|
|
Burgemeestersactie Oktober Kindermaand 2024
Oktober is Kindermaand bij heel veel musea, erfgoed-, cultuur- en natuurinstellingen in de provincie Groningen. Dat betekent dat basisschoolkinderen op zaterdagen en zondagen in oktober gratis mee mogen doen aan activiteiten bij deze instellingen. Sommige organisaties doen elk weekend in oktober mee, andere kiezen voor één dag of één weekend. Op de website kindermaand.nl wordt straks duidelijk welke organisaties op welk moment in oktober meedoen aan Oktober Kindermaand en wat voor activiteiten zij organiseren.
Burgemeestersactie
Oktober Kindermaand werd de afgelopen jaren traditiegetrouw geopend door de burgemeesters van de Groningse gemeenten of door een plaatsvervanger (wethouder). De (plaatsvervangend) burgemeesters lezen dan op een basisschool voor uit een boek, of doen een andere leuke activiteit. Zo deden zij vorig jaar met de leerlingen een flitsquiz. |
Dansmoes
Ook dit jaar hebben de burgemeesters van de Groninger gemeenten zich weer in groten getale bereid verklaard mee te doen aan deze actie. Deze keer lezen ze een passage voor uit Dansmoes een prentenboek in opdracht van Centrum Groninger Taal & Cultuur geschreven door prijswinnend kinderboekenauteur Harm de Jonge en met illustraties van Astrid Mulder. De burgemeesters mogen zelf kiezen of ze het boek in het Gronings of Nederlands voorlezen. De schrijver van het boek, Harm de Jonge, neemt de basisschool SWS De Stapsteen in Leek (Westerkwartier) voor zijn rekening. En dat doet hij, natuurlijk, in het Gronings.
De Oktober Kindermaand Burgemeestersactie vindt dit jaar plaats op woensdag 18 september.
Beeld: burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen leest voor;
foto: Jelte Oosterhuis |
|
|
|
Platform Streektaal
Op 12 september van 10:00 - 12:00 uur vindt in het Berlagehuis in Usquert het Platform Streektaal plaats. Het platform is bedoeld voor organisaties en personen die zich bezighouden met de Groninger taal en deze op die manier in stand helpen houden.
Doel van het Platform Streektaal
Tijdens de platformbijeenkomsten bespreken we hoe de deelnemers elkaar kunnen versterken door samen op te trekken in de organisatie van activiteiten, publicaties en educatie. Ook informeren de deelnemers elkaar over activiteiten die bij hen de komende tijd op het programma staan. |
Oproep
Wilt u deelnemen aan het Platform Streektaal? Neem contact met ons op via info@cgtc.nl. Daarnaast willen we deelnemers vragen om eventuele agendapunten voor het komende overleg ook naar dit adres te sturen.
Praktische informatie
Datum: 12 september 2024
Tijd: 10:00 – 12:00 uur
Locatie: Berlagehuis, Raadhuisstraat 3, Usquert
Aanmelden: stuur tijdig een e-mail naar info@cgct.nl
Beeld: de Groninger vlag;
foto: mastenenvlaggen.nl |
|
|
|
Dou mit! Workshop Schrieven in t Grunnegs!
Op donderdagavond 11 juli gaf Fieke Gosselaar in het Berlagehuis in Usquert een workshop Schrieven in t Grunnegs. De workshop was speciaal georganiseerd voor (beginnende) schrijvers die graag mee willen doen met de Pervinzioale Schriefwedstried dit najaar, maar nog wel ondersteuning kunnen gebruiken bij het schrijven van verhalen en gedichten. In de workshop vertelde Fieke Gosselaar over haar eigen ervaring als schrijfster en het schrijven in de Groninger taal.
Fieke: ‘Er waren 12 deelnemers die kwamen van Stadskanaal, Onstwedde tot aan Winsum naar het Berlagehuis op de schriefworkshop te volgen. Ze schreven allemaal al verhalen zo nu en dan, en ze vonden het heel leuk om samen op deze manier met het schrijven in het Gronings bezig te zijn. Na een korte introductie van de meest eenvoudige schrijfregels die over het algemeen worden gehanteerd bij de tiedschriften, gingen we schrijfopdrachten maken, 1 voor een kort verhaal en 1 voor poëzie. |
De deelnemers hebben de teksten aan elkaar voorgelezen. In korte tied kin der hail wat moois ontstoan!!’
