Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners. Hier kunt u deze nieuwsbrief lezen in uw browser.
Beeld: orgel Johannes de Doperkerk Huizinge
Foto: Jelte Oosterhuis
Beeld: detail Schnitgerorgel Noordbroek; foto: HuismanMedia
Startmiddag orgelproject Noordbroek
Protestantse kerk Noordbroek

Op zaterdag 2 maart wordt het startsein gegeven voor een actie om het beroemde Noordbroekster Schnitgerorgel zijn oude klankkroon terug te geven. Ergens na 1850 verdwenen drie registers uit het Rugpositief ( Octaaf 2’, Sesquialter, Scherp) die de klankkroon van het orgel vormen. In 1955 werden ze met de kennis van toen op respectabele wijze gereconstrueerd maar ze vallen anno 2024 met de kennis van nú letterlijk en figuurlijk uit de toon en sluiten niet goed aan op het hoofdwerkplenum.

De kerk van Noordbroek gaat binnenkort dicht voor een restauratie van de eveneens wereldberoemde gewelfschilderingen. De orgelcommissie van Noordbroek wil het feestelijke moment van de her-ingebruikname van het kerkgebouw, ergens in 2025, aangrijpen om dan ook de genoemde registers, gereconstrueerd in de stijl van Arp Schnitger, te presenteren. Ze start daartoe een geldwervingsactie.

U wordt van harte uitgenodigd om deze feestelijke middag bij te wonen. Naast korte bijdragen van verschillende sprekers is er uiteraard veel muziek. Een van de mogelijkheden om dit project te ondersteunen is de aanschaf van een cd, ingespeeld door Leonore Lub en Peter Westerbrink waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan het project.

Als u op  2 maart aanwezig wilt zijn, graag even aanmelden via: orgelprojectnoordbroek@ziggo.nl.
De bijeenkomst begint om 15:30 uur.

Datum: 2 maart
Tijd: 15:30 uur
Entree: gratis
Beeld: Henk Veldman achter klavier Hemonycarillon; foto: archief Erfgoedpartners
Beiaardconcert Henk Veldman
Hippolytuskerk Middelstum

Beiaardier Henk Veldman heeft zijn concert op 3 maart op het Hemony-carillon van Middelstum de titel ‘Gepassioneerde muziek’ gegeven. Een toelichting van de beiaardier op het programma:
‘De bespeling begint met bekende aria’s uit de Mattheus Passion van Johann Sebastian Bach. De prachtige muziek is voorbehouden aan de lijdenstijd, buiten die kerkelijke context werkt ze eigenlijk niet, want bij Bach kun je het geloof niet van zijn muzikale arbeid scheiden.’

1. Aria’s uit de Mattheus Passion                                 Johann Sebastian Bach (1685-1750)
-Blute nur, du liebes Herz (sopraanaria)
-Ich will dir mein Herze schenken (sopraanaria)
-Gerne will ich mich bequemen (basaria)
-Mache dich, mein Herze, rein (basaria)

Veldman: ‘Het ‘Adagio for strings’ is zo’n werk dat je helemaal van binnen aangrijpt. Een prachtige melodie met een bijzonder harmonische wending wordt met een toenemend aantal strijkers en in een steeds hoger register herhaald, totdat het je de adem bijna beneemt.

Op de beiaard is dat effect niet of nauwelijks uit te voeren, maar de schoonheid van het stuk blijft hopelijk wel overeind. Het stuk is een bekende klassieker op begrafenissen, maar het is oorspronkelijk als een middendeel van een strijkkwartet geschreven.’

2. Adagio for strings                                                     Samuel Barber (1910-1981)
‘Tot slot enkele delen uit de beroemde musical (of rockopera) Jesus Christ Superstar, op muziek van Andrew Lloyd Webber. Deze musical was in de jaren zeventig een enorme hit, niet alleen vanwege de rockmuziek maar ook door het dwarse karakter van de kruisiging van Jezus door de ogen van de verrader Judas te beschouwen. Nu de musical opnieuw populair is, is dit een mooie gelegenheid er enige delen van op de beiaard te spelen.’

3. Enkele delen uit ‘Jesus Christ Superstar’                Andrew Lloyd Webber (1948)
-What’s the buzz
-Everything’s allright
-I don’t know how to love him
-The last supper
-Superstar
-John. 19:41

Datum: 3 maart
Tijd: 14:00 – 15:00 uur
Entree: gratis
Naast informatie over orgelconcerten attenderen wij u in de Orgelagenda graag op activiteiten, die u als liefhebber van orgelmuziek mogelijk interessant vindt.
Beeld: The Gents; foto: Lutherse kerk Groningen
The Gents re-united
Lutherse kerk Groningen

In 1999 legden enkele zangers uit het Roder Jongenskoor de basis voor een nieuw mannenensemble. Binnen korte tijd bestormden The Gents onder leiding van dirigent Peter Dijkstra de nationale en internationale muziekpodia en maakten zij met veelzijdige programma’s furore.

Tot 2008 was Peter Dijkstra als vaste dirigent aan het ensemble verbonden. Inmiddels hebben alle zangers (op 1 na) de huidige bezetting van Vocaal Ensemble The Gents verlaten.

Enkele jaren geleden ontstond het idee bij Peter Dijkstra om een reünie te organiseren met de zangers van het eerste uur, en na enige vertraging door de corona-calamiteiten is nu het moment aangebroken; precies 25 jaar na de oprichting. Er zijn concerten georganiseerd in Ingolstadt (D), Absam (O) en Bruneck (I), en uiteraard een concert in Groningen, waar het allemaal in 1999 begon. Er is vanzelfsprekend gekozen voor het Gents-repertoire van het eerste uur met koormuziek van Whitacre, Poulenc, Duruflé, Arvo Pärt, Lauridsen, spirituals en Billy Joel.

Datum: 23 februari
Tijd: 20:00 uur
Entree: €20,00 (standaard), € 10,00 (studenten)
https://erfgoedpartners.podiumnederland.nl/mtTicket/performance/10224378?stlt=egp
Beeld: Nicolaïkerk Appingedam; foto: Jelte Oosterhuis
Concert Noordelijk Barokensemble
Nicolaïkerk Appingedam

Concert Noordelijk Barokensemble met kamermuziek uit de hoogtijdagen van de Franse barok. De uitvoerenden zijn: Eran Wajsenblum, blokfluiten, Mathilde van Wijnen, viola da gamba en Jelte Hulzebos, klavecimbel en (Hinsz-)orgel.

Datum: 25 februari
Tijd: 15:30 uur
Entree: €15,00
Beeld: poster; foto: Luthers Bach Ensemble
Semi-scenische Matthäus Passion Luthers Bach Ensemble
Nicolaïkerk Appingedam en Martinikerk Groningen

In de semi-scenische Matthäus van het Luthers Bach Ensemble hebben solisten en koor dagelijkse kleding aan en zingen ze alles uit het hoofd. Het maakt dat de interactie tussen de zangers onderling en met het publiek groter wordt. Gebaren en bewegingen onderstrepen het drama van de passie. Het Luthers Bach Ensemble is het enige muziekgezelschap in Nederland dat de Matthäus op deze manier uitvoert.

De regie voor deze productie ligt net als voorheen in handen van Marc Pantus. ‘Mijn doel is om via het intense begrip van de muzikale en literaire tekst van de Matthäus het stuk te ontdoen van haar aureool. Er moet voor gezorgd worden dat het stuk nu, op dit moment, voor ons iets te betekenen heeft.’ 

Het is bijzonder dat het Luthers Bach Ensemble eenzelfde uitvoering drie jaren achtereen in de programmering opneemt. Artistiek leider Tymen Jan Bronda: ‘We kregen zóveel bijzondere reacties uit het publiek en van de pers dat we er niet omheen konden om reprises te geven, de uitvoering van dit jaar is opnieuw een kans om erbij te zijn.

Datum: 7 maart Appingedam en 9 maart Groningen
Tijd: 19:30 uur

Voor informatie en kaartverkoop
www.luthersbachensemble.nl
2 maart Start orgelproject 15:30 Noordbroek Protestantse kerk
3 maart Henk Veldman 14:00 Middelstum Hippolytuskerk
23 februari The Gents 20:00 Groningen Lutherse kerk
25 februari Noordelijk Barokensemble 15:30 Appingedam Nicolaïkerk
7 maart Luthers Bach Ensemble 19:30 Appingedam Nicolaïkerk
9 maart Luthers Bach Ensemble 19:30 Groningen Martinikerk
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Ons adres is:
Erfgoedpartners
Raadhuisstraat 3
9988 RE Usquert
info@erfgoedpartners.nl

U kunt hier ons adres toevoegen aan uw adresboek

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelagenda wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Erfgoedpartners · Raadhuisstraat 3 · Usquert, Gr 9988 RE · Netherlands