
9:30 – 16:30 uur
|
|
Doopsgezinde kerk, Groningen
|
|
|
|
|
Platform Archeologie en Publiek
|
|
12 November
|
|
13:00 - 15:00 uur
|
|
n.t.b.
|
|
|
|
|
3 December
|
|
15:30 - 16:30 uur
|
|
ZOOM
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
Groningen, Gr 9712 NW
Netherlands (050) 313 00 52. Reacties en kopij: pol@erfgoedpartners.nl.
Mocht u de Erfgoedloper in uw e-mail niet goed kunnen lezen, dan kunt u de webversie bekijken via deze link.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen, kunt u dit aangeven door een bericht te sturen naar info@erfgoedpartners.nl of door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2020 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|