Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners. Hier kunt u deze nieuwsbrief lezen in uw browser.
Beed: Van Oeckelenorgel kerk Beerta, foto: HuismanMedia
Beste lezer,

Hierbij ontvangt u de Orgelagenda van 22 juli 2022: een uitgebreid overzicht van de orgelconcerten, die de komende weken staan gepland. Vanwege de zomervakantie is deze langer dan u gewend bent en daarnaast is er, zoals u als orgelliefhebber weet, ’s zomers altijd (uitgezonderd extreme omstandigheden als de coronapandemie) een ruim aanbod aan orgelconcerten.

Wat u in deze editie niet aantreft, is de informatie over het International Martini Organ Competition Groningen (IMOCG) - 31 juli tot en met 6 augustus. De redactie wil hierover, in samenwerking met de
pr-afdeling van dit concours, een speciale Orgelagenda maken. Wij hopen u die in week 30 te kunnen sturen.

De redactie
Beeld: Janny de Vries; foto: Anjo de Haan
Orgel-inloopconcert Janny de Vries
Pelstergasthuiskerk Groningen

Organiste Janny de Vries geeft op zaterdagmiddag 23 juli het derde concert van de zomerserie orgel-inloopconcerten in de Pelstergasthuiskerk. Het concert begint om 13:30 uur. De kerk is open vanaf 13:00 uur. Op het oorspronkelijk uit 1627 daterende Schnitgerorgel speelt ze werken van anonieme origine en van de componisten Derx, Hermann, Hauff jr. en Werner.

Janny de Vries studeerde aan het Stedelijk Conservatorium hoofdvak orgel bij Wim van Beek in Groningen waar zij in 1993 haar Master of Music diploma heeft behaald. Zij is sinds 1991 organist van het Schnitgerorgel in de Pelstergasthuiskerk te Groningen en al vele jaren organist van de Protestantse Wijkgemeente Martinikerk te Groningen. Tevens is zij vanaf 2009 organist van de Doopsgezinde Gemeente Groningen.
Janny de Vries werkte mee aan verschillende CD’s. In 1999 verscheen van haar een live CD uitgevoerd op het Schnitgerorgel in de Martinikerk te Groningen. In 2003 volgt een opname van haar op het orgel van het Pelstergasthuis voor de CD ‘Arp Schnitger in Nederland’. In 2012 werkte zij mee aan de CD ‘Vier herboren Groningse orgels’ van de Stichting Groningen Orgelland.

Na afloop van het concert, om 14:00 uur, is er een korte rondleiding door het Pelstergasthuis, dat uit 1267 dateert. Bewoner van het Pelstergasthuis, de heer François Meijer, toont een aantal bijzondere plekken.

Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door Kunstraad Groningen en Stichting Heiligen Geest Gasthuis
Datum: 23 juli
Tijd: 13:30 – 14:00 uur
Entree: gratis, met deurcollecte
Beeld: orgel Liudgerkerk Garnwerd; foto: John Stoel
Orgelbespeling Rolf Wassens
Liudgerkerk Garnwerd

Rolf Wassens mag wel een ‘organist van het eerste uur’ van Garnwerd genoemd worden. Hij speelt namelijk al mee vanaf het allereerste begin van deze zaterdagmiddagconcerten in de vorige eeuw.

Rolf is tot zijn pensionering beroepsmolenaar geweest, de meeste jaren in Feerwerd. Hij heeft ook nog een aantal  jaren bijgeklust als docent in Grijpskerk. Daarnaast had en heeft hij als hobby muziek, vooral kerkmuziek. Er is een overeenkomst tussen een molen, een orgel, en het motorrijden wat Rolf ook graag doet. Dat zal Rolf uitleggen voorafgaand aan het concert. 

