|
|
Oktober Kindermaand
De afgelopen weken zijn verschillende activiteiten aangemeld voor Oktober Kindermaand. En ook dit jaar kunnen wij gelukkig weer vaste organisaties noteren als deelnemer. Belangrijk omdat zij de basis vormen van Oktober Kindermaand.
Daarnaast zijn er gelukkig ook nieuwe deelnemers. We lichten er graag een uit:
Theatergroep L.A.F. uit Groningen
Theatergroep L.A.F. is ontstaan binnen het Groninger Studenten Toneel, en bestaat dus voor het grootste deel uit Groningse studenten. Hun doel is om zo veel mogelijk theater te kunnen maken voor mensen van alle leeftijden.
Voorstelling
Er was eens… een sprookje. Maar niet zomaar een sprookje dat je kunt opzoeken in je sprookjesboek. In deze magische voorstelling volgen we sprookjesfiguren die ons een uniek kijkje geven in de sprookjeswereld. Ga mee op zoek naar wie ze echt zijn, en nog belangrijker: wie ze eigenlijk willen zijn. |
De activiteiten zijn vanaf
18 september, de dag van de Burgemeestersactie, te zien op
www.kindermaand.nl.
Burgemeestersactie
Vorig jaar hebben we voor het eerst een quiz georganiseerd met de burgemeesters als quizmasters. Dat is ons goed bevallen. Vandaar dat wij ook dit jaar gekozen hebben om Oktober Kindermaand te laten openen aan de hand van een quiz, gepresenteerd door de burgemeesters.
De meeste burgemeesters zullen dit doen op woensdag 18 september.
Aanmelden
Wilt u uw organisatie wel aanmelden, maar weet u niet zo goed met welk programma en of het geschikt is voor Oktober Kindermaand? Neem dan contact met ons op. Misschien kunnen wij activiteiten en organisaties koppelen.
U kunt uw activiteit aanmelden via het online aanmeldformulier. Hier vindt u ook alle informatie over Oktober Kindermaand.
Beeld: beeldmerk Oktober Kindermaand |
|
|
|
De volgende bijdrage is een terugblik. Niet gebruikelijk in Erfgoedloper maar in dit geval zinvol.
Geslaagde Faro bijeenkomst
In een goed gevulde Nicolaaskerk in Kloosterburen vond op 27 juni een informatiebijeenkomst plaats over Faro. Doel was om met name erfgoed- en participatieambtenaren van de Groningse gemeenten kennis te laten maken met het Faro gedachtengoed. En ook om te verkennen hoe je dat in de praktijk brengt. Het programma werd samengesteld en georganiseerd door het steunpunt cultureel erfgoed (Libau) en Erfgoedpartners in samenwerking met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.
Faro
In het Verdrag van Faro, dat Nederland dit jaar ondertekende, staan de mens en de samenleving centraal en hún relatie tot erfgoed. Het verdrag stelt dat erfgoed -meer dan nu - een functie kan hebben voor de samenleving. Niet alleen de historische plek zelf, het voorwerp, de traditie enz. is belangrijk, maar vooral ook de verschillende betekenissen en het gebruik ervan. Erfgoed is bovendien een bron voor ruimtelijke, sociale, economische en democratische ontwikkeling als alle belanghebbenden daar een betrokkenheid bij hebben.
Dit betekent een nieuwe rol voor zowel de burger als de ambtenaar. Uiteraard brengt dit nieuwe uitdagingen met zich mee. Tegelijkertijd zijn er al veel aansprekende Groninger voorbeelden van erfgoedparticipatie.
Sprekers
In de introductie ‘Faro, de waarde van cultureel erfgoed voor de samenleving’ lichtte Machteld Linssen (RCE) het Faro gedachtengoed toe, gaf concrete voorbeelden van al bestaande initiatieven die passen in de Faro denkwijze en nodigde de deelnemers uit om na te denken over wat zij erfgoed vonden of juist niet.
|
In de presentatie van Liesbeth van de Wetering (provincie Groningen) stond de participatieleidraad centraal, die door de provincie Groningen is ontwikkeld. Hoe kun je als overheid waardevolle invulling geven aan participatie en voorkom je dat het iets wordt dat je afvinkt? Neem vooral eens een kijkje in de participatieleidraad waar ook verhalen uit de praktijk zijn te vinden en werkbladen met concrete werkvormen.
