Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners. Hier kunt u deze nieuwsbrief lezen in uw browser.
Beed: Hinszorgel Protestantse Kerk Zandeweer; foto: Jelte Oosterhuis
 
Beeld: Liudgerkerk Garnwerd; foto: John Stoel
Orgelbespeling Ties Wildeboer
Liudgerkerk Garnwerd

In de serie inloopconcerten in juni en juli in de Liudgerkerk in Garnwerd bespeelt zaterdag 25 juni Ties Wildeboer uit Appingedam het Van Dam-orgel.

Ties Wildeboer is al meer dan dertig jaar een enthousiaste en bekende organist in de provincie. Zo is hij organist van kerken in Bedum, Onderdendam, Siddeburen en zijn woonplaats Appingedam. Bovendien is hij bij de Stichting Oude Groninger Kerken lid van de orgelcommissie, die de staat van vele historische orgels van Groningen bewaakt. Daarnaast is hij bestuurslid bij de afdeling Groningen van de KVOK. (Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici)

Ties speelt ook al jaren in de orgelconcertreeks in Garnwerd. Dit jaar staat zijn concert in het teken van de kunst van het improviseren. Improviseren is muziek maken die op het moment van uitvoering bedacht wordt. De kunst van het improviseren is altijd al door organisten beoefend. Van Johann Sebastian Bach is bijvoorbeeld bekend dat hij zo kon improviseren dat het leek of het gedrukt stond. In de 20e eeuw is in Nederland de improvisatiekunst weer nieuw leven ingeblazen en vandaag de dag staat deze kunst in Nederland in hoog aanzien.

Ties vindt het fijn om de mensen mee te nemen in zijn eigen muzikale verhaal in een orgelbespeling, zeker op het fraaie Garnwerder Van Dam orgel uit 1809/1834. Zijn improvisaties in Garnwerd zullen in verschillende muzikale stijlen worden opgezet. De volgorde van de toegepaste stijlen is min of meer chronologisch. Van een preambulum in 17e eeuwse stijl, via onder andere variaties in de stijl van een leerling van Sweelinck en een concerto in 18e eeuwse stijl, naar moderne vrije improvisaties.

Datum: 25 juni
Tijd: 16:00 – 17:00 uur
Entree: gratis
Beeld: Minne Veldman; foto: beeldarchief Erfgoedpartners
Orgelconcert Minne Veldman
Akerk Groningen

Derde concert in de Internationale Orgelserie van de Akerk door Minne Veldman (Urk).
Minne Veldman (1980) ontving zijn muzikale opleiding aan het conservatorium in Zwolle. Met zo’n 50 orgelconcerten per jaar door heel Nederland is hij een veelgevraagd concertorganist. Van zijn orgelspel verschenen dertien solo-cd’s op toonaangevende Nederlandse orgels en zes cd’s met samenzang. Op internet staan honderden video’s van zijn orgelspel, waaronder tientallen complete online-orgelconcerten van tijdens de coronacrisis in 2020-2022, toen liveoptredens met publiek onmogelijk waren. Ook trad hij op als organist en dirigent in het Tv-programma Nederland Zingt van de Evangelische Omroep en gaf hij concerten in Zuid-Afrika, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Als kerkorganist is hij actief sinds 1994, eerst in Hasselt en sinds 1998 in de Rehobothkerk te Urk. Daarnaast geeft hij orgelles en is hij als dirigent werkzaam bij twee mannenkoren, twee gemengde koren en een kinderkoor. Hij schrijft veel orgelmuziek en koormuziek.
 
In de Akerk speelt hij een volbloed romantisch programma met werken van De Wolf, Karg-Elert, Reger, Saint-Saëns, Andriessen en ook een werk van hemzelf.

Datum: 27 juni
Tijd: 20:00 uur
Entree: € 12,50, € 10,00 studenten; kaarten aan de kassa van de kerk
Beeld: Tymen Jan Bronda; foto: beeldarchief Erfgoedpartners
Orgelconcert Tymen Jan Bronda
Martinikerk Groningen

Woensdag 29 juni speelt Tymen Jan Bronda, cantor-organist van de Lutherse kerk in Groningen, een orgelrecital op het beroemde Schnitgerorgel van de Martinikerk. Naast bekende werken van J.S. Bach staat op het programma een transcriptie van het concerto voor 4 clavecimbels BWV 1065. Ook Buxtehude en Scheidemann ontbreken niet.

Voor het volledige programma zie Programma Tymen Jan Bronda. Op deze site zijn ook de kaarten te verkrijgen, maar het is ook mogelijk een kaart te kopen aan de deur van de Martinikerk.

