Bekijk nieuwsbrief in uw browser
alt_textalt_text

ERFGOEDLOPER

Nieuws van Centrum Groninger Taal & Cultuur en Erfgoedpartners

nummer 275 | 14/04/2023

alt_text
list

In dit  nummer

  • Platform Moleneigenaren
  • Workshop digitalisering
  • Cursus Molengids
  • Documentaire ‘Bodem in Beweging’
  • Erfgoedvrijwilliger.nl
  • Erfgoedquiz De slimste erfgoedvrijwilliger
  • Subsidie voor Rijksmonumenten
  • Collectie Groningen uitgelicht
column-icon

Column 

De kracht van ideeën

Deze week voerde ik verschillende adviesgesprekken, met geld als aanleiding en het verzoek om mee te denken waar geldpotten te vinden zijn om ideeën te realiseren. Hoewel geld onmisbaar is, is het belangrijk om met de achterliggende ambities te beginnen. Wat wil je bereiken, waarom dit plan en wie wordt er gelukkig van? Deze vragen stel ik ook heel vaak bij zaken die in het nieuws komen. Vaak geven mediaberichten hierop geen antwoord en blijft de informatie beperkt tot de hoogte van soms miljardenclaims, zonder dat je de ambitie daarachter hoort en de organisaties worden genoemd die dit waar moeten maken. Het is daarbij onduidelijk of journalisten dit niet interessant vinden of dat de intenies niet goed zijn uitgewerkt. Het gevaar dat schuil gaat achter uitsluitend aandacht voor financiën, is dat het beleid gaat over de verdeling van het geld en niet naar de uitvoering van het achterliggende idee. Ik ben blij dat ik als adviseur mag beginnen met wensen van mensen en organisaties want daarvan word niet alleen ik enthousiast, ook fondsen trekken vaker de portemonnee. Hierop doordenkend zijn beleidsmakers en bestuurders erbij gebaat om goede ambities te formuleren, samen met partners plannen uit te werken en dan pas op zoek te gaan naar geld. Dat geeft energie en draagvlak.

column-icon Roeli Broekhuis

Platform Moleneigenaren

Vooraankondiging
Op 24 mei wordt de volgende Platform Moleneigenaren gehouden van 10:00-12:00 uur in de Raadszaal van het Berlagehuis in Usquert. Onderwerpen zijn onder meer molenroedenproblematiek en
financiering restauratie en onderhoud. De uitnodiging en agenda volgen binnenkort.

Beeld: moleneigenaren voor
molen Aeolus in Adorp

Workshop digitalisering

Op 11 mei wordt in de Mennozaal van de Doopsgezinde Kerk Groningen (Oude Boteringestraat 33) voor de deelnemers aan het project Axiell Collections Migratie 5.0.een workshop digitalisering gehouden.

Beeld: Axiell Collections

Cursus Molengids

Houdt u van molens, bent u wellicht al vrijwilliger bij een molen en vindt u het leuk om bezoekers te informeren over de molen? Dan is de cursus molengids misschien iets voor u. In zes bijeenkomsten leert u over de geschiedenis van de molens in Nederland, over de techniek, het ontvangen van bezoekers, veiligheid en het organiseren en promoten van activiteiten in en rond de molen. De cursus vindt plaats in het najaar van 2023.

Meer informatie over de cursus en aanmelden:
erfgoedpartners.nl/cursus/cursus-molengids/

Beeld: molengidscursisten; foto: archief Erfgoedpartners

Documentaire ‘Bodem in Beweging’

Dit is de kans om de documentaire ‘Bodem in Beweging - als werelden elkaar raken’, onderdeel van het project Kroniek van Overschild op het grote doek te zien.  

U bent van harte welkom op zaterdag 15 april om 15:30 uur in Forum Groningen, zaal 5. Hier zullen ook de makers en enkele hoofdpersonen uit de documentaire aanwezig zijn. Live muziek wordt verzorgd door Erwin de Vries. Bij aankomst graag even bij ons aanmelden.

U kunt zich hier aanmelden voor de première.

