|
|
Platform Streektaal
De eerstvolgende bijeenkomst van het Platform Streektaal is meteen een bijzondere: het is de speciale Meertmoand editie. Op 14 maart van 10:00 – 11:00 uur vindt de vergadering plaats. Daarin wordt vooruitgekeken naar de gemeenschappelijke activiteiten komend jaar en word besproken hoe gezamenlijk kan worden opgetrokken in de publiciteit voor Groninger taal en cultuur.
Na een korte pauze wordt de bijeenkomst om 11:15 uur voortgezet met een lezing door Aurélie Joubert, assistent professor ‘Language and Scoiety’ aan de RUG. De lezing duurt ongeveer drie kwartier. Dit gedeelte van de bijeenkomst is openbaar en dus ook te bezoeken door andere geïnteresseerden. Zij kunnen zich hier (gratis) aanmelden.
Over de lezing
Taal en cultuur zijn twee zijden van dezelfde medaille: ze maken deel uit van iemands identiteit. In het geval |
van minderheidstalen kunnen culturele evenementen dienen als mogelijkheden om een minderheidscultuur aan de bredere samenleving te laten zien en ook om een gemeenschap van sprekers te verzamelen. Deze lezing laat zien hoe verschillende live optredens in het Gronings van invloed kunnen zijn op het publiek en hoe muziek gebruikt kan worden als promotiemiddel voor het Gronings.
Praktische informatie
Datum: 14 maart 2024
Tijd: 10:00 – 11:00 uur regulier en vanaf 11:15 uur de lezing
Locatie: Raadhuisstraat 3, Usquert
Aangeslotenen hebben een uitnodiging voor deze bijeenkomst ontvangen. Hebt u de uitnodiging niet ontvangen, maar wilt u in het vervolg wel worden uitgenodigd dan kunt u ons dat laten weten:
info@cgtc.nl.
Beeld: de Groninger vlag;
foto: mastenenvlaggen.nl |
|
|
|
Presentatie Wiesneus 2024 op basisschool In de Manne in Veendam
Gruin is het thema van Wiesneus 2024, hét kindertijdschrift helemaal geschreven in het Gronings. Dit jaar nemen we een duik in de wereld van de planten en de dieren. Met grappige gedichten en verhalen. Een kleurplaat, puzzels en een prijsvraag.
Op 6 maart wordt de nieuwe Wiesneus gepresenteerd op basisschool In de Manne te Veendam. In het bijzijn van de leerlingen van de school ontvangt Tjeerd van Dekken, gedeputeerde van cultuur, het allereerste exemplaar. Vervolgens vindt er een voorleesronde plaats in de klassen door Fieke Gosselaar, de streektaalconsulent van Erfgoedpartners | Centrum Groninger Taal & Cultuur. |
Alle scholen die zich hebben aangemeld voor de Wiesneus ontvangen in maart het blad op school. Bij het tijdschrift hoort een lesbrief met voor iedere bouw een uitgewerkte les. Van de gedichten en verhaaltjes zijn audiobestanden beschikbaar zodat ook de leerkracht die geen Gronings spreekt direct aan de slag kan met de Wiesneus. Zo kunnen alle leerlingen kennismaken met het Gronings. Hiermee zetten we een belangrijke stap richting het levend houden van deze prachtige taal.
Aanmelden voor Wiesneus 2025 is al weer mogelijk via deze link.
Beeld: omslag Wiesneus 2024 |
|
|
|
Meertmoand Streektoalmoand
Maart staat ook dit jaar weer in het teken van de streektaal: Meertmoand Streektoalmoand. Deze maart worden door de hele provincie weer tal van activiteiten georganiseerd die in het teken staan van de streektaal. Centrum Groninger Taal & Cultuur en Erfgoedpartners stelden aan de hand van die activiteiten de Meertmoandledder samen. Een bijzondere editie waarin ook vooruit gekeken wordt naar de rest van het jaar. Want ook buiten de maand maart om is er genoeg te beleven op het gebied van Groninger taal en cultuur. Download de Meertmoandledder XL in het Nederlands
en in het Grunnegs (cgtc.nl).
Veel activiteiten in maart
De meertmoandactiviteiten zijn divers te noemen: van muziek en theater tot festivals, lezingen en literatuur. Ook wordt in maart traditioneel natuurlijk de K. ter Laanprijs uitgereikt, dit keer aan de Hoogezandster dichter en schrijver Henk Puister. Centrum Groninger Taal & Cultuur en Erfgoedpartners organiseren ook weer de nodige activiteiten, waaronder een |
Broescursus Grunnegs door Piet Reitsema. Op 30 maart sluiten we de Meertmoand in stijl af met een Grunneger oavend, dit keer een samenwerking met het Grunneger indierockduo HISTER.
Oavend in het Grunnegs met de ‘Komt Goud met Hister show’
In februari dit jaar kwam HISTER met een gloednieuwe show met muzikale gasten in het Der Aa-theater in Stad. Met een talkshow en live optredens van lokaal talent. De show heeft alle ingrediënten voor een geslaagde oavend in het Grunnegs, dus een samenwerking met HISTER voor een speciale editie in de Meertmoand lag voor de hand. De Komt Goud met Hister show – Spezioale Editie belooft een avond vol muziek, literatuur en veel meer te worden. En dat allemaal natuurlijk in het Grunnegs.
Praktische informatie
Zaterdag 30 maart
20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur) – 23:00 uur
Der Aa Theater
Tickets
Beeld: de band Hister tijdens het Grunneger Laidjesfestival 2023; foto: Fieke Gosselaar |
|
|
|
Derde archeologielezing:
De verwoestende inbraak van de Dollard
Door Dr. Egge Knol, bioloog-archeoloog (1994-2024 conservator Groninger cultuurhistorie bij het Groninger Museum)
Het Platform Archeologie & Publiek en Erfgoedpartners | CGTC hebben ook voor de winter/voorjaar van 2024 een serie van drie archeologielezingen samengesteld. De afgelopen jaren bleken archeologielezingen zeer in de smaak te vallen. De drie lezingen zijn dit keer gelinkt aan het thema ‘Klimaat en veranderend landschap’. Op 21 maart wordt de derde en laatste lezing in deze serie gegeven.
De mens als veroorzaker van natuurrampen is een actueel thema. De Dollard is daarvan een sprekend voorbeeld. Het veen achter de Eems werd vanaf de 9e eeuw ontgonnen tot een welvarend landbouwgebied. Niemand had voorzien dat het |
maaiveld hierdoor zou dalen. Het hoge land werd een badkuip, slechts beschermd door een smalle oeverwal met dijken. Een ramp kon niet uitblijven en vond dan ook plaats rond 1412. Na meer doorbraken was na 1509 het land met 33 dorpen in zee verdwenen. De zee zette wel voortdurend klei af, zodat het land deels door inpolderingen kon worden teruggewonnen.
Deze geschiedenis is een sprekend voorbeeld van de mens als veroorzaker van natuurrampen.
Na de lezing kunt u het Vestingmuseum Oudeschans bezoeken.
Datum: 21 maart 2024
Locatie: Garnizoenskerk Oudeschans
Aanvang: 20:00 uur
Aanmelden (verplicht)
Beeld: plattegrond doorbraak van de Dollard;
foto: Egge Knol |
|
|
|
Lab op Pad in april naar Leek - Meld uw object aan
Op 23 en 24 april zetten onderzoekers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) hun mobiele laboratorium neer in Museum Nienoord in Leek. Ze doen dan twee dagen onderzoek op zaal naar objecten in de museumcollectie. Ook musea en collectiebeheerders uit de regio kunnen langskomen met vragen rond bepaalde collectiestukken. In deze infographic Infographic Lab op pad | Publicatie | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is te lezen welke apparatuur de onderzoekers meebrengen en wat daarmee te onderzoeken valt.
U kunt deze dagen terecht met vragen als:
- Kan deze inscriptie/signatuur beter zichtbaar worden gemaakt?
- Uit welk materiaal bestaat een collectiestuk? Welke pigmenten zijn gebruikt?
- Is de samenstelling van twee objecten vergelijkbaar of niet?
|
- In welke toestand verkeert dit object?
- Hoe is een schilderij opgebouwd? Zijn er latere toevoegingen gedaan?
Alle materiaalsoorten zijn welkom om te laten onderzoeken – denk aan sieraden, glazen, brieven, archiefstukken, schilderijen, kunst op papier, textiel, moderne kunst, keramiek, metaal, archeologische objecten, etc. Op de website van de RCE is een video te vinden waarin wordt uitgelegd wat er tijdens een locatiebezoek mogelijk is:
Lab op pad | Laboratoriumonderzoek | Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Bent u een collectiebeheerder met zo’n vraag? Meld u aan: b.reissland@cultureelerfgoed.nl.
Beeld: Lab op pad;
foto: Zeeuws Museum |
|
|
|
Bezoek depot collectiecentrum Nederland
Voor alle deelnemers aan de training Art Handling die in het najaar werd aangeboden: het beloofde bezoek aan het depot van collectiecentrum Nederland is op 8 juli. In het collectiecentrum wordt een grote verscheidenheid aan objecten bewaard. Van schilderijen, toegepaste kunst en meubels tot draaimolenpaarden, arrensleeën en een ruim 7.000 kilo wegende stoommachine. De manier waarop het gebouw gebouwd is, draagt enorm bij aan het gewenste binnenklimaat. Zo is bijvoorbeeld de vloer bewust niet geïsoleerd, maar zijn de buitenmuren dat wel. Hierdoor is er een constante temperatuur. Daarnaast was duurzaamheid een belangrijk speerpunt bij de bouw. Vandaar dat er 3.700 m2 aan zonnepanelen op het dak ligt om energie op te wekken. |
Nieuwsgierig geworden naar het gebouw en de collecties? Meld u dan aan voor het depotbezoek.
Datum: 8 juli 2024
Tijd: vanaf 13:00 uur tot +/- 16:00 uur
Doelgroep: Iedereen die in het najaar de training Art Handling heeft gevolgd
Kosten: Gratis, maar houdt er rekening mee dat er veel animo is voor dit bezoek. Als u verhinderd bent dan graag tijdig bericht.
Docenten: Erwin Kriger en Rick Zwart
Aanmelden
Adres: Verbindingsweg 1, 3826 PC Amersfoort
Routebeschrijving
Beeld: Collectiecentrum Nederland;
foto: AD |
|
|
|
Publiekscampagne rond Gouden Rand Festivals
Het Groningse platteland is de afgelopen jaren een levendig tafereel geworden van meerdaagse festivals die bruisen van muziek, beeldende kunst, fotografie, theater, dans en veel meer. Het zijn Terug naar het begin in de gemeente Eemsdelta, Festival Hongerige Wolf in de gelijknamige buurtschap bij Finsterwolde en Grasnapolsky in Scheemda. Volgend jaar voegt zich daar het nieuwe festival Paradisum in Winsum bij. Alle vier festivals kiezen het landschap en de historische gebouwen als inspiratiebron van hedendaagse kunst en cultuur. Een bezoek aan elk van deze festivals is daarmee voor velen óók een ontdekking van het unieke erfgoed op het Groningse |
platteland – de eeuwenoude wierden, de weidse polders, de langgerekte dijken, de monumentale fabrieken en kerken en de markante dorpen.
De festivals hebben de ambitie zoveel mogelijk mensen mee te laten doen aan kunst, cultuur en erfgoed. Daarom slaan ze de handen ineen met Erfgoedpartners | Centrum Groninger Taal & Cultuur voor de gezamenlijke publiciteitscampagne Gouden Rand Festivals, een campagne voor het stevig(er) op de kaart zetten van de festivals en het ‘goud’ langs de rand van de stad Groningen.
www.goudenrandfestivals.nl/
Beeld: Festival Terug naar het begin |
|
|
|
Erfgoednieuws februari 2024
Op 7 februari verscheen het eerste nummer van Erfgoednieuws 2024. Erfgoednieuws is de digitale nieuwsbrief van Erfgoedpartners | Centrum Groninger Taal & Cultuur en verschijnt iedere zes weken. In het februarinummer aandacht voor de archeologielezing over het onderzoek naar Doggerland: een gebied waar tienduizend jaar geleden mensen en dieren leefden in de bossen en op de vlaktes. Het einde van de ijstijd betekende onherroepelijke klimaatverandering en het begin van de verdrinking van lagergelegen gebieden. Daarnaast een artikel over het festival |
Grasnapolsky op het terrein van voormalig strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda, en een bijdrage over 50 jaar theatergroep WAARK. De voertaal van hun voorstellingen is Gronings. In de rubriek Verhalen van Groningen een verhaal over paasvuren.
Lees nu Erfgoednieuws.
Ontvangt u de Erfgoednieuws niet maar wilt u deze in het vervolg wel ontvangen? Meld u dan aan voor een gratis abonnement.
Beeld: omslag Erfgoednieuws februari 2024 |
|
|
|
Erfgoedinnovatie Mondriaan Fonds
Werkt u aan nieuwe visies en verhalen over erfgoed, bijvoorbeeld een bijzondere presentatie, herinrichting of thematische samenwerking die maatschappelijk relevant is én een divers publiek bereikt? Misschien biedt de bijdrage Erfgoed Innovatie uitkomst.
Met Erfgoed Innovatie stimuleert het Mondriaan Fonds musea en collectiebeherende erfgoedinstellingen vernieuwende trajecten in te zetten die leiden tot transitie, waaronder onderzoek, nieuwe programmeringen, bijzondere thematische samenwerkingen en herinrichtingen, die relevant zijn voor de maatschappij.
Hoeveel?
De hoogte van de bijdrage wordt per aanvraag vastgesteld. De bijdrage voor een realisering van een traject of samenwerkingen is maximaal |
40% van de projectkosten. De begroting moet minimaal
€ 25.000 bedragen. Voor een haalbaarheidsonderzoek is de bijdrage maximaal 70% van de kosten, met een maximum bedrag van € 15.000.
Waarvoor?
Musea en andere erfgoedinstellingen die collecties beheren en zichtbaar maken voor publiek kunnen via deze regeling een aanvraag doen. Zie de website voor welke trajecten de regeling bedoeld is: Erfgoed Innovatie - Mondriaan Fonds
Daar vindt u ook de overige informatie zoals de voorwaarden, hoe aan te vragen en de beoordeling van de aanvragen.
Beeld: Collectie Groningen.
‘Een echte goudschat!’ van het
Noordelijk Archeologisch Depot
Beluister de podcast
Foto: Dirk Fennema |
|
|
|
Immaterieel Erfgoeddag in het Nederlands Openluchtmuseum
Op 20 april 2024 wordt van 10:00 -17:00 uur in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem een Immaterieel Erfgoeddag gehouden voor alle beoefenaars van immaterieel erfgoed in Nederland.
De bijeenkomst, die wordt georganiseerd door KIEN, wordt zoals altijd interactief, met volop ruimte voor uitwisseling van ervaringen en netwerkmogelijkheden.
Programma
Maak kennis met de erfgoedparticipatiecoach in uw provincie en bespreek wat zij voor u kunnen betekenen
Laat u bijpraten over de ontwikkelingen binnen het brede immaterieel erfgoedveld, binnen KIEN en rondom het reflectiejaar dat dit jaar is ingesteld voor de inventaris
Denk mee met een aantal vraagstukken van andere immaterieel erfgoedbeoefenaars
|
Volg een workshop van team Kennisontwikkeling
Volg een rondleiding langs de verschillende plekken die het Openluchtmuseum biedt om immaterieel erfgoed zichtbaar te maken én bekijk de andere mooie plekjes van het park;
Maak in de Ambachten-werkplaats kennis met het beoefenen van een ambacht.
