|
|
Groninger Molenweekend 2024
De afgelopen weken hebben heel wat molenorganisaties hun molen(s) aangemeld voor het Groninger Molenweekend op zaterdag 8 en/of zondag 9 juni 2024. Tijdens deze dagen is er dan ook veel te doen in, op of rondom de Groninger molens. Het is ook een goede gelegenheid de molenaar aan het werk te zien: wat komt er allemaal kijken om dit machtig en indrukwekkend monument te laten draaien? Wellicht raken er mensen tijdens het Groninger Molenweekend zo geïnspireerd, dat ze overwegen om zelf molenaar te worden. En nieuwe molenaars zijn zeer gewenst!
De molenaars of molengidsen kunnen u daarover informeren.
Wist u dat het Nederlandse molenaarsambacht in 2017 is ingeschreven op de |
Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid? Het is het eerste Nederlandse erfgoed dat is opgenomen op deze lijst van Unesco.
Officiële opening
Op vrijdag 7 juni heeft de officiële opening van het Groninger Molenweekend 2024 plaats op koren- en pelmolen Eva in Usquert door burgemeester H.J. Bolding van de gemeente Het Hogeland. Deze plechtigheid begint om 11:00 uur. Van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.
Een actueel overzicht van het programma is te vinden op de website van Erfgoedpartners.
Beeld: Affiche Groninger Molenweekend 2024 |
|
|
|
Platform Streektaal
Op 20 juni van 10:00 - 12:00 uur vindt in het Berlagehuis in Usquert het Platform Streektaal plaats. Het platform is bedoeld voor organisaties en individuen die zich bezighouden met de Groninger taal en deze op die manier in stand helpen houden.
Doel van het Platform Streektaal
Tijdens de platformbijeenkomsten bespreken de deelnemers hoe zij elkaar kunnen versterken door |
samen op te trekken in de organisatie van activiteiten, publicaties en educatie. Ook informeren zij elkaar over activiteiten die bij hen de komende tijd op het programma staan.
Wilt u deelnemen aan het Platform Streektaal? Neem dan contact met ons op via info@cgtc.nl.
Beeld: de Groninger vlag;
foto: mastenenvlaggen.nl |
|
|
|
Dou mit: de 25ste editie Pervinzioale Schriefwedstried!
De Pervinzioale Schriefwedstried is terug! Na een afwezigheid van drie jaar hebben Erfgoedpartners I Centrum Groninger Taal & Cultuur en stichting t Grunneger Bouk opnieuw de handen ineengeslagen en komen dit najaar met een vernieuwde provinciale schrijfwedstrijd voor de Groninger taal. Het wordt een bijzondere editie, want het is de vijfentwintigste keer dat de Groninger schrijfcompetitie plaats vindt. Dit jaar is er geen speciale categorie voor jongeren: Iedereen mag aan de schrijfwedstrijd meedoen met gedichten en/of verhalen, mits deze zijn geschreven in één van de Groninger taal varianten. Inzenden kan de hele maand september en de prijsuitreiking van de 25ste editie vindt plaats op zaterdag 16 november tijdens festival GRN Kielzog theater in Hoogezand. De juryleden van de Pervinzioale Schriefwedstried 2024 zijn Merel Weijer (zangeres van de Groninger band Hister), taalwetenschapper van de RUG Hedwig Sekeres en bekend Groninger schrijver Fré Schreiber.
Thema: Vrijhaid
Voor de 25ste editie Pervinzioale Schriefwedstried is gekozen voor een speciaal thema: Vrijhaid. Dit in het kader van het landelijk en provincie-breed thema 80 jaar vrijheid. Fieke Gosselaar, streektaalconsulente van Centrum Groninger Taal & Cultuur: ‘Vrijhaid is een mooi thema dij ook braider oet te leggen is as allineg Twijde Wereld oorlog, juust nou der zoveul gebeurt in de wereld. Vrijhaid is doarnoast ook hail klaain te beleven of dicht bie hoes, of kinst noadenken wat bieveurbeeld zoiets as AI betaikent veur joen vrijhaid. Bedenk t mor!’
Dou mit! Spelregels
Centrum Groninger Taal & Cultuur en Stichting t Grunneger Bouk nodigen iedereen uit om mee te doen aan de vijfentwintigste Pervinzioale Schriefwedstried. Je mag met eigen Groningstalig geschreven proza en/of poëzie meedoen aan de schrijfwedstrijd.
|
De spelregels zijn:
Deelnemers mogen maximaal twee verhalen of vier gedichten per persoon inzenden. Voor diegenen die zowel verhalen als gedichten willen insturen geldt maximaal één verhaal en drie gedichten.
Het maximaal aantal woorden per verhaal is 1000 woorden.
Alle inzendingen moeten geschreven zijn in de Groninger taal. Dit mag in alle varianten Gronings.
Het werk dat deelnemers insturen moet origineel zijn en nog niet eerder gepubliceerd. Verhalen en gedichten ‘geleend’ van een andere schrijver of dichter worden niet geaccepteerd en beoordeeld door de jury.
Inzenden van verhalen en gedichten kan de hele maand september naar info@cgtc.nl.
Het verhaal of gedicht moet als Word-document in een aparte bijlage worden meegestuurd. Vermeld in de e-mail én in de bijlage de naam van de deelnemer, adres en woonplaats, telefoonnummer en leeftijd.
De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 16 november 2024 tijdens festival GRN in Hoogezand. Alle deelnemers zullen hiervoor een uitnodiging ontvangen.
Workshops
Centrum Groninger Taal & Cultuur en t Grunneger Bouk nodigen alle Groningers uit om mee te doen met de Pervinzioale Schriefwedstried. Voor (beginnende) schrijvers die graag mee willen doen, maar nog wel ondersteuning kunnen gebruiken bij het schrijven van verhalen en gedichten in het Gronings organiseert streektaalconsulente Fieke Gosselaar twee workshops Schrieven in t Grunnegs. Deze workshops vinden plaats op 11 juli in het Berlagehuis in Usquert en begin september in Midden-Groningen.
Meer waiten?
Kijk voor meer informatie over de Pervinzioale Schriefwedstried en de workshops op www.cgtc.nl en houd de socials van Centrum Groninger Taal & Cultuur in de gaten.
Beeld: ‘schrijven’;
foto: Jcomp / Freepik |
|
|
|
Symposium Prikkelarm Cultuuraanbod
Op maandag 17 juni 2024 houdt Stichting Prikkelarm Genieten in Museum Singer in Laren een symposium over prikkelarme programmering. De dag is speciaal bedoeld voor cultuurprofessionals: iedereen die werkzaam is bij musea, theaters, podia en andere culturele instellingen, die aan de slag willen met prikkelarme programmering of al aanbod hebben en de verdieping in willen. Het programma biedt een reeks inspirerende workshops die zijn verdeeld over drie thema's:
• Leren: verdiep je in het opzetten van prikkelarme rondleidingen, maak kennis met de basisbeginselen van prikkelarm faciliteren of ontdek de kunst van (anders) luisteren. |
• Inspireren: Ga in gesprek met ervaringsdeskundigen en leer van hun persoonlijke verhalen of krijg nieuwe inzichten in het behouden van continuïteit in prikkelarme activiteiten.
• Ervaren: Ervaar zelf hoe het is om overprikkeld te raken tijdens de 'Overprikkeling Experience' of ontdek de rust van een prikkelarm museumbezoek, inclusief rondleiding.
Meer informatie over de workshops, dagprogramma prijs en aanmelden
Beeld: Singer Museum Laren
|
|
|
|
Expertmeeting Musea in Den Haag: Oral history en Presentatie
Op 26 juni 2024 (van 11:00 tot 16:15 uur) houdt het Knooppunt Sprekende Geschiedenis samen met het Indisch Herinneringscentrum de expertmeeting ‘Musea: Oral history en Presentatie’. De bijeenkomst heeft plaats bij Museum Sophiahof in Den Haag. Tijdens de expertmeeting met de focus op musea en oral history wordt ingegaan op de uiteenlopende doelen die interviews in tentoonstellingen kunnen dienen en onderzoeken sprekers en deelnemers met elkaar manieren om tot verrassende en vernieuwende presentatievormen te komen die een breed publiek aanspreken. Met een verkenning van mooie voorbeelden en er worden een aantal actuele vraagstukken besproken.
De expertmeeting wordt afgesloten met een bezoek aan de tentoonstelling in Museum Sophiahof: ‘Ons Land’ – Dekolonisatie, generaties, verhalen. Deze tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen het Indisch Herinneringscentrum en Museum Maluku, en is te bezichtigen in Museum Sophiahof. Het is een mooi voorbeeld van het gebruik van Oral history voor publiekspresentatie. |
Oral history voor museumpresentaties
Steeds meer historische en kunstmusea gebruiken Oral history interviewmateriaal binnen hun museumpresentaties. De authentieke verhalen spreken bezoekers aan en verhogen de emotionele betrokkenheid en het begrip. Ook worden Oral history interviews ingezet om nieuwe perspectieven te openen. Maar vaak beperkt de presentatie van Oral history in musea zich nog tot illustratie bij de collectie of ondersteuning van het grotere verhaal. En waar bij objecten doorgaans allerhande contextinformatie wordt gegeven, is dat bij interviewfragmenten vaak helemaal niet het geval. Wat zijn andere manieren om Oral history interviews in museumpresentaties te verwerken?
Meer informatie, het programma en aanmelden.
Beeld: Museum Sofiahof Den Haag
foto: Sara Dona fotografie |
|
|
|
Webinar Nationale Klinkend Erfgoed
In samenwerking met de Erfgoedacademie organiseert SKEN (Stichting Klinkend Erfgoed Nederland) een webinar over de Nationale Klinkend Erfgoeddag. Deze wordt gehouden op woensdag 26 juni 2024 van 15:30 tot 17:00 uur. De Nationale Klinkend Erfgoeddag, de opvolger van de Nationale Orgeldag, zal zich uiteindelijk op twee punten onderscheiden. Ten eerste zal de Nationale Klinkend Erfgoeddag niet samenvallen met de Nationale Monumentendag. Ten tweede zullen ook klokken en |
klokkenspelen bij de Nationale Klinkend Erfgoeddag worden betrokken. Doel van deze ontwikkeling is het bereiken van meer specifieke aandacht voor het klinkend erfgoed bij een groter en deels nieuw publiek. Binnenkort ontvangt u meer informatie over het webinar en de mogelijkheid om u aan te melden.
Beeld: luidklok, gegoten in 1494 door Geert van Wou, collectie Klokkengieterijmuseum Heiligerlee;
foto: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
Vacature Erfgoedvrijwilliger: stichting Martinikerk zoekt gastheren en -vrouwen en gidsen
Op de website erfgoedvrijwilliger.nl staan veel interessante vacatures voor wie zich in de vrije tijd graag inzet voor een erfgoedinstelling. Momenteel staan er 43 vacatures online bij diverse erfgoedinstellingen in de provincie Groningen.
Martinikerk zoekt gastheren / -vrouwen en gidsen
De Martinikerk is de oudste kerk van de stad Groningen, en een bijzonder mooie kerk bovendien. De kerk kent een rijk verleden en dat is ook aan de binnenkant goed te zien: prachtige schilderingen spreken tot de verbeelding en ook het wereldberoemde Schnitgerorgel zorgen ervoor dat een bezoek aan de kerk een bijzondere ervaring is. In juni, juli en augustus zijn het Schnitgerorgel (hoofdorgel) en het koororgel (Le Picard) regelmatig te horen. In dit seizoen is de kerk dan ook geopend voor bezoekers, zodat zij kunnen genieten van dit bijzondere gebouw. |
Een goede gastheer of -vrouw en gidsen geeft een bezoek aan de Martinikerk extra glans. Van nieuwe vrijwilligers wordt gevraagd dat zij zich verdiepen in de geschiedenis en in de kunstschatten van de Martinikerk. Daarbij kunnen de meer ervaren gidsen van de kerk de nieuwe vrijwilligers natuurlijk in begeleiden.
Omdat bezoekers ook van buiten onze landsgrenzen de Martinikerk komen bezoeken, is het extra fijn als nieuwe vrijwilligers een woordje Duits, Frans of Engels spreken. Dit is geen vereiste.
Bekijk de vacature
Via de website van Erfgoedvrijwilliger lees je de hele vacature. Bekijk deze en andere vacatures voor erfgoedvrijwilligers in spe op erfgoedvrijwilliger.nl. Vacature plaatsen? Ook dat kan via de website!
Beeld: interieur Martinikerk;
foto: L.C.C. Stutterheim |
|
|
|
Collectie Groningen uitgelicht
Sleepkoets
Het moet een herrie van jewelste hebben gegeven. En voor de inzittenden moet elke reis een geseling zijn geweest. De sleepkoets: een even vindingrijk als onwaarschijnlijk alternatief om de belasting op wielen te ontduiken.
Een van de oudste, fraaiste en ook meest curieuze objecten in het Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord is de toeslede of sleepkoets, een overdekte slede die men destijds over de Amsterdamse straten voortsleepte. Vanaf 1736 stond de stad Amsterdam haar burgers toe met karossen en kalessen door de stad te rijden, op voorwaarde dat het langzaam en ordentelijk verliep. Al spoedig werd het echter zo druk in de hoofdstad, dat het stadsbestuur een belasting op wielen noodzakelijk achtte.
Waarop naar verluid een Fransman, op bezoek in de hoofdstad, een helder moment kreeg en dacht: |
"Nou, dan gaan we toch verder in een koets zónder wielen?". Vanaf dat moment werd er onder de fraaie koetsen vaak een stel glij-ijzers gemonteerd in plaats van wielstellen. De toe(gedekte)slede of sleepkoets was geboren. Ze werden meestal voortgetrokken door één paard. De menner was genoodzaakt naast het vehikel te lopen en smeerde geregeld met zijn smeerlap de glij-ijzers, om ze wat gladder te maken. Vandaar in de Nederlandse taal het woord 'smeerlap'. In de schilderkunst uit die jaren zien we op Amsterdamse stadsgezichten dikwijls een sleepkoets afgebeeld. De belastingheffing werd 1820 opgeheven.
Het exemplaar van het Nationaal Rijtuigmuseum is de oudste sleepkoets van Nederland (zeventiende eeuw) en de enige in barokke stijl.
Tekst: Museum Nienoord
foto: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
|
|
|
8 juni
|
|
10:00 - 17:00 uur
|
|
provincie Groningen
|
|
|
|
|
9 juni
|
|
10:00 - 17:00 uur
|
|
provincie Groningen
|
|
|
|
|
|
20 juni
|
|
10:00-12:00 uur
|
|
Berlagehuis Usquert
|
|
|
|
Workshop binnenklimaat en licht
|
|
25 juni
|
|
13:00-17:00 uur
|
|
Synagoge Groningen
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS en CGTC
Raadhuisstraat 3, 9988 RE Usquert (0595) 74 93 30.
Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2024 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|