|
|
Platform educatie special: Visual Thinking Strategies
In Museum aan de A in Groningen wordt op dinsdag 20 juni van 14:00 tot 16:00 uur een werkbezoek vanuit het Platform Educatie gehouden. Het programma bestaat uit informatie over de Visual Thinking Strategies (VTS) methode. Dit is een beproefde leermethode, gefundeerd in wetenschappelijk onderzoek. De aanpak leert mensen open en zonder oordeel waarnemen, onderzoeken, luisteren naar en voortbouwen op elkaar door te kijken naar kunstwerken. Daarnaast is deze methode ook goed toe te passen in erfgoededucatie. |
Yotka Kroeze, oprichter van OneDayArtist licht de methode toe én neemt de deelnemers mee voor een VTS rondleiding. Leren doe je immers het beste door ervaren.
Deze bijeenkomst wordt opengesteld voor geïnteresseerden. Wel dient men zich vooraf aan te melden. Er is plaats voor maximaal 30 deelnemers.
U kunt zich aanmelden via de website.
Beeld: Museum aan de A;
foto: Stella Dekker |
|
|
|
Oktober Kindermaand
Oktober lijkt nog ver weg maar Erfgoedpartners is in samenwerking met Centrum Groninger Taal & Cultuur al bezig met de organisatie van Oktober Kindermaand. Musea, theaters, muziek- en dansscholen, ateliers, bibliotheken, borgen, kerken en molens zijn uitgenodigd om (weer) mee te doen aan dit populaire evenement. In de weekenden van oktober openen zij gratis hun deuren voor alle kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Vaak organiseren zij speciale activiteiten. Het programma staat ieder jaar bol van boeiende workshops, spannende rondleidingen en mooie voorstellingen.
Ook aan kinderen met een beperking wordt gedacht.
Instellingen voor kunst, cultuur en erfgoed kunnen zich vanaf nu weer opgeven voor deelname aan Oktober Kindermaand. Geef één of meerdere activiteiten op via het online aanmeldformulier. |
Net als voorgaande jaren plaatsen wij de activiteiten op kindermaand.nl. Het voordeel van een website is dat tot vlak voor de start er nog informatie kan worden toegevoegd of aangepast. Daarnaast verzorgen wij de algemene publiciteit waarbij de organisaties natuurlijk hun eigen publiciteit kunnen regelen.
Ook dit jaar worden er op alle basisscholen in de provincie speciale stickerkaarten uitgedeeld. Door deel te nemen aan activiteiten kunnen kinderen stickers verdienen. Als kinderen de volle kaart met drie stickers naar Erfgoedpartners sturen, ontvangen ze een prijsje als verrassing thuisgestuurd. Wanneer u deelneemt als organisatie ontvangt u van ons in de komende maanden de stickers en ander promotiemateriaal. U kunt promotiemateriaal ook direct bij ons aanvragen.
Beeld: affiche Oktober Kindermaand 2022 |
|
|
|
‘Bodem in beweging’ on tour
In de maanden mei-juli trekken filmmaker Saskia Jeulink en fotograaf Gus Drake samen met bewoners van Overschild de regio en de Randstad in, om met bestuurders, politici, journalisten en het publiek in gesprek te gaan over hoe het zover kon komen en hoe het anders kan. Zoals bekend moet driekwart van het dorp Overschild worden afgebroken als gevolg van aardbevingsschade.
Te gast zijn onder meer: Henk Mulder, Peter Kwint, René Paas, Derwin Schorren, Reinalda Start en Susan Top.
Van 2019-2022 maakten fotograaf Gus Drake, filmers Saskia Jeulink en Kees Vlaanderen, en schrijver Martin Hillenga de Kroniek van Overschild; in foto’s, film en boek legden zij vast wat door de afbraak wordt weggevaagd. ‘De rest van het land moet weten welke ramp zich hier afspeelt.’ |
Programma:
Gesprek met Saskia Jeulink, Gus Drake en bewoners van Overschild
Filmvertoning ‘Bodem in Beweging. Als werelden elkaar raken’ trailer film
Impressie van de foto-expositie ‘Ode to Home’
Debat met gasten en publiek
Gespreksleider: Louis Stiller
Muziek: Jan Henk de Groot en Erwin de Vries
Data en locaties:
30 mei: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
9 juni: Enne Jans Heerd, Maarhuizen
25 juni: Woudbloem
7 juli: Wongema Hornhuizen
Voor meer informatie en het bestellen van tickets kijk op www.stichtingbeeldlijn.nl
Beeld: still uit de film |
|
|
|
Maand van de Geschiedenis 2023: Eureka!
Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2023 is Eureka! In oktober wordt een ode gebracht aan beroemde en vergeten denkers, wetenschappers, ontdekkers en nieuwsgierigen.
De historische architecten van de wereld van morgen.
'Eureka!' heeft ook een keerzijde: wat betekent innovatie voor de arbeidsmarkt? Er komen nieuwe beroepen bij, maar oude beroepen en ambachten verdwijnen. Wie kent bijvoorbeeld nog de dorpsomroeper of de scharensliep?
Aanmelden activiteiten
Bent u eruit en ligt er een mooi plan op de plank voor in oktober? Meld dit dan nu aan via de website, door |
in te loggen of een account aan te maken (rechtsboven op de website). Deelname is gratis en iedereen kan activiteiten aanmelden als ze aan de volgende voorwaarden voldoen.
Uw activiteit:
• gaat over geschiedenis
• heeft een directe link met het thema 'Eureka!'
• legt een verband tussen heden en verleden
• is toegankelijk voor publiek (maar u mag natuurlijk wel een toegangstarief hanteren)
Beeld: het elektromagnetisch wagentje van Sibrandus Stratingh;
Foto: Universiteitsmuseum Groningen |
|
|
|
Maak kennis met: Derwin Schorren
Het team van Erfgoedpartners/CGTC is uitgebreid met een nieuwe medewerker: Derwin Schorren. Hierbij stellen wij hem graag aan de lezers van Erfgoedloper voor. Derwin (57) is woonachtig in het schilderachtige Stitswerd op het Hogeland, niet ver van Usquert, de huidige residentie van onze organisatie. En daar, en eigenlijk in heel Groningen, vind je iets waar Groningen trots op moet zijn en wat in de meeste andere provincies niet meer aanwezig is: rust en ruimte. Derwin kan de waarde daarvan niet genoeg benadrukken. Derwin, opgeleid als historicus, heeft de laatste tijd veel gepubliceerd over de Groninger geschiedenis en hij is er steeds meer van overtuigd dat leefbaarheid waardevol is. En Groningen kan dat bieden: die rust en ruimte zijn goud waard is zijn overtuiging.
De mensen moeten daarop gewezen worden vindt hij. Derwin maakt zich zorgen over wat er met het compensatiegeld met betrekking tot de aardbevingsschade zal worden gedaan. Hij mist een langetermijnvisie. ‘Er gaat veel geld hier naar toe, wat gebeurt daarmee? Ik ben bang dat dorpen zich met dat geld te rijk rekenen.’ Wat zijn onze waarden vraagt hij zich af. ‘Je moet het landschap overeind houden, voor je het weet is het aangetast. Je moet overheden dwingen om goed na te denken over de besteding van het geld. Zorg in ieder geval voor draagvlak. Wat is er kostbaar aan Groningen: veel Groningers zien dat niet. Rust en ruimte dus. Koester dat, wees je dat bewust.’
Erfgoedvrijwilligers
Derwin werkte zestien jaar voor de Hanzehogeschool en was onder andere kwartiermaker restauratiewerkplaatsen in de gemeenten Het Hogeland en Oldambt in opdracht van de provincie Groningen. Het idee van restauratiewerkplaatsen komt voort uit het gegeven dat er te weinig deskundige handen voor de te restaurerende monumentale panden zijn. In deze rol kwam hij in contact met Erfgoedpartners, waar hij uitvoerig met Roeli Broekhuis sprak. |
Ook werkte hij acht jaar voor de Groninger Bodem Beweging. Vanaf september 2022 heeft Derwin een eigen bedrijf: Nieuwe Gronden. De kennismaking met Erfgoedpartners leidde ertoe dat Derwin zich nu namens deze organisatie bezighoudt met de positie van vrijwilligers binnen erfgoedinstellingen in Groningen. Er zijn in onze provincie binnen de erfgoed- en cultuursector veel vrijwilligersorganisaties. ‘Eigenlijk is het te gek voor woorden, dat veel culturele instellingen hier ten onder gaan als er geen vrijwilligers zijn. Dat zie je niet bij andere sectoren zoals bijvoorbeeld het hoger onderwijs. Aan de hand van de landelijke methode Expeditie (‘vind ik eigenlijk een vreselijk woord’) Nieuwe Gezichten maak ik met erfgoedorganisaties graag een ‘reis’. Deze reis bestaat uit drie lagen: 1. er wordt gekeken naar de psychologie achter gedrag: fricties, triggers, motivaties 2. goede mogelijkheden worden bedacht en meteen uitgeprobeerd en 3. er wordt gekeken naar de cultuur binnen de eigen organisatie: hoe gaan we om met vrijwilligers en kan het ook anders?
Ik wil graag met vier of vijf erfgoedinstellingen met deze reis experimenteren waarbij de inspanning van de organisatie is gecomprimeerd tot een à twee dagen. Er kan veel voorbij komen. Van projectmatig werken voor vrijwilligers als optie, tot een nieuw op te zetten vrijwilligersbeleid. Ook zal ik met de teamleden van Erfgoedpartners/CGTC een deel van de reis aangaan. Dat deel waarbij gekeken wordt naar de cultuur van de eigen organisatie. Daar komen vragen aan de orde over de zichtbaarheid van Erfgoedpartners. Nut en noodzaak van diensten en dergelijke. Welke broek trekt Erfgoedpartners aan?
Het is zeer belangrijk om te luisteren naar de behoeftes van erfgoedorganisaties, zowel groot als klein. Groot en klein hebben vaak meer gemeen dan wel eens gedacht wordt! Ik ben ervan overtuigd dat de grote ook kunnen leren van de kleine. Op vrijwillige basis natuurlijk.’
Beeld: Derwin Schorren; eigen foto |
|
|
|
Het moet een imponerend gezicht zijn geweest in die jaren: duizenden en duizenden soldaten die zich in lange colonnes over 's heeren weegen een weg zochten uit Spanje naar de Lage Landen. Een tocht die ze -heel veel jaren later- uiteindelijk niet de verwachte overwinning bracht.
De Hertog van Alva kwam in 1567 met een leger van tienduizend man naar de Nederlanden om de protestantse dwarsliggers mores te leren. Het leger trok te voet voorwaarts, met de wapens en uitrusting op de rug gebonden. |
De soldaten waren gemiddeld vijfenveertig dagen onderweg voordat ze ons land bereikten.
Lang niet alle soldaten waren Spanjaarden. Er zaten ook huurlingen bij uit Wallonië, Frankrijk, Schotland, Italië en Duitsland. De Spanjaarden vonden zichzelf geweldig dapper en edelmoedig. De Hollanders en de Vlamingen daarentegen waren ketters en "lafaards die zich verschansen in hun kunstig met water en moerassen omgeven steden, in plaats van een eerlijk gevecht met ons aan te gaan in het open veld".
Beeld: Museum Slag bij Heiligerlee |
|
|
|
|
|
|
|
22 juni
|
|
13:45-16:30 uur
|
|
OLM Het Hoogeland
|
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS en CGTC
Raadhuisstraat 3, 9988 RE Usquert (0595) 74 90 30.
Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2023 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|