Zijn belangrijkste orgeldocent is Dirk Molenaar uit Eenrum (vaste grap tussen beide heren: de een is molenaar en de ander heet zo). De laatste jaren heeft Rolf  les van onder meer Jan Luth en Henk de Vries. Rolf is amateur- kerkorganist in Oostwold (H.H. Freytag), Zuidbroek ( Schnitger-Freytag) , en voor de RK Hildegardparochie in Zuidhorn en Leeuwenborg. 

Deze orgelbespeling staat in het teken van klankkleuren: aan de hand van muziek van Simon Gregori/Walther, J.S. Bach ( uiteraard), Pachelbel, Cimarosa en  een eigen reeks korte variaties over het Reitdiep, aan de hand van Psalm 8 waarin de schoonheid van de natuur wordt bezongen. U zult verschillende karakters van het historische van Dam-orgel te horen krijgen.  

Datum: 23 juli
Tijd: 16:00 – 17:00 uur
Entree: gratis
Beeld: Schnitgerorgel Jacobikerk Uithuizen; foto: Jelte Oosterhuis
Orgelconcert Sunkyung Noh
Jacobikerk Uithuizen

De Koreaanse Sunkyung Noh studeerde aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en studeert momenteel aan het conservatorium in Hamburg.
De netto opbrengst van de collecte gaat naar de orgelstudenten.

Datum: 23 juli
Tijd: 16:00 – 16:45 uur
Entree: gratis, na afloop collecte
Beeld: Willeke Smits; foto: Harrie den Hertog
Orgelconcert Willeke Smits
Petruskerk Leens

De Stichting Hinsz-orgel Leens heeft nooit een zomerconcertserie georganiseerd met alleen vrouwelijke organisten aan de klavieren van het Hinsz-orgel. Het waren vroeger alleen maar mannen die de (kerk)dienst uitmaakten. Sinds ongeveer halverwege de vorige eeuw kwam hier verandering in.

In Leens zoekt men de concertdames bewust op, maar in deze serie horen we er toevallig maar één: Willeke Smits, organist van de Hooglandse kerk van Leiden. Op orgel- en verdere kerkmuziek is zij zeer actief en heeft ze diverse cd’s uitgebracht. Op haar programma op het Leenster Hinsz-orgel speelt Smits werken van D. Buxtehude, J.S. Bach en J.A. Reincken. Het eerste en laatste werk is gecomponeerd op een zogeheten ostinate bas: de hele compositie ontvouwt zich op een steeds terugkerend thema in de bas. Van Buxtehude is dat de Ciacona in c en van Bach is dat de beroemde Passacaglia in dezelfde toonsoort. Dit soort werken zijn altijd in een driedelige maatsoort. En passacaglia betekent in het Spaans hanenpas. Verder speelt Smits van Bach een van de fraaie triosonates. Ook een modern werk horen we: Litanie van Jan Welmers. Passend gekozen om dit werk te spelen, want Welmers overleed maart jl. Hij heeft veel bijzondere orgelwerken nagelaten.

Datum: 23 juli
Tijd: 20:00 uur
Entree: €12,50; €10,00 donateurs, CJP en jongeren 12-16 jaar
Beeld: exterieur kerk Noordbroek; foto: HuismanMedia
Deelnemersconcert Internationale Orgelacademie Noordbroek
Kerk Noordbroek

Deze week hebben jonge orgelstudenten uit Amerika en Canada intensief kennis gemaakt met de beroemde historische orgels in onze provincie en in Ostfriesland. Dit in het kader van de Internationale Orgelacademie Noordbroek.

Op zondag 24 juli verzorgen zij ter afsluiting een concert op het Arp Schnitgerorgel in Noordbroek. Het is een concert in twee delen. Het eerste deel begint om 14.15u een duurt drie kwartier. Om 15.30u is dan het vervolg. Beide concerten kunnen afzonderlijk worden bezocht.

Het programma vindt u vanaf zaterdag op de website www.peterwesterbrink.nl
14:15 uur eerste deel
15:30 uur tweede deel

Datum: 24 juli
Tijd: 14:15
Entree: €5,- per concert
Beeld: Schnitger-(1702) Van Oeckelenorgel (1857) Akerk Groningen; foto: John Stoel
Orgelconcert Martin Rost
Akerk Groningen

Het laatste concert in de internationale orgelserie van de Akerk wordt gegeven door Martin Rost. Hij studeerde aan de ‘Hochschule für Musik’ in Leipzig. Reeds tijdens zijn studie was hij daar als tweede organist verbonden aan het befaamde Gewandhaus. Van 1989-1997 was hij organist van de Konzerthalle ‘Carl Philipp Emanuel Bach’ in Frankfurt/Oder waar hij ook de ‘Wilhelm-Sauer-Orgeltage’ initiëerde.

Sinds 1997 werkt Martin Rost als cantor en organist aan de Marienkirche in Stralsund. Het beroemde Stellwagen-orgel (1659) is een van de belangrijkste historische orgels in Duitsland. Vanaf 1998 is hij artistiek leider van de ‘Friedrich-Stellwagen-Orgeltage’. Ook werkt Rost als orgeladviseur en begeleidde hij meer dan tachtig projecten in Duitsland, Polen en de Baltische Staten.

Martin Rost concerteerde in vele landen van Europa, de Verenigde Staten, Mexico en Cuba. Talrijke cd-opnamen completeren het werk van deze veelzijdige musicus. Zo verscheen een uitgebreide documentatie van orgels in Mecklenburg en Vorpommern. De cd ‘Orgellandschaft Mecklenburg’ en een cd met muziek uit Danzig werden onderscheiden met de ‘Preis der Deutschen Schallplattenkritik’. Aan de ‘Hochschule für Musik un Theater Rostock’ leidt Martin Rost een orgelklas.

Datum: 25 juli
Tijd: 20:00 uur
Entree: €12,50 (standaard), €10,00 (studenten)
Beeld: detail Schnitgerorgel Martinikerk Groningen; foto: beeldarchief Erfgoedpartners
Orgelconcert Bob van der Linde
Martinikerk Groningen

Orgelconcert door Bob van der Linde, organist van de Martinikerk te Sneek.

Datum: 27 juli
Tijd: 20:00 uur
Entree: €12,50 (standaard), €10,00 (studenten), €5,00 (13 t/m 17 jaar)
Beeld: orgel Petruskerk Zuidbroek; foto: HuismanMedia
Bach bij kaarslicht
Petruskerk Zuidbroek

Het programma van het traditionele Bach bij Kaarslicht-concert door Henk de Vries bestaat ook dit jaar weer uit enkele prachtige werken van Johann Sebastian Bach. Jaarlijks speelt organist Henk de Vries op de sterfdag van deze grote meester (28 juli 1750) in de kerk waar hij al geruime tijd titulair organist is: de eeuwenoude Petruskerk van Zuidbroek.

Tijdens dit concert klinkt traditiegetrouw de beroemde toccata en fuga in d (wie kent hem niet), evenals Bachs monumentale preludium en fuga in h-moll. Henk de Vries speelt ook van Bach zijn langste en meest gecompliceerde koraalvoorspel, gecomponeerd over het lied Vater Unser Im Himmelreich.

De muziek van Bach wordt afgewisseld met werken van Felix Mendelssohn Bartholdy. Deze componist heeft de muziek van grootmeester Bach in de 19e eeuw onder het stof vandaan gevist en nieuw leven ingeblazen. Van Mendelssohn klinkt zijn 4e orgelsonate.

Na het concert is er gelegenheid even na te praten onder het genot van een drankje.

Datum: 28 juli
Tijd: 22:00 uur
Entree: €12,50 /persoon (pinnen is mogelijk)
Beeld: orgel Nicolaïkerk Appingedam; foto: Jelte Oosterhuis
Orgelconcert Adolph Rots
Nicolaïkerk Appingedam

De Stichting Concerten Nicolaïkerk heeft weer voor vier zaterdagen in juli en augustus marktconcerten georganiseerd. De orgelconcerten worden gegeven op het Hinsz-orgel in de Nicolaïkerk in Appingedam. Het marktconcert dankt zijn naam aan de warenmarkt die elke zaterdag rondom de Nicolaïkerk wordt gehouden. Regionaal bekende organisten zullen dan een concert geven van 11:30 – 12:00 uur.

