Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners. Hier kunt u deze nieuwsbrief lezen in uw browser.
Beeld: de beide orgels in de Martinikerk; foto: John Stoel
Deze Orgelagenda staat grotendeels in het teken van het
 
SCHNITGERFESTIVAL – 19 tot en met 22 oktober 2023
‘Muziek uit de Hanze’


Dit jaar vindt in Groningen de negende editie van het Schnitgerfestival plaats. Vier dagen lang zijn er allerlei evenementen en concerten rond de monumentale orgels van de stad, deze keer met het thema ‘Muziek uit de Hanze’. Dat betekent mooie verhalen over de Hanzeperiode en de grote bloei destijds van de orgelbouw en de muziekcultuur, en uiteraard veel muziek van componisten uit de streken van de Hanze.

Het Schnitgerfestival wordt sinds 2013 georganiseerd om de Groninger orgels op een frisse, vernieuwende manier onder de aandacht te brengen. Voor organisator Stichting Groningen Orgelstad is het festival een van de pijlers onder het werk dat zij doet om de orgels bekendheid te geven en te bewaren voor toekomstige generaties. Het festival vindt om het jaar plaats, in afwisseling met het internationale orgelconcours IMOCG.

Voor uitgebreide informatie over de programma’s kan men terecht op de website van het Schnitgerfestival: https://schnitgerfestival.nl/ De informatie is ook te vinden op www.erfgoednieuws.nl. In deze Orgelagenda beperken we ons tot de algemene informatie.

 
Beeld: Lucie Horsch en Anne-Gaëlle Chanon; foto: Dana van Leeuwen (LH) en Bernard Martinez (AGC)
Lucie Horsch en Anne-Gaëlle Chanon
Akerk

In dit openingsconcert van het Schnitgerfestival geven het grote blokfluittalent Lucie Horsch en de virtuoze Franse organiste Anne-Gäelle Chanon het startsein voor vier dagen ‘Muziek uit de Hanze’, rond de historische orgels van Groningen. Zij doen dit samen met de musici van het Luthers Bach Ensemble.
Lucie Horsch speelt werken van Castello, Sweelinck, Telemann en Bach in een samenwerking met barokorkest het Luthers Bach Ensemble. Anne-Gaëlle Chanon is een van de twee hoofdgasten van deze negende editie van het Schnitgerfestival – de andere hoofdgast is organist Pieter-Jelle de Boer. Chanon speelt op het beroemde Schnitger-orgel in de Akerk werken van Lübeck, Böhm, Buxtehude en Händel.

Datum: 19 oktober
Tijd: 20:00 – 22:00 uur
Entree: €32,00 (standaard) en €12,50 (tot en met 29 jaar)
Kaarten: https://schnitgerfestival.nl/evenement/lucie-horsch-en-anne-gaelle-chanon/
Beeld: Sietze de Vries in de Martinikerk; foto: Lex Gunnink
Orgelexcursie met Sietze de Vries
Kantens, Uithuizen, Warffum

De immer populaire orgelexcursie met organist en orgelkenner Sietze de Vries en streekhistoricus Reint Wobbes gaat deze keer per touringcar naar de dorpen Kantens, Uithuizen en Warffum waar drie historische orgels worden bekeken en beluisterd.
De excursie is inclusief een uitgebreide lunch bij Landgoed Ekenstein.

Datum: 20 oktober
Tijd: 11:00 – 16:30 uur
Deelname kost € 48,00
Deze populaire orgelexcursie is helaas inmiddels uitverkocht.
https://schnitgerfestival.nl/evenement/orgelexcursie-met-sietze-de-vries/
Beeld: Pieter-Jelle de Boer; foto: Bernard Martinez
Wandel-orgelconcert Anne-Gaëlle Chanon en Pieter-Jelle de Boer
Martinikerk en Akerk

Twee concerten inéén, gespeeld op twee majestueuze historische orgels in de stad Groningen:
Anne-Gaëlle Chanon begint de avond op het Schnitger-orgel in de Martinikerk en speelt werken van Hieronymus Praetorius, Scheidemann, Bruhns, Carl Philipp Emanuel Bach en Johann Sebastian Bach.

Na een korte wandeling over de Grote Markt en de Vismarkt naar de Akerk kan het publiek verder luisteren naar Pieter-Jelle de Boer die op het Schnitger-orgel in deze kerk werken van Brahms, Buxtehude, Mendelssohn, Bach en Distler speelt.

Datum: 20 oktober
Tijd: 19:30 – 21:30 uur
Entree: €27,50 (standaard), €12,50 (tot en met 29 jaar)
https://schnitgerfestival.nl/evenement/wandel-orgelconcert/
Beeld: band Klatwerk3; foto: Johan Scheffers    
Klatwerk3
Lutherse Kerk

Boelo Klat en het trio Klatwerk3 brengen hun unieke sound van jazz, pop en klassiek in de prachtige ruimte van de Lutherse Kerk. De muziek is te omschrijven als modern creatieve, Noord-Europese wereldjazz. Ancel Klooster (drums), Boelo Klat (piano & composities) en Jan Ruerd Oosterhaven (contrabas) vormen samen het trio Klatwerk3.

Datum: 20 oktober
Tijd: 22:00 uur
Entree: €20,00 (standaard)
https://schnitgerfestival.nl/evenement/klatwerk3/
Beeld: Anne-Gaëlle Chanon; foto: Bernard Martinez
Masterclass Anne-Gaëlle Chanon
Martinikerk

In het kader van het Schnitgerfestival geeft de Franse organiste Anne-Gaëlle Chanon een masterclass op het Martiniorgel.
Beeld: Pieter-Jelle deBoer; foto: Bernard Martinez
Masterclass Pieter-Jelle de Boer
Pelstergasthuiskerk

Masterclass op het kleinste en meest oorspronkelijk Schnitger-orgel van de stad Groningen: het orgel in de Pelstergasthuiskerk door Pieter-Jelle de Boer, een van de twee hoofdgasten van het Schnitgerfestival.

Voor wie
Conservatoriumstudenten, vak-organisten en gevorderde amateurs die hun vaardigheden op het orgel willen verdiepen, worden van harte uitgenodigd zich aan te melden voor de masterclasses. Deelnemers wordt gevraagd bij het orgel passend repertoire voor te bereiden.
Deelname kost €50,00. Er is per masterclass plek voor acht deelnemers. Aanmelden vóór 1 oktober 2023 via laurens@schnitgerfestival.nl.

Publiek
Voor het publiek is de entree gratis. Er wordt gebruik gemaakt van een headset zodat men beneden in de kerk de aanwijzingen ook kan volgen.

Datum: 21 oktober
Tijd: 09:00 – 12:00 uur
Entree: gratis
Beeld: Maurits Bunt; foto: archief Erfgoedpartners
Carillonconcert door Maurits Bunt
Martinitoren

In het kader van het Schnitgerfestival speelt stadsbeiaardier Maurits Bunt op het carillon in de Martinitoren. Het thema ‘Muziek uit de Hanze’ staat hierbij centraal. Dit concert is gratis bij te wonen.

Datum: 21 oktober
Tijd: 12:00 uur
Entree: gratis
Beeld: Vincent van Laar; foto: Schnitgerfestival
Vincent van Laar en The Northern Consort
Martinikerk

Onder de titel ‘Hanzeatische pracht’ brengen organist en klavecinist Vincent van Laar en het Groninger barokorkest The Northern Consort muziek uit de Hanzesteden, van onder andere Friedrich Wilhelm Herschel en Carl Philipp Emanuel Bach.

Van Laar speelt hierbij niet op het grote Martiniorgel, maar op het Picard-orgel – het ‘klein maar fijne’ koororgel – en laat samen met The Northern Consort horen hoe goed dit instrument klinkt in samenspel met een barokorkest.

Arrangement met lunch
Dit concert kan ook geboekt worden in combinatie met een Schnitgerfestival-lunch bij Brasserie Prinsenhof, op 2 minuten loopafstand van de Martinikerk.