Datum: 29 juni
Tijd: 20:00 uur
Entree: €12,50 (standaard), €10,00 (studenten), €5,00 (13 t/m 17 jaar)
Beeld: fragment Schnitgerorgel Martinikerk; foto: John Stoel
Lunchpauzeconcert Johan Smit
Martinikerk Groningen

Al heel wat jaren worden in de zomermaanden op de vrijdagmiddagen concerten gegeven op het hoofdorgel van de Martinikerk. Dit jaar zijn talentvolle organisten, die studeren aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, uitgenodigd en in dat kader verzorgt Johan Smit op 29 juni een concert.

Johan Smit studeert orgel en kerkmuziek aan de conservatoria van Groningen en Utrecht. Hij is sinds januari 2020 als kerkmusicus actief in de Protestantse Gemeente te Meppel. Als organist is hij verbonden aan diverse kerkelijke gemeentes in Epe en Wapenveld, hij dirigeert christelijk mannenkoor De Dorpelwachters uit Wapenveld en is begeleider van het Agricola Consort uit Groningen.

Datum: 1 juli
Tijd: 12:45 uur
Entree: € 2,-
Beeld: Sietze de Vries; foto: Anjo de Haan
Orgelconcert Sietze de Vries
Petruskerk Leens

Het concert van de internationaal optredende organist Sietze de Vries heeft als thema Luther en Calvijn in dialoog. Aan de hand van orgelwerken van Sweelinck, Reincken en Bach wordt dit muzikaal uitgebeeld.
 
Psalmen horen bij Calvijn, terwijl Luther zelf zich aan het kerkliederen maken zette, of oude liederen ‘hervormde’. Met name Noord-Duitse organisten zetten destijds grote koraalfantasieën op over deze Lutherse gezangen. Soms waren dat een soort muzikaal visitekaartje. De Vries speelt zo ’n uitgebreid werk: Johann Adam Reinkens Was kann uns kommen an für Not. Uit de zogeheten Orgelmis van Bach horen we Dies sind die heil’gen zehn Gebot en Aus tiefer Not. Uiteraard gaat De Vries weer improviseren. Bij de improvisatie over een bepaald lied heeft hij zelfs het liedboek niet voor zich staan! Op het programma van zijn concert staat reeds de naam van de muzikale bouwwerken die De Vries in bijzijn van de luisteraars muzikaal zal gaan opzetten: Psalm 119 en Psalm 130. Zonder steigers dus.

Datum: 2 juli
Tijd: 20:00 uur
Entree: €12,50; €10,00 donateurs, CJP en jongeren 12-16 jaar
Beeld: Protestantse Kerk Zandeweer; foto: Jelte Oosterhuis
Orgelconcert Peter Westerbrink
Protestantse Kerk Zandeweer

Peter Westerbrink, organist in Noordbroek, verzorgt het jaarlijkse concert concert op het historische Hinsz-orgel in de Protestantse kerk in Zandeweer, het kleinere en oudere broertje van het beroemde orgel in Leens. Dit kleinood klinkt als herboren na in 2008  gerestaureerd te zijn naar de oorspronkelijke situatie van 1731.

Een orgel voor fijnproevers en voor liefhebbers van orgelmuziek uit de 17e en 18e eeuw. Het oude kerkje van Zandeweer met haar originele interieur vormt de sfeervolle ambiance voor een bijzondere luisterervaring.

Peter Westerbrink speelt muziek van Reincken (hij overleed 300 jaar geleden), Böhm en Bach.

Datum: 2 juli
Tijd: 20:00 uur
Entree: €10,00
Beeld: Van Dam-orgel Liudgerkerk Garnwerd; foto: John Stoel
Orgelbespeling Albert Viersen met medewerking van cellist Tjalling Nijboer en
mezzosopraan Esther van Dijk

Liudgerkerk Garnwerd

Albert Viersen, organist in Ezinge en Saaksum, houdt ervan om duetten te spelen met andere instrumentalisten. Sinds jaar en dag verzorgt hij het inloopconcert met een cellist. Dat deze twee instrumenten goed combineren, bewijzen Albert en de cellist Tjalling Nijboer op 2 juli. Samen vormen ze al meer dan 20 jaar een duo. Net als vorig jaar zal ook Esther van Dijk haar medewerking verlenen. Esther, mezzosopraan en vocal coach, studeerde aan het conservatorium in Den Haag. Haar repertoire bestaat uit opera, oratorium en lied. Ze woont in Ezinge en geeft van daaruit zanglessen en workshops aan jong en oud. Op het programma staan deze keer dan ook voornamelijk (bewerkingen van) liederen. Bekende liederen van Saint-Saëns, Massenet en Delibes. Maar ook is een minder bekend lied te horen, dat werd gecomponeerd door Sonja Beets speciaal voor orgel, cello en mezzosopraan.

