View this email in your browser

ERFGOED MET JE KLAS - GRUNNEGS IN DE KLAS

Beste ICC’er,

In de provincie Groningen is volop erfgoed te vinden dat heel geschikt is om te bezoeken met leerlingen. In de afgelopen jaren zijn er talloze erfgoed educatie-projecten ontwikkeld door musea, vaak in samenwerking met erfgoeddocenten. Daardoor sluiten de projecten goed aan bij het schoolprogramma en zijn ze behalve informatief ook altijd creatief en verrassend. Al deze projecten zijn te vinden op erfgoedonderwijsingroningen.nl
Je kunt filteren op gemeente zodat je direct de projecten ziet in de buurt van jouw school.

Bekijk hier alle erfgoededucatieprojecten

Projecten in het zonnetje

Drie keer per jaar versturen we een nieuwsbrief waarin we elke keer een paar projecten in het zonnetje zetten rond een bepaald thema. We hopen dat we jullie daarmee op ideeën brengen en inspireren om met de leerlingen op pad te gaan.

Deze nieuwsbrief staat in het teken van immaterieel erfgoed: de Groningse taal.

Gronings op school (bron: www.cgtc.nl)


Grunnegs in de klas

Uit onderzoek weten we dat streektalen langzaam verdwijnen omdat ouders de taal minder vaak doorgeven aan hun kinderen. Per generatie zijn er daardoor steeds minder mensen de streektaal machtig. Zonde! Wat het Gronings is een prachtige rijke taal die zich, naast het dagelijks gebruik, goed leent voor bijvoorbeeld verhalen en songteksten. En daar kun je in de klas leuke dingen mee doen!

Bij Erfgoedpartners | Centrum Groninger Taal & Cultuur werken we aan een divers aanbod materialen om de streektaal te stimuleren. In deze nieuwsbrief geven we je een aantal suggesties waarmee je in de klas aan de slag kunt.
 

Handreiking op informele momenten

GROEP 1 t/m 8

Studenten van de pabo (NHL Stenden) schreven een handreiking voor leerkrachten om streektaal op een laagdrempelige manier onderdeel te maken van de schooldag.

Geen uitgebreide lessen maar tips om op informele momenten aandacht te vragen voor de streektaal door een Gronings woord of een Groningse uitdrukking te laten vallen. Of door een klein spelletje te doen. Zo maak je leerlingen vertrouwd met de klanken van de streektaal.

In de handreiking vind je ook een onderbouwing van de waarde van de integratie van streektaal in het lesaanbod (evenals andere talen) voor de ontwikkeling van het kinderbrein.

(iBeeld: Leerlingen van de Klinkenborg met de Wiesneus; Foto: Pjotr Wiese)

Naar de handreiking

Aaltje gaat naar school

GROEP 7 + 8

Aaltje is een meisje dat omstreeks 1800 in Smeerling woonde. Haar geschiedenis is bekend door een kasboekje dat haar voogd heeft bijgehouden. Vanaf 1792 houdt hij de uitgaven bij die hij doet voor Aaltje, want in dat jaar overlijden de vader en het broertje van Aaltje.

De Historische Vereniging Westerwolde maakte een lespakket rond het leven van Aaltje. De bijbehorende verhaaltjes zijn zowel in het Gronings als in het Nederlands op de website te vinden.

Het pakket is gratis te downloaden.

(Afbeelding: logo Aaltje gaat naar school)

Ontdek Aaltje gaat naar school

De platenkoffer van Ede

GROEP 6 t/m 8

In dit project komen de leerlingen in aanraking met de Groninger taal door de liedjes van Ede Staal, de koning van het Groninger lied.

De platenkoffer van Ede bestaat uit een voorbereidende les op school, een bezoekles aan de tentoonstelling over Ede Staal in Museum Borg Verhildersum en een afsluitende les op school.