Tweede workshop
Ook mitdoun? Hebt u de eerste workshop gemist? Op 5 september geeft Fieke in het kader van de Pervinzioale Schriefwedstried nog een workshop Schrieven in t Grunnegs. Deze workshop wordt gegeven in de Bibliotheek Hoogezand.
Wanneer: 5 september 19:30 uur – 21:30 uur
Waar: Bibliotheek Hoogezand, Gorecht-Oost 157 Hoogezand
Kosten: Gratis, maar na aanmelding is deelname verplicht
Aanmelden
De workshops Schrieven in t Grunnegs en de Pervinzioale Schriefwedstried 2024 worden georganiseerd door Erfgoedpartners | Centrum Groninger Taal in samenwerking met stichting Grunneger Bouk en de Bibliotheek Hoogezand (Biblionet).
Beeld: schrijven |
|
|
|
Letterenfestival RUG
Op zaterdag 21 september 2024 vindt de derde editie van het Letterenfestival plaats. De Faculteit der Letteren wordt omgetoverd in een wetenschappelijk festivalterrein. Voor iedereen die kennis wil maken met de wereld van de geesteswetenschappen én de waarde van onderzoek voor de samenleving wil ervaren worden de deuren opengezet. Tijdens het festival is er volop gelegenheid om met onderzoekers in gesprek te gaan.
Nedersaksisch
Het festival biedt een uitgebreid programma van workshops, mini-lezingen, wetenschappelijke experimenten, talkshows en spellen. Zo neemt dr. Maarten Zwiers de festivalbezoekers op reis door het Nedersaksische muzieklandschap, geeft promovendus Mariska van der |
Velde een lezing over noaberschap en kunnen festivalbezoekers bij het Spraaklab van prof. dr. Martijn Wieling en zijn team onder meer Gronings leren met de app en het bordspel Streektaalstrijd spelen. En er is live muziek van Marlene Bakker en Marit Nygård.
Dit en veel ander moois kunt u horen, zien en ervaren op het Letterenfestival. Naast het inhoudelijke programma zijn er foodtrucks en een buitenbar. Tijdens het festival is er bovendien volop gelegenheid om met onderzoekers in gesprek te gaan en eventuele samenwerkingen te verkennen.
Voor meer informatie en het programma kijk op de website van de RUG.
Beeld: logo Letterenfestival;
foto: RUG |
|
|
|
Interieurplatform – Secundaire vertrekken
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseert de 24e Interieurplatform. Deze wordt gehouden op vrijdagmiddag 27 september 2024 in Amersfoort. Het thema is 'secundaire vertrekken'.
Bij monumentale interieurs gaat de meeste aandacht doorgaans uit naar de primaire vertrekken, maar is dat wel terecht?
Direct dienen zich meerdere vragen aan: wat verstaan we onder secundaire vertrekken en waar bevinden deze ruimten zich? Is een secundaire ruimte voor iedereen wel secundair? Of kan een secundaire ruimte voor iemand anders juist een primaire ruimte zijn? Tot in de twintigste eeuw speelde het leven van personeel zich in veel huizen bijvoorbeeld grotendeels af in de secundaire vertrekken. Het personeel bracht naast eigen kleding ook regelmatig hun eigen meubelen mee. |
Vanuit het oogpunt van authenticiteit, afwerkingslagen en inrichting zijn vertrekken ‘achter de schermen’ vaak zeer interessant. Dikwijls zijn vernieuwingen en moderniseringen hier niet doorgevoerd. Met regelmaat worden bij restauraties, aanpassingen of uitbreidingen van een monument secundaire ruimten opgeofferd. Bij functieveranderingen, technische installaties, comfortverbetering en verduurzaming verandert de beleving van de secundaire ruimten vaak totaal.
Op deze studiemiddag zal het thema vanuit diverse invalshoeken bekeken en toegelicht worden: wat speelt zich achter de schermen af?
Programma en aanmelden
Praktische informatie
27 september 2024
13:30 - 17:00 uur
RCE, Smallepad 5, Amersfoort
Beeld: keuken Menkemaborg Uithuizen;
foto: Otto Kalkhoven |
|
|
|
Netwerkdag roerend agrarisch erfgoed
Op donderdag 17 oktober wordt de Netwerkdag roerend agrarisch erfgoed gehouden. De bijeenkomst vindt plaats van 10:30 tot 16:00 uur bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.
Tijdens deze tweede netwerkdag van het Netwerk roerend agrarisch erfgoed wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar. De organisatoren hebben interessante gegevens bijeengebracht over agrarische verzamelingen en collecties en delen deze graag met u. Ook worden samen de toekomstplannen van het netwerk besproken. In het programma wordt tevens aandacht besteed aan bijzondere projecten op het gebied van roerend agrarisch erfgoed, die ter inspiratie kunnen |
dienen: hoe een klein museum de status van geregistreerd museum verwierf en een filmische kijk op de landbouwgeschiedenis. Vanzelfsprekend is er in het programma ruimte om het Openluchtmuseum te bezoeken.
Deze bijeenkomst is alleen live bij te wonen en wordt niet opgenomen of gestreamd.
Programma en aanmelden
Praktische informatie
17 oktober 2024
10:30 - 16:00 uur
Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem
Beeld: agrarisch gereedschap;
foto: Museum ’t Rieuw Nuis |
|
|
|
Pitchronde Erfgoed, Ruimtelijke Kwaliteit en landschap
(ERL) - II
In de vorige Erfgoedloper namen wij al een bericht op over de pitchronde ERL op donderdag 21 november 2024 van 09:00 uur - plusminus 13:00 uur (inclusief lunch) in de Amshoff in Kiel-Windeweer, Pieter Venemakade 93-95.
In deze Erfgoedloper aanvullende informatie over deze pitchronde.
De projecten worden ingedeeld in twee categorieën:
• ERL algemeen
• Landschap
Aanleveren
In tegenstelling tot eerdere pitchrondes moet een projectplan worden aangeleverd met daarin de verplichte onderdelen:
- Een duidelijke omschrijving van het project/initiatief.
- Duidelijk maken wat de overeenkomsten met Erfgoed (E), Ruimtelijke kwaliteit (R) en Landschap (L) zijn. Wat levert het op voor deze onderwerpen? Er moeten minimaal twee onderdelen in het project/initiatief naar voren komen.
|
- Een begroting/offerte: Waar wordt het geld van de pitch aan besteed?
- Reactie van de gemeente dat de gemeente instemt met de inzending en de naam van de contactpersoon.
- Eigen contactgegevens: naam, e-mailadres en telefoonnummer.
Het volledige projectplan moet uiterlijk donderdag 10 oktober aanstaande gemaild worden naar de provincie Groningen: opgave.erl@provinciegroningen.nl EN een afschrift naar de contactpersoon van uw eigen gemeente.
Meer informatie
Beeld: De winnaars van de ERL-pitchronde 2023: Frank Peters (behoud Zuidlopsterweg), Willem Fokkens (herstel joodse begraafplaats Winsum), Harm Evert Waalkens en Maartje Wilting (gele dijkcoupure);
foto: erfgoedstem.nl |
|
|
|
Verduurzaming van maatschappelijk vastgoed
Het Rijk wil de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed stimuleren en daarvoor is de DUMAVA-subsidie gelanceerd. Vanuit de DUMAVA-subsidie kan je 20 tot 40 procent subsidie ontvangen voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed, zoals een woonzorglocatie, hospice, buurthuis, school, kerk, monument, scoutinggebouw of culturele instelling. Je moet wel eigenaar zijn van het pand.
Tegen de verwachting nog ruim een derde van het budget over
Maandag 3 juni is de DUMAVA-subsidie opengesteld voor aanvragen. De verwachting was dat het beschikbare budget (€ 452,3 miljoen) diezelfde dag overtekend zou zijn. Dat is dus niet het geval. Op dit moment is er nog een derde van het budget beschikbaar. Tot 31 oktober 2024 is er nog de tijd om een DUMAVA-subsidieaanvraag in te dienen. Daarna sluit de aanvraag voor dit jaar en komt deze pas juni 2025 weer terug.
Geen loting meer voor nieuwe aanvragen
Er is nu nog ruim drie maanden de tijd om een aanvraag te kunnen indienen. De eerstvolgende mogelijkheid is pas weer in juni 2025. Reeds uitgevoerde |
verduurzamingsmaatregelen komen niet in aanmerking voor subsidie. Een belangrijk punt is dat ook de druk van mogelijke loting er nu niet meer is. Het komt dus aan op het indienen van een kwalitatieve aanvraag die aan alle voorwaarden voldoet. Die garantie kan vanuit SubsidieGezocht worden gegeven. Mocht u overwegen om alsnog in de komende periode de DUMAVA-subsidie te willen aanvragen, laat het hen dan zo spoedig mogelijk weten. Dan kan bekeken worden of u tussen de 20 en 40 procent subsidie kunt ontvangen voor verduurzamingsmaatregelen.
Wilt u meer weten? Kijk hier. Via de volgende link kunt u ook een vrijblijvende speeddate inplannen met een van onze DUMAVA-adviseurs. Zij kunnen u alles vertellen over uw kansen en mogelijkheden.
Tip! Voor de DUMAVA-subsidie is een energieadviesrapport verplicht. Hebt u al een energieadviesrapport? Stuur deze dan op, dan kan er vrijblijvend een check worden gedaan. Als het energieradviesrapport er nog niet is, dan kan dit georganiseerd worden.
Beeld: eiken geldkistje, collectie Oudheidkamer Uithuizermeeden;
foto: Anton Tiktak |
|
|
|
Erfgoedvrijwilliger: vacatures gastheer of -vrouw trouwen en KidsGids bij Museum Klooster Ter Apel
Op de website erfgoedvrijwilliger.nl staan veel interessante vacatures voor wie zich in de vrije tijd graag inzet voor een erfgoedinstelling. Momenteel zijn staan er 44 vacatures online bij diverse erfgoedinstellingen in de provincie Groningen.
Museum Klooster Ter Apel zoekt gastheer/-vrouw Trouwen en KidsGids
Het zal u wellicht niet verbazen dat Museum Klooster Ter Apel een zeer gewilde trouwlocatie is. Het klooster ademt met haar glas-in-lood ramen, de oude kloostermoppen en de raambogen een uitermate romantische sfeer. Natuurlijk willen de bruidsparen het liefst dat hun bijzondere dag vlekkeloos verloopt. Daar leveren de gastheren en -vrouwen een waardevolle bijdrage aan.
Voor wie zelf graag wat meer in de spotlights staat is een andere |
bijzondere én belangrijke vacature bij Museum Klooster Ter Apel misschien beter geschikt. Het klooster zoekt KidsGidsen. Een KidsGids ontvangt samen met andere KidsGidsen klassen voor erfgoedprogramma’s voor scholen. Ze kruipen in de huid (en de kleding) van historische personages. Met gevoel voor drama weten zij de aandacht van de kinderen te vangen en vertellen ze over de vroegere bewoners van het klooster: de kruisheren.
Bekijk de vacature
Wilt u meer weten? Op de website van Erfgoedvrijwilliger leest u de vacature voor gastheer of -vrouw trouwen en de vacature voor KidsGids. Bekijk deze en andere vacatures voor erfgoedvrijwilligers in spe op erfgoedvrijwilliger.nl. Vacature plaatsen? Ook dat kan via de website!
Beeld: KidsGids;
foto: Museum Klooster Ter Apel |
|
|
|
Vacature directeur Erfgoed Landfort
Bij stichting Erfgoed Landfort komt per maart 2025 de functie van directeur vacant wegens vertrek van de huidige directeur René Dessing. Huis Landfort is ook de thuisbasis van sKBL, waar dit najaar het Nationale Centrum van de |
Nederlandse Buitenplaats Cultuur van start zal gaan. In de advertentietekst leest u over de functie en de termijn waarop geïnteresseerden kunnen reageren.
Beeld: Huis Landfort;
foto: kastelenmagazine.nl |
|
|
|
Over ons
In ‘over ons’ deze keer twee bijdragen:
▪ het vertrek van Arie de Jager
▪ Even kennismaken met Mariska van der Velde
Afscheid Arie de Jager
Op 25 juli nam het team Erfgoedpartners | Centrum Groninger Taal & Cultuur tijdens het jaarlijkse teamuitje afscheid van Arie de Jager. Het team was te gast in Museum Wierdenland in Ezinge waar op dit moment een interessante tentoonstelling is te zien over de Etrusken. Na het museumbezoek wandelden wij onder leiding van een gids naar de top van de beroemde wierde waar professor Van Giffen in de jaren twintig van de vorige eeuw onderzoek deed naar de wierdebewoners. Ook werd de kerk, die bovenop deze wierde staat, bezocht. Aansluitend aten wij in Café De Brug, eveneens in Ezinge. Daar waren ook de toespraakjes voor Arie, het afscheidslied, voor deze gelegenheid samengesteld door Yvonne Nijlunsing en Tom Heyne met wie Arie altijd intensief samenwerkte en de overhandiging van het cadeau.
Arie (1944) kwam in 2009, na zijn pensionering als hoofd collecties van Museum Nienoord in Leek, als vrijwilliger met kennis van zaken |
over behoud/beheer bij Erfgoedpartners (toen nog Museumhuis Groningen), werken. Zijn eerste klussen hadden met name te maken met veiligheidszorg ‘waar ik destijds nog niet veel over wist, maar waarover ik goed ben geïnformeerd door Ton Cremers, veiligheidsdeskundige uit Rotterdam, die voor de duur van het veiligheidszorgproject was ingehuurd door het Museumhuis.’ In de jaren daarna volgden diverse museumbezoeken waar heel wat onderwerpen betreffende behoud en beheer de revue passeerden en waarvoor Arie zijn deskundigheid kon inzetten. Contacten leggen deed Arie gemakkelijk. Daarbij werkte hij intensief samen met Yvonne en Tom. De laatste deed vooral het ‘regelen’ benadrukt Arie en verdeelde het werk.
We zullen ons Arie herinneren als een enthousiaste collega, die met zijn gulle lach altijd een vrolijke inbreng had in onze samenkomsten.
Beeld: het team tijdens het eten op 25 juli, vooraan Arie de Jager;
foto: Thea Pol |
|
|
|
Even kennismaken met… Mariska van der Velde
Mariska van der Velde (26) is onlangs aangenomen als promovenda op de Faculteit der Letteren bij de Rijksuniversiteit Groningen. Maarten Zwiers, die we vorig jaar mochten verwelkomen in ons team, begeleidt haar bij haar onderzoek over immaterieel Nedersaksisch (boeren)erfgoed.
Promotieonderzoek over immaterieel erfgoed
De komende jaren onderzoekt ze de relatie tussen erfgoed, identiteit, macht en ‘belonging’, een woord wat zich min of meer laat vertalen als ‘erbij horen’. Maar wat immaterieel erfgoed precies ís, is zelfs zonder dat het ook nog eens Nedersaksisch moet zijn, al ingewikkeld genoeg. Volgens Mariska kunnen alleen de mensen zelf bepalen wat het is. Dat maakt het zo mogelijk nog gecompliceerder want hoe bereik je mensen die zich bezighouden met immaterieel erfgoed voor het onderzoek, als het van alles kan zijn?
Ongeschreven regels
Hoe is Mariska op ons pad beland? Daarvoor moeten we 26 jaar terug in de tijd, naar Amersfoort, want daar werd ze geboren. Al woonde ze daar niet lang: in haar derde levensjaar verhuisde het gezin Van der Velde naar Ommen. Een stad, ja, maar wel andere koek dan de gemiddelde stad in het westen des lands. Er aarden bleek lastig voor het gezin. Geboren en getogen Ommenaren gingen toch liever met andere Ommenaren om en ‘import’ kwam daar moeilijk tussen. Misschien is het zaadje voor haar promotieonderzoek daar wel geplant: Ommenaren leken te leven naar een set ongeschreven regels, hadden zo hun eigen gebruiken, rituelen én immaterieel erfgoed. Voor een buitenstaander is het moeilijk meekomen, wanneer je die zaken niet van generatie op generatie hebt meegekregen. En zo gaat dat misschien wel op meer plaatsen, ook, of misschien wel zeker, op het ‘platteland’. De positieve kant van die ongeschreven regels is ‘noaberschap’, een gemeenschap waar men elkaar kent en voor elkaar |
klaarstaat. De keerzijde is dat het voor nieuwkomers ook als uitsluitingsmechanisme kan werken, zij voelen dat ze er niet bij horen. Een onderwerp waar Mariska’s begeleider Maarten Zwiers overigens onlangs samen met Jelte Olthof een artikel over heeft gepubliceerd.
Van Groningen stad tot Zuid Korea en een dorpje even boven Mexico City
Op haar 17e kon ze eindelijk studeren in Groningen, een fijne stad waar ze nu nog altijd met veel plezier woont. Ze volgde de bachelor religiewetenschap en ging in die tijd naar Zuid Korea voor een uitwisseling en later naar Mexico voor een stage. In Zuid-Korea leerde ze over de cultuur, religie, de taal (al is haar Koreaans op het moment wat roestig) en het Noord-Zuid conflict. In Mexico liep ze stage bij een bedrijf dat samenwerkte met Unesco – een eerste zetje richting de erfgoedwereld. Tijdens haar master werd haar interesse voor erfgoed verder aangewakkerd toen ze onderzoek ging doen naar religieuze objecten en musea, en wat een museale context doet met de ervaring van het publiek. Daarna was ze het onderzoeken nog lang niet moe en schreef ze een onderzoeksvoorstel voor een promotieplek op haar eigen faculteit Godsdienstwetenschappen. Op die faculteit vonden ze dat onderzoek naar plattelandsculturen te weinig raakvlakken had met religie, dus het voorstel belandde bij Mariska op de plank. Tótdat er een interessante vacature voorbij kwam voor een promotieplek op de Faculteit der Letteren. En zo is het cirkeltje weer rond. Via Erfgoedloper en andere kanalen kunt u de komende jaren zo nu en dan een oproep van Mariska verwachten en updates over haar onderzoek.
Namens alle medewerkers van Erfgoedpartners | Centrum Groninger Taal & Cultuur heten we Mariska van harte welkom in ons team!
Beeld: Mariska van der Velde;
foto: eigen foto |
|
|
|
Het voorwerp is in veel Nederlandse huishoudens nog tot ver in de de vorige eeuw in gebruik geweest: het wasbord. Pas ná de Tweede Wereldoorlog en met het toenemen van de welvaart, maakte het definitief plaats voor de wasmachine.
Het wasbord werd gebruikt voor het met de hand schoon schrobben van de was. Het bord, met meestal een houten omlijsting, is in de regel ongeveer 30 bij 40 centimeter en bestaat uit een geribbeld schrobvlak van gegalvaniseerd staal waar het wasgoed werd opgelegd. Het bord |
stond in een tobbe met zeepsop en met een harde wasborstel en groene zeep werd de was schoongeboend.
Het schrobvlak was aanvankelijk van hout. Aan het eind van de negentiende eeuw kwam gegalvaniseerd staal in gebruik. Een andere toepassing van het wasbord –ook heden ten dage– is het gebruik in muziekgenres als skiffle, dixieland, cajun, rock-'n-roll en rockabilly…
Tekst: Ambachtelijk Streekmuseum
’t Steenhuus Niebert;
foto: Anton Tiktak, Arte del Norte
|
|
|
|
|
|
|
zaterdagen en zondagen in oktober
|
|
hele maand
|
|
provincie Groningen
|
|
|
|
Maand van de Geschiedenis
|
|
oktober
|
|
hele maand
|
|
provincie Groningen
|
|
|
|
|
Museumcongres Noord-Nederland
|
|
2 december
|
|
10:00-17:00 uur
|
|
De Lawei/Museum Dr8888
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS en CGTC
Raadhuisstraat 3, 9988 RE Usquert (0595) 74 93 30.
Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2024 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|