|
|
Ubbo Emmius-lezing: reisverhalen door de eeuwen heen
Op woensdag 27 september vindt de vierde editie van de Ubbo Emmius-lezing plaats in de Nieuwe Kerk in Groningen. Het thema dat centraal staat is reisverhalen, waarbij Kader Abdolah en Ynskje Penning de sprekers zijn.
Reizen zijn door de geschiedenis heen een onuitputtelijke bron van mooie verhalen en prachtige literatuur. Aan de hand van verschillende reisverhalen, waarin ook de Groningse geschiedenis een rol speelt, maken we een reis door de tijd.
Kader Abdolah is een gevierd auteur en onder meer bekend van Het Huis van de Moskee, dat is verkozen tot het op één na beste Nederlandstalige boek aller tijden. In werken zoals Salam Europa! en Wat je zoekt, zoekt jou neemt Abdolah ons mee met de reizen van de sjah van Perzië en de legendarische dichter Rumi. |
Ynskje Penning is kunstenares en schrijfster. Tijdens de Ubbo Emmius-lezing spreekt ze over haar historische roman Emo’s Labyrint, gebaseerd op het leven van de Groningse abt Emo. Vanwege een kerkelijke twist vertrok Emo in 1211 te voet vanuit het Groningse Wittewierum naar Rome om met de paus in gesprek te gaan. Kaarten zijn online verkrijgbaar en bij boekhandel Van der Velde aan de Grote Markt en het Akerkhof Groningen.
tip: In de augustus-editie van Erfgoednieuws staat een interview met Ynskje Penning. Lees het interview en de andere artikelen in Erfgoednieuws hier terug.
Beeld: Ynskje Penning;
foto: Jelte Oosterhuis |
|
|
|
Vlogwedstrijd voor jongeren ‘Vlog Em Mor!’ sikkom van start!
Vlog Em Mor! Zo heet de nieuwe vlogwedstrijd voor jongeren die dit najaar wordt uitgezet door het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC). De wedstrijd is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar en uit Stad en provincie Groningen. Zo brengt CGTC de Groninger taal, zowel gesproken als geschreven, onder de aandacht bij jongeren op een manier die aansluit bij hun belevingswereld. De opdracht is: Maak een vlog in het thema ’t Spookt Doar’ waarin zoveel mogelijk Groninger taal wordt verwerkt. De beste vlog wint 500 euro.
Spelregels
Tot en met 29 oktober kunnen jongeren vlogs inzenden en delen via de (eigen) sociale media kanalen als TikTok en Instagram. Deelnemers maken alleen of in een groepje van maximaal vijf jongeren een vlog rondom het thema ‘t Spookt Doar’ en ze proberen daarin zoveel als ze kunnen Gronings te verwerken, zowel gesproken als geschreven. Het hoeft niet honderd procent in het Gronings en het hoeft niet foutloos. Het gaat om het proberen. Daarmee stimuleert het CGTC het gebruik van de Groninger taal ook onder een jongere doelgroep. De maker mag verder zijn creativiteit de vrije loop laten en voor zijn of haar vlog verschillende film- en montagetechnieken gebruiken.
Schiere priezen
De vlogs worden begin november beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit |
Grunnfluencer TikTok Tammo, directeur van RTV Noord Nina Nomden en Rixt Galama – een scholier met liefde voor de Groninger taal. Met de vlogwedstrijd zijn haile schiere priezen te winnen. De winnaar van de beste vlog wint 500 euro. De tweede prijs zijn vrijkaarten voor het festival Grasnapolsky dat in maart volgend jaar plaatsvindt in fabriek De Toekomst in Scheemda. De derde prijswinnaar wordt bepaald door het publiek dat van 6 tot en met 12 november kan stemmen. De publieksprijs is nog een verrassing en wordt bedacht in samenwerking met RTV Noord. De prijswinnaars worden op zaterdag 18 november tijdens GRN festival in Het Kielzog in Hoogezand bekendgemaakt.
Belangrijke data
Inzenden van de video’s kan de hele maand oktober. De deadline is 29 oktober. De video’s worden op het speciale Vlog Em Mor! YouTube-kanaal van het CGTC geplaatst. Delen van de vlog via de eigen sociale mediakanalen als bijvoorbeeld TikTok en Instagram mag natuurlijk ook en wordt op prijs gesteld. Vermeld bij je filmpje dan de volgende hashtags:
#VlogEmMor #tSpooktDoar #Grunnegs.
Meer inspiratie of informatie? Kijk op de website van het CGTC.
Beeld: affiche Vlog Em Mor;
foto: Pepijn van den Broeke;
vormgeving: Studio Ratata |
|
|
|
Oktober Kindermaand: activiteiten online
Sinds woensdag 13 september staan alle activiteiten die worden georganiseerd in het kader van Oktober Kindermaand 2023 online.
Tijdens Oktober Kindermaand kunnen kinderen in Groningen en Drenthe gratis deelnemen aan allerlei activiteiten op het gebied van erfgoed, kunst en cultuur. Diverse organisaties openen één of meerdere weekenden in oktober gratis hun deuren voor kinderen tot en met twaalf jaar. Bovendien |
organiseren ze vaak speciale activiteiten voor kinderen, zoals een Griezelspeurtocht in het Veenkoloniaal Museum in Veendam, of het maken van een eigen archiefdoosje bij de Groninger Archieven.
Bekijk alle activiteiten in Groningen en Drenthe op www.kindermaand.nl
Beeld: Oktober Kindermaand;
foto: Kunstpunt Groningen |
|
|
|
Erfgoedvrijwilliger verdieping: subsidieregelingen en fondsen
In Nederland zijn veel verschillende fondsen en subsidies die organisaties kunnen aanschrijven om projecten te financieren. Op de website van Erfgoedvrijwilliger vind je een selectie van fondsen en subsidies die geschikt zijn voor erfgoedorganisaties. In het artikel op deze website is meer informatie over ondergenoemde fondsen te vinden.
Voor hulp en advies bij het aanvragen van subsidies kunnen aangesloten instellingen ook terecht bij Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal en Cultuur.
Wat is een fonds?
De meeste fondsen hebben een focus. Bijvoorbeeld een doelgroep of een bepaald thema. Plannen die binnen de richtlijnen van het fonds maken hier een kans. Kijk welke regelingen het fonds heeft, want elke regeling kent weer andere eisen. Fondsen vragen vaak om een projectplan, je levert deze aan en vult een aanvraagformulier in. De beoordeling neemt vaak veel tijd in beslag.
Fondsen bieden over het algemeen geen volledige dekkende financiering van een project. Er wordt een eigen bijdrage gevraagd, crowdfunding of co-financiering. Co-financiering houdt in dat er meerdere sponsoren of fondsen aangeschreven moeten worden voor een dekkende financiering van de projectbegroting.
|
Rijkscultuurfondsen
Vanuit de Rijksoverheid is er ook nog de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (dus-i). De subsidies van dus-i zijn onder verdeeld in thema’s waarvan vooral ‘emancipatie en inclusie’ en ‘jeugd’ soms relevant kunnen zijn voor het erfgoedveld.
Particuliere- en bedrijfsfondsen
Particuliere/private fondsen en bedrijfsfondsen zijn vaak onafhankelijke stichtingen die culturele of maatschappelijke projecten (mee)financieren. Veel van die fondsen hebben een specifieke doelstelling of richten zich op bepaalde thema’s of doelgroepen. Een selectie van mogelijk relevante fondsen vind je hieronder.
Beeld: Klooster Yesse;
foto: Geert Job Sevink /
Het Groninger Landschap |
|
|
|
Vrijwilligersvacature: Gastheer- gastvrouw bij Musea Heiligerlee
Op de website erfgoedvrijwilliger.nl staan veel interessante vacatures voor wie zich in de vrije tijd graag inzet voor een erfgoedinstelling. Momenteel zijn staan er 33 vacatures online bij diverse erfgoedinstellingen in de provincie Groningen.
Musea Heiligerlee zoekt gastheren en -vrouwen
Stichting Musea Heiligerlee beheert het Klokkengieterijmuseum en het Museum Slag bij Heiligerlee. Zij zoeken voor het kleine maar gemotiveerde vrijwilligersteam versterking in de vorm van gastheren en -vrouwen. De klokkengieterij is monumentaal erfgoed. Bezoekers krijgen hier een indruk van wat het ambacht klokkengieten inhoudt. Een deel van het museum is gewijd aan |
de Slag van Heiligerlee, een stukje geschiedenis van groot belang voor het verloop van de Tachtigjarige Oorlog.
Als gastheer of -vrouw ontvang je bezoekers bij de balie en verkoop je kaartjes. Indien je ambitie hier ligt, kunnen meer ervaren vrijwilligers je ook inwerken als rondleider door het museum.
Bekijk de vacature
Via de website van Erfgoedvrijwilliger lees je de hele vacature. Bekijk deze en andere vacatures voor erfgoedvrijwilligers in spe op erfgoedvrijwilliger.nl. Vacature plaatsen? Ook dat kan via de website!
Beeld: Musea Heiligerlee;
foto: beeldarchief Musea Heiligerlee |
|
|
|
Orgelagenda + Erfgoededucatie Uitgelicht
Op vrijdag 8 september verscheen Orgelagenda in de digitale brievenbus van menig orgelliefhebber. Daarin was natuurlijk veel aandacht voor Open Monumentendag. Veel kerken grepen deze gelegenheid aan om het publiek te trakteren op gratis orgelconcerten. Hoewel het orgelseizoen langzaam maar zeker ten einde komt, is er nog genoeg te genieten voor liefhebbers van orgelmuziek.
Ook verscheen de Erfgoededucatienieuwsbrief, een nieuwsbrief die bedoelt is voor |
Cultuur Coördinatoren op basisscholen. Dit keer met het thema ‘Feest’. Na de zomervakantie en de spanning van de start van het schooljaar, is dát immers waar menig basisschoolleerling naar uitkijkt: Sint Maarten, Sinterklaas en Kerst. Liedjes zingen bij de deur, voor je schoen of onder de kerstboom. In deze editie daarom hiervoor speciaal aandacht.
Geef je op voor de nieuwsbrieven via onze website
Beeld: Beeld: Sint Maartentafel in Loppersum;
foto: beeldarchief De Verhalen van Groningen |
|
|
|
Veiling replica’s, gereedschappen en inventaris Ateliers MTW
Ateliers MTW sluit de deuren. Objecten en inventaris worden online geveild. Er komen 3 veilingen en alle objecten (replica’s en gereedschappen) staan al online. |
De eerste veiling staat open voor biedingen. Neem hier een kijkje.
Beeld: Hamers;
foto: Online Veilingmeesters |
|
|
|
Het spreekwoord zegt: ‘Wie verre reizen doet, kan veel verhalen’. De zeevaarders uit de gouden jaren van de veenkoloniale zeevaart bevoeren alle wereldzeeën en brachten, naast vele verhalen, ook de meest exotische souvenirs mee naar huis. Enorme duizendpoten op sterk water, hondjes van steengoed en tot monstergezichten geknoopt touwwerk.
En (hoe kan het ook anders voor een zeebonk?): zeemeerminnen en -mannen. Wanneer de scheepvaart haar koers verlegt naar onbekende wateren, is daarmee ook de angst voor onbekende nautische wezens geboren. Deze rijstpapieren zeemeermin en zeemeerman zijn bewaard gebleven als herinnering aan een van de vele reizen op zee van het zeemansgeslacht Olthof. |
In volksverhalen staan de zeemeermin en zeemeerman vaak symbool voor gevaar en ongeluk. De zeemeermin zingt en trekt de zeeman door haar gezang mee de diepte in en de zeemeerman lokt schepen mee richting stormen. Ze worden echter ook wel omschreven als goedaardige wezens met magische krachten en een afbeelding op zak zou bescherming van de goden afdwingen. Door de warmte van je hand gaat dit koppel ‘dansen’.
Waar de zeelieden ook in geloofden, dit was in ieder geval een uniek souvenir om aan boord en aan het thuisfront te laten zien!
Beeld: Van zeemeerminnen en -mannen;
foto: Veenkoloniaal Museum |
|
|
|
|
|
|
27 september
|
|
19:30 uur
|
|
Nieuwe Kerk, Groningen
|
|
|
|
Platform Archeologie en Publiek
|
|
28 september
|
|
13:00 – 15:00 uur
|
|
Berlagehuis Usquert
|
|
|
|
Brainstorm onderwijscanon
|
|
28 september
|
|
15:30-17:30 uur
|
|
Museum aan de A Groningen
|
|
|
|
|
|
28 september
|
|
19:30-21:30 uur
|
|
Berlagehuis Usquert
|
|
|
|
|
6 oktober
|
|
12:30 – 17:30 uur
|
|
Openluchtmuseum Het Hoogeland
|
|
|
|
Lezing Groningse Gebreide Kousje
|
|
11 oktober
|
|
19:30 – 21:30 uur
|
|
Berlagehuis Usquert
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS en CGTC
Raadhuisstraat 3, 9988 RE Usquert (0595) 74 93 30.
Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2023 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|