Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners. Hier kunt u deze nieuwsbrief lezen in uw browser.
Beeld: orgel Hervormde Kerk Harkstede
Foto: John Stoel
Beeld: Sietze de Vries; foto: Anjo de Haan
Orgelconcert Sietze de Vries
De Lichtbron Stadskanaal

Sietze de Vries geeft op 5 april om 20.00 een concert op het Van Vulpen Orgel in De Lichtbron in Stadskanaal. Thema: Passie en Pasen.

Michael Praetorius (1571-1621):
Suite de Danses (Terpsichore, 1612)
a. Entree du Ballet
b. Spagnoletta
c. La Bouree
d. Galiarde
e. Ballet des coqs
f. Courante

Heinrich Scheidemann (ca.1595-1663):
Praeambulum d-moll
Christ lag in Todesbanden (3 versus)
Johann Sebastian Bach (1685-1750):
Christ lag in Todesbanden BWV 625
Fantasia g-moll BWV 542a
O Mensch, bewein dein Sünde groß BWV 622
Fuga g-moll BWV 542b

Datum: 5 april
Tijd: 20:00 uur
Entree: €10,00
Beeld: koororgel Martinikerk; foto: John Stoel
Presentatieconcert koororgel Martinikerk
Martinikerk Groningen

In september en oktober 2023 is aan het koororgel van de Martinikerk door Verschueren groot onderhoud verricht. Dat was noodzakelijk omdat zich door de jaren heen vuil in het orgel verzameld had. Daarnaast moest aan een begin van loodcorrosie het hoofd geboden worden, die vooral de conducten had aangetast. De werkzaamheden die zijn uitgevoerd, waren enerzijds gericht op reparatie van wat kapot gegaan is, anderzijds op preventie.

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om kritisch te kijken (en te luisteren) naar de Neidhardt-stemming die het orgel in 2001 had gekregen en die in feite geen relatie had met het cultuurgebied (de omgeving van Luik) waarin dit orgel wortelt. Na zorgvuldige overweging is besloten een stemmingssysteem te kiezen dat wél verband houdt met de zuidelijke Nederlanden en het orgel te stemmen naar Chaumont. In de afgelopen maanden is al gebleken dat de klank van het orgel hierdoor aan kwaliteit gewonnen heeft.

De titulair-organisten van de Martinikerk, Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga, en orgeladviseur Theo Jellema zullen het orgel laten horen.

Programma
15.30 uur     ontvangst met koffie en thee
16.00 uur     welkom, presentatie, klankdemonstratie en concert met onder andere werken van
                    Bruna, Couperin, Clérambault en Corette.
17.30 uur     napraten en borrel
18.15 uur     einde bijeenkomst

Datum: 5 april
Tijd: 16:00 uur
Entree: gratis
Beeld: Leo van Doeselaar; foto: youtube.com
Masterclass Leo van Doeselaar koororgel Martinikerk
Martinikerk Groningen

Leo van Doeselaar geeft op het pas gerestaureerde Le Picard-orgel een openbare masterclass voor gevorderde amateurs, conservatoriumstudenten en/of vakorganisten. De kosten voor actieve deelname (maximaal 8 personen), bestaande uit een les van 30 minuten, bedraagt € 25,-. Bezoekers van de masterclass betalen € 2,- per persoon.

Datum: 6 april
Tijd: 13:30 tot 17:00 uur in het koor van de Martinikerk
Entree: €25,00
Naast informatie over orgelconcerten attenderen wij u in de Orgelagenda graag op activiteiten, die u als liefhebber van orgelmuziek mogelijk interessant vindt.
Beeld: binnenstadskerken.nl
The Crucifiction
Martinikerk Groningen

The Crucifixion van de Engelse John Stainer is een mooi alternatief voor bijvoorbeeld de Passies van Bach. The Crucifixion (ook een Passie) duurt ongeveer een uur en is een werk voor tenor en bas solo, gemengd koor en orgel (in deze uitvoering bespeeld door Sietze de Vries). Het is transparante muziek, afwisselend en heel toegankelijk. Bij deze Passie is er een rol voor het publiek weggelegd, een deel van de hymnen kan het publiek meezingen. Geweldig toch? The Crucifixion is inmiddels al jaren een traditie op Goede Vrijdag. Het concert begint om 15.15 uur, de kerk is open om 14.30 uur.
De toegang is gratis, een vrije gift wordt gewaardeerd.