Tijdens de bezoekles verzamelen de leerlingen Groningse woorden die ze tijdens de afsluitende les verwerken in een rap. Zo leren ze de Groninger taal beter kennen en worden ze uitgedaagd om zelf met de taal aan de slag te gaan. Dichter Kasper Peters komt de leerlingen helpen met het maken van een rap.

(Illustratie: Willem Kolvoort)

Ontdek De Platenkoffer van Ede

Kinderliteratuur: Dansmoes

GROEP 5 t/m 7

Dansmoes houdt van dansen. Overdag is ze vrolijk en blij. Dan danst en schittert ze. Maar ’s avonds is het anders. Dan komt het donker en die neemt de wereld weg. Dansmoes is bang voor het donker. Ze denkt dat het donker ook haar pakken wil.

Dansmoes wil graag af van haar angst voor dat grote zwarte monster dat ze niet begrijpt. In haar eentje is dat moeilijk. Maar gelukkig ontmoet ze in ieder hoofdstuk een ander dier dat haar helpt. Pauwhoane, Zaandhoaze, Soepschildpad, Hunnegbeertje en Fleddermoes komen niet alleen met goede raad, ze worden ook vrienden.

Dansmoes werd geschreven door Harm de Jonge in het Gronings. Er is ook en Nederlandse vertaling. Bij het boek maakte Centrum Groninger Taal & Cultuur een lesbrief . Deze is gratis te downloaden.


(Illustratie boekomslag: Astrid Mulder)

Naar de lesbrief

Grunneger Kinderlaidjes

GROEP 1 t/m 8

In maart van dit jaar verscheen de vijfde editie van Wiesneus, het kindertijdschrift helemaal in het Gronings. Een mooi moment om alle liedjes, die in de afgelopen vijf jaar gekoppeld zijn aan de verschillende uitgaven, te verzamelen en in een album te plaatsen. Dit album is te vinden op Spotify en Apple Music. Van de meeste liedjes zijn ook karaoke versies beschikbaar. Dus kies een lied en zingen maar!


(Illustratie: Muzaak)

We hopen dat deze informatie nuttig was en we wensen
jullie heel veel erfgoedplezier in de komende tijd!

 

Nieuwe erfgoededucatiewebsite

Als je erfgoedonderwijs hebt opgenomen in je schoolprogramma dan is de kans groot dat je jaarlijks je projecten kiest en boekt via de website van Erfgoedpartners. Maar zoals dat gaat; websites zijn beperkt houdbaar en de erfgoededucatieprojectensite was aan een update toe.

Er is een nieuw, fris ontwerp gemaakt en tijdens de zomermaanden zijn alle erfgoedprojecten overgezet van de oude naar de nieuwe site. De nieuwe site is makkelijker doorzoekbaar. Je kunt filteren op afstand, groep en nu ook op thema. Ook is er een overzichtskaart waarop snel te zien is welke projecten er worden aangeboden in de buurt van jouw school. De nieuwe website heeft een eigen url gekregen: www.erfgoedonderwijsingroningen.nl

Het woord ‘erfgoedonderwijs’ geeft ruimte om naast de erfgoededucatieprojecten ook een plek te bieden aan andere initiatieven, projecten en producten die zicht richten op erfgoed en onderwijs.

(Illustratie: Mo Beijer)

Overzicht erfgoededucatieprojecten
Drie keer per jaar in jouw inbox

Erfgoededucatie uitgelicht

Meld je aan voor deze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle bestaande en nieuwe projecten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
GRATIS TIJDSCHRIFT

Wiesneus  

Wist je dat er jaarlijks een gratis tijdschrift in het Gronings beschikbaar is voor alle Groningse kinderen? De Wiesneus wordt onder scholen verspreid in maart.

Aanmelden voor de Wiesneus van 2025 via deze link: Inschrijfformulier Wiesneus 2025|CGTC.

De editie van 2024 kunt u hier digitaal bekijken.

Meld je aan voor Wiesneus 2025
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2024 Stichting Erfgoedpartners, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp