|
|
Vraagbaak Digitalisering en Erfgoed
Digitalisering is niet meer weg te denken in de erfgoedsector. Het is belangrijk om monumenten en collecties goed te beschrijven en die informatie te delen met collega’s, maar daarnaast is het gewenst om ze ook digitaal in de etalage te zetten. Wanneer u complexe of eenvoudige vragen heeft, kunt u bij ons terecht. Samen met het Netwerk Digitaal Erfgoed en Data Space Groningen (samenwerkingsverband van overheden) hebben we een |
team van adviseurs achter de hand die op verschillende terreinen advies kunnen geven: van linked data tot auteursrechten en van software tot app toepassingen. Dankzij een bijdrage van OCW en de provincie Groningen kunnen wij deze dienstverlening aanbieden.
Vragen kunt u stellen via info@erfgoedpartners.nl
Beeld: de eerste generatie Apple Macintosh’ van GRID Grafisch Museum Groningen;
foto: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
De Verhalen van Groningen in revisie
We zijn er al een paar jaar mee bezig, maar op dit moment wordt er hard gewerkt aan een nieuwe vormgeving van De Verhalen van Groningen en aan een nieuwe techniek om de verhalen te presenteren. Helaas kunnen we nog niets laten zien, maar het is wel duidelijk dat er een nieuwe toegang tot de verhalen komt. Zo verdwijnen de overkoepelende thema’s en kunnen verhalen worden gezocht op personen, gebeurtenissen, jaartallen en plaats. Natuurlijk hebben we ook ruimte gemaakt voor de actualiteit. Dat sluit aan bij de manier waarop mensen zoeken en het maakt ook mogelijk dat andere verbanden kunnen worden gelegd. Vaak willen |
mensen weten wat er in hun wijk of dorp is gebeurd en zoeken dan van daaruit verder.
Wat ook verandert is de aandacht voor de Groningers van tegenwoordig. Bij het presenteren van nieuwe verhalen zijn we vooral op zoek naar verhalen van de mensen die nu in Groningen wonen. Daarmee willen we niet alleen heden en verleden verbinden, maar ook een beeld geven van de huidige samenleving in relatie tot de plek waar we wonen. We verwachten dat we dit jaar een vernieuwde website kunnen presenteren.
Beeld: deverhalenvangroningen.nl |
|
|
|
Klankjuwelen 2025
Onlangs verscheen de nieuwste, de zevende editie alweer, van Klankjuwelen, het gratis magazine over orgels in Groningen. Met Klankjuwelen vieren we elk jaar weer de rijke orgelcultuur in Groningen. Bijna nergens anders vindt u zoveel (historische) kerkorgels bij elkaar. De orgels worden gekoesterd bovendien: Groningen kent tientallen orgelcommissies die ervoor zorgen dat de orgels gebruikt, behouden en zo nodig gerestaureerd worden. Graag willen we iedereen die heeft bijgedragen aan dit nummer bedanken voor hun inzet én natuurlijk ook alle mensen die zich het hele jaar – al dan niet vrijwillig – onvermoeibaar inzetten voor orgels!
Veelzijdig instrument
Met Klankjuwelen willen we ervoor zorgen dat nog meer mensen het orgel en orgelmuziek ontdekken. Daarom zetten we in op laagdrempelige en interessante achtergrondartikelen die de veelzijdigheid van het instrument laten zien. Naast prachtige klassieke werken van bijvoorbeeld J.S. Bach is het ook heel goed mogelijk om moderne muziek te spelen op het orgel, of zelfs muziek die helemaal niet voor het orgel is gecomponeerd. Het orgel laat zich prachtig combineren met andere |
muziekinstrumenten en met zang. Het is niet alleen een imposant instrument, ook de techniek erachter (of liever gezegd: erin) is indrukwekkend. Bovendien blijkt het óók mogelijk om jongeren te interesseren voor het orgel, juist omdat het aansluit bij zowel muzikale interesses als technische.
Overzicht orgelconcerten
Zoals elk jaar bevat het magazine naast de artikelen ook een nagenoeg compleet overzicht van alle concerten die dit jaar worden georganiseerd. Liefhebbers en geïnteresseerden kunnen hun hart ophalen, want vanaf het moment dat het orgelseizoen aantrekt is er vrijwel ieder weekend (en vaak ook doordeweeks) een orgelconcert te bezoeken.
Bestellen via de webshop
Klankjuwelen is te bestellen via onze webshop.
Ook vindt u Klankjuwelen op diverse locaties in de provincie Groningen en in alle kerken waar orgelcommissies actief zijn. We hopen dat u ook dit jaar weer geniet van het magazine en van de vele orgelconcerten die de komende maanden zijn gepland.
Beeld: omslag Klankjuwelen 2025 |
|
|
|
Erfgoednieuws april 2025 verschenen
Op 2 april kwam de nieuwste Erfgoednieuws, de digitale nieuwsbrief van Erfgoedpartners | Centrum Groninger Taal & Cultuur uit. De nieuwsbrief verschijnt gemiddeld iedere zes weken met artikelen over en/of door (medewerkers van) erfgoedinstellingen. Met deze keer aandacht voor de expositie Oorlog Dichtbij in de Akerk in Groningen, die de oorlog van toen, een ongewone tijd, naar het heden brengt. De verhalen en beelden maken de kijker er van bewust dat we nu in vrijheid kunnen leven, maar dat het nooit vanzelfsprekend is.
In Groen Erfgoedcafé: de Groningse slingertuin, een vooruitblik op het Groen Erfgoedcafé, dat op 24 mei in en om de boerderij Hoogheem in Nieuwolda wordt gehouden en waarin de slingertuin die rondom Groninger herenboerderijen te vinden was en is, centraal staat.
Verder maakt de lezer kennis met het echtpaar Ger van Dam en Wilma Kuiper, dat beeldende kunst verzamelt en tentoonstelt in hun huizen in Loppersum. Zij |
presenteren zich onder de naam MAL – Modern Art Loppersum. Binnenkort worden de huizen versterkt en moet tijdelijke opslag voor hun kunstverzameling worden gevonden.
Een bijzonder verhaal wordt verteld rondom een bijzondere kist die sinds 1570 het familiearchief Van Ewsum bevat en die te vinden is bij de Groninger Archieven. Een ware tijdcapsule. In dit archief onder andere verreweg de grootste verzameling correspondentie uit de 16de eeuw die we uit Groningen kennen. Hoe dit archief ontsloten wordt, legt de auteur in deze nieuwsbrief uit.
In de vaste rubriek De Verhalen van Groningen een toepasselijk verhaal in deze tijd van het jaar: börgbloumkes. Wat dat zijn, leest u in deze Erfgoednieuws.
En als altijd sluiten we af met een tentoonstellingen- en activiteitenoverzicht.
Beeld: Villa Hoogheem Nieuwolda;
foto: Jelte Oosterhuis |
|
|
|
Erfgoedvrijwilliger verdieping: impact meten
Of u nu zelf vrijwilliger bent, met vrijwilligers werkt, of in het bestuur van een stichting zit: soms loopt u tegen iets aan en ziet u door het bomen het bos niet meer. Erfgoedvrijwilliger.nl maakt u hierin graag wegwijs met instructiefilmpjes en korte cursussen over uiteenlopende onderwerpen.
In eerdere edities van Erfgoedloper besteedden we al aandacht aan Erfgoedvrijwilliger.nl als plek waar erfgoedinstellingen vrijwilligersvacatures kunnen plaatsen. Maar de pagina biedt méér. Op de pagina ‘verdieping’ vindt u informatie in de vorm van filmpjes en factsheets, gemaakt door verschillende erfgoedhuizen in Nederland, waarin elke keer een concreet onderwerp behandeld wordt. Ook worden complete online cursussen aangeboden in samenwerking met het
e-learningplatform Leer je Erfgoed. Dit keer lichten we de factsheet impact meten op de website uit.
Impact meten
Organisaties die hun impact meten doen dit om aan te kunnen tonen dat hun activiteiten daadwerkelijk verandering teweeg brengen. Een |
tentoonstelling kan mensen aan het denken zetten en hun mening over een bepaald onderwerp doen veranderen. Dat is misschien zelfs ook wel het doel van de tentoonstelling. Maar of dit doel ook bereikt wordt is pas vast te stellen als het gemeten wordt. Om te kunnen meten moet u vaststellen wat u precies wilt meten en welke methode daarvoor geschikt is. Daarbij is het ook goed om te bedenken dat er verschillende soorten impact zijn: sociale, economische, educatieve, operationele en innovatieve impact, en dat er verschillende groepen van belanghebbenden zijn, bijvoorbeeld bezoekers, gebruikers, bestuurders of subsidieverstrekkers.
Factsheet
Het goed meten van impact vereist dus voorbereiding. Het kan ingewikkeld en overweldigend voelen, maar zorgt er ook voor dat uw organisatie goed duidelijk kan maken dat uw activiteiten zinvol zijn. Om het meten van impact wat makkelijker te maken deelde erfgoedvrijwilliger.nl de factsheet
Beeld: erfgoedvrijwilliger.nl |
|
|
|
Over ons: Obby Veenstra
Vanaf 1 april is Obby Veenstra voor 16 uur per week werkzaam voor Erfgoedpartners als adviseur erfgoed. In een latere Erfgoedloper zullen wij uitgebreider ingaan op de |
werkzaamheden van Obby, die daarnaast directeur is van museum Het MOW in Bellingwolde.
Beeld: dvhn.nl |
|
|
|
De feiten: Scheepsmodel vervaardigt door J. Huisman te Zoutkamp in de periode 1970 tot 1990. ZK 6 ‘Hoop op zegen’ voorheen BX79 (Trawler). Afmetingen 105,9 x 20,7 x 9,7 voet. Motor: 250 IPK stoommachine. Rederij Scherpenhuizen, Zoutkamp. Gebouwd: 1895 te Geestermunde. Heeft gevist van 1927 tot 1937 op plat- en rondvis in de Noordzee. In 1937 gesloopt.
Het verhaal: ‘De ZK 6 Hoop op Zegen, een trawler, voer tot 1937. Hij viste op een wat steenachtige bodem, noem het maar een ‘scherp’ gebied. Dan zouden de netten eigenlijk iets sterker en zwaarder moeten zijn. Maar dat kon niet, want men moest die netten met de handen binnen trekken. Dan moest er meer volk aan dek zijn, maar daar had je de mankracht niet voor.
De ZK6 was van rederij Scherpenhuizen. Jan Scherpenhuizen was een vishandelaar, hij had de financiële middelen om een trawler op te kopen. Die gooide hij dan in de vaart |
en die zorgde dan dat hij zijn handel kreeg, zijn vis. De handel stuurde de visserij, dat zag je bij dit soort schepen. De grote handelaren, de grote rederijen, die had je met name in Katwijk, IJmuiden en Scheveningen. En hier op Zoutkamp had je dan vroeger rederij Scherpenhuizen. Die had trawlers in de vaart en die vissers waren in deelloon; ze kregen een deel van de vangst. Want dan wist de handelaar dat de vissers goed hun best deden. Dat ze fel visten, om zoveel mogelijk vis boven water te halen. Dat was hun loon, hun inkomen.
Je had in die tijd maar heel weinig particuliere rederijen. Na de oorlog werd de visserman meer zelfstandig, kon hij zelf investeren in een scheepje. Je kreeg de garnalenvisserij: ieder had zijn eigen schip, de visser was schipper/eigenaar van het scheepje. Hij ging garnalen vissen. Of tong, schol, zeevis.’
Tekst: Visserijmuseum Zoutkamp
Beeld: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
|
|
Platform Museumdirecteuren
|
|
8 april
|
|
10:00-12:00 uur
|
|
Museum aan de A
Groningen
|
|
|
|
|
9 april
|
|
10:00-12:00 uur
|
|
Berlagehuis
Usquert
|
|
|
|
|
|
v.a. 26 maart
|
|
avond
|
|
Berlagehuis
Usquert
|
|
|
|
Vrijwilligersavond Groninger Molenweekend
|
|
22 mei
|
|
17:00 uur
|
|
Oldehove
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS en CGTC
Raadhuisstraat 3, 9988 RE Usquert (0595) 74 93 30.
Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2025 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|