Bekijk nieuwsbrief in uw browser
alt_textalt_text

ERFGOEDLOPER

Nieuws van Centrum Groninger Taal & Cultuur en Erfgoedpartners

nummer 318 | 21/02/2025

list

In dit  nummer

Beeld header:
Over het Oethoezerwad, Siemen Dijkstra
foto: Museum Wierdenland Ezinge
  • Cursus Molengids
  • Groninger Molenweekend 2025
  • Verzamelen van verhalen over Berlagehuis Usquert
  • De Wiesneus komt er aan
  • Veenkolonioa/aols
  • Maak uw educatieve aanbod online beter vindbaar
  • Van activiteit naar impact: hoe uw erfgoedorganisatie het verschil maakt
  • Erfgoedvrijwilliger: wordt vrijwilliger of bestuurder bij het internationaal Klompenmuseum in Eelde
  • Collectie Groningen uitgelicht
column-icon

Column 

Stoer geel

Het was koud dinsdagmiddag en ik liep naar mijn afspraak in de stad: gevoelstemperatuur min 10 graden. En daar stonden ze: een heel grasveld vol bloeiende winterakonieten die de kou trotseerden en passanten blij maakten met hun gele bloemen. Op dit moment bloeien meer stinzenplanten of börgbloumkes zoals we in Groningen zeggen.  Het zijn voorboden van de lente zoals sneeuwklokjes en krokussen. Eeuwen geleden zijn ze bewust geplant door borgheren- en dames die het zich konden veroorloven om tuinen met grasvelden voor het genot aan te leggen en daarvoor exotische bloembollen aan te kopen. Daardoor zijn de bloemen niet ‘streekeigen’ maar na alle jaren wel erfgoed geworden. Steeds weer valt me op dat wat ons dierbaar is en wat we voor het nageslacht willen bewaren, vaak uitheemse wortels heeft. De diversiteit is de grootste rijkdom van onze cultuur. Laten we die vooral koesteren.

column-icon Roeli Broekhuis

Cursus Molengids

Voor mensen die graag actief willen zijn op een molen, maar (nog) geen molenaar willen worden, is er een prachtig alternatief: de molengids. Een molengids speelt een belangrijke rol in het ontvangen van bezoekers, organiseren van activiteiten en het overbrengen van kennis over de molen en zijn geschiedenis.

Om dit goed en veilig te kunnen doen, biedt Erfgoedpartners de cursus Molengids aan. Tijdens zeven cursusavonden en een dag, verzorgt door professionals op het gebied van molens en educatie, leren deelnemers hoe zij bezoekers – van jong tot oud – op een boeiende en veilige manier kunnen rondleiden. Na afronding ontvangen de deelnemers het certificaat Molengids.

De lessen worden onder andere verzorgd door Johan van Dijk,
Arjen Strijkstra, Kim van Steenwijk en Paul Casteleijn.

 
Het vermoedelijke cursusschema:

26 maart: Geschiedenis
9 april  Kinderen in de molen
23 april: Techniek
7 mei: Samenwerking tussen molengids en molenaars
21 mei: Marketing van een activiteit/evenement
4 juni: Veiligheid op de molen
19 juni: Rondleiden

Praktische informatie:

Aanvang: 19:30 uur
Locaties: diverse, nog vast te stellen
Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact met ons opnemen: info@erfgoedpartners.nl

De kosten voor deelname bedragen
€ 200,- inclusief btw.

Beeld: op de stelling van koren- en pelmolen Ceres te Spijk;
foto: archief Erfgoedpartners

Groninger Molenweekend 2025

Het Groninger Molenweekend 2025 is op zaterdag 14 en zondag 15 juni. Zoveel mogelijk molens in Groningen zullen dan geopend zijn voor het publiek. Het Groninger Molenweekend is voor het publiek een goede gelegenheid om van dichtbij de molen aan het werk te zien en te horen en voor de molenaars om hun bijzondere ambacht onder de aandacht te brengen. Binnenkort worden de molenaars/moleneigenaren uitgenodigd voor deelname. Dat geldt ook voor de avond voor de vrijwilligers op en rond de molen, die traditiegetrouw voor het Molenweekend wordt gehouden. Informatie hierover volgt binnenkort.

Beeld: molenaar aan het werk op de molen van Niebert; foto: archief Erfgoedpartners

Verzamelen van verhalen over Berlagehuis Usquert

Erfgoedpartners | Centrum Groninger Taal en Cultuur is op zoek naar verhalen van mensen die herinneringen hebben aan het Berlagehuis van Usquert. Het kan zijn dat ze er zijn getrouwd, hebben gewerkt of de raadsvergaderingen hebben bezocht. Al deze verhalen willen we digitaal bewaren en presenteren. Daarnaast willen we het materiaal ook gebruiken voor kleine tentoonstellingen in het Berlagehuis zelf. Hierdoor kunnen bezoekers zowel het bijzondere monument zelf ervaren als de gemeenschap van mensen leren kennen die het huis hebben gemaakt tot wat het is.

Op 1 april 2023 verhuisden de stichtingen Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur van de stad Groningen naar Usquert om vanuit het Berlagehuis te gaan werken. Hiermee kreeg het gebouw weer een functie voor de samenleving: de deuren gingen open. Niet alleen voor de mensen die kwamen werken en vergaderen,
maar ook voor het publiek. Op alle dagen dat er mensen op kantoor werken, staat de deur open voor bezoekers. Die komen in groten getale en ze komen vaak met bijzondere verhalen: van de aankoop van grond voor een huis tot tafeltenniscompetities in de hal en van huwelijken tot het ophalen van een brommerrijbewijs. Het Berlagehuis is niet zomaar een gemeentehuis, maar het doet iets met mensen. Dit gegeven leidde tot het plan om verhalen op te tekenen en om foto’s te verzamelen waardoor het Berlagehuis als huis van de gemeenschap op de kaart kan worden gezet.

Mensen die foto’s en verhalen willen delen, kunnen contact opnemen met info@erfgoedpartners.nl. Het Berlagehuis is in principe open op werkdagen van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur en in de maanden juni, juli en augustus ook op zaterdag en zondag.

Beeld: Berlagehuis; foto: Janna Bathoorn

De Wiesneus komt er aan

Hét kindertijdschrift helemaal geschreven in het Gronings komt er aan en heeft dit keer als thema Lekker Aigenwies. We kleuren buiten de lijntjes en volgen lekker ons eigen pad. Met grappige gedichten en verhalen, een kleurplaat, puzzels en een prijsvraag. Bij Wiesneus hoort een lesbrief met voor de boven- en onderbouw een eigen Groningse les, en bij de gedichten en verhaaltjes zijn audiobestanden gemaakt. Zo kunnen ook leerkrachten die het Gronings niet machtig zijn de leerlingen kennis laten maken met de Groningse taal. De zevende editie Wiesneus wordt begin maart gepresenteerd in de klas. Basisscholen die zich hebben aangemeld bij Centrum Groninger Taal & Cultuur ontvangen de Wiesneus-magazines begin maart, in de Meertmoand Streektoalmoand, op de scholen.

Wanneer: Hele maand maart op basisscholen in Stad en provincie.

Volgend jaar Wiesneus ook ontvangen voor in de klas? Geef je als school of leerkracht dan hier op.

Beeld: omslag Wiesneus 2025

Veenkolonioa/aols

In Erfgoedloper 316, van 24 januari 2025, kondigden wij al het evenement Veenkolonioa/aols aan dat wordt gehouden op 22 maart in Valthermond. Het evenement is een initiatief van Centrum Groninger Taal & Cultuur en het Drentse Huus van de Taol. Dat Veenkolonioa/aols wordt gehouden in maart heeft natuurlijk alles te maken met Meertmoand Streektoalmoand, de maand waarin er van alles wordt georganiseerd rond de streektaal. Inmiddels is ook het programma van Veenkolonioa/aols bekend.

Programma
Folkzangeres Silvia Fledderus uit Valthermond opent de avond met intieme liedjes in het Veenkoloniaals. Aagje Blink, Harma de Roo, Annie Martens en Jan Harbers, allen dichters uit het gebied, brengen hun eigen werk ten gehore. In de talkshow spreken de artiesten met Fieke Gosselaar (consulent streektaal in Groningen), Arja Olthof
(streektaalfunctionaris in Drenthe) en Maarten Zwiers, als onderzoeker naar streekcultuur verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. De avond wordt in stijl afgesloten met een optreden van de Groningse zanger en Veenkoloniaal in hart en nieren Erwin de Vries. De deuren van d’Rentmeester zijn om 19:30 uur geopend en om 20:00 uur start het programma. Entree kost een tientje, inclusief een gratis kopje koffie of thee.

Praktische informatie
Datum: 22 maart 2025, 19:30 uur (deuren open), 20:00 uur (start programma)
Locatie: d’ Rentmeester, Valthermond

Meer informatie:
www.cgtc.nl
www.huusvandetaol.nl.
Tickets

Beeld: Erwin de Vries;
foto: Pepijn van den Broeke

Maak uw educatieve aanbod online beter vindbaar

Veel musea en erfgoedinstellingen bieden educatieve programma’s aan, maar hoe zorgt u ervoor dat scholen en andere doelgroepen dit eenvoudig kunnen vinden? Een goed ingerichte website en aansluiting bij platforms zoals de Onderwijscanon van Groningen en Tijd voor Toekomst kunnen hierbij helpen. In het document Digitale ontsluiting van educatief aanbod: inspiratie en handvatten vindt u praktische tips om uw aanbod beter zichtbaar te maken. Van heldere webteksten tot zoekmachineoptimalisatie en koppelingen met landelijke en regionale platforms—ontdek hoe u uw educatieve aanbod effectief presenteert.

Lees hier het volledige verslag.

Beeld: itsybitsy.ro

Van activiteit naar impact: hoe uw erfgoedorganisatie het verschil maakt

Veel erfgoedorganisaties zetten zich dagelijks in om cultureel erfgoed te behouden en te presenteren. Maar hoe maakt u inzichtelijk wat uw inspanningen opleveren? In het document Van activiteit naar impact wordt uitgelegd hoe u onderscheid maakt tussen output, outcome en impact, en hoe u uw maatschappelijke betekenis zichtbaar maakt voor bezoekers, financiers en partners. Daarnaast vindt u inspirerende voorbeelden van samenwerking tussen erfgoed en andere sectoren, zoals zorg en sociaal domein. Wilt u ontdekken hoe erfgoed niet alleen het verleden bewaart, maar ook bijdraagt aan een inclusieve en duurzame toekomst?
Lees meer en download het document hier.

Beeld: pinterest.com

Erfgoedvrijwilliger: word vrijwilliger of bestuurder bij het internationaal Klompenmuseum in Eelde

Op de website erfgoedvrijwilliger.nl staan veel interessante vacatures voor wie zich in de vrije tijd graag inzet voor een erfgoedinstelling. Momenteel staan er 45 vacatures online bij diverse erfgoedinstellingen in de provincie Groningen. Deze vacature bevindt zich weliswaar nét over de grens met Drenthe, maar is natuurlijk net zo goed relevant voor aspirant vrijwilligers en -bestuurders in Groningen.

Internationaal Klompenmuseum
Klompen en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoewel tegenwoordig nog maar weinig mensen zich in het dagelijks leven zullen voortbewegen op het massief houten schoeisel, zijn ze nog alom verkrijgbaar in menig souvenirwinkel door het hele land. Maar de klomp is natuurlijk meer dan folklore alleen. In het Internationaal Klompenmuseum leren bezoekers meer over de geschiedenis van de klomp. Het museum is internationaal georiënteerd, omdat ook toeristen natuurlijk benieuwd zijn naar de geschiedenis van de klomp.

Vacature voor bestuurders
Het Internationaal Klompenmuseum zoekt 2e bestuurders op diverse functies: die van voorzitter, penningmeester, secretaris en educatie. Het bestuur is bij voorkeur nauw betrokken bij de activiteiten in
het museum en blijven op die manier goed op de hoogte van het dagelijks reilen en zeilen op de vloer. Het bestuur vergadert elke woensdag. In de vacature vindt u de taken die bij de bestuurders horen.

Vacature voor vrijwilligers
Daarnaast zoekt het museum gastheren en -vrouwen en rondleiders in het museum. Maar ook mensen die graag helpen met schoonmaken, meehelpen in de publiciteit of het leuk vinden om lezingen te verzorgen. Tot slot zoekt men vrijwilligers die willen helpen met het inrichten van de tentoonstellingen. Er liggen kortom vacatures voor veel verschillende vrijwilligersfuncties, voor mensen met diverse talenten en interesses.

Bekijk de vacatures
Het Internationaal Klompenmuseum biedt dus een heel scala aan interessante functies. Via de website van Erfgoedvrijwilliger leest u de hele vacatures. Ga naar de vrijwilligersvacature of bekijk de vacature voor bestuurders.

Bekijk deze en andere vacatures voor erfgoedvrijwilligers in spe op erfgoedvrijwilliger.nl. Vacature plaatsen? Ook dat kan via de website!

Beeld: Internationaal Klompenmuseum Eelde

Collectie Groningen uitgelicht

Het kerkenlandschap van het noorden van de provincie Groningen, tot stand gekomen in de middeleeuwen, vormde een voortdurende bron van inspiratie voor Johan Dijkstra. Meer dan alleen om het vastleggen van deze unieke historische monumenten, gaat het in zijn werken vooral om de dynamiek tussen de weidse ruimte van het landschap, waar de wind vrij spel heeft rond de hoge kerken die er als verankerde schepen uit oprijzen.

Dat is goed te zien in deze krijttekening van een gezicht op Eenum, waarin de romaanse kerk uit de twaalfde eeuw, met zijn herkenbare scheve toren, nog altijd een bepalende rol in het landschap speelt. Het panorama was een zeer
vertrouwd gezicht voor Dijkstra – in 1922 heeft hij korte tijd in de oude pastorie van Eenum gewoond met zijn kersverse echtgenote, Marie van Veen, die een zuster had in Eenum.

Dijkstra heeft ervoor gekozen om het gezicht op de kerk ‘in te lijsten’ door middel van de knotwilgen langs de weg, waarbij het ruwe diepzwarte van zijn toets en de diagonale lijnen op de voorgrond zorgen voor een sterk gevoel van beweging. De kerk in de verte is dan ook allesbehalve een passieve achtergrond, maar lijkt haast te 'dansen' op de gebogen wierde.

Tekst: Stichting Johan Dijkstra
Beeld: John Stoel, Groninger Museum

Publiekslezing
Archeologie

column-icon

6 maart

clock

20:00 uur

column-icon

Museum Wierdenland Ezinge

Veenkolonioa/aols

column-icon

22 Maart

clock

20:00 uur

column-icon

d’ Rentmeester Valthermond

Cursus Molengids

column-icon

v.a. 26 maart

clock

avond

column-icon

Berlagehuis Usquert

Groninger Molenweekend

column-icon

14 en 15 juni

clock

10:00-17:00 uur

column-icon

diverse molens in Groningen

alt_textalt_text

Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS en CGTC
Raadhuisstraat 3, 9988 RE Usquert (0595) 74 93 30.
Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.

Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.

Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken.

Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Copyright (C) 2025 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.

Stuur deze mail door naar een vriend
Update profiel

Email Marketing Powered by Mailchimp