Een uitgebreid programma volgt. Een lunch en een netwerkborrel na afloop van het inhoudelijke gedeelte zullen daar onderdeel van uitmaken.
Kosten voor deze dag zijn € 17,50 (inclusief versnaperingen en museumentree).
Aanmelden kan hier.
Beeld: Wat is immaterieel erfgoed;
foto: studiobliq.com |
|
|
|
Workshops erfbeplanting (boeren)erven in april
Vroeger had elk Noord-Groninger (boeren)erf bomen, struiken, een boomgaard, moestuin en water. Dankzij het erf leefden ze zelfvoorzienend. Met de komst van winkels verdwenen de nutsfuncties en daarmee veel beplanting. Mooi Heem, het ervenproject van agrarische natuurvereniging Wierde & Dijk, stimuleert de aanplant van inheemse struiken en bomen op erven. Deze beplanting past in het landschap en is belangrijk voor de natuur.
Voor eigenaren van landelijke erven, gelegen buiten de bebouwde kom, organiseert Mooi Heem in april 2024 twee workshops. Tijdens een workshop krijgen deelnemers een inleiding over erfbeplanting, een excursie langs erven en een praktijkdag om te leren snoeien en aanplanten. |
Ook krijgen deelnemers een persoonlijk advies op het eigen erf en 50 procent subsidie op de aanschaf van nieuwe struiken en bomen. De eerste workshop is op dinsdagavond 9 april (theorieavond) en zaterdag 13 april (excursie), de tweede op woensdagavond 17 april (theorieavond) en zaterdag 20 april (excursie). Een gezamenlijke praktijkdag vindt in het najaar plaats.
Kijk op www.wierde-en-dijk.nl voor veel gestelde vragen over de workshop.
Opgeven kan via de site of het mailadres
mooiheem@wierde-en-dijk.nl.
Kosten: € 75,- voor de workshop inclusief de cursusmap.
Beeld: Leren snoeien tijdens de praktijkdag van workshop Mooi Heem
Foto: Wierde & Dijk |
|
|
|
De Universiteitsbibliotheek bezit een exemplaar van Erasmus’ revolutionaire Latijnse vertaling van het Nieuwe Testament, inclusief diens geleerde verantwoording daarvan.
Het boek is gedrukt in Bazel in 1527. Dit specifieke exemplaar was ooit persoonlijk eigendom van Erasmus’ tegenstander Maarten Luther (1483–1546), die in de kantlijn ook allerlei opmerkingen heeft geschreven. Op deze manier gaat hij in discussie met Erasmus (1466–1536), scheldt hem uit … en geeft hem soms gelijk.
Luthers zonen schonken dit exemplaar in 1550 aan de Oostfriese |
edelman Unico Manninga, die hun studievriend in Wittenberg was. Hij gaf het door aan Christoffel van Ewsum (1523–1583) en die schonk het in 1555 aan Praedinius, die ook veel in de kantlijn van dit boek schreef. Uiteindelijk belandde het op 10 augustus 1724 in de UB Groningen.
Het boek in de Universiteitsbibliotheek (UBG HS 494) bestaat uit 686 bladen van papier.
Tekst: Het Nieuwe Testament in de vertaling van Luther
foto: Dirk Fennema |
|
|
|
|
|
|
21 maart
|
|
20:00-22:00 uur
|
|
Garnizoenskerk Oudeschans
|
|
|
|
Cursus Begraven
met Beleid
|
|
4 april
|
|
19:00-15:45 uur
|
|
Doopsgezinde kerk Groningen
|
|
|
|
Cursus Begraven
met Beleid
|
|
5 april
|
|
09:00-17:00 uur
|
|
Doopsgezinde kerk Groningen
|
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS en CGTC
Raadhuisstraat 3, 9988 RE Usquert (0595) 74 93 30.
Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2024 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|