Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners. Hier kunt u deze nieuwsbrief lezen in uw browser.
Beeld: orgel kerk Hellum, foto: HuismanMedia
Beeld: Nicolaaskerk Oldenzijl; foto: Derk Tjakko Bos
Orgelconcert Theo Jellema
Nicolaaskerk Oldenzijl

Voor het eerst in de achthonderdjarige geschiedenis van de Nicolaaskerk wordt er een orgelconcert gegeven. Theo Jellema bespeelt het Van Oeckelenorgel dat in 2019 verhuisde van de (afgebroken) kerk van Garsthuizen naar de Nicolaaskerk in Oldenzijl.

Op 29 november 2019 werd het orgel overdragen. In april 2020 zou het eerste, officiële concert gehouden worden door Theo Jellema. Helaas gooide corona roet in het eten. En zo komt het dat het Van Oeckelenorgel, behalve bij de overdracht en een incidentele bespeling, nog steeds niet officieel heeft geklonken in de Nicolaaskerk. Maar op 25 september van dit jaar gaat het dan gebeuren.

Het is een unieke gebeurtenis: het állereerste orgelconcert in de achthonderd jaar oude Nicolaaskerk. Organist is Theo Jellema, die ook adviseur was bij het hele verhuis- en overplaatsingsproces van het orgel. Hij zal de sonate BWV 963 van Bach spelen en een selectie uit het Wohltemperierte Klavier.

Datum: 25 september
Tijd: 14:30 uur
Entree: €10,00
Beeld: Schnitgerorgel kerk Eenum; foto: Jelte Oosterhuis
Orgelconcert Stef Tuinstra
Kerk van Eenum

Stef Tuinstra speelt op het Schnitgerorgel van Eenum sfeervolle muziek van Sweelinck tot Bach in het laatste concert in de zomerserie 2022 van de ‘Maarlander kerkconcerten’. Dit jaarlijks terugkerende evenement is bijzonder in het Groningse muziekaanbod.

Een bijzonderheid bij dit concert is, dat het wordt gesponsord door Mr. Ohtomo uit Tokyo. Hij komt er speciaal voor naar Nederland. Zijn verzoek was een volledig orgelconcert door Stef Tuinstra. Ook had hij diverse wensen met betrekking tot de te spelen werken. Alhoewel het in middentoon gestemde orgel relatief klein is, is het dermate karakteristiek dat een orgelconcert van een vol uur toch een uiterst boeiende gebeurtenis kan zijn.

Het programma vermeldt werken van J.P. Sweelinck, S. Scheidt, M. Weckmann, G. Böhm, J.S. Bach en een improvisatie. Het complete programma en het uitgebreide CV van Stef Tuinstra staat op www.jacobuskerkzeerijp.nl.

Datum: 25 september
Tijd: 16:00 uur
Entree: €10,00; 12 tot 18 jaar € 5.00
Beeld: Peter van der Zwaag; foto: persfoto
Orgelconcert Peter van der Zwaag
Nicolaïkerk Appingedam

Orgelconcert door Peter van der Zwaag, organist van de Salviuskerk in Dronrijp, waar hij het Bader-orgel bespeelt.

Programma op het Hinsz-orgel

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Praeludium in a-moll, BWV 894/1
Carson Cooman (*1982)
Three Renaissance Dances, op. 1079
            I. Pavane
            II. Tordion
            III. Allemande
Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
Fantasia auf die Manier eines Echo, SwWV 253
Onder een linde groen, SwWV 325
Johann Sebastian Bach
Concerto in d-moll, BWV 974 (naar Alessandro Marcello)
            Andante – Adagio – Presto
Johan Beeftink (*1941)
Partita ‘Christe qui lux es et dies’
            I. Cantus
            II. Ricercare
            III. Labyrint
            IV. Toccata
            V. Ostinato
            VI. Cantus plenus
Johann Sebastian Bach
Praeludium und Fuge in C-Dur, BWV 545

Datum: 2 oktober
Tijd: 15:30 uur
Entree: €10,00
Naast informatie over orgelconcerten attenderen wij u in de Orgelagenda graag op activiteiten, die u als liefhebber van orgelmuziek mogelijk interessant vindt.
Beeld: Alkyona Quartet; foto: YouTube
Alkyona Quartet presenteert concert ‘Haar stem’
Lutherse kerk Groningen

Het Britse Alkyona Quartet komt dit jaar weer een concert geven in de Lutherse kerk. Dit jaar zetten zij muziek van vrouwelijke componisten in het zonnetje, niet alleen omdat de muziek van deze componisten ondervertegenwoordigd is in de programmering van klassieke muziek, maar vooral omdat het zulke geweldige stukken zijn! De vier jonge vrouwen van het strijkkwartet, met Groningse celliste Jobine Siekman, voeren niet alleen de muziek uit maar zullen de stukken ook afwisselen met gesproken citaten van de diverse componisten.

Er klinkt muziek van hedendaagse componisten zoals Caroline Shaw en Kate Moore tot ‘zus van Felix’- Fanny Mendelssohn en de Engelse Elisabeth Maconchy (“one of the finest composers the British Isles have produced”).

Datum: 20 september
Tijd: 20:15 uur
Entree: €20,00
Beeld: Sebastianuskerk Noordwolde; foto: John Stoel
Countertenor David van Laar zingt Purcell, Buxtehude & Bach
Sebastianuskerk Noordwolde

In de kerk van Noordwolde kunt u luisteren naar David van Laar (countertenor), Wilma van der Wardt (viola da gamba) en Vincent van Laar (orgel en klavecimbel). Ze zingen en spelen onder meer Buxtehudes prachtige cantate ‘Jubilate Domino’ waarin de gamba virtuoos soleert.
Naast andere vocale werken van Henry Purcell en Gottfried Heinrich Stölzel hoort u onder meer één van de gambasonates van Johann Sebastian Bach. Ook is het monumentale orgel van Noordwolde solistisch te horen.

Datum: 24 september
Tijd: 20:00 uur
Entree: €15,00 (normaal), €5,00 (tot en met 12 jaar)
Beeld: Poster If music bet he food of love; foto: LBE
If music be the food of love
Countertenor David van Laar zingt Purcell, Schütz en Bach
Dorpskerk Sebaldeburen

David van Laar, de van oorsprong Groninger countertenor, brengt een parelend barok programma ten gehore in de Dorpskerk van Sebaldeburen. De gekozen werken zijn toegespitst op de stem van deze countertenor. Nederlands bekendste luitist Mike Fentross is ook weer van de partij en zal tevens enkele soli op de theorbe laten horen – zoals alleen hij dat kan. Tymen Jan Bronda begeleidt en soleert op orgel.

Het hoogtepunt van het programma betreffen de werken van Henry Purcell (circa 1659-1695). Op de lessenaar prijken onder meer If music be the food of love, April who till now, en When I am laid (alle Purcell).

Datum: 8 oktober
Tijd: 20:00 uur
Entree: €12,00, kaarten aan de kerk
Beeld: orgel Grote Kerk Veendam; foto: HuismanMedia
Concertorgel Grote Kerk Veendam laat nog één keer van zich horen
Grote Kerk Veendam

Op zaterdagavond 1 oktober geeft het koor Choral Voices uit Groningen een concert met (kerk)muziek in de Engelse traditie. Daarbij is (voorlopig voor het laatst) het grote orgel te horen. Organist is Mannes Hofsink, dirigent is Daniël Rouwkema. Ná dit concert gaat het orgel ruim een jaar in restauratie. De opbrengst van het concert draagt bij aan de restauratie van het orgel.

Dat het orgel echt concert-kwaliteit heeft, is goed te horen in de muziek uit de typisch Engelse Evensongs. Twee voorbeelden: in het prachtige en gevarieerde stuk ‘Great is the Lord’ (uit 1912 van Edward Elgar) wisselen ingetogen en vol elkaar af, en in het stuk ‘I saw the Lord’ (een jeugdwerk uit circa 1860 van John Stainer) pakken koor en orgel flink uit. Ook zal het orgel solo te horen zijn.

Datum: 1 oktober
Tijd: 19:30 uur
Entree: € 10,00; € 5,- (tot en met 12 jaar)
Beeld: kamerkoor Tiraña; foto: beeldarchief
Een reis naar Bach
Nicolaïkerk Appingedam en Lutherse kerk Groningen

Het voor de herfst van 2022 samengestelde programma van kamerkoor Tiraña Groningen maakt een reis langs de muzikale invloedsferen van J.S. Bach. Muziek gecomponeerd in met name de Noord- Duitse en Thüringse traditie in de jaren voor J.S. Bach. Een interessante vijver van minder grote en soms vergeten namen en voorgangers van Bach. We vinden er muziek van verschillende aard, gebruikmakend van verschillende technieken uit verschillende perioden in de muziekgeschiedenis. Maar alle wijzen ze onherroepelijk vooruit naar de grote meester J.S. Bach. We horen in Bachs werken het respect terug voor waar hij op voortbouwde.

Kern van het programma vormen werken van Franz Tunder (Motet Dominus Illuminatio) en Johann Kuhnau (Cantate Gott sei mir Gnädig), Bachs voorganger in de Thomaskirche. Daarnaast wordt een tweede kern gevormd door het paar Tristis est anima mea van Kuhnau die waarschijnlijk bewerkt is in een nieuwe versie door Bach zelf onder de titel Die Gerechte kommt um. We horen daaromheen met Heinrich Isaac en Josquin Desprez de vroege inbreng en met het motet Unser Wandel ist im Himmel van J.E. Bach (neef van) wordt ook nog een interessant uitstapje in de familie Bach gemaakt. Thematisch beweegt het programma zich rond schuld, genade, verschoning, afscheid en vertrouwen. Deze componisten en werken bewijzen dat er zich in de periode tussen de Renaissance van Josquin en de volle barok van Bach een interessante muzikale wereld bevindt!

Uitvoerenden
Kamerkoor Tiraña, barokensemble & solisten onder leiding van Tymen Jan Bronda
Judith Pranger – Sopraan, David van Laar – Altus, Florian Just – Bas

Data: 15 oktober Nicolaïkerk Appingedam 20:00 uur; 16 oktober Lutherse kerk Groningen 15:00 uur
Entree: €15,-. Info & tickets via www.kamerkoortirana.nl.
 
25 september Theo Jellema 14:30 Oldenzijl Nicolaaskerk 
25 september Stef Tuinstra 16:00 Eenum Kerk
2 oktober Peter van der Zwaag 15:30 Appingedam Nicolaïkerk
20 september Alkyona Quartet 20:15 Groningen Lutherse kerk
24 september David van Laar e.a. 20:00 Noordwolde Sebastianuskerk
8 oktober David van Laar e.a. 20:00 Sebaldeburen Dorpskerk
1 oktober Mannes Hofsink, koor Choral Voices 19:30 Veendam Grote Kerk
 
15 oktober Kamerkoor Tiraña, barokensemble & solisten 20:00 Appingedam Nicolaïkerk
16 oktober Kamerkoor Tiraña, barokensemble & solisten 15:00 Groningen Lutherse kerk
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Ons adres is:
Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
9712 NW, Groningen
info@erfgoedpartners.nl

U kunt hier ons adres toevoegen aan uw adresboek

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelagenda wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Erfgoedpartners · Lopende Diep 8 · Groningen, Gr 9712 NW · Netherlands