|
|
Burgemeesters zijn quizmasters en openen
Oktober Kindermaand 2023
Dit jaar is de officiële start van Oktober Kindermaand 2023 op woensdag 13 september 2023 en ook nu weer als vanouds door de burgemeesters. In voorgaande jaren lazen de burgemeesters een verhaal voor, maar dit jaar pakken we het anders aan en dopen we de burgemeester om tot een ware quizmaster. Samen met groep 6 spelen zij het vragenspel, met allerlei vragen over verschillende |
onderwerpen over de provincie Groningen. Daarbij staat een ‘tikkend tijdbommetje’ garant voor extra spanning en plezier! De uitnodiging is afgelopen week naar alle burgemeesters verstuurd en de eerste burgemeester heeft zich al gemeld!
Beeld: burgemeester Koen Schuiling van de gemeente Groningen met kinderburgemeester tijdens Oktober Kindermaand 2020;
foto: gemeente Groningen |
|
|
|
Denk mee over de Onderwijscanon van Groningen
Op donderdagmiddag 28 september houden Museum aan de A, Erfgoedpartners en K&C een inhoudelijke brainstormsessie voor de vensters van de Onderwijscanon van Groningen. Heeft u interesse om mee te denken over de invulling van deze provinciale canon voor Primair en Voortgezet Onderwijs? Reserveer dan die dag tussen 15:30 en 17:30 uur in uw agenda. De bijeenkomst is in Museum aan de A in Groningen. |
Wilt u vooraf wel laten weten of u aanwezig wilt zijn? Dat kan door een mail te sturen naar info@erfgoedpartners.nl
(in verband met de beschikbare ruimte graag maximaal twee deelnemers per instelling/school).
Na aanmelding ontvangt u begin september meer informatie.
Beeld: leesplankje collectie Openluchtmuseum Het Hoogeland Warffum
foto: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
Kleintje Schnitger: Leerlingen maken kennis met muzikaal Gronings erfgoed
Van donderdag 19 tot en met zondag 22 oktober 2023 vindt het Schnitgerfestival plaats, een muziekfestival met voorstellingen rondom de historische orgels van de stad Groningen. In het kader hiervan hebben verschillende organisaties de handen ineengeslagen om voor basisscholen het programma ‘Kleintje Schnitger’ te ontwikkelen.
Het scholenprogramma is bedoeld voor leerlingen van groep 3 tot en met 6 en sluit aan op de vakken geschiedenis, natuur & techniek en muziek. Het laat de kinderen op een speelse manier kennismaken met een eeuwenoud instrument dat in onze tijd min of meer verborgen is, doordat mensen steeds minder in kerken komen. Ze zien hoe indrukwekkend groot en mooi het orgel eruitziet en krijgen een indruk hoe kundig de orgelbouwers waren dat ze het zo konden bouwen, met alle techniek en onderdelen. Door de proefjes leren ze meer over de werking van het orgel met de |
luchtstromen en trillingen die je kunt voelen en horen. En ten slotte horen ze de muziek, alle verschillende klanken die lijken op violen, trompetten, de menselijke stem, vogeltjes en zelfs belletjes.
De samenwerkende organisaties Stichting Groningen Orgelstad, Museum aan de A, Groninger Kerken, Binnenstadskerken en Erfgoedpartners bieden Kleintje Schnitger aan scholen aan. Per leerling wordt een bijdrage van
4 euro gevraagd. Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor vervoer en begeleiding.
Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar michelle.corbier@museumaandea.nl met vermelding van de naam van de school en het aantal leerlingen en begeleiders dat meekomt. Meer informatie is te vinden op kultuurcentrale.nl of schnitgerfestival.nl.
