View this email in your browser

ERFGOED MET JE KLAS - VERVOER

Beste ICC’er,

In de provincie Groningen is volop erfgoed te vinden dat heel geschikt is om te bezoeken met leerlingen. In de afgelopen jaren zijn er talloze erfgoed educatie-projecten ontwikkeld door musea, vaak in samenwerking met erfgoeddocenten. Daardoor sluiten de projecten goed aan bij het schoolprogramma en zijn ze behalve informatief ook altijd creatief en verrassend. Al deze projecten zijn te vinden op https://erfgoedpartners.nl/erfgoededucatieprojecten/.
Je kunt filteren op gemeente zodat je direct de projecten ziet in de buurt van jouw school.
 

Bekijk hier alle erfgoededucatieprojecten

Projecten in het zonnetje

Drie keer per jaar versturen we een nieuwsbrief waarin we elke keer een paar projecten in het zonnetje zetten rond een bepaald thema. We hopen dat we jullie daarmee op ideeën brengen en inspireren om met de leerlingen op pad te gaan.

In deze nieuwsbrief worden een paar projecten uitgelicht die goed aansluiten bij het thema vervoer.

De Jatrie


Vervoer


Sinds er mensen zijn, zijn we op pad. Eerst met de benenwagen, kajaks en zeilschepen. Later gebruikten we paarden en ezels om op te rijden. En toen het wiel werd uitgevonden bedachten we karren en koetsen. Maar ook fietsen, auto’s, treinen en bussen. We reizen wat af! En precies daarover gaat deze nieuwsbrief. We hopen dat er iets voor je tussen zit.
 

Help, Pieter Paard is weg!

GROEP 1+2

Dat is raar! ’s Ochtends vindt de leerkracht een paard op het plein. Het dier is heel verdrietig en mag daarom mee de klas in. Waar komt het paard vandaan? Is iemand hem misschien kwijt?

Met dit raadsel begint het erfgoedproject Help Pieter Paard is weg! Het pakket bestaat uit een leskist met een handpop, sleutelvragen die het verhaal op gang houden, opdrachten voor de kinderen en een bezoek aan Museum Nienoord in Leek waar zij ontvangen worden door Koetsier Hendrik. Is Pieter misschien van hem?

Tijdens het project leren kinderen over wagens en rijtuigen en voor welke doeleinden deze vervoermiddelen werden gebruikt.(afbeelding: stockfoto)

Ontdek Help, Pieter Paard is weg!

Help, de tram is weg!

GROEP 3

De leerlingen maken kennis met opa Remer, die als kind in Tolbert woonde en naar Australië is geëmigreerd. Nu is hij terug en wil hij heel graag samen met zijn beste vriend Sikke een ritje met de tram maken.

Maar: de tram is verdwenen! De leerlingen helpen opa zoeken naar de plek waar het tramspoor lag en ontdekken tijdens de buitenles aan de hand van oude foto’s hoe Tolbert is veranderd en dat de tram vervangen is door de bus.

Dit is een gratis project. U kunt het downloaden door op de link te klikken.

(Afbeelding: Tolbert, vroeger; foto: archieven)

Ontdek Help, de tram is weg!

Logeren bij tante Jo

GROEP 4

De leerlingen vinden een oude koffer in de klas vol logeerspulletjes. De koffer is van Bocke en Martje, die door tante Jo uit Groningen zijn uitgenodigd om te komen logeren.  Aan de hand van oude bronnen onderzoeken de leerlingen hoe laat de tram uit Leek vertrekt, waar je een kaartje koopt, langs welke dorpen je onderweg komt en wat de tram zoal vervoert.

Bij de les hoort een wandeling die de kinderen langs het oude spoor voert. Kun je nog zien dat hier vroeger een tram reed?

Dit is een gratis project en te downloaden via de link. De leskoffer is op te halen bij de bibliotheek in Leek. (Vooraf reserveren).


(Afbeelding: Tram in Tolbert, vroeger; foto: archieven )

Ontdek Logeren bij tante Jo

Schipper gezocht! Met de Jatrie op reis

GROEP 4 t/m 6

Jarenlang vaart schipper Harm met zijn Groninger steilsteven Jatrie overal heen: van Stadskanaal tot Rotterdam en zelfs naar Duitsland. Maar nu hij ouder wordt, begint het varen hem steeds zwaarder te vallen en wil hij met pensioen. Daarom zoekt hij een opvolger voor de Jatrie. Hij stuurt een brief naar de school en nodigt de leerlingen uit op zijn schip om kennis te maken met het leven als schipper op een binnenvaartschip.

Zijn er leerlingen die wel schipper willen worden?


(Afbeelding: de Jatrie; foto: eigen beeld )

Ontdek Schipper gezocht!

Het station van vroeger en nu: Stationassistent Zuidbroek

GROEP 5+6

Wie tegenwoordig met de trein gaat, scant een pasje en ‘checkt in’. Dat ging vroeger wel anders!

De kinderen krijgen een beeld van de gang van zaken in het dorpsstation van Zuidbroek in de periode 1910-1920. Ze worden opgeleid tot assistent van de stationschef en worden aan de hand van allerlei opdrachten rondgeleid door het museumstation.

Bij het project hoort een bezoek aan het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM).


(Illustratie: Monique Beijer)

Ontdek Het station vroeger en nu

We hopen dat deze informatie nuttig was en we wensen
jullie heel veel erfgoedplezier in de komende tijd!

 

Sint Maartentafel in Loppersum (foto: De Verhalen van Groningen)

 

Bekijk meer projecten voor je klas

Neem een kijkje op https://erfgoedpartners.nl/erfgoededucatieprojecten/ voor een overzicht van alle erfgoededucatieprojecten die worden aangeboden in 2023. Je kunt filteren op groep en gemeente. Zo vind je snel projecten die bij jouw leerlingen passen en die in de buurt zijn van je school.
 

Overzicht erfgoededucatieprojecten
GRATIS TIJDSCHRIFT


Wiesneus  

Wist je dat er jaarlijks een gratis tijdschrift in het Gronings beschikbaar is voor alle Groningse kinderen? De Wiesneus wordt onder scholen verspreid in maart. Aanmelden voor de Wiesneus van 2024 kan tot 10 februari via deze link: Inschrijfformulier Wiesneus 2024|CGTC.

Meld je aan voor Wiesneus 2024
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2024 Stichting Erfgoedpartners, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp