View this email in your browser

ERFGOED MET JE KLAS - BODEMVONDSTEN

Beste ICC’er,

In de provincie Groningen is volop erfgoed te vinden dat heel geschikt is om te bezoeken met leerlingen. In de afgelopen jaren zijn er talloze erfgoededucatieprojecten ontwikkeld door musea, vaak in samenwerking met erfgoeddocenten. Daardoor sluiten de projecten goed aan bij het schoolprogramma en zijn ze behalve informatief ook altijd creatief en verrassend. Al deze projecten zijn te vinden op https://erfgoedpartners.nl/erfgoededucatieprojecten/. Je kunt filteren op gemeente zodat je direct de projecten ziet in de buurt van jouw school.
 

Bekijk hier alle erfgoededucatieprojecten

Projecten in het zonnetje

Vanaf dit jaar sturen we drie keer per jaar een themanieuwsbrief waarin we telkens, rond een bepaald thema enkele projecten in het zonnetje zetten. We hopen dat we jullie daarmee op ideeën brengen en inspireren om met de leerlingen op pad te gaan. Met het voorjaar in het vooruitzicht is het onderwerp van deze eerste nieuwsbrief: 

YESSE KLOOSTER (foto: Geert Job Sevink, Groninger Landschap)


Bodemvondsten

De Nederlandse bodem zit vol geheimen. Als je op de juiste plekken graaft vind je sporen van mensen die er vroeger woonden. Denk aan restanten van gebouwen, huizen en huisraad, kledingstukken, schoeisel en botten van mensen en dieren.

Bodemvondsten leren ons over het verleden. Hoe mensen toen woonden en werkten, wat ze deden in hun vrijetijd, welke feesten ze vierden en welke attributen ze daarbij gebruikten. Maar ook hoe ze oorlog voerden en hoe ze huis en haard verdedigden tegen indringers.

 

Het geheim van Yesse  

GROEP 5+6

Iets buiten de stad Groningen stond tussen 1215 en 1594 het vrouwenklooster Yesse. Het terrein verbergt grote en kleine bodemschatten. Jaarlijks doen studenten van de Rijksuniversiteit Groningen er veldwerk. De vondsten vertellen het verhaal van het leven in het klooster en maken het verleden tastbaar. Tijdens het bezoek aan de locatie gaan de leerlingen zelf als archeoloog aan de slag.

(foto: Geert Job Sevink, Groninger Landschap)

Ontdek het geheim van Yesse

Graven in het verleden  

GROEP 5+6

Dit archeologieproject bestaat uit een les op de Heemtuin Muntendam waarbij kinderen in groepjes door middel van doe-opdrachten een beeld krijgen van het leven in de prehistorie en het werk van een archeoloog. Het project schenkt ook aandacht aan het landschap van de veenkoloniën en de specifieke eigenschappen van de bodem in het gebied. 

Archeologie: graven in het verleden

Vestingvondsten Oudeschans  

GROEP 7+8

Vestingplaats Oudeschans kent een rijke geschiedenis. Bovengronds zie je nog de vestingwallen, overblijfselen uit de tijd dat in het dorp soldaten waren gelegerd. Ondergronds is er uit dit tijdperk nog veel meer terug te vinden. Het vestingmuseum heeft een prachtige collectie bodemvondsten die worden ingezet tijdens de bezoekles met de klas. Leerlingen krijgen een korte rondleiding door het museum en gaan vervolgens aan de slag met het determineren van verschillende voorwerpen uit de collectie van het museum. 

Ontdek de vestingvondsten van Oudeschans

We hopen dat deze informatie nuttig was en we wensen
jullie heel veel erfgoedplezier in de komende tijd!

 

YESSE KLOOSTER (foto: Geert Job Sevink, Groninger Landschap)

 

Bekijk meer projecten voor je klas

Neem een kijkje op https://erfgoedpartners.nl/erfgoededucatieprojecten/ voor een overzicht van alle erfgoededucatieprojecten die worden aangeboden in 2023. Je kunt filteren op groep en gemeente. Zo vind je snel projecten die bij jouw leerlingen passen en die in de buurt zijn van je school.
 

Overzicht erfgoededucatieprojecten
GRATIS TIJDSCHRIFT


Wiesneus  

Wist je dat er jaarlijks een gratis tijdschrift in het Gronings beschikbaar is voor alle Groningse kinderen? De Wiesneus wordt onder scholen verspreid in maart. Aanmelden voor de Wiesneus van 2024 kan nu al via de knop hieronder.

Meld je aan voor Wiesneus 2024
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2023 Stichting Erfgoedpartners, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp