Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners. Hier kunt u deze nieuwsbrief lezen in uw browser.
Beeld: orgel Niehove
Foto: John Stoel
Beeld: poster concerten; foto: SCMAF
Orgelconcert Harm Hoeve en Sietze de Vries
Akerk Groningen

Stichting Culturele Muzikale Activiteiten Flevoland organiseert een tweetal orgelconcerten in de Akerk in Groningen. Het eerste concert op zaterdag 25 november is ’s middags en wordt verzorgd door Harm Hoeve. ’s Avonds zal Sietze de Vries het prachtige Schnitger/Van Oeckelen-orgel bespelen. Door de verschillende muzikale- en speelstijl van de beide organisten kan de bezoeker het orgel op een andere manier ervaren. Voor de Stichting is het combineren van beide speelstijlen een mogelijkheid om de veelzijdigheid van het orgel als instrument te laten horen.

Datum: 25 november
Tijd: 16:00 uur en 20:00 uur
Entree: €12,50 (standaard); €2,50 (tot 16 jaar)
Beeld: Leonore Lub; foto: archief Erfgoedpartners
Adventsconcert Leonore Lub
Protestantse kerk Noordbroek

Aan de vooravond van Advent verzorgt Leonore Lub, organiste van de Akerk in Groningen, het jaarlijkse orgelconcert in de kerk van Noordbroek. Centraal staan, zoals ieder jaar, bewerkingen over het oude adventslied par excellence ‘Nun komm der Heiden Heiland’. Daarnaast klinkt een bewerking over de Lofzang van Maria van Matthias Weckman en staat ook Bachs vierde Triosonate op het programma.

Datum: 2 december
Tijd: 20:00 uur
Entree: €12,50 (standaard); €7,50 (tot 16 jaar en studenten)
Naast informatie over orgelconcerten attenderen wij u in de Orgelagenda graag op activiteiten, die u als liefhebber van orgelmuziek mogelijk interessant vindt.
Beeld: kamerkoor Bel Canto; foto: eigen foto
Concert Bel Canto
Magnuskerk Bellingwolde

Het kamerkoor Bel Canto uit Winschoten bestaat 25 jaar. Tijdens dit jubileumconcert brengt het koor werken van onder andere Elgar, Brückner, Brahms en Mozart ten gehore. Medewerking wordt verleend door Adriaan Kegel (solist) en Vincent Hensen (organist). Na afloop worden een hapje en drankje in ‘Het Karspel’ achter de kerk geserveerd.

Datum: 12 november
Tijd: 16:00 uur
Entree: €10,00, inclusief koffie/thee
Beeld: kamerkoor Arpeggio; foto: eigen foto
Concert Arpeggio
Magnuskerk Bellingwolde

Het Asser kamerkoor Arpeggio geeft een uitgesteld jubileumconcert (40-jaar) met Engelse koormuziek met als titel ‘Come again! - Renaissance in Engeland’. Luitist Ronald Weering verleent medewerking.

Arpeggio neemt u mee naar de Engelse renaissance, begin 16e eeuw tot halverwege de 17e eeuw. Het concert bestaat uit muziek vol melancholie, haat en liefde, verdriet en uitbundige vreugde. Het programma varieert van zes stemmige a capella-koorzang tot solo’s en kwartetten in combinatie met luitspel en orgelspel. Een verteller leidt de onderdelen op toepasselijke wijze in.

Er klinken religieuze en wereldlijke werken van onder meer Thomas Tallis, John Dowland en Orlando Gibbons. Ralph Vaughan Williams schreef ‘Three Elizabethan Part Songs’ en de hedendaagse componist Jaako Mäntyjärvi heeft teksten uit Shakespeare’s Macbeth op muziek gezet. Een aantal drinkliederen vormt een feestelijk besluit van het concert.

Datum: 19 november
Tijd: 16:00 uur
Entree: €10,00, inclusief koffie/thee
Beeld: Roden Girl Choristers; foto: eigen foto    
Festival of Lessons and Carols Roden Girl Choristers
Het Anker Uithuizermeeden

Volgens jaarlijkse traditie verzorgen de Roden Girl Choristers op verschillende plekken in Nederland een Festival of Lessons and Carols, volledig in de Anglicaanse traditie. Op 9 december zijn zij te horen in Het Anker in Uithuizermeeden. Het kerstverhaal wordt verteld en de choristers zingen traditionele kerstliederen.

Datum: 9 december
Tijd: 20:00 uur
Entree: €12,50, kaarten bij voorkeur reserveren via de website van Stichting Avondmuziek Uithuizermeeden. Kaarten zijn ook verkrijgbaar in de kerk.
Beeld: flyer studiemiddag
Symposium Op zoek naar de oorspronkelijke orgelklank van de Mariakerk te Krewerd
Mariakerk te Krewerd

Op 8 december wordt in de Mariakerk van Krewerd een symposium gehouden rond het oude orgel van deze kerk. Tijdens deze bijeenkomst, die wordt georganiseerd in samenwerking met de plaatselijke commissie, wordt een start gemaakt met de zoektocht naar de oorspronkelijke klank van het orgel. 

Dit instrument is één van de oudste nog bespeelbare orgels van ons land. Zelfs is het instrument van Europese betekenis. Dit relatief kleine orgel verkeert materieel nog voor een belangrijk deel in originele staat. Of de meeste pijpen werkelijk uit het jaar 1531 stammen is niet duidelijk; er zijn tot op heden geen bewijzen gevonden om het met zekerheid aan een bepaalde orgelmaker uit die tijd toe te schrijven. Het zou zelfs kunnen zijn dat het orgel deels nog een oudere oorsprong heeft.

Om hier onderzoek naar te doen, is een comité opgericht waarin een aantal betrokken deskundigen zich heeft verenigd. Tot nog toe is de informatie over dit instrument zeer versnipperd te vinden; om tot een goede inventarisatie te komen moet nog veel onderzocht worden. Het comité wil ook graag een nieuwe publicatie voorbereiden, waarin alles beschreven wordt wat over dit instrument en zijn context bekend is en welke wegen ingeslagen kunnen worden om het verder zo verantwoord mogelijk te beheren.

Het initiatief voor deze publicatie is ontstaan dankzij de promotie van de architect Wim S. Ros met het boek ‘Fundamentum Organisandi’. In het hoofdstuk over Krewerd toont hij aan dat dit orgel specifiek voor deze kerk ontworpen is; dus ook de klank moet op deze ruimte afgestemd zijn geweest. Lid van de promotiecommissie van Wim Ros was ook Ton Koopman. Hem is toen gevraagd of hij een rol zou willen spelen in de zoektocht naar mogelijkheden de oorspronkelijke klank van het orgel, voor zover dat mogelijk is, weer in de Mariakerk terug te krijgen.

Op vrijdag 8 december aanstaande wordt in samenwerking met de plaatselijke commissie van de kerk van Krewerd een bijeenkomst gehouden, waarin een start wordt gemaakt met de zoektocht naar die oorspronkelijke klank. Ton Koopman zal deze dag een concert geven.
Programma https://erfgoedpartners.nl/wp-content/uploads/2023/11/Programma-symposium-Mariakerk-Krewerd.pdf
Aanmelding voor deze bijzondere bijeenkomst kan door storting van € 15,00 per persoon op rekeningnummer NL60 RABO 0328 7069 49 van de Mariakerk Krewerd onder vermelding van ‘orgelklank’.
Beeld: still uit de animatie
Animatiefilm ‘Arp Schnitger zet de toon in Groningen’

In het kader van het lesprogramma ‘Kleintje Schnitger’ werd een korte animatiefilm over de orgelbouwer Arp Schnitger ontwikkeld, gemaakt door het Groninger animator-duo John en Sophie Croezen. Deze film heeft een ‘voice over’ van gebarentaal, bedacht en uitgevoerd door leerlingen van de Guyotschool.

Het Kleintje Schnitgerproject is uitgevoerd in een samenwerking tussen Erfgoedpartners, Groninger Kerken, Binnenstadskerken, Kentalis Guyot, Museum aan de A en Stichting Groningen Orgelstad. Met financiële steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Het is een prachtige animatie geworden, de moeite van het bekijken waard:
https://www.youtube.com/watch?v=z2pKB54u648&t=11s
25 november Harm Hoeve 16:00 Groningen Akerk
25 november Sietze de Vries 20:00 Groningen Akerk
2 december Leonore Lub 20:00 Noordbroek Protestantse kerk
12 november Bel Canto 16:00 Bellingwolde Magnuskerk
19 november Arpeggio 16:00 Bellingwolde Magnuskerk
8 december Symposium met o.a.
Ton Koopman
13:30 Krewerd Mariakerk
9 december Roden Girl Choristers 20:00 Uithuizermeeden Het Anker
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Ons adres is:
Erfgoedpartners
Raadhuisstraat 3
9988 RE Usquert
info@erfgoedpartners.nl

U kunt hier ons adres toevoegen aan uw adresboek

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelagenda wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Erfgoedpartners · Raadhuisstraat 3 · Usquert, Gr 9988 RE · Netherlands