Organist Adolph Rots, (oud-) cantororganist van de Nicolaïkerk verzorgt op 30 juli het concert.

Programma:
1.  Fantasia in a BWV 904 – Johann Sebastian Bach (1685-1750)
2.  a. Andantino KV 236 – Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
     b. Menuetto  KV 355
3.  ‘Veni Creator Spiritus’ – Andreas Willscher (*1955)
4.  Zes koraalvariaties
5.  Drie Inventionen – id.
     a.  Kleines Carillon über “G-F-H”
     b.  La Fiesta
     c.  Sarabande romantique
6.  Fuga nach Erselius in Bes BWV 955 – Johann Sebastian Bach


Datum: 30 juli
Tijd: 11:30 – 12:00 uur
Entree: De toegang is gratis. Wel wordt bij de uitgang een vrije bijdrage gevraagd.
Beeld: orgel Protestantse kerk Eenrum; foto: Dirk Molenaar
Orgelconcert Dirk Molenaar
Protestantse kerk Eenrum

Op 30 juli geeft Dirk Molenaar een concert op het Lohman-orgel ( 1817) in Eenrum

Datum: 30 juli
Tijd: 12:30 – 13:15 uur
Entree: De toegang is gratis. Wel wordt bij de uitgang een vrije bijdrage gevraagd.
Beeld: orgel Pelstergasthuiskerk Groningen; foto: John Stoel
Orgel-inloopconcert Marta Miranda Perez
Pelstergasthuiskerk Groningen

Jong talent in de Pelstergasthuiskerk op zaterdagmiddag 30 juli. Organiste Marta Miranda Perez (1999, Las Palmas op Gran Canaria) sluit de vierdelige zomerserie orgel-inloopconcerten in de kerk. Het concert begint om 13:30 uur, de kerk is geopend vanaf 13:00 uur. Op het oorspronkelijk uit 1627 daterende Schnitgerorgel speelt ze werken van de componisten Bruhns, Bach en Mozart.

Na afloop van het concert, om 14:00 uur, is er mogelijkheid tot deelname aan een rondleiding door het Pelstergasthuis, dat uit 1267 dateert. Bewoner van het Pelstergasthuis, de heer François Meijer, toont een aantal bijzondere plekken.

Datum: 30 juli
Tijd: 13:30 – 14:00 uur
Entree: gratis, met deurcollecte
Beeld: detail orgel Jacobikerk Uithuizen; foto: Jelte Oosterhuis
Orgelconcert Chang Jong Lee
Jacobikerk Uithuizen

Chang Jong Lee uit Korea studeert aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen De netto opbrengst van de collecte gaat naar de orgelstudenten.

Datum: 30 juli
Tijd: 16:00 – 16:45 uur
Entree: gratis, na afloop collecte
Beeld: exterieur Liudgerkerk Garnwerd; foto: John Stoel
Orgelbespeling Hans Beek
Liudgerkerk Garnwerd

Op zaterdagmiddag 30 juli speelt in de serie inloopconcerten op de zaterdagmiddag in de Sint-Liudgerkerk in Garnwerd Hans Beek. Hans Beek is organist in Aduard en Zuidhorn. Met dit concert sluit hij de concertserie, die de afgelopen zaterdagen heeft plaatsgevonden af. Ze zijn laagdrempelig van opzet. Er wordt geen entree geheven, een gift na afloop is welkom.

Hans Beek heeft de gewoonte om van zijn concerten in Garnwerd altijd iets aparts te maken. Zo kunnen we ons het luchtige concert met liedjes van de Beatles nog goed herinneren. Dit jaar zal Hans Beek vrolijke klanken spelen uit Nederland en de bekende vakantielanden om ons heen. Het belooft dus weer een verrassende belevenis te worden.

Datum: 30 juli
Tijd: 16:00 – 17:00 uur
Entree: gratis, na afloop collecte
Beeld: Leo van Doeselaar; foto: beeldarchief Erfgoedpartners
Orgelconcert Leo van Doeselaar
Petruskerk Leens

Als de veelzijdige organist en pianist Leo van Doeselaar weer eens naar Leens komt om in de Petruskerk een orgelconcert te geven, zet hij meestal een zeer origineel programma, met een titel, in de lessenaarsbak.

Zijn concert op zaterdag 30 juli, aanvang 20.00 uur, is er ook weer zo een: Johann Sebastian Bach, bekend versus onbekend. We gaan tien Bach-werken horen waaronder de bekende Toccata (Preludio) en fuga in C (BWV 566), de zéér bekende Toccata, adagio en fuga in C (BWV 564) https://www.youtube.com/watch?v=za_SKnJrPm0  en een bekende koraalbewerking  uit de Schübler Choräle en de bewerking Das alte Jahr vergangen ist. Daar zet Van Doeselaar dan tegenover Bachs bewerking van dezelfde koralen, maar dan minder bekend voor het gemiddelde orgelpubliek, zoals de stukken uit de Neumeister Sammlung: de in de jaren tachtig ontdekte vroegste Bach-werken. Van Doeselaar geeft bij alle gespeelde werken keurig het vermoedelijke ontstaansjaar. Je hóórt Bach gewoon muzikaal groeien! De vergelijking vroeger en later, c.q. onbekend en bekend levert bijna steeds hetzelfde beeld op: als aankomend organist en componist was de genialiteit van Bach reeds meteen duidelijk te zien en te horen.

Datum: 30 juli
Tijd: 20:00 uur
Entree: €12,50; €10,00 donateurs, CJP en jongeren 12-16 jaar
Beeld: orgel Petrus & Pauluskerk Loppersum; foto: Stef Tuinstra
Orgelconcert Gwendolyn Toth
Petrus & Pauluskerk Loppersum

De Amerikaanse organiste Gwendolyn Toth speelt op het orgel van de Petrus & Pauluskerk in Loppersum muziek van de 15de tot en met de 17de eeuw.

Programma:
Buxheimer Orgelbuch                  Ut re mi
Kleber                                          Te matrem Dei
Klagenfurter Orgelbuch                Mille regretz (Josquin)
Lubliner                                        Orgeltabulaturen Stabat Mater (Josquin)
Arauxo                                          Todo el mundo, canto llano & tres glosas
Heredia                                         Ensalada
Schmid de Oudere                       Herzlich lieb hab ich
Praetorius                                    Jesu nostro redemptio (3 versetten)
Scheidemann                               Mio cor se vera sei Salamandre
Lüneburger Orgeltabulaturen       O Lamm Gottes, 2 versetten
Idem                                             Praeludium
                                                     Nun lob mein seel, 2 versetten
Sweelinck                                     Chromatische Fantasie

Datum: 31 juli
Tijd: 16:00 uur
Entree: € €10,00 (standaard); €6,00 (studenten); €0,00 (tot 12 jaar)
Beeld: exterieur Petruskerk Leens; foto: Jelte Oosterhuis
Orgel en fagot
Petruskerk Leens

Leens is in de hele wereld bekend om haar beroemde Hinszorgel-orgel uit 1733-1734. Om een nog breder concept te bieden dan alleen orgelconcerten op het Hinsz-orgel is de Stichting Hinszorgel Leens een nieuwe serie gestart. In de zomer van 2020 organiseerde de Stichting een concertserie op het kabinetorgel in combinatie met andere instrumenten. Dit smaakte naar meer en bracht een ander publiek op de been dan ze gewend waren.