Datum: 21 oktober
Tijd: 13:00 – 14:15 uur
Entree: €17,50 (standaard); €42,50 (met lunch); €12,50 (tot en met 29 jaar standaard); €37,50 (tot en met 29 jaar met lunch)
Beeld: poster Silence of the tides; foto: Schnitgerfestival
Silence of the tides
Forum Groningen

Vertoning van de waddenfilm ‘Silence of the Tides’ in de bioscoop van het Forum, met een vertelling over de Hanzesteden, de Wadden, kerken en orgels afgewisseld met improvisaties op het Martiniorgel, met daarbij ook een hapje en een drankje door vertelkunstenaar Frank Belt en omlijst door orgelmuziek van Birgit Wildeman in de Martinikerk.

Datum: 21 oktober
Tijd:
Groep I: Forum film 13.00–14.45 uur // Martinikerk muziek & verhaal 15.00–16.15 uur
Groep II *: Martinikerk muziek & verhaal 15.00–16.15 uur // Forum film 16.30–18.15 uur
Groep I start dus met de film en groep II eindigt met de film.

* LET OP: op de ticket van het Forum staat de starttijd van de film; voor groep II begint het programma al eerder (om 15.00 uur) in de Martinikerk.

Entree: €30,00 (standaard
https://schnitgerfestival.nl/evenement/waddenfilm-silence-of-the-tides/
Beeld: Hanse-Ensemble; foto: Schnitgerfestival
Hanse-Ensemble met Celebrations
Akerk

Barokconcert door de jonge musici van het Europäisches Hanse-Ensemble uit Bremen.
Met ‘Celebrations’ verdiept het ensemble zich in de vieringen in het dagelijks leven van de Hanzesteden: verjaardagen, bruiloften, inhuldigingen, diploma-uitreikingen, begrafenissen, vredesverdragen en ook de speciale gebeurtenissen in het kerkelijk jaar. Het publiek wordt getrakteerd op een boeiende historisch-muzikale reis door de twaalf maanden van het jaar, met werken van echte Hanze-componisten zoals Johann Stobäus, Gustav Güben en Jan Pieterszoon Sweelinck.

Datum: 21 oktober
Tijd: 20:00 – 22:00 uur
Entree: € 22,50 (standaard); €12,50 (Jongeren t/m 29 jaar)
https://schnitgerfestival.nl/evenement/hanse-ensemble-met-manfred-cordes/
Beeld: orgel Pelstergasthuiskerk; foto: John Stoel
Jong talent in concert
Pelstergasthuiskerk

De studenten uit de orgelklas van het Prins Claus Conservatorium spelen onder leiding van Erwin Wiersinga op het Schnitger-orgel in de Pelstergasthuiskerk.

Dit concert is te boeken met of zonder lunch.
Lunch arrangement – (12:15 – 12:45 uur)
Voorafgaand aan het concert kan men genieten van een heerlijke lunch met o.a. verschillende luxe broodjes in de Pelstergasthuiskerk zelf. Boeken van dit arrangement kan tot uiterlijk 16 oktober.

Datum: 22 oktober
Tijd: 13:00 – 14:00 uur
Entree: €10,00 (standaard); €20,00 (met lunch)
https://schnitgerfestival.nl/evenement/jong-talent-in-de-pelstergasthuiskerk-met-lunch/
Beeld: NDR Vokalensemble; foto: Schnitgerfestival
NDR Vokalensemble en Pieter-Jelle de Boer
Martinikerk

In het slotconcert van het Schnitgerfestival 2023 brengen het NDR Vokalensemble o.l.v. dirigent Klaas Stok en organist Pieter-Jelle de Boer vocale en orgelmuziek uit de zestiende en zeventiende eeuw, met een hoofdrol voor onze eigen grootmeester uit die tijd: componist en organist Jan Pieterszoon Sweelinck. Op het Martiniorgel speelt Pieter-Jelle de Boer naast Sweelinck ook werken van Jacob Praetorius, Matthias Weckmann en Arvo Pärt.

Datum: 22 oktober
Tijd: 15:00 – 16:45 uur
Entree: € €34,50 (standaard); €12,50 (t/m 29 jaar/CJP)
https://schnitgerfestival.nl/evenement/ndr-vokalensemble-en-pieter-jelle-de-boer/


Datum: 16 september
Tijd: 20:00 uur
Entree: €10,00 (standaard)
Naast (orgel)concerten die in de stad Groningen worden gegeven ter gelegenheid van het Schnitgerfestival zijn er ook andere (orgel)concerten de komende weken:
Beeld: Leo van Doeselaar; foto: Marco Borggreve
Bach Integrale Leo van Doeselaar
Martinikerk

Organist Leo van Doeselaar geeft het 20ste concert in een serie van 25 concerten, waarin hij samen met collega Erwin Wiersinga alle orgelwerken van Johann Sebastian Bach in de Martinikerk ten gehore brengt. Thema van het concert is ‘Een vroege Kerst’.

Datum: 14 oktober
Tijd: 20:00 uur
Entree: €12,50 en € 15,00
https://erfgoedpartners.podiumnederland.nl/mtTicket/performance/10173478?stlt=egp
Beeld: David van Laar; foto: persfoto
Bachcantate Vergnügte Ruh
Lutherse kerk

De solocantate Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust! BWV 179 van Johann Sebastian Bach wordt  zondag 15 oktober ten gehore gebracht door David van Laar (countertenor) en het barok-orkest van het Luthers Bach Ensemble. In deze cantate is een mooie rol weggelegd voor het (barok-)orgel met voorgeschreven solo partijen. Tymen Jan Bronda bespeelt het orgel en zal de artistieke leiding op zich nemen.

Datum: 15 oktober
Tijd: 10:00 uur
meer informatie via www.elgg.nl / www.luthersbachensemble.nl
tot 12 uur is het vrij parkeren in de binnenstad
Beeld: affiche concert; Foto: persfoto
BACH! Simon Bouma en Judith Oost
Bartholomeuskerk Beerta

Muzikale dialoog cello en orgel rond de werken van Johann Sebastian Bach. Orgel: Simon Bouma, Cello: Judith Oost.

BACH!’ is een ontmoeting tussen twee instrumenten waarvoor Bach’s composities van onschatbare waarde zijn: de cello en het orgel. De beide instrumenten gaan met elkaar in dialoog en vertellen samen een muzikaal verhaal, waarin de wereldlijke en geestelijke muziek van Johann Sebastian Bach naast elkaar klinkt.

Er worden orgelkoralen gespeeld in een bewerking voor cello en orgel, delen uit de sonates voor gamba en klavichord (op cello en orgel), delen uit de solosuites voor cello en preludes, fuga’s en een fantasia voor orgel solo.
Meer informatie: www.barrevoet.nl

Datum: 15 oktober
Tijd: 16:00 uur
Entree:  €15,- (standaard)
Beeld: affiche opera
Opera ‘Dido en Aeneas’ Luthers Bach Ensemble
Lutherse kerk

Opnieuw samenwerking tussen het Luthers Bach Ensemble en de zangafdeling van het Prins Claus Conservatorium. De bruisende opera ‘Dido en Aeneas’ door Henry Purcell staat op de lessenaar. Deze geënsceneerde uitvoering staat onder leiding van regisseur Elsina Jansen en Tymen Jan Bronda (artistiek leider). In de kostuums en rekwisieten wordt er samengewerkt met studenten van Academie Minerva. 

Naast deze meesterlijke opera is er voorafgaand ook een selectie van barokaria’s gezongen door het aanstormende zangtalent van studenten aan het Prins Claus Conservatorium. Voor kaarten en informatie zie de website www.luthersbachensemble.nl/concerten.

zaterdag 14 oktober 19:30 in de Koepelkerk te Smilde
zondag 15 oktober 16:30 in de Lutherse Kerk te Groningen
Naast informatie over orgelconcerten attenderen wij u in de Orgelagenda graag op activiteiten, die u als liefhebber van orgelmuziek mogelijk interessant vindt.
Beeld: beeld voorstelling
Voyage: een muzikale reis door de ruimte
Nicolaïkerk Appingedam

Met als titel ‘Voyage’ wordt op zaterdag 21 oktober een toegankelijk en verrassend concert gegeven in de Nicolaïkerk waarin het Hinsz-orgel op een bijzondere manier een ondersteunende rol speelt.
Voyage (dit betekent reis) is een creatie van toneeltechnicus Herman van Keulen en organist Vincent Hensen-Oosterdijk. De bezoeker duikt met hen de kosmos in.

Datum: 21 oktober
Tijd: 20:15 uur
Entree: € €10,00 (standaard)
Deze Orgelagenda eindigt met een mededeling van Stichting Groningen Orgelland over het orgelconcours.
 
SGO-Orgelconcours afgelast

Het orgelconcours van de Stichting Groningen Orgelland (SGO) gaat dit jaar niet door. Wegens een groot aantal afzeggingen heeft de organisatie moeten besluiten om het evenement af te gelasten. Dit is pas 1 keer eerder gebeurd in de rijke geschiedenis van het concours. De wedstrijd voor amateur-organisten zou dit jaar plaatsvinden op het Schnitger-orgel in Noordbroek. De jury zou bestaan uit Leonore Lub, Peter van der Zwaag en Jan Hage.

Het SGO-concours kent twee categorieën: jongeren tot 25 jaar die nog niet met een conservatoriumopleiding zijn gestart en de categorie amateurs boven de 25 jaar. Twee deelnemers uit elke categorie kunnen een finaleplaats bereiken. In de voorronden en in de finale spelen zij 10 minuten orgelliteratuur.
De Stichting Groningen Orgelland hoopt volgend jaar wel weer een concours te organiseren, om het rijke orgelbezit van de provincie te promoten. Daarnaast fungeert het evenement als springplank voor jonge organisten en als podium voor getalenteerde amateurorganisten.
19 oktober Lucie Horsch en
Anne-Gaëlle Chanon
20:00 Groningen Akerk
20 oktober Orgelexcursie onder leiding van Sietze de Vries 10:30 Ommeland Kantens, Uithuizen, Warffum
20 oktober Wandelorgelconcert 19:30 Groningen Martinikerk
20 oktober Klatwerk3 22:00 Groningen Lutherse kerk
21 oktober Masterclass P.J. de Boer 09.00 Groningen Pelstergasthuiskerk
21 oktober Masterclass A.G. Chanon 09:00 Groningen Martinikerk
21 oktober Maurits Bunt 12:00 Groningen Martinikerk
21 oktober Vincent van Laar & The Northern Consort 13:00 Groningen Martinikerk
21 oktober Silence of the tides 15:00 Groningen Forum Groningen
21 oktober Hanse Ensemble 20:00 Groningen Akerk
22 oktober Conservatoriumstudenten 13:00 Groningen Pelstergasthuiskerk
22 oktober NDR Vokalensemble &
P.J. de Boer
15:00 Groningen Martinikerk
14 oktober Leo van Doeselaar 20:00 Groningen Martinikerk
15 oktober David van Laar & Luthers Bachorkest 10:00 Groningen Lutherse kerk
15 oktober Simon Bouma & Judith Oost 16:00 Beerta Bartholomeuskerk
15 oktober Luthers Bach Ensemble 16:30 Groningen Lutherse kerk
21 oktober Vincent Hensen-Oosterdijk & Herman van Keulen 20:15 Appingedam Nicolaïkerkl
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Ons adres is:
Erfgoedpartners
Raadhuisstraat 3,
9988 RE Usquert
info@erfgoedpartners.nl

U kunt hier ons adres toevoegen aan uw adresboek

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelagenda wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Erfgoedpartners · Raadhuisstraat 3 · Usquert, Gr 9988 RE · Netherlands