Datum: 2 juli
Tijd: 16:00 – 17:00 uur
Entree: gratis
Beeld: Anna Scholl; foto: orgelstiftung.com
Orgelconcert Anna Scholl
Akerk Groningen

Vierde concert in de Internationale Orgelserie van de Akerk door Anna Scholl uit Hamburg.

Anna Scholl is als klaveciniste, organiste en dirigente vooral geïntrigeerd door de muziek uit de Barok. Ze studeerde orgel, klavecimbel, ensembleleiding en kerkmuziek in Basel, Stuttgart, Hamburg en Berlijn. Belangrijke docenten voor haar waren Wolfgang Zerer, Jörg Halubek, Andrea Marcon en Jörg-Andreas Bötticher.

Sinds 2018 is ze gastdocent voor klavecimbel en basso continuo aan de Université Antonine in Beiroet waar ze ook een afdeling Oude Muziek opbouwt. Sinds vorig jaar heeft ze ook een ‘Lehrauftrag’ aan de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Daarnaast is ze de vaste bespeler van de historische orgels in Altenbruch (1498/1730) en Lüdingworth (1598/1682).

Deze veelzijdige organiste komt voor de eerste keer naar de Akerk en koos voor werken van Bach, Buxtehude, Scheidemann, Weckmann en Froberger.

Datum: 4 juli
Tijd: 20:00 uur
Entree: € 12,50, € 10,00 studenten; kaarten aan de kassa van de kerk
Beeld: Juan Maria Pedrero; foto: Diario de Avisos – El Espanol
Orgelconcert Juan Maria Pedrero
Martinikerk Groningen

Orgelconcert door Juan Maria Pedrero (1974); Royal Academy of Fine Arts of Granada.
Zie voor het programma de site van avondmuziek.nl: Programma Juan Maria Pedrero. Daar staat ook een uitgebreide biografie van deze Spaanse organist.

Datum: 6 juli
Tijd: 20:00 uur
Entree: €12,50 (standaard), €10,00 (studenten), €5,00 (13 t/m 17 jaar)
Beeld: Martinikerk Groningen; foto: John Stoel
Lunchpauzeconcert Marien van de Weg
Martinikerk Groningen

Al heel wat jaren worden in de zomermaanden op de vrijdagmiddagen concerten gegeven op het hoofdorgel van de Martinikerk. Dit jaar zijn talentvolle organisten, die studeren aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, uitgenodigd en in dat kader verzorgt Marien van de Weg op 8 juli een concert.

Marien van de Weg (Genemuiden, 1998). Al vroeg blijkt zijn interesse voor muziek, met name voor het orgel. Na bij verschillende docenten orgelles gevolgd te hebben in Genemuiden gaat hij studeren aan muziekschool Quintus te Kampen waar hij les krijgt van Jurriën Plender en Harry Hamer in zowel het orgelspel als ook in muziektheorie. Daar behaalt hij zijn orgel- en theorie-examen onder de vermelding cum laude. Vervolgens studeert Marien nog een korte tijd bij Harm Hoeve. Hoewel hij aanvankelijk in de agrarische sector wilde gaan werken besloot, hij toch te kiezen voor de muziek waar hij als kind al van droomde. Bij Jurriën Plender en Gerwin van der Plaats ontvangt hij zijn vooropleiding voor het Conservatorium.

In april 2018 wordt Marien toegelaten tot het Prins Claus Conservatorium te Groningen waar hij vanaf september 2018 hoofdvak orgel studeert bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga. Ook studeert hij integraal hoofdvak piano bij Nata Tsvereli. Verschillende orgelwerken die door hem gespeeld zijn, zijn op YouTube te vinden.
Ook heeft Marien een eigen lespraktijk met orgelleerlingen in Genemuiden.

Datum: 8 juli
Tijd: 12:45 uur
Entree: € 2,-
Beeld: orgel Pelstergasthuiskerk; foto: John Stoel
Orgel-inloopconcert Eeuwe Zijlstra
Pelstergasthuiskerk Groningen

De toegang is gratis, wel is er na afloop een deurcollecte.

Datum: 9 juli
Tijd: 13:30 – 14:00 uur
Entree: gratis, met deurcollecte
Beeld: fragment Arp Schnitgerorgel Jacobikerk Uithuizen; foto: Jelte Oosterhuis
Marktconcert Ties Molenhuis
Jacobikerk Uithuizen

Ties Molenhuis bespeelt het orgel dat werd gebouwd door de beroemde Duitse orgelmaker Arp Schnitger. In 2001 kwam de restauratie gereed door Edskes Orgelbau.
Er wordt geen entree geheven, wel is er na dit inloopconcert een collecte.
Zie voor programma: https://arpschnitgerorgeluithuizen.nl/?page_id=41

Datum: 9 juli
Tijd: 16:00 – 16:45 uur
Entree: gratis, met collecte na afloop
Beeld: Evan Bogerd; foto: Stichting Hinszorgel Leens
Orgelconcert Evan Bogerd
Petruskerk Leens

De organist Evan Bogerd, cantor-organist van de Westerkerk te Amsterdam, presenteerde zich in 2020 wereldwijd via internet als pasbenoemde cantor-organist van de Westerkerk van Amsterdam. Het was coronatijd, maar dan wel met een wereldwijd publiek.

Als improvisator is Bogerd internationaal geschoold. Op zijn concert speelt Bogerd onder meer twee grote Bachwerken, waaronder de beroemde Passacaglia (BWV 582). Het andere stuk is een van de zes triosonates die vader Johann Sebastian Bach schreef voor zijn oudste zoon om hem net zo virtuoos te laten worden als hijzelf. En er klinkt nog een door André Isoir bewerkte aria uit een Bach-cantate. Bogerd begint zijn concert met een Praeludium van Nicolaus Bruhns (1665-1697). Ook twee moderne werken zijn er te horen: de Orgelsonate II van Paul Hindemith (1895-1963) en een werk van Evan Bogerd (*1993) zelf. Hiervan is nog geen exacte titel bekend. Wat het wordt, horen we ter plekke, want in het programmaboekje staat: Improvisatie.

Datum: 9 juli
Tijd: 20:00 uur
Entree: €12,50; €10,00 donateurs, CJP en jongeren 12-16 jaar
Beeld: orgel Magnuskerk Bellingwolde; foto: Huisman Media
Orgelconcert Wim Westeman
Magnuskerk Bellingwolde

Wim Westerman studeerde aan het conservatorium in Groningen. Hij breidde zijn muzikale kennis uit door het volgen van verschillende studies en cursussen. Naast organist is Westerman dirigent van diverse blaasorkesten.

Datum: 10 juli
Tijd: 16:00 uur
Entree: € 7,-
Naast informatie over orgelconcerten attenderen wij u in de Orgelagenda graag op activiteiten, die u als liefhebber van orgelmuziek mogelijk interessant vindt.
Beeld: Westerhuisheert; foto: Wikimedia
Bloemen en snaren Westerhuisheert

Op zaterdag 2 juli is er een high tea in de tuin van de Westerhuisheert in Usquert. Daarna krijgt u een rondleiding door de bijzondere tuin en bespelen Ab Gramsbergen, Dirk Molenaar en Roelof Kuik de twee klavecimbels. Roelof Kuik geeft uitleg over de instrumenten, die kopieën zijn uit de 16e en 18e eeuw. Vervolgens is er een mogelijkheid voor een warm buffet in of bij de Westerhuisheert. Aansluitend kunt u om 20:00 uur een orgelconcert door Peter Westerbrink bezoeken in Zandeweer.
(zie elders in deze editie van de Orgelagenda)

Datum: 2 juli
Tijd: 15:30 uur
Entree:
€50,00 (Middagprogramma, maaltijd en avondconcert)
€40,00 (Middagprogramma met maaltijd)
€15,00 (Middagprogramma)

 
25 juni Ties Wildeboer 16:00 Garnwerd Liudgerkerk 
27 juni Minne Veldman 20:00 Groningen Akerk
29 juni Tymen Jan Bronda 20:00 Groningen Martinikerk
1 juli Johan Smit 12:45 Groningen Martinikerk
2 juli Albert Viersen e.a. 16:00 Garnwerd Liudgerkerk
2 juli Sietze de Vries 20:00 Leens Petruskerk
2 juli Peter Westerbrink 20:00 Zandeweer Protestantse Kerk
4 juli Anna Scholl 20:00 Groningen Akerk
6 juli Juan Maria Pedrero 20:00 Groningen Martinikerk
8 juli Marien van de Weg 12:45 Groningen Martinikerk
9 juli Eeuwe Zijlstra 13:30 Groningen Pelstergasthuiskerk
9 juli Ties Molenhuis 16:00 Uithuizen Jacobikerk
9 juli Evan Bogerd 20:00 Leens Petruskerk
10 juli Wim Westerman 16:00 Bellingwolde Magnuskerk
2 juli Bloemen en snaren 15:30 Usquert Westerhuisheert
 
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Ons adres is:
Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
9712 NW, Groningen
info@erfgoedpartners.nl

U kunt hier ons adres toevoegen aan uw adresboek

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelagenda wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Erfgoedpartners · Lopende Diep 8 · Groningen, Gr 9712 NW · Netherlands