Beeld: collage Kleintje Schnitger |
|
|
|
Dichters van de Prinsentuin is van
7 tot en met 9 juli hét festival om te genieten van gedichten en om daarover van gedachten te wisselen met elkaar, met de dichter of met hun vertalers. NOORDWOORD organiseert het festival sinds een paar jaar in de Hortus Botanicus in Haren. Tussen geurende kruiden, grassen, bloemen en bomen uit alle windstreken vindt u verrassende podiumplekken, idyllische plekjes om van de zon en gedichten te genieten. Zo wordt poëzie een bijzondere beleving. Je zit er de dichter letterlijk dicht op de huid. Of u nou een ervaren poëzielezer bent of een nieuwsgierige nieuwkomer, we weten zeker dat u bij Dichters van de Prinsentuin verrast zult worden. |
Ook dit jaar verzorgt het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) op zaterdag 8 juli weer een Groningstalig literair programma op het festival Dichters van de Prinsentuin: Grunnegers in t Gruin. Is er een groot verschil tussen het schrijven in het Nederlands en het Gronings? Wat is de meerwaarde van een streektaal en waar liggen juist de moeilijkheden?
Voor het bestellen van tickets kijk op de website van Dichters van de Prinsentuin.
Beeld: affiche Dichters van de Prinsentuin |
|
|
|
Vierde editie Ubbo Emmius-lezing 2023 met Kader Abdolah en Ynskje Penning
Indrukken van onderweg: reisverhalen door de tijd
Op woensdag 27 september vindt de vierde editie van de Ubbo Emmius-lezing plaats. Kader Abdolah en Ynskje Penning spreken over het thema reisverhalen. Op reis maak je kennis met andere culturen, je wordt gevormd en je keert anders thuis. Reizen zijn door de geschiedenis heen een onuitputtelijke bron van mooie verhalen en prachtige literatuur. Aan de hand van verschillende reisverhalen, waarin de Groningse geschiedenis een belangrijke rol speelt, maakt de lezing een reis door de tijd.
Kader Abdolah is een gevierd auteur en onder meer bekend van Het Huis van de Moskee, dat is verkozen tot het op één na beste Nederlandstalige boek aller tijden. |
Abdolah heeft een speciale band met Groningen, vanwege zijn voorliefde voor Rutger Kopland en het eredoctoraat dat hij in 2009 ontving van de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens de Ubbo Emmius-lezing laat Abdolah zijn licht schijnen op reisverhalen. In werken zoals Salam Europa! en Wat je zoekt, zoekt jou neemt Abdolah ons mee met de reizen van de sjah van Perzië en de legendarische dichter Rumi. Wat dreef hen om te reizen? Wat deed de kennismaking met andere culturen met hen? En hoe keerden zij terug? Abdolah zal deze vragen beantwoorden en ook ingaan op zijn eigen vlucht vanuit Iran naar Nederland in de jaren tachtig.
Beeld: Kader Abdollah en Ynskje Penning; foto's: Jeroen Boerema (YP) en persfoto (KA) |
|
|
|
Erfgoedvrijwilliger.nl verdieping: cursus rondleiden
Of u nu zelf vrijwilliger bent, met vrijwilligers werkt, of in het bestuur van een stichting zit: soms loopt u tegen iets aan en ziet u door het bomen het bos niet meer. Erfgoedvrijwilliger.nl maakt u hierin graag wegwijs met instructiefilmpjes en korte cursussen over uiteenlopende onderwerpen.
In eerdere edities van Erfgoedloper besteedden we al aandacht aan Erfgoedvrijwilliger.nl als plek waar erfgoedinstellingen vrijwilligersvacatures kunnen plaatsen. Maar de pagina biedt méér. Op de pagina ‘verdieping’ vindt u informatie in de vorm van filmpjes en factsheets, gemaakt door verschillende erfgoedhuizen in Nederland, waarin elke keer een concreet onderwerp behandeld wordt. Ook worden complete online cursussen aangeboden in samenwerking met het e-learningplatform Leer je Erfgoed.
Instructievideo begeleiden en rondleiden van bezoekers
Een voorbeeld van een instructievideo is een filmpje van Erfgoedhuis Zuid-Holland over het begeleiden en rondleiden van bezoekers. Hoe houdt u de aandacht vast van een hele schoolklas en betrekt u ook leerlingen die minder enthousiast lijken te zijn? Hoe zorgt |
u ervoor dat bezoekers tijdens de rondleiding echt wat leren? In onderstaande cursusvideo leert u meer over het rondleiden en begeleiden van bezoekers in uw museum of erfgoedinstelling.
