|
|
Oktober Kindermaand
Aftrap Oktober Kindermaand
Tik tak tik tak... hoor je dat? Het tikkende tijdbommetje staat op het punt van ontploffen!
Op 13 september trappen de burgemeesters van de provincie Groningen Oktober Kindermaand af. Dit keer doen ze dat als quizmaster! Kinderen van groep 6 en 7 worden uitgedaagd om hun kennis te tonen over onze provincie en de tikkende tijdbom te slim af te zijn. Het spel draait om snelheid, kennis en plezier.
Deze dag markeert het begin van een maand vol leuke activiteiten. Alle |
activiteiten worden op woensdag 13 september onthuld op de website: www.kindermaand.nl.
We nodigen instellingen (musea, molens, theaters, dansscholen, natuurorganisaties en dergelijke) uit om deel te nemen aan Oktober Kindermaand door een of meer activiteiten aan te bieden. Activiteiten aanmelden kan via onze website. Activiteiten aanmelden kan nog tot en met oktober.
Beeld: burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen op een school in Slochteren tijdens de burgemeestersactie in 2019;
foto: Jelte Oosterhuis |
|
|
|
Cursus Art Handling
In de Erfgoedloper van 21 juli (nummer 282) werd de training Art Handling al aangekondigd. Inmiddels zijn programma en locaties bekend.
De training wordt gegeven op twee verschillende data en twee verschillende locaties. Op maandag 2 oktober is het Nationaal Bus Museum in Hoogezand locatie en op maandag 9 oktober het Universiteitsmuseum, locatie Binnenstad Groningen. Geïnteresseerden in deze training kunnen dus kiezen uit één van beide locaties.
Inhoud training
De meeste musea beschikken over een eigen collectie. Maar hoe ga je met deze collectie om? Welke risico’s zijn er? Hoe bewaar je de objecten en hoe raak je ze aan? Bij welke materialen draag je handschoenen en welke zijn dan de beste keuze en waarom? Hoe transporteer je objecten op een verantwoorde manier, zodat de kans op ongelukken zo klein mogelijk wordt? Hoe plaats je objecten in het depot en in een tentoonstelling? Over deze en jullie eigen vragen gaat de training Art Handling, verzorgd door twee medewerkers van Collectie Centrum Nederland.
Na een stukje theorie en materiaalkennis gaan de deelnemers aan de slag met het hanteren en verpakken van objecten voor transport. Het is een praktische |
training met veel praktijkvoorbeelden en do’s en don’ts waarmee je gelijk aan de gang kunt.
Programma:
09:30 – 10:00 uur inloop
10:00 – 11:30 uur theorie
11:30 – 12:30 uur materiaalkennis
12:30 – 13:15 uur lunch
13:15 – 15:00 uur praktijkopdrachten
15:00 – 15:30 uur bespreken praktijk
15:30 – 16:00 uur vragen/ nabespreken
Kosten: gratis
Aanmelden: Per museum kunnen maximaal twee medewerkers zich aanmelden voor deze training. Aanmelden kan door een mail te sturen naar: info@erfgoedpartners.nl
Doelgroep: Collectiemedewerkers musea
Data: maandag 2 oktober 2023 óf maandag 9 oktober 2023
Maximum aantal deelnemers per datum: 15
Locaties: 2 oktober: Nationaal Bus Museum Hoogezand óf 9 oktober: Universiteitsmuseum, locatie Binnenstad Groningen.
Beeld: cursus Art Handling; foto: Tom Heyne |
|
|
|
Platform Streektaal
De volgende bijeenkomst van het platform streektaal is op 14 september. Tijdens dit overleg wordt gesproken over activiteiten die het komend jaar ontwikkeld worden op het gebied van educatie. Ook zal ten behoeve van gemeenschappelijke promotie de programmering van streektaal-producties seizoen 2023 – 2024 tevens de basis voor de |
programmering van het GRN festival op 18 november worden besproken.
Datum: 14 september 2023
Tijd: 10:00 – 11:30 uur
Locatie: Raadhuisstraat 3, 9988 RE Usquert
Beeld: Gronings spreken; foto: CGTC |
|
|
|
Platform Archeologie & Publiek
Het tweede platform Archeologie en Publiek van dit jaar vindt plaats op donderdag 28 september bij Erfgoedpartners in het Berlagehuis in Usquert (aanvang 13:00 uur). Op de conceptagenda staat nu onder meer de verdere uitwerking van een nieuwe serie publiekslezingen over archeologie, die begin 2024 wordt georganiseerd. Tijdens het vorige platform is besloten om het lezingenprogramma dit keer te organiseren rond het thema ‘Klimaat en veranderend landschap’.
Terugkerende agendapunten zijn de inbreng van redactionele onderwerpen voor het tijdschrift Stad |
en Lande en een ronde waarin de platformdeelnemers informatie delen over actueel onderzoek en eigen activiteiten en nieuwe ontwikkelingen in het veld signaleren.
Dit platform is bedoeld voor beheerders van archeologische collecties, archeologen en andere organisaties die zich bezighouden met het presenteren van archeologie aan een breed publiek. Doel is om ervaringen en kennis te delen en de publieksactiviteiten op elkaar af te stemmen.
Beeld: crematieresten werden in een urn van aardewerk begraven;
foto: Noordelijk Archeologisch Depot Nuis |
|
|
|
Project voor betere bescherming 19 borgbiotopen in Groningen
De beschrijving van de grenzen van de Groninger borgen, het borgcomplex en het nabije, omliggende landschap (samen de ‘borgbiotoop’) is vaak verouderd of niet goed vastgelegd. Nu voor wind- en zonneparken en andere provinciale opgaven steeds meer ruimte nodig is, maakt dat de positie van de borgbiotopen kwetsbaar.
Op initiatief van Erfgoedvereniging Heemschut en het borgenplatform van Erfgoedpartners heeft de Provincie Groningen begin dit jaar opdracht gegeven voor een project waarin 19 borgbiotopen in kaartmateriaal en tekst worden beschreven en begrensd.
Bureau Noord.Peil heeft samen met gemeenten, provincie en borgeigenaren inmiddels al veel van de benodigde informatie opgehaald |
en verwerkt in digitaal kaartmateriaal en tekstuele beschrijvingen. Dit materiaal komt na afronding van het project voor iedereen beschikbaar.
Uiteindelijk doel van het project is om in het ruimtelijk beleid van de overheden een betere (wettelijke) bescherming mogelijk te maken van borgen en hun borgenbiotoop tegen ruimtelijke ingrepen in de nabije omgeving. Niet om nieuwe ontwikkelingen tegen te houden, maar wel om het mogelijk te maken dat in de besluitvorming over ruimtelijke ingrepen in de buurt van een borg de kennis over de borgbiotoop meeweegt.
De eindpresentatie van de resultaten van het project vindt plaats in oktober in Borg Welgelegen in Sappemeer.
Beeld: Landgoed Verhildersum Leens |
|
|
|
Het geheim van het Groningse gebreide kousje uit 1540
Een lezing door textielkunstenares Constance Willems
Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur hebben textielkunstenares Constance Willems uitgenodigd om op woensdag 11 oktober een lezing te geven over het eeuwenoude fenomeen breien in het algemeen en een babykousje uit 1540 in het bijzonder.
Enkele jaren geleden werd bij opgravingen in de ‘gracht van Alva’ te Groningen tussen allerlei afval één gebreid babykousje gevonden.
Uit onderzoek bleek het circa 450 jaar oud te zijn. Daarmee verdient het kousje het predicaat ‘oudste gebreid kousje van Europa’. Constance Willems wist het historische breipatroon van het kousje te achterhalen, daarover in haar lezing vertellen en tevens dieper ingaan op het eeuwenoude fenomeen breien. |
Breiwerk onder de loep
Heeft u zelf een breiwerk met een historisch verhaal of bent u benieuwd naar de ouderdom of breigeschiedenis ervan? Na afloop van de lezing is er gelegenheid uw ‘breischat’ door Constance Willems onder de loep te laten nemen.
Datum: woensdag 11 oktober 2023
Tijd: 19:30—21:30 uur
Locatie: Berlagehuis, Raadhuisstraat 3, Usquert
Toegang: gratis
Aanmelden graag uiterlijk 3 oktober via info@erfgoedpartners.nl o.v.v. ‘lezing Constance Willems’
Beeld: reconstructie gebreide Groninger kous; foto: Constance Willems |
|
|
|
Brainstorm provinciale onderwijscanon voor primair en voortgezet onderwijs
Op 28 september wordt een inhoudelijke brainstormsessie over de onderwijscanon voor Groningen gehouden. Er zal dan een begin worden gemaakt met het verzamelen van vensters voor de onderwijscanon. Het gaat om een inventarisatie van mogelijke onderwerpen.
Als u wilt meedenken over de invulling van deze provinciale canon voor primair en voortgezet onderwijs dan wordt u uitgenodigd om op 28 september naar Museum aan de A in Groningen te komen.
|
De bijeenkomst is van 15:30 tot 17:30 uur. Laat u vooraf weten of u aanwezig wilt zijn? Dat kan door een e-mail te sturen naar Museum aan de A: michelle.corbier@museumaandea.nl (in verband met de beschikbare ruimte, graag maximaal twee deelnemers per instelling/school).
De brainstormsessie over de onderwijscanon wordt georganiseerd door Museum aan de A, Erfgoedpartners en K&C.
Beeld: leesplankje, collectie OLM
Het Hoogeland Warffum
foto: Anton Tiktak, Arte del Norte. |
|
|
|
Nominatie Erfgoedvrijwilligersprijs van start vanaf 1 september
In 2020 riep het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de Erfgoedvrijwilligersprijs in het leven. Op 1 december 2023 zal de prijs voor de derde keer uitgereikt worden door demissionair staatssecretaris Gunay Uslu. Nomineren kan vanaf 1 september via de website erfgoedvrijwilligersprijs.nl. Erfgoedpartners en CGTC roepen al hun leden en aanverwante organisaties met vrijwilligers op om vrijwilligersteams te nomineren. Het is een goed moment om erfgoedvrijwilligers weer even in de schijnwerpers te zetten.
Over de prijs
Met de Erfgoedvrijwilligersprijs wil het ministerie vrijwilligersteams die zich het afgelopen jaar uitzonderlijk hebben ingezet voor het erfgoed van Nederland belonen voor hun inzet. Het winnende team ontvangt een cheque van 10.000 euro. De nummers twee en drie kunnen een cheque van 5.000 euro winnen.
Nomineren
Erfgoedvrijwilligersteams die aan de criteria voldoen kunnen door een vertegenwoordiger van de eigen organisatie worden genomineerd voor de prijs. De nominatieperiode gaat van start op 1 september en sluit op 27 september. Een onafhankelijke jury kiest uiteindelijk drie finalisten uit de inzendingen. Op deze finalisten kan in de periode van 1 tot en met 30 november worden gestemd door het publiek. Het vrijwilligersteam met de meeste stemmen wint de hoofdprijs. De |
prijsuitreiking vindt vervolgens plaats op 1 december in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag door staatssecretaris Uslu.
De criteria
Het team
• telt minimaal vier leden;
• zet zich in voor een erfgoedorganisatie die deel uitmaakt uit een van de volgende domeinen: Archeologie, Collecties & Musea, Monumenten en Landschap en Leefomgeving, óf is onderdeel van een burgerinitiatief met een relatie tot erfgoed;
• is hecht en werkt als een geoliede machine;
• zet zich frequent door het jaar heen in of binnen een aaneengeschakelde periode van minimaal twee maanden;
• functioneert bewezen goed: er zijn concrete resultaten behaald, bijvoorbeeld: tevreden bezoekers, een succesvolle herbestemming, de totstandkoming van een publicatie of een geliefde rondleiding voor kinderen.
Nomineren kan vanaf 1 september via erfgoedvrijwilligersprijs.nl.
Nomineer een vrijwilligersgroep
Zie de website voor de criteria voor het aanmelden van een team.
Subsidies en fondsen
Op Erfgoedvrijwilliger.nl is een overzicht te vinden over subsidies en fondsen, samengesteld door Emma Goossens.
Beeld: erfgoedvrijwilligersprijs |
|
|
|
Kloostermuseum in Aduard zoekt vrijwilligers
Op de website erfgoedvrijwilliger.nl staan veel interessante vacatures voor wie zich in de vrije tijd graag inzet voor een erfgoedinstelling. Momenteel zijn staan er 33 vacatures online bij diverse erfgoedinstellingen in de provincie Groningen.
Kloostermuseum Sint Bernardushof in Aduard
Deze keer staan een vacature bij het Kloostermuseum Sint Bernardushof in Aduard in de schijnwerpers. Het museum ligt aan de rand van het gebied Middag/Humsterland, één van de oudste cultuurlandschappen van Europa. De abdij in Aduard is van grote invloed geweest op haar omgeving, en tot in de wijde omtrek is het spoor van de monniken die er woonden te volgen.
Over het Museum
De Abdijkerk is de voormalige ziekenzaal van het klooster, en het oudste medische monument van Nederland. Het museum zelf is gevestigd in één van de oudste huizen van Aduard (uit c.a. 1600). Hier wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de cisterciënzer Sint Bernardusabdij te ‘Adduwert’, die tussen de 12e en 16e eeuw in heet Europa bekend was. Een bezoek aan het museum is een ware ervaring: een persoonlijke ontvangst en rondleiding die de bezoeker terugvoert naar het roemruchte |
monastieke verleden. Bovendien wordt elk jaar een wisseltentoonstelling ingericht over een onderwerp uit de geschiedenis van het klooster.
Vrijwilligers gezocht
Het Kloostermuseum in Aduard wordt geheel gerund door vrijwilligers. Niet verwonderlijk dus, dat er momenteel vacatures zijn. Voor het museum, de kloosterwandeling door het dorp en voor educatieve activiteiten zoekt het museum rondleiders. Na een korte inwerkperiode door meer ervaren rondleiders ga je zelf aan de slag. Voor het ontvangen van gasten, het schenken van koffie en thee en de verkoop van producten uit de museumwinkel zoekt het museum gastheren en -vrouwen.
Bekijk de vacatures
Kijk voor meer informatie en solliciteren op de vacaturebank van Erfgoedvrijwilliger. Tip: het Kloostermuseum zoekt ook bestuursleden. Lees de vacature hier.
Bekijk deze en andere vacatures voor erfgoedvrijwilligers in spe op erfgoedvrijwilliger.nl. Vacature plaatsen? Ook dat kan via de website.
Beeld: Museum Sint Bernardushof |
|
|
|
Dove leerlingen helpen bij doorontwikkeling lespakket Orgelkids in Groningen en maken voice over in gebarentaal bij animatie over orgelbouwer Arp Schnitger
Het lesprogramma Orgelkids in Groningen, dat in 2018 werd ontwikkeld door Erfgoedpartners, brengt kinderen in aanraking met de orgelrijkdom in onze provincie. Dit lesprogramma krijgt nu een bijzondere uitbreiding. In samenwerking met de leerlingen van de Guyotschool in Haren, worden de lessen geschikt gemaakt voor dove en slechthorende leerlingen. Juist voor deze groep kinderen is het orgel als muziekinstrument heel toegankelijk: de geluidstrillingen zijn bij zo’n groot instrument uitstekend voelbaar. De leerlingen van havo 3 van de Guyotschool hebben de lessen zelf uitgevoerd in de klas en hun ervaringen gedeeld met de ontwikkelaar van het lespakket. De tips en adviezen van de leerlingen worden in de komende weken verwerkt in een nieuwe versie. Het lespakket kan na de aanpassingen gebruikt worden door de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van de Guyotschool. |
Animatie over Arp Schnitger
Daarnaast wordt er aan het lespakket een animatie toegevoegd over de zeventiende-eeuwse orgelbouwer Arp Schnitger en de wijze waarop de orgels vanuit Hamburg naar Groningen werden vervoerd. De animatie wordt getekend door de Groningse animator John Croezen en zijn dochter Sophie. Leerlingen van de Guyotschool zetten de bijbehorende voice over om in gebarentaal. Hiervan wordt een filmpje gemaakt dat in de animatie wordt gemonteerd. Zo kunnen ook dove en slechthorende leerlingen de tekst bij de animatie volgen.
Het scholenprogramma ‘Kleintje Schnitger’ en de doorontwikkeling van Orgelkids in Groningen is het resultaat van een samenwerking tussen Groningen Orgelstad, Groninger Kerken, Museum aan de A, Erfgoedpartners en Kentalis (Guyotschool Haren).
Beeld: kinderen bij de speeltafel van het Schnitgerorgel in de Martinikerk Groningen
foto: Jelte Oosterhuis |
|
|
|
Erfgoednieuws + Orgelagenda
Op 23 augustus verscheen Erfgoednieuws augustus. Erfgoednieuws is de digitale nieuwsbrief van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. In dit nummer twee interviews: een met Egge Knol, tot 1 september conservator archeologie, geschiedenis en oude kunst van het Groninger Museum, dit naar aanleiding van zijn pensionering. En een met historica, schrijfster en beeldhouwster Ynskje Penning, die net als Kader Abdolah op 27 september de Ubbo Emmiuslezing 2023 verzorgt. Verder een portret van Cultuurhistorisch Centrum Oldambt en van dr. Jan J. Boer, de veelzijdige huisarts, dichter, bestuurder en aanjager van de Groninger taal. In de Verhalen van Groningen een verhaal over het Groningens Ontzet. |
In de Orgelagenda van 25 augustus aandacht voor orgeldemonstraties op 9 september ter gelegenheid van Open Monumentendag, reguliere orgelconcerten in stad en provincie en informatie over andere klassieke concerten in onze provincie.
Abonnementen op beide periodieken zijn gratis. Aanmelden kan via de hierboven opgenomen links. De redactie staat open voor suggesties voor bijdragen voor beide nieuwsbrieven. Ideeën kunnen worden doorgegeven via info@erfgoedpartners.nl.
Beeld: omslag erfgoednieuws en orgelagenda |
|
|
|
Indisch erfgoed beschrijven
Het Indisch Herinneringscentrum staat samen met het Netwerk Oorlogsbronnen aan de wieg van de Indisch Erfgoed Thesaurus. Het erfgoedveld kan de thesaurus nu vanuit het Termennetwerk gebruiken. Op de website van het Netwerk Digitaal Erfgoed NDE legt Jan van Rosmalen, collectiespecialist bij het |
Indisch Herinneringscentrum, uit hoe de termen een veelzijdige kijk bieden op onze gedeelde geschiedenis.
Beeld: Pasar Malam geopend door ambassadeur Sutopo Yuwono Projohandoko in Den Haag, 1976.
Foto: Nationaal Archief / Fotocollectie Anefo |
|
|
|
Vergeten schatten op zolder
De Menkemaborg is al sinds 1927 opengesteld voor het publiek, bijna een eeuw dus. Geheel gerestaureerd, waarbij geen hoekje en gaatje over het hoofd is gezien. En toch worden er nog altijd dingen ontdekt. Heel bijzonder dingen. Gewoon op de zolder van de borg.
In de herenkamer van de borg is een grote inbouwkast met buffetten en onderkasten getimmerd, die afgesloten kan worden door twee enorme deuren. Het bijzondere van dit zogenaamde ‘inloopbuffet’ is niet alleen de afmeting, maar ook de beschildering op de wanden. Een vergelijkbaar beschilderd inloopbuffet is tot nu toe in Nederland of in het buitenland nergens anders aangetroffen.
Twee opmerkelijke ontdekkingen maken deel uit van het verhaal van dit buffet. Als eerste werden in de jaren tachtig van de vorige eeuw de enorme deuren ontdekt op een zolder van de borg. Ze werden herkend aan de grendels en het slot met sleutel. Op de ene zijde zaten |
diverse lagen behang en op de andere zijde lagen verf. De behanglagen werden zorgvuldig verwijderd. De onderste (eerste) laag diende tijdens de restauratie als voorbeeld voor het behang in de eetkamer. De effen verflagen op de binnenzijde van de deuren werden eveneens verwijderd. Na voltooiing van dit arbeidsintensieve werk, kwam een schildering van een zuilenrij met vazen tevoorschijn.
De tweede ontdekking is nog geen tien jaar geleden gedaan. Het is de prent die als voorbeeld heeft gediend voor de beschildering van de beide buffetdeuren. De ets dateert van 1667 en is dus ouder dan de beschildering van het buffet uit ongeveer 1705. De ets is gemaakt door Jean Lepautre (Parijs, 1617-1682) en uitgegeven door Jacobus Van Merlen in Parijs. Er is ook een verschil tussen het voorbeeld en het buffet: op de prent staan mensen afgebeeld, die niet opgenomen zijn in de voorstelling in het buffet.
Beeld: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
|
|
|
14 september
|
|
10:00-12:00 uur
|
|
Berlagehuis Usquert
|
|
|
|
Platform Archeologie & Publiek
|
|
28 september
|
|
13:00-15:00 uur
|
|
Berlagehuis Usquert
|
|
|
|
|
Brainstorm onderwijscanon
|
|
28 september
|
|
15:30-17:30 uur
|
|
Museum aan de A Groningen
|
|
|
|
|
28 september
|
|
19:30-21:30 uur
|
|
Berlagehuis Usquert
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS en CGTC
Raadhuisstraat 3, 9988 RE Usquert (0595) 74 93 30.
Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2023 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|