De Stichting Hinszorgel Leens werd vorig jaar in de gelegenheid gesteld het in bruikleen gegeven kabinetorgel van de familie Top uit Nunspeet aan te schaffen. Het ontbreekt de Stichting echter aan ruim 10.000 euro! Een overzienbaar bedrag, denkt de Stichting.

Op woensdag 3 augustus om 20.00 uur start in de Petruskerk daarom de fondswerving door middel van een concert door Ab Weegenaar en Sander van den Houten (twee bekende musici uit Kampen). Zij brengen werken voor twee toetsinstrumenten op het koor- en kabinetorgel ten gehore, alsmede werken voor orgel en fagot.

Tevens presentatie van de cd die in 2020 werd opgenomen.

Datum: 3 augustus
Tijd: 20:00 uur
De entree voor het concert (€ 10,–) is laag gehouden om zoveel mogelijk bezoekers mee te laten genieten van dit nieuwe concept. De cd is op deze avond ook verkrijgbaar voor 15 euro.
Beeld: Laurens de Man; foto: beeldarchief Erfgoedpartners
Orgelconcert Laurens de Man
Petruskerk Leens

Concert op het Hinsz-orgel in Leens door Laurens de Man, organist Janskerk te Utrecht.

Datum: 6 augustus
Tijd: 20:00 uur
Entree: €12,50; €10,00 donateurs, CJP en jongeren 12-16 jaar
Beeld: detail orgel Jacobikerk Uithuizen; foto: beeldarchief Erfgoedpartners
Marktconcert Ab Gramsbergen
Jacobikerk Uithuizen

Marktconcert Jacobikerk Uithuizen op 6 augustus door Ab Gramsbergen om 16.00 uur. Het inloop orgelconcert duurt tot circa 16.45 uur. De netto opbrengst van de collecte gaat naar de orgelstudenten.

Datum: 6 augustus
Tijd: 16:00 – 16:45 uur
Entree: gratis, na afloop collecte
Beeld: Henk Veldman; foto: beeldarchief Erfgoedpartners
Orgelconcert Henk Veldman
Hippolytuskerk Middelstum

Concert op het Van Oeckelenorgel te Middelstum.

Datum: 7 augustus
Tijd: 19:30 uur
Entree: €10,00
Beeld: Erwin Wiersinga; foto: beeldarchief Erfgoedpartners
Orgelconcert Erwin Wiersinga
Martinikerk Groningen

Orgelconcert door Erwin Wiersinga, titulair organist van de Martinikerk te Groningen.

Datum: 10 augustus
Tijd: 20:00 uur
Entree: €12,50 (standaard); €10,00 (studenten); €5,00 (jongeren van 13 t/m 17)
Beeld: Patrick Rice; foto: Facebook
Lunchpauzeconcert Patrick Rice
Martinikerk Groningen

Sedert tal van jaren worden op de vrijdagmiddagen in de zomer lunchpauzeconcerten gegeven op het hoofdorgel van de Martinikerk. De inloopconcerten bieden de gelegenheid één van de fraaiste en meest bijzondere orgels van Europa te beluisteren. Dit jaar zijn talentvolle organisten uitgenodigd die studeren aan onder andere het Prins Claus Conservatorium. Op 12 augustus speelt organist Patrick Rice.

Patrick Rice groeide op in Tennessee (USA) en begon zijn pianostudie op 7-jarige leeftijd. Voordat hij naar Nederland kwam, behaalde hij zijn bachelor voor piano aan de East Tennessee State University. Zijn orgelstudie begon in 2016 bij Judy Glass. Patrick studeert momenteel orgel aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen bij Erwin Wiersinga en Sietze de Vries. Ook studeert hij klavecimbel bij Johan Hofmann.

Datum: 12 augustus
Tijd: 12:45 uur
Entree: €2,00
Beeld: Vincent Hensen-Oosterdijk; foto: beeldarchief Erfgoedpartners
Orgelconcert Vincent Hensen
Nicolaïkerk Appingedam

Orgelconcert door Vincent Hensen-Oosterdijk, cantor-organist van de Nicolaïkerk.

Datum: 13 augustus
Tijd: 11:30 – 12:00 uur
Entree: gratis
Beeld: Jacobikerk Uithuizen; foto: Jelte Oosterhuis
Marktconcert Jan Smid
Jacobikerk Uithuizen

Marktconcert Jacobikerk Uithuizen op 13 augustus door Jan Smid om 16.00 uur. Het inloop orgelconcert duurt tot circa 16.45 uur.
De netto opbrengst van de collecte gaat naar de orgelstudenten.

Datum: 13 augustus
Tijd: 16:00 – 16:45 uur
Entree: gratis, na afloop collecte
Beeld: Gert van Hoef; foto: beeldarchief Erfgoedpartners
Orgelconcert Gert van Hoef
Magnuskerk Bellingwolde

Orgelconcert door Gert van Hoef in de Magnuskerk van Bellingwolde.

Datum: 13 augustus
Tijd: 19:30 uur
Entree: €7,00
Beeld: Manuel Tomadin; foto: St. Hinszorgel Leens
Orgelconcert Manuel Tomadin
Petruskerk Leens

Concert op het Hinsz-orgel in Leens door Manuel Tomadin, organist Lutherse Kerk te Triëst (It).
Tijdens dit concert vindt de presentatie plaats van de cd ‘Italian Inspired’. Deze cd is opgenomen door Manuel Tomadin op het Hinsz-orgel van Leens.

Datum: 13 augustus
Tijd: 20:00 uur
Entree: €12,50; €10,00 donateurs, CJP en jongeren 12-16 jaar
Beeld: zicht op het hoofdorgel van de Martinikerk; foto: John Stoel
Lunchpauzeconcert Chang Jong Lee
Martinikerk Groningen

Sedert tal van jaren worden op de vrijdagmiddagen in de zomer lunchpauzeconcerten gegeven op het hoofdorgel van de Martinikerk. De inloopconcerten bieden de gelegenheid één van de fraaiste en meest bijzondere orgels van Europa te beluisteren. Dit jaar zijn talentvolle organisten uitgenodigd die studeren aan onder andere het Prins Claus Conservatorium. Op 19 augustus speelt organist Chang Jong Lee uit Korea.

Datum: 19 augustus
Tijd: 12:45 uur
Entree: €2,00
Beeld: Hinszorgel Mariakerk Uithuizermeeden; foto: Jelte Oosterhuis
Orgelbespeling Ties Molenhuis
Mariakerk Uithuizermeeden

‘Meister’ muziekuur, orgelbespeling en toelichting door Ties Molenhuis.

Datum: 20 augustus
Tijd: 16:00 uur
Entree: gratis, na afloop collecte
Beeld: Martien de Vos; foto: eigen foto
Orgelconcert Martien de Vos
Petruskerk Leens

Concert op het Hinsz-orgel in Leens door Martien de Vos, organist Open Hofkerk te Rotterdam.

Datum: 20 augustus
Tijd: 20:00 uur
Entree: €12,50; €10,00 donateurs, CJP en jongeren 12-16 jaar
Beeld: Vincent van Laar; foto: beeldarchief Erfgoedpartners
Orgelconcert Vincent van Laar
Farmsumer kerk Farmsum

Concert op het Lohman-orgel in Farmsum door Vincent van Laar.

Datum: 20 augustus
Tijd: 20:00 uur
Entree: €10,00
Beeld: Schnitgerorgel in de kerk van Peize; foto: orgelsite.nl
Benefiet Orgelconcert Arian van der Mark
Kerk van Peize

Op zaterdagmiddag 20 augustus geeft kerkmusicus Arian van der Mark een zomers concert op het Schnitgerorgel in de Kerk van Peize. Op het programma staan werken van o.a. Praetorius, Susato en Bach.

Het Schnitgerorgel is aan een restauratie toe. De opbrengst van dit concert komt ten goede aan het herstel van dit monumentale orgel, waarvan het oudste deel al in 1631 werd vervaardigd door Anthony Verbeeck. Daarmee is het Schnitgerorgel in de Kerk van Peize het oudste orgel dat in Drenthe staat.