Het perspectief van bewoners met een plan stond centraal in de presentatie van Anne Hilderink. Zij is beeldend kunstenaar en stond aan de wieg van het burgerinitiatief Klooster&Buren. Toen in 2003 het dorp Kloosterburen dreigde te krimpen, is het gebied geheel door bewonersinitiatief ontwikkeld. Zo ontstond de Coöperatie Klooster&Buren in de voorhoede van wat we nu erfgoedparticipatie noemen.
Als beslissende factoren in het proces noemde zij het werken vanuit gedeelde waarden (hier: de liefde voor een plek), denken vanuit je kracht, de juiste mensen vinden die bereid zijn met je mee te denken, onderzoek en het hebben van een lange adem. De volgende film, over het bezoek van de koning in 2018 aan Kloosterburen, illustreert prachtig hoe participatie in de praktijk werkt.
Vervolg
Graag horen we wie behoefte hebben aan een vervolg over het toepassen van Faro in de werkpraktijk. En hoe dat vervolg eruit moet zien. Denk bijvoorbeeld aan een workshop waarin gewerkt wordt aan concrete erfgoedparticipatie-vraagstukken uit de praktijk.
Laat het ons weten met een mail naar info@erfgoedpartners.nl.
Beeld: Nicolaaskerk Kloosterburen;
foto: Jelte Oosterhuis |
|
|
|
Vooraankondiging: Faro-initiatievendag 10 oktober
Op donderdag 10 oktober is de tweede Faro-initiatievendag. Dit jaar in De Zalen van Zeven in Utrecht. Meer dan 30 initiatieven zullen zich hier die dag presenteren. Tijdens de informele postermarkt vertellen initiatiefnemers over hun initiatief. Je kunt ze bevragen over hun initiatief en reacties achterlaten op de posters. Ook zijn er gesprekstafels waar men over de initiatieven in gesprek gaat. Het doel van deze dag is de Faro-begeleidingsgroep een beter inzicht te geven in de Faro-initiatiefvoorstellen en de impact die zij hopen te maken op het erfgoedveld. De begeleidingsgroep maakt uiteindelijk een selectie van |
initiatieven die in aanmerking komen voor een financiële bijdrage en legt deze keuze voor aan de minister van OCW.
Daarnaast wordt het ook weer een inspirerende en gezellige dag met interessante sprekers en activiteiten. Voor de initiatiefnemers zijn plaatsen gereserveerd. Overige belangstellenden kunnen zich vanaf 16 september aanmelden. De link volgt in een volgende Erfgoedloper, maar zet u deze bijeenkomst alvast in uw agenda?
Beeld: initiatieven over tafel 2023;
foto: Faro |
|
|
|
Jongeren betrekken bij erfgoed
Tips voor het erfgoedveld
Jongeren zijn de toekomst. Het is daarom belangrijk om jongeren te betrekken bij het erfgoedveld. Dit is niet alleen relevant voor het behoud van ons erfgoed, maar het leidt ook tot vernieuwing en verfrissende ideeën. Aan de hand van gesprekken met jongeren, stelde Erfgoed Gelderland samen met Erfgoed Jong een reeks tips en ideeën op voor erfgoedorganisaties om jongeren te betrekken. |
Erfgoed Jong wil ook graag samenwerken met erfgoedorganisaties. Op hun website leest u hoe u met de jongeren van Erfgoed Jong in contact kunt komen.
Beeld: erfgoed jong;
foto: Simone Both |
|
|
|
Pitchronde Erfgoed, Ruimtelijke Kwaliteit en landschap (ERL)
De jaarlijkse pitchronde ERL is in 2024 op donderdag 21 november 2024 van 09:00 uur - plusminus 13:00 uur in de Amshoff in Kiel-Windeweer.
Wat houdt een ERL-pitchronde in?
In het kader van de opgave Erfgoed, Ruimtelijke Kwaliteit en Landschap hebben provincie, gemeenten en diverse maatschappelijke organisaties afgesproken om de krachten te bundelen door praktische voorbeelden te laten zien.
Vanuit de opgave ERL doen zij ervaringen op aan de hand van concrete projecten. Dit gebeurt onder andere via het verlenen van opdrachten aan gebieds-gebonden projecten die zijn gericht op bewustwording binnen de doelstellingen van de opgave ERL. Deze projecten selecteren zij door middel van het houden van pitchrondes. De winnaars kunnen met een geldbedrag hun initiatief uitwerken of uitvoeren.
Waar moet een geschikt project aan voldoen?
Er worden enkele pilotprojecten benoemd die vanuit ERL een beleidsmatige dan wel financiële impuls krijgen om ERL 'proof' te worden. |
Voor het bepalen van de pilotprojecten gelden de volgende uitgangspunten:
- Vanuit de samenleving zit hier dynamiek op. Inwoners zijn betrokken.
- Gemeente is betrokken en wil hier inzet op plegen.
- In het project worden minimaal twee onderdelen van ERL zichtbaar gemaakt.
- Bestaande initiatieven kunnen via deze ondersteuning op het ERL-niveau worden getild.
- De uitkomsten van deze projecten worden gedeeld in het stakeholdersoverleg (= overleg met gemeenten en maatschappelijk organisaties).
Inzendingen worden gepresenteerd door de initiatiefnemers in de zogenoemde pitchrondes. Zij komen gezamenlijk tot een keuze van geschikte projecten; de mensen in de zaal (publiek) bepalen 50% van de stemmen en de vakjury de andere 50%.
Beeld: De winnaars van de ERL-pitchronde 2023: Frank Peters (behoud Zuidlopsterweg), Willem Fokkens (herstel joodse begraafplaats Winsum), Harm Evert Waalkens en Maartje Wilting (gele dijkcoupure);
foto: erfgoedstem.nl |
|
|
|
Subsidieronde Boerderijenfonds - Herbestemmen agrarisch erfgoed
Het Boerderijenfonds is een landelijk stimuleringsfonds dat projecten ondersteunt waarbij agrarisch erfgoed een nieuwe bestemming krijgt, in combinatie met restauratie en verduurzaming. Eigenaren van historisch waardevolle boerderijen en bijgebouwen – dus niet alleen rijksmonumenten – kunnen een aanvraag indienen. Een belangrijk criterium om voor subsidie in aanmerking te komen, is dat de nieuwe bestemming maatschappelijke meerwaarde heeft. Dit betekent dat omwonenden, bezoekers, cliënten, etc. gebruik kunnen maken van de boerderij en dat het project op die manier bijdraagt aan een toekomstbestendig platteland. |
Eigenaren kunnen een aanvraag doen voor een subsidie tot een maximumbedrag van € 250.000.
De voorwaarden, overige criteria en meer informatie over de aanvraagprocedure zijn te vinden op boerderijenfonds.nl.
Boerderijeigenaren die een herbestemmingstraject willen starten, kunnen altijd naar het Boerderijenfonds worden doorverwezen. Zij denken graag mee.
Beeld: Museum Oldambt - landschap en landbouw in de Dollardregio te Nieuwolda
foto: Jur Kuipers |
|
|
|
Twee vacatures lid bestuur het Cultuurfonds Groningen
Het Cultuurfonds Groningen zoekt per 1 januari 2025:
- een bestuurslid met expertise op het gebied van Cultureel Erfgoed en Musea
- een bestuurslid met brede kennis van het culturele veld in de provincie Groningen
|
Wat je gaat doen, wat je meeneemt (aan deskundigheid), wat het fonds biedt en hoe je je kunt aanmelden is te lezen in de vacature.
Beeld: logo Het Cultuurfonds |
|
|
|
Erfgoedvrijwilliger: vacature voorzitter Stichting Museumplein Grootegast
Op de website erfgoedvrijwilliger.nl staan veel interessante vacatures voor wie zich in de vrije tijd graag inzet voor een erfgoedinstelling. Momenteel staan er 44 vacatures online bij diverse erfgoedinstellingen in de provincie Groningen.
Stichting Museumplein Grootegast zoekt voorzitter
Op Museumplein Grootegast zitten meerdere musea onder één dak. Aan de Legolaan zijn het LEGiO-museum, het Victory Museum en de Museumdrukkerij gevestigd. Als overkoepeling is er voor gekozen de Stichting Museumplein Grootegast op te richten. Deze stichting faciliteert de eerder genoemde musea en beheert het onroerend goed. |
De stichting is op zoek naar een nieuwe voorzitter: een verbinder die de belangen van alle musea die onder de stichting vallen behartigt. De nieuwe voorzitter spant zich in om samen met andere bestuursleden de doelstellingen van de stichting te realiseren. Zo nodig brengt de voorzitter de belangen van de stichting onder de aandacht bij de politiek, overheden of andere belanghebbenden.
Bekijk de vacature
Via de website van Erfgoedvrijwilliger lees je de hele vacature.
Bekijk deze en andere vacatures voor erfgoedvrijwilligers in spe op erfgoedvrijwilliger.nl. Vacature plaatsen? Ook dat kan via de website!
Tekst: Museumplein Grootegast |
|
|
|
Fondsenwerving Museumdrukkerij IJzer en Lood voor zeldzame pers: oproep
Het is het Drukkerijmuseum in Grootegast gelukt een echte hoogdruk-krantenpers te vinden. Hier werden vroeger vanaf een rol de kranten gedrukt, gesneden en gevouwen. In heel Nederland is daarvan geen enkele overgebleven en ook in Europa is het zoeken naar een speld in de hooiberg. Deze in Schotland gemaakte Cossar-pers kan gratis worden opgehaald. (Anders gaat hij helaas in het oud ijzer) De pers staat echter in Nieuw-Zeeland. Daarom zijn verschillende fondsen |
aangeschreven en is het museum een doneeractie (zie hieronder) begonnen.
Hopelijk wilt u ons museum steunen om deze unieke machine te redden en naar Nederland te krijgen. We gaan dan niet alleen deze pers aan het publiek presenteren, maar ook het hele verhaal rond de nieuwsbladen, persvrijheid etc. Met deze pers zetten we ons museum echt op de kaart!
Beeld: Cossar-pers; foto: Amie Hickland |
|
|
|
Ze waren razend populair rond 1900: de aardewerken souvenirs met daarop een afbeelding van een landschapje, afgebeeld in zachtwarme kleuren. Dat landschapje kon van alles zijn: een foto van het strand, een dorpsstraatje, een stadsplein of een heideveld. Elk beetje zichzelf respecterend plaatsje gunde zichzelf zo'n souvenir, in binnen- en buitenland en van Zierikzee tot Bad Nieuwschans.
In die jaren heette Bad Nieuweschans nog 'Nieuwschans' en het Vestingmuseum Nieuweschans heeft een aantal fraaie voorbeelden van die souvenirs in haar collectie. Zoals drie kop en schotels met |
verschillende transfers: een blik op de Voorstraat, een andere op het gemeentehuis en een exemplaar waarop het postkantoor staat afgebeeld.
Bijzonder is ook het schaaltje met deksel -te gebruiken als bewaarschaaltje voor thee, maar ook als bonbonnière-, waarop eveneens het postkantoor staat afgebeeld. Vier prachtige artefacten, daterend van rond 1920 en die onmiskenbaar nostalgische gevoelens oproepen. Naar een tijd die ver achter ons ligt, maar die op sommige plekken in Bad Nieuwschans nog verrassend dichtbij is.
Tekst: Vestingmuseum Bad Nieuweschans
foto: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
|
|
|
zaterdagen en zondagen in oktober
|
|
hele maand
|
|
provincie Groningen
|
|
|
|
Maand van de Geschiedenis
|
|
oktober
|
|
hele maand
|
|
provincie Groningen
|
|
|
|
|
Museumcongres Noord-Nederland
|
|
2 december
|
|
10:00-17:00 uur
|
|
De Lawei/Museum Dr8888
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS en CGTC
Raadhuisstraat 3, 9988 RE Usquert (0595) 74 93 30.
Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2024 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|