In deze video leert u:
- Wat er komt kijken bij de begeleiding van diverse doelgroepen door uw instelling.
- Hoe deze bezoekers te betrekken bij de verhalen en objecten in uw instelling.
- Nieuwe methodes om het begeleiden van bezoekers aan te pakken.
Factsheet rondleiden
In onderstaande factsheet vindt u meer informatie over het samenstellen van een verhaal en diverse soorten rondleidingen. Sommige dingen komen u vast bekend voor als u vaker groepen begeleidt. Toch worden deze ‘open deuren’ vaak vergeten.
Factsheet
Kijk voor meer informatie, video’s en factsheets op Erfgoedvrijwilliger.nl!
Beeld: bezoekers bij een avondopening;
foto: erfgoedvrijwilliger.nl |
|
|
|
Vlog em mor
Centrum Groninger Taal en Cultuur (CGTC) organiseerde jaarlijks een schrijfwedstrijd onder de noemer Pervinzioale Schriefwedstried. Iedereen in de provincie Groningen (en vooruit, ook daarbuiten) mocht een verhaal insturen met als belangrijkste regel: het moet geheel in het Grunnegs!
Dit jaar mikt CGTC op een jongere doelgroep (12 t/m 18) met een speciale vlogwedstried: Vlog em Mor! Met als thema: ’t Spookt Doar. Deelnemers maken alleen of in een groepje van maximaal vijf jongeren een vlog rondom dit thema en proberen daarin zoveel als ze |
kunnen Gronings te verwerken, zowel gesproken als geschreven. Het hoeft niet honderd procent in het Gronings, het hoeft niet foutloos. Het gaat erom dat het wordt geprobeerd. Daarmee stimuleert CGTC het gebruik van de Groninger taal ook onder een jongere doelgroep.
Inzenden van de video’s mag de hele maand oktober, de prijsuitreiking is op het GRN festival (18 november) in het Kielzog.
Houdt de website www.cgtc.nl in de gaten voor meer informatie en updates rondom Vlog em Mor!
Beeld: stockfoto |
|
|
|
Mondriaan Fonds: aanvragen collectieprogramma’s
Musea met een collectie beeldende kunst en/of vormgeving van na 1945, die deze willen uitbreiden op basis van een collectieprogramma en aankoopplan kunnen wellicht een beroep doen op een bijdrage Collectieprogramma’s. De bijdrage kan worden besteed aan belangrijke aankopen die in het collectieplan van het museum passen en (semi)permanent aan het publiek worden getoond. Ook kunnen instellingen de bijdrage gebruiken om als onderdeel van het aankoopplan aan een beeldend kunstenaar een opdracht te verstrekken die is gericht op de aanschaf van een of meerdere werken voor de collectie. In beide gevallen moet het gaan om aankopen die binnen het collectieplan van het museum passen en voor Nederland belangrijk zijn. |
De hoogte van de bijdrage wordt per aanvraag vastgesteld. De bijdrage is bedoeld voor een periode van twee jaar.
Hoe en wanneer aanvragen
Aanvragen kan eenmaal per twee jaar via het online aanvraagsysteem van het Mondriaan Fonds.
De deadline in 2023 is op 31 juli, om 17:00 uur. Via de website kunt u een account aanvragen, die u nodig hebt om een aanvraag te kunnen indienen. Houd rekening met een behandeltermijn van drie maanden na de deadline van de aanvraagronde. Een bijdrage kan niet met terugwerkende kracht worden toegekend.
Beeld: De goudschat van Feerwerd,
collectie Groninger Museum
foto: Marten de Leeuw |
|
|
|
Groninger Scheurkalender 2024
Er zijn al heel wat foto’s ingestuurd voor editie 2024 van de Groninger Scheurkalender. Het prachtige weer van de afgelopen tijd (zelfs een flinke storm kan machtig mooie foto’s opleveren!) nodigt uit om het schitterende Groninger landschap of fraai erfgoed bijvoorbeeld op de foto te zetten. Om ervoor te zorgen dat de redactie het grote aantal foto's straks ook goed kan beoordelen, is dit jaar voor het eerst een maximum van vijf foto's per inzender gesteld. Het streven is namelijk dat er zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen. Er kunnen immers slechts 320 foto's in de kalender geplaatst worden. Inzenden kan tot uiterlijk |
15 augustus. Iedere inzender ontvangt in september een uitnodiging voor de kalenderpresentatie, die medio oktober plaatsvindt. Wilt u voor de presentatie worden uitgenodigd: abonneer u dan (voor zover al niet gedaan) op de nieuwsbrief.
Oproep
De redactie roept iedereen die wil helpen met het schrijven/vormgeven/verzenden (mailchimp) van de nieuwsbrief, die circa drie à vier 4 keer per jaar verschijnt, op zich te melden door een bericht te sturen naar info@groningerscheurkalender.nl.
Beeld: Groninger Scheurkalender |
|
|
|
Op 22 maart 1784 om drie uur 's middags, 'voor de oogen eener ontallige menigte' en onder het overweldigende geluid van kanonvuur, paukgeroffel, en trompetgeschal, steeg in Groningen een heteluchtballon op. Het werd de eerste succesvolle vlucht met een heteluchtballon in Nederland.
De grote gebeurtenis werd vooraf in de Groninger Courant geadverteerd. Daarna, in de editie van 30 maart, deed de krant op zijn voorpagina's met ingehouden adem uitvoerig verslag van de ballonvaart.
Papier bracht in de late 18e eeuw niet alleen werkgelegenheid naar Groningen; het stimuleerde ook de wetenschap en zorgde soms voor waar spektakel. Slechts weinig Groningers weten dat de eerste succesvolle vlucht met een heteluchtballon in Nederland plaatsvond in Groningen, dankzij Gronings papier. Deze eerste Groningse luchtballon kwam voort uit het initiatief van de toenmalige eigenaren van de Groninger papiermolen, Jan Modderman (1747-90) en zijn neef Gerrit van Olst (1734-1807). Van Olst is tegenwoordig vooral bekend vanwege zijn rol bij de oprichting van zowel de eerste dovenschool in Nederland, alsook Academie Minerva, voorloper van de Hanzehogeschool.
De Groningse ballonvlucht vond slechts enkele maanden na 's werelds eerste ballonvlucht plaats. Het waren de broers en papiermakers Montgolfier uit Frankrijk die in 1783 de eerste met levende wezens bemande vluchten uitvoerden. Het spectaculaire nieuws |
verspreidde zich als een lopend vuurtje door Europa. Ook in Groningen was men zeer geïnteresseerd. In december 1783 publiceerde de Groninger Courant op zijn voorpagina een lange brief van de broers Montgolfier waarin zij beschreven hoe zij hun papieren heteluchtballon hadden gemaakt. De Groningers Modderman en Van Olst gingen de uitdaging aan. Ze organiseerden en financierden de constructie van een 'aërostatische machine' van bijna vier meter hoog en twee meter breed, die was beplakt met zeer fijn postpapier van de papiermolen.
Op 22 maart 1784 was het dan zover: Modderman en Van Olst lieten hun heteluchtballon vlak buiten de Kranepoort opstijgen. De ballon kreeg als passagier een levende duif in een kooi mee. Twee uur later landde de ballon grotendeels onbeschadigd in het ongeveer 15 km verderop gelegen Drentse dorp Bunne. Ook hier was de ballon een sensatie, maar de grootste attractie was de duif, die de vlucht 'vrolyk en fris' had overleefd. Theologiestudent Helperus Ritzema van Lier (1764-93) was ook een van de toeschouwers. Geïnspireerd door de gebeurtenis schreef hij de maand daarop een verhandeling over de fysica en het nut van de ballonvaart, die in Groningen werd gepubliceerd. Hij won er zelfs een gouden medaille mee van de Toscaanse Academie van Siena, een 18e-eeuws soort Nobelprijs. Deze eerste succesvolle ballonvaart in Nederland laat zien: ook destijds ging er (n)iets boven Groningen!
Met dank aan de Universiteitsbibliotheek Groningen en Megan K. Williams.
Beeld: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS en CGTC
Raadhuisstraat 3, 9988 RE Usquert (0595) 74 93 30.
Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2023 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|