Dirigent: Daniël Rouwkema, Organist: Sietze de Vries, Tenor: Twan van der Wolde, Bas: Henk Timmerman

Datum: 29 maart
Tijd: 15:15 uur
Entree: vrije gift
Beeld: poster Phantom
Organist Vincent Hensen begeleidt ‘stomme’ film
Oosterkerk Groningen

Vincent Hensen-Oosterdijk, organist uit Appingedam, begeleidt op 13 april op het grote orgel in de Oosterkerk in Groningen de ‘stomme’ film The Phantom of the Opera. De film is gebaseerd op de gelijknamige feuilleton van Gaston Leroux, gepubliceerd in 1909 en 1910. De film werd onder regie van Rupert Julian in 1925 uitgebracht met in de hoofdrol Lon Chaney. Voor die tijd was het een spannende film, maar ook nu nog geeft het de kijker een opwindende ervaring.

De film begint aan de start van het nieuwe operaseizoen in het Parijse Operahuis. Een mysterieuze man die bekendstaat als het spook van de opera eist dat Christine Daaé, de understudy, de hoofdrol zal krijgen in de nieuwe voorstelling. Het management besluit zich terug te trekken vanwege de dreigementen van het spook. De nieuwe managers geloven de verhalen over het spook niet. Het spook bedreigt onder andere hoofdrolspeelster Madame Carlotta zodat ze haar plaats zal afstaan aan Christine.
Het spook helpt Christine alleen maar omdat hij verliefd op haar is en eist dat zij zijn liefde beantwoord. Christine ontdekt in haar kleedkamer een geheime gang die toegang geeft tot de ondergrondse gewelven onder het gebouw. Daar houdt het spook zich schuil. Het spook stelt zich eindelijk aan Christine voor. Hij heet Erik en heeft een gruwelijk misvormd gezicht. Dat is de reden dat hij zich verborgen houdt. Nu Christine dit weet, wil het spook haar niet meer laten gaan. Christine weet het spook over te halen haar nog eenmaal de bovenwereld te laten bezoeken. Ze vlucht naar een gemaskerd bal, waar ze haar vriend Raoul alles vertelt. In jaloezie neemt het spook Raoul en diens broer gevangen wanneer deze op zoek gaan naar het spook. Daarna probeert hij met Christine te vluchten, maar wordt overmeesterd door een boze menigte in de Seine gegooid.

Er is een voorprogramma met bekende en minder bekende filmmelodieën om 20:15 uur. Na de pauze, en wanneer het donker genoeg is, vangt de film, die 1,5 uur duurt, aan.

Datum: 13 april
Tijd: 20:15 uur
Entree: €12,50
5 april Sietze de Vries 20:00 Stadskanaal De Lichtbron
5 april Leo van Doeselaar |
Erwin Wiersinga
16:00 Groningen Martinikerk
6 april Leo van Doeselaar 13:30 Groningen Martinikerk
29 maart Sietze de Vries e.a. 15:15 Groningen Martinikerk
13 april Vincent Hensen 20:15 Groningen Oosterkerk
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Ons adres is:
Erfgoedpartners
Raadhuisstraat 3
9988 RE Usquert
info@erfgoedpartners.nl

U kunt hier ons adres toevoegen aan uw adresboek

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelagenda wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

Email Marketing Powered by Mailchimp






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Erfgoedpartners · Raadhuisstraat 3 · Usquert, Gr 9988 RE · Netherlands