Datum: 20 augustus
Tijd: 13:30 uur
Entree: gratis, na afloop collecte
Beeld: Benjamin Alard; foto: eigen foto
Zomerconcert Benjamin Alard
Lutherse kerk Groningen

Franse virtuositeit! Alard wordt beschouwd als een van de meest getalenteerde klavecimbelspelers van zijn generatie.
Op zondag 21 augustus brengt hij Bachs complete Dritter Teil der Clavierübung. 
 
Hij heeft zich op prestigieuze festivals laten horen: Printemps des Arts en Folle journée de Nantes, Festival de Saintes, Festival Radio-France Montpellier, Midis du Louvre, Sommets musicaux de Gstaad, Davos Festival, BOZAR Brussel, Cité de la Musique, Auditori de Barcelona, Oude Muziek Utrecht, Festival Musica Antiqua Brugge. Hij trad op met onder meer La Petite Bande (dir. Sigiswald Kuijken), Capriccio Stravagante (dir. Skip Sempé), Venice Baroque Orchestra (dir. Andrea Marcon), Il Gardellino (dir. Marcel Ponseele).

Datum: 21 augustus
Tijd: 15:00 uur
Entree: €10,00; €8,00 (donateurs)
23 juli Janny de Vries 13:30 Groningen Pelstergasthuiskerk
23 juli Sunkyung Noh 16:00 Uithuizen Jacobikerk
23 juli Rolf Wassens 16:00 Garnwerd Liudgerkerk
23 juli Willeke Smits 20:00 Leens Petruskerk
24 juli Int. Orgelacademie 14:15 Noordbroek Kerk
25 juli Martin Rost 20:00 Groningen Akerk
27 juli Bob van der Linde 20:00 Groningen Martinikerk
28 juli Henk de Vries 22:00 Zuidbroek Petruskerk
30 juli Adolph Rots 11:30 Appingedam Nicolaïkerk
30 juli Dirk Molenaar 12:30 Eenrum Protestantse kerk
30 juli Marta Maria Perez 13:30 Groningen Pelstergasthuiskerk
30 juli Chang Jong Lee 16:00 Uithuizen Jacobikerk
30 juli Hans Beek 16:00 Garnwerd Liudgerkerk
30 juli Leo van Doeselaar 20:00 Leens Petruskerk
3 augustus Orgel & Fagot 20:00 Leens Petruskerk
6 augustus Ab Gramsbergen 16:00 Uithuizen Jacobikerk
6 augustus Laurens de Man 20:00 Leens Petruskerk
7 augustus Henk Veldman 19:30 Middelstum Hyppolytuskerk
10 augustus Erwin Wiersinga 20:00 Groningen Martinikerk
12 augustus Patrick Rice 12:45 Groningen Martinikerk
13 augustus Vincent Hensen 11:30 Appingedam Nicolaïkerk
13 augustus Jan Smid 16:00 Uithuizen Jacobikerk
13 augustus Gert van Hoef 19:30 Bellingwolde Magnuskerk
13 augustus Manuel Tomadin 20:00 Leens Petruskerk
19 augustus Chang Jong Lee 12:45 Groningen Martinikerk
20 augustus Ties Molenhuis 16:00 Uithuizermeeden Mariakerk
20 augustus Martien de Vos 20:00 Leens Petruskerk
20 augustus Vincent van Laar 20:00 Farmsum Farmsumer kerk
20 augustus Arian van der Mark 13:30 Peize Kerk van Peize
21 augustus Benjamin Alard 15:00 Groningen Lutherse kerk
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Ons adres is:
Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
9712 NW, Groningen
info@erfgoedpartners.nl

U kunt hier ons adres toevoegen aan uw adresboek

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelagenda wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Erfgoedpartners · Lopende Diep 8 · Groningen, Gr 9712 NW · Netherlands