Saskia Jeulink ging met haar team de afgelopen jaren regelmatig naar
Overschild om inwoners te filmen die in het hart zitten van de aardbevingsproblematiek. Maar liefst 80% van de huizen in Overschild wordt gesloopt en herbouwd. Maar wil iedereen dat wel? Is de vergoeding wel hoog genoeg? En wat nou als je in het buitengebied woont en geen nieuw huis krijgt?

Naast de beelden van inwoners zijn er fragmenten te zien uit de parlementaire enquête. Hierdoor schuren in Bodem in Beweging twee werelden pijnlijk langs elkaar: de wereld van bestuurders en CEO’s die hun beloftes niet nakomen, en de metamorfose van een klein dorp dat zucht onder de fysieke en mentale gevolgen van sloop en herbouw.

Beeld: still uit documentaire

Erfgoedvrijwilliger.nl

Verdieping
De eerste filmpjes staan online!
- Aan de slag met termen
- Starten met Crowdsourcing
Leer je Erfgoed
Er staan twee nieuwe modules op de website:
- Erfgoededucatie en Fondsenwerving. Online Cursus Erfgoededucatie
- Online Cursus Fondsenwerving

Beeld: de schat van Loppersum, collectie Noordelijk Archeologische Depot Nuis;
foto: Collectie Groningen, Dirk Fennema

Erfgoedquiz De slimste erfgoedvrijwilliger

Wie weet hoe je een mooie tentoonstelling maakt? Wie is thuis in het besturen van een historische vereniging? Wie kent de ins en outs van het collectiebeheer, weet wat re-enactment is en heeft oog voor al onze bodemschatten? Wie o wie is de Slimste Erfgoedvrijwilliger?

Digitale voorrondes
Van 13 maart tot en met 7 mei 2023 speel je op erfgoedvrijwilliger.nl de online quiz. Deze quiz is de voorronde voor de Grande Finale: de landelijke kennisquiz op 30 juni 2023 in het Nederlands Openluchtmuseum. In deze digitale voorronde testen we uw kennis over vrijwilligerswerk in de erfgoedsector. De quiz bestaat uit 20 tot 25 vragen, afhankelijk van de provincie waar u werkt. Het invullen van de quiz duurt ongeveer een kwartiertje. Bent u de best scorende Erfgoedvrijwilliger uit uw provincie?

Grande finale
Op 30 juni 2023 vindt in het Nederlands Openluchtmuseum de
landelijke kennisquiz plaats. Per provincie wordt de vrijwilliger met de meeste punten in de voorronde uitgenodigd om met nog één andere vrijwilliger deel te nemen aan de grande finale. Samen neem je het op tegen de andere provincies om uit te maken wie de Slimste Erfgoedvrijwilliger van Nederland is. De finalisten maken kans op een cheque ter waarde van € 2000,- voor de erfgoedorganisatie om vrij te besteden!

Nog niet veel Groningse erfgoedvrijwilligers hebben de quiz gespeeld, dus hierbij een oproep. Bent u of kent u een erfgoedvrijwilliger? Doe mee aan de quiz of attendeer iemand erop en wie weet is de € 2000,- voor een Groningse erfgoedinstelling!
www.erfgoedvrijwilliger.nl/
erfgoedvrijwilliger-quiz/


Beeld: molenaar op de Westerse molen Nieuw-Scheemda;
foto: HuismanMedia

Subsidie voor Rijksmonumenten

Ook dit jaar kunnen eigenaren van rijksmonumenten in de provincie subsidie aanvragen voor groot onderhoud en restauratie van hun pand. Verdeeld over twee aanvraagrondes is er 5,8 miljoen euro subsidie beschikbaar.

De eerste zogenaamde ’tender’ gaat open vanaf 25 april. Tot 26 mei 2023 is er een budget van 3,7 miljoen euro beschikbaar, waarvan ruim twee miljoen euro bestemd is voor gebouwde rijksmonumenten, rijksmonumenten met een woonfunctie en groene rijksmonumenten in de aardbevingsgemeenten. Andere gemeenten kunnen voor acht ton aan aanvragen doen uit de pot voor gebouwde rijksmonumenten en daarnaast. In de hele provincie is
nog een bedrag van 600.000 euro beschikbaar voor groene rijksmonumenten. Komend najaar kunnen eigenaren aanspraak maken op de rest van de subsidiepot.

De subsidieregeling GRRG is bestemd voor groot onderhoud van zowel gebouwde als groene rijksmonumenten. Bij aanvragen kunnen eigenaren ook geld krijgen voor herbestemming en energiebesparende maatregelen. Het budget is beschikbaar gesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de provincie Groningen, die de regeling ook uitvoert.

Beeld: Geele Brug bij de
Fraeylemaborg Slochteren;
foto: archief Erfgoedpartners

Collectie Groningen uitgelicht

Met de komst van de metaaldetectors komen er af en toe bijzondere vondsten uit de bodem tevoorschijn. Hierdoor wordt een glimp verkregen van de rijkdom aan sieraden in vroeger tijden. Slechts een glimp, want vaak zijn de sieraden beschadigd. Een prachtig voorbeeld is een speld (fibula) uit de wierde van Heveskes.

De vinder was in 1995 bereid zijn topvondst aan het Groninger Museum te verkopen, terwijl de eigenaar van de grond waar het gevonden werd, Groningen Seaports, haar aandeel aan het museum schonk.

De fraaie gouden speld met een diameter van 2,5 centimeter is gemaakt van dun plaatgoud met een kegelvormige vatting, waarin met een bleek opaalachtige witte maansteen bevestigd is. De vatting is versierd met dun filigraan. Vergelijkend onderzoek naar gouden sieraden doet vermoeden dat deze fibula uit de late elfde of vroege twaalfde eeuw stamt. Waarschijnlijk is een dergelijk sieraad gebruikt in de hoogste kringen van een samenleving. In die tijd vormden de hoofdelingen de elite. Ze zijn bekend uit de kroniek van Emo en Menko, die de twaalfde eeuw bestrijkt.
Een latere opgraving niet ver van de vindplaats bracht aan de rand van de wierde Heveskes een steenhuis uit de dertiende eeuw aan het licht. Vroegere bewoners van het steenhuis hebben deze fibula mogelijk gedragen. De speld vormt een tastbaar bewijs van elite rond 1200. Een ander bewijs wordt gevormd door Arabische gouden munten die als broche werden gedragen. Hiervan zijn zeker veertien voorbeelden bekend.
 
De rijke elite richtte overal in Noord-Nederland steenhuizen op. Het waren meestal vierkante, verdedigbare torens, vaak ingebouwd in een kunstmatige heuvel, de stinswier. Rond de heuvel lag een gracht. Naast de stinswier lag vaak een voorterrein met een boerderij. Als herinnering aan vroegere steenhuizen bleven de stinswieren nog lang bekend.

De elite van grootgrondbezitters en bouwers van steenhuizen maakte de stichting van veel kloosters in Noord-Nederland mogelijk. Het goud, de kloosterstichtingen, maar ook de verdedigbare stenen huizen konden worden bekostigd door de opbrengsten van de vruchtbare bodem die zo kenmerkend is voor de kuststrook langs de Waddenzee.

Beeld: Egge Knol, Groninger Museum;
Beeld: Groninger Museum

Cursus Erfgoeddocent
 

column-icon

2023

clock

 

column-icon

Diverse locaties

Platform Streektaal
 

column-icon

20 april

clock

10:00 – 11:30 uur

column-icon

kantoor Erfgoedpartners

Platform Archeologie en Publiek
 

column-icon

20 april

clock

13:00-15:00 uur

column-icon

Libau

Platform Borgen
 

column-icon

9 mei

clock

10:00-12:00 uur

column-icon

Menkemaborg
 

Platform Moleneigenaren

column-icon

24 mei

clock

10:00-12:00 uur

column-icon

kantoor Erfgoedpartners

Platform Collecties
 

column-icon

22 juni

clock

13:45-16:30 uur

column-icon

OLM Het Hoogeland
 

alt_textalt_text

Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS en CGTC
Raadhuisstraat 3, 9988 RE Usquert (0595) 74 90 30.
Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.

Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.

Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken.

Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Copyright (C) 2023 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.

Stuur deze mail door naar een vriend
Update profiel

Email Marketing Powered by Mailchimp