Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners. Hier kunt u deze nieuwsbrief lezen in uw browser.
Beeld: het orgel in de Pelstergasthuiskerk Groningen; foto: John Stoel
Beeld: Marijke Bootsma; foto: Elsbeth Mulder
 
De eerste Orgelagenda van 2022 beginnen we met een interview met Marijke Bootsma. Zij stopte per 1 januari 2022 als voorzitter van Groningen Orgelstad.


Marijke Bootsma van Groningen Orgelstad: ‘Ik stop op het goede moment’
Na acht jaren is Marijke Bootsma per 1 januari 2022 gestopt als voorzitter van Stichting Groningen Orgelstad. Niet dat de energie op is, benadrukt ze, ‘maar het is goed om na verloop van tijd te wisselen.’ De continuïteit is gewaarborgd. De nieuwe voorzitter, Lambert de Bont, is er klaar voor. ‘Lambert zit al jaren in het bestuur van de stichting en is een voortreffelijke opvolger.  Dit was een gouden kans.’

De nieuwe voorzitter heeft de lijn, die het bestuur voor ogen staat, mee ingezet. ‘Het doel van de stichting is de orgels van Groningen beter op de kaart zetten. De orgels moeten klinken! Vóór de oprichting van de Stichting Groningen Orgelstad was er al jaren overleg tussen de verschillende orgelcommissies over datumafstemming. Maar er moest méér komen. Bovendien wilde de Kunstraad graag één subsidieaanvraag in plaats van van iedere commissie een afzonderlijke aanvraag. Daarom is de stichting Groningen Orgelstad opgericht. In het meerjarenbeleidsplan werd het concept Schnitger Festival gelanceerd. Tot en met 2019 ieder jaar in oktober. Met steun van de Kunstraad en sponsoren werd dat financieel mogelijk. Dit vierdaags evenement biedt naast orgelconcerten cross-overs en ook programma’s voor andere leeftijdsgroepen dan het doorsnee oudere publiek dat orgelconcerten pleegt te bezoeken. Er komen bezoekers uit het hele land en de omliggende buitenlanden. Musici treden er graag op. Vanaf 2020 zou om het jaar de International Martini Organ Competition Groningen (IMOCG) en het Schnitger Festival worden georganiseerd. Eén groot evenement naast de zomerseries is genoeg. IMOCG 2020 moest vanwege corona worden afgelast, maar staat dit jaar gepland van 31 juli tot en met 6 augustus. Schnitger Festival 2021 kon wel doorgaan, zij het met iets minder bezoekers.

Samenwerking
De Stichting Groningen Orgelstad is een belangrijke gesprekspartner voor de Kunstraad Groningen. De Kunstraad Groningen beheert diverse budgetten van de gemeente en de provincie Groningen op het gebied van de kunsten. Zij bepalen ook het jaarlijkse orgelbudget. Groningen Orgelstad bundelt ook de subsidieaanvragen voor de jaarprogramma’s van de diverse orgelcommissies in de stad Groningen voor de Kunstraad. De orgelcommissies blijven overigens wel autonoom. Als een orgelcommissie een concert organiseert, dan moeten zij ook de financiering regelen.

Marijke: ‘Samenwerken met het Prins Claus Conservatorium, SPOT (opvolger Oosterpoort), Orgelland en diverse muziekgezelschappen in de stad is essentieel voor Orgelstad.’
Beeld: het orgel van de Nieuwe Kerk; foto: John Stoel
Wedstrijd
Naast het Schnitgerfestival wordt sinds 2020 samen de International Martini Organ Competition Groningen georganiseerd. Dus, het ene jaar het Schnitgