Bekijk nieuwsbrief in uw browser
alt_textalt_text

ERFGOEDLOPER

Nieuws van Centrum Groninger Taal & Cultuur en Erfgoedpartners

nummer 314 | 06/12/2024

list

In dit  nummer

Beeld header:
kaarsjesavond Menkemaborg Uithuizen
Beeld: Anton Tiktak, Arte del Norte
  • Publiekslezingen Archeologie winter 2025
  • Oktober Kindermaand 2024: succesvolle editie
  • Herinnering: Museummagazine 2025-2026
  • Herinnering: inleveren informatie Klankjuwelen 2025
  • Wiesneus 2025
  • Nationale strategie Digitaal Erfgoed
  • Erfgoedvrijwilliger: Werkgroep Sociale Woningbouw van Vereniging Heemschut zoekt nieuwe leden
  • Bijeenkomst Axiell Collections
  • Collectie Groningen uitgelicht
  • Bureausluiting
column-icon

Column 

De kracht van Nijntje

Twintig jaar geleden werd ons oude kantoor in Groningen opgeknapt en trok het Molenhuis bij het Museumhuis in. In de gang kregen twee kinderboeken een prominente plek omdat, zoals de voorzitter het verwoordde, mensen de neiging hebben om de wereld ingewikkeld te maken en het op die momenten raadzaam is om weer terug te gaan naar de eenvoud van een kind. Nijntje in het museum was één van deze boeken en daar zie je de kracht van dit beeld terug. Alle overbodige details zijn weg en alleen de essentie blijft over. Deze opmerking heeft zich in mijn hoofd vastgezet en ik denk er vaak aan terug, vooral als het gaat over het vormgeven van de toekomst en ideeën, passies en belangen over elkaar heen buitelen. Zo is er afgelopen jaar veel gesproken over een nieuw begin van Groningen waarin geld te verdelen valt en waarover alle inwoners mogen meedenken. Vrijwel iedereen zet het belang van erfgoed en culturele identiteit op één en ambities stapelen zich op om manieren te ontwikkelen waardoor mensen naar Groningen komen om van dit erfgoed te genieten. Te midden van al deze mooie plannen hebben we een erfgoedsector die in vergelijking met de rest van Nederland weinig betaalde medewerkers heeft en met behulp van veel vrijwilligers en weinig geld het erfgoed in stand houdt. Wat voor de erfgoedsector geldt, geldt ook voor de marketingorganisaties.  Het nieuwe geld mag echter niet worden gebruikt voor bestaande activiteiten die overheden al subsidiëren en zo moet nagedacht worden hoe de grote ambitie met geld kan landen. En dan komen ook ideeën langs om nieuwe organisaties binnen te halen die nog niet door overheden worden gesubsidieerd en die dus wel gefinancierd kunnen worden. Iedereen doet zijn best om met goede plannen te komen, maar ik krijg veel behoefte om weer terug te gaan naar de eenvoud van een kind: versterk je erfgoed en marketing en zorg voor goede verbindingen met de rest van het land.
 

column-icon Roeli Broekhuis

Publiekslezingen Archeologie winter 2025
De archeologie van voor- en vroegste geschiedenissen van kloosters
door het Groninger Instituut voor Archeologie

De eerste van de jaarlijkse serie archeologie publiekslezingen gaat over kloosterarcheologie en vindt plaats op 30 januari 2025 in de Nieuw-Apostolische kerk in Haren, vlakbij klooster Yesse.

Kloosters vormden in de middeleeuwen belangrijke punten in het landschap: uit het nog schaarse baksteen opgetrokken en vaak van een duidelijke grens voorzien, staken deze af tegen het bredere boerenlandschap. In deze lezing gaan drie onderzoekers van het Groninger Instituut voor Archeologie in op de beginfase van kloosters: wat was er op een plek voordat er een klooster kwam, en welke verhalen vertelde de kloostergemeenschap over die geschiedenis? Is de historische bekende stichtingsdatum echt het startpunt? Welke factoren beïnvloedden de locatiekeuze van kloosters?  

Sprekers zijn Stijn Arnoldussen (universitair hoofddocent Late Prehistorie aan de Rijksuniversiteit Groningen en sinds 2017 bij opgravingen en onderzoeken van kloosters in Noord-Nederland betrokken), Mirjam Bos (afgestudeerd archeoloog Ma en werkte voor haar scriptieonderzoek aan het vraagstuk van de vroegste
fase van Klooster Ter Apel), Fardau Mulder (promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen en voltooit een promotieonderzoek naar verschillen in norm en variatie in monastieke cultuur voor diverse ordes en kloosters, op basis van zowel archeologisch als historisch onderzoek).

De lezing Nieuwe verhalen in een oud landschap. De archeologie van voor- en vroegste geschiedenissen van kloosters door het Groninger Instituut voor Archeologie vindt plaats op donderdag 30 januari 2025, aanvang 20:00 uur, inloop 19:30 uur.

Toegang is gratis, reserveren verplicht. De eerste lezing is te boeken via de link agenda Erfgoedpartners.

Link naar tickets.

De drie publiekslezingen uit begin 2024 kunt u terugkijken via ons Youtubekanaal. Ze werden gestreamd en opgenomen door Biblionet Groningen, en zijn door ons voorzien van ondertiteling.

Beeld: Gemeentelijke Bewaarplaats Bodemvondsten;
foto: Anton Tiktak, Arte del Norte

Oktober Kindermaand 2024: succesvolle editie

Dit jaar namen 25 instellingen en 9 bibliotheken deel aan Oktober Kindermaand. Oktober Kindermaand heeft als doel kinderen van 4 tot en met 12 jaar in Groningen en Drenthe in contact te brengen met cultuur in de breedste zin. Tijdens Oktober Kindermaand kunnen zij gratis deelnemen aan allerlei activiteiten op het gebied van erfgoed, kunst en cultuur. Diverse organisaties openen één of meerdere weekenden in oktober gratis hun deuren. Oktober Kindermaand wordt in Groningen georganiseerd door Erfgoedpartners | Centrum Groninger Taal & Cultuur.
De deelnemende organisaties in Groningen zorgden in 2024 voor 73 activiteiten verspreid over de provincie. Deze varieerden van creatieve workshops tot danslessen, speurtochten en theatervoorstellingen. Meerdere activiteiten waren volgeboekt, wat de populariteit van het programma onderstreept.

Tot nu toe zijn 53 volle stickerkaarten teruggestuurd, hiervoor ontvangen de kinderen een kleine attentie. En nog steeds worden op ons kantoor stickerkaarten bezorgd. Aan de hand hiervan krijgen wij een eerste beeld van het verloop van het evenement, maar voor een volledig(er) indruk van deze editie
van Oktober Kindermaand is het nodig dat ook de deelnemende instellingen hun ervaringen met het evenement met ons als organisatie delen. Wij roepen de deelnemende organisaties die nog geen evaluatieformulier hebben teruggestuurd dan ook op dit alsnog te doen.

Nieuw dit jaar was de lancering van de Instagrampagina Erfgoedingroningen. Hoewel dit kanaal nog in de opstartfase zit, heeft het al een waardevolle bijdrage geleverd aan de zichtbaarheid van activiteiten. We blijven dit kanaal ontwikkelen met als doel om volgend jaar nog meer kinderen en ouders te bereiken.

De officiële start van Oktober Kindermaand op 18 september werd breed gedragen door de gemeenten. Negen van de tien deelnemende gemeenten organiseerden een voorleesmoment op een basisschool in hun gemeente waar meestal de burgemeester voorlas uit het Groningstalig prentenboek Dansmoes.
Aan de hand van de eerste resultaten kijken we positief terug op Oktober Kindermaand 2024.

Beeld: Domies Toen Pieterburen

Herinnering: Museummagazine 2025-2026

Graag herinneren wij musea aan de mogelijkheid zich aan te melden voor het Museummagazine Noord-Nederland | Noord-Duitsland 2025-2026. Lidmaatschap van Erfgoedpartners is geen voorwaarde alleen liggen de tarieven voor niet-leden wel hoger. Daarover informeren wij u graag: info@erfgoedpartners.nl. De officiële sluitingsdatum voor het aanmelden van musea voor deelname is 13 december. Aanmelden kan via de website van Erfgoedpartners. De database sluit op 17 januari 2025. Daarna kunnen wij helaas geen kopij meer verwerken. Als de gegevens van de vorige editie ongewijzigd overgenomen kunnen worden ontvangen wij daar ook graag een bericht van. Nieuwe foto’s zijn altijd van harte welkom. Let u er dan wel op dat het een liggende foto betreft en minimaal 300 dpi is? 

Beeld: omslag Museummagazine 2024-2025

Herinnering: inleveren informatie Klankjuwelen 2025

Graag herinneren wij orgelcommissies, organisten en programmeurs van orgelconcerten in Groningen aan het aanleveren van evenementen en kopij voor publicatie in Klankjuwelen 2025.
De uiterste inzenddatum daarvoor is 18 december 2024. Op of vóór deze datum ontvangen wij graag de informatie over uw concerten. De overige kopij ontvangen we graag uiterlijk 7 januari 2025. Via deze link kunt u de uitnodiging en alle andere relevante informatie nogmaals bekijken. Bekijk uitnodiging en informatie.
Concertinformatie kunt u aanleveren via de website www.erfgoednieuws.nl via het aanmeldformulier. Bent u uw inloggegevens kwijt of hebt u nog geen account? Neem dan contact met ons op door een e-mail te versturen naar info@erfgoedpartners.nl.
Kopij voor het redactionele artikel kunt u sturen naar Thea Pol: pol@erfgoedpartners.nl. De uiterste inzenddatum voor advertenties en advertorials is eveneens 7 januari 2025.

Beeld: omslag Klankjuwelen 2024

Wiesneus 2025

De nieuwe Wiesneus komt er weer aan 
Wiesneus, hét kindertijdschrift helemaal geschreven in het Gronings, verschijnt eind februari 2025 en heeft dit keer als thema Lekker Aigenwies. In het magazine komen eigenwijze grappige gedichten en verhalen te staan. We kleuren deze keer buiten de lijntjes en volgen helemaal ons eigen pad. Naast de verhalen en gedichten staan er ook weer een kleurplaat, puzzels en een prijsvraag in de Wiesneus.

Meertmoand 
Eind februari en vlak voor de jaarlijkse Meertmoand Streektoalmoand ligt de Wiesneus, een initiatief van Centrum Groninger Taal & Cultuur, op de deurmatten van de basisscholen die zich hebben aangemeld. Met de Wiesneus kunnen juffen en meesters samen met de kinderen kennismaken met het Gronings. Maar ook papa’s, mama’s en opa’s en oma’s kunnen meedoen. Zo kan iedereen in maart (en daarna) een beetje plat praten met elkaar. 
 
Lesmateriaal 
Bij Wiesneus hoort een lesbrief met voor iedere bouw een uitgewerkte les. Van de gedichten en verhaaltjes zijn audiobestanden beschikbaar zodat ook de leerkracht die geen Gronings spreekt direct aan de slag kan met de Wiesneus. Zo kunnen alle leerlingen kennismaken met de Groningse taal. 

Aanmelden
Basisscholen in Groningen kunnen zich vanaf nu aanmelden voor de nieuwe Wiesneus via deze link. Leuk om te weten; dankzij een bijdrage van de Provincie Groningen is Wiesneus helemaal gratis! Vorig jaar viel de Wiesneus op de mat bij meer dan 80 basisscholen in heel Groningen.

Scholen die zich hebben ingeschreven ontvangen begin februari nog een herinnering met een aantal tips over de Wiesneus, en een link naar de lesbrief. Aanmelden voor de nieuwe Wiesneus kan tot en met 24 januari 2025.

Beeld: omslag Wiesneus 2024

Nationale strategie Digitaal Erfgoed

Op 28 november werd de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed gelanceerd door NDE tijdens een netwerkevenement in Amsterdam. Wat de strategie behelst en hoe je  ermee werkt vindt u via de website van NDE

Beeld: de eerste generatie Apple McIntosh; foto: Anton Tiktak, Arte del Norte  

Erfgoedvrijwilliger: Werkgroep Sociale Woningbouw van Vereniging Heemschut zoekt nieuwe leden

Op de website erfgoedvrijwilliger.nl staan veel interessante vacatures voor wie zich in de vrije tijd graag inzet voor een erfgoedinstelling. Momenteel staan er 50 vacatures online bij diverse erfgoedinstellingen in de provincie Groningen.

Over Erfgoedvereniging Bond Heemschut
Vereniging Heemschut is een gezellige vereniging met een mooi tijdschrift, interessante bijeenkomsten en excursies. De organisatie draagt bij aan het behoud van monumenten en erfgoed. Op dit moment is de vereniging op zoek naar leden voor de werkgroep sociale woningbouw. Als lid van de werkgroep sociale woningbouw maak je deel uit van een enthousiaste en vakkundige werkgroep van zeven vrijwilligers.

Vacature voor leden voor de werkgroep sociale woningbouw
De werkgroep zet zich in om bedreigde sociale woningbouw wijken van circa 1900-1950 te
beschermen op allerlei manieren, van persberichten tot zienswijzen, (nieuws)brieven, gesprekken met betrokken partijen, inspreken bij raadsvergaderingen en meer. Afgelopen jaren hebben we ons bijvoorbeeld ingezet voor de Sint Vitusstraat in Winschoten, de Emmastraat in Voorburg, en brachten we een mooie brochure uit.

De werkgroep sociale woningbouw zoekt leden voor de regio’s Noord-Nederland (Friesland, Groningen, Drenthe) en Zuidwest Nederland (Zuid-Holland, Zeeland)

Bekijk de vacature
Via de website van Erfgoedvrijwilliger leest u de hele vacature 

Bekijk deze en andere vacatures voor erfgoedvrijwilligers in spe op erfgoedvrijwilliger.nl. Vacature plaatsen? Ook dat kan via de website!

Beeld: erfgoedvrijwilliger.nl

Bijeenkomst Axiell Collections

Op vrijdag 13 december wordt voor de musea die meedoen aan Axiell Collections een informatieve bijeenkomst gehouden over de stand van zaken rond Axiell Collections. Tijdens de bijeenkomst is er gelegenheid om vragen uit de praktijk te stellen en ervaringen te delen. De bijeenkomst wordt afgesloten met een gezamenlijke lunch.

Plaats van handeling is Museum Nienoord in Leek.

Beeld: Axiell Collections

Collectie Groningen uitgelicht
Wonderlieke raaize van meneer Prikkebain

Op 4 december vierde Stichting
t Grunneger Bouk haar 50-jarig bestaan. Een van de initiatiefnemers is Jan Groenbroek die zich tot op de dag van vandaag nog altijd inzet voor de stichting en voor de Groninger streektaal en de cultuur. De missie van de stichting is het uitbrengen van Groningstalige boeken om het gebruik van en het lezen in de streektaal te bevorderen. Op de online museumwebsite www.collectiegroningen.nl staat ook een Gronings topstuk die geschreven is in de Groninger taal: ‘Wonderlieke raaize van meneer Prikkebain’. Dit stripverhaal uit 1962 is in het Gronings vertaald door J.A. Fijn van Draat van de oudste Nederlandstalige strip 'Mijnheer Prikkebeen'.
Onder de titel ‘Histoire de Monsieur Cryptogame’ verscheen dit stripverhaal oorspronkelijk in 1845 in het Franse weekblad L’Illustration. Het verhaal werd getekend en geschreven door de Zwitserse auteur Rodolphe Töppfer (1799-1846). De eerste Nederlandse vertaling door J.J.A. Goeverneur verscheen in 1858 onder de titel ‘Reizen en avonturen van mijnheer Prikkebeen’.

De veelzijdige Groninger dichter en vertaler Jan Jacob Antonie Goeverneur (1809-1889) schreef ook kinderliedjes (‘Al in een groen, groen, knollen-knollenland’ en ‘Toen onze mop een mopje was’). Hij deed zijn bijnaam ‘Jan de Rijmer’ alle eer aan.

Tekst: Storyworld Groningen
Beeld: Anton Tiktak, Arte del Norte

Bureausluiting

Dit is de laatste reguliere Erfgoedloper van 2024. De laatste werkdag is 19 december. Vanaf
6 januari 2025 gaan wij weer voor u aan de slag.
Graag wensen wij onze lezers vreugdevolle feestdagen, een veilige jaarwisseling en een inspirerend 2025.

de secretarie in het Berlagehuis;
foto: Janna Bathoorn

Lezingenreeks
Cultuurgeschiedenis

column-icon

vanaf 29 oktober

clock

19:30-21:30 uur

column-icon

Doopsgezinde kerk
Sappemeer

Publiekslezing
Archeologie

column-icon

30 januari

clock

20:00 uur

column-icon

Nieuw-Apostolische kerk
Haren

alt_textalt_text

Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS en CGTC
Raadhuisstraat 3, 9988 RE Usquert (0595) 74 93 30.
Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.

Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.

Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken.

Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Copyright (C) 2024 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.

Stuur deze mail door naar een vriend
Update profiel

Email Marketing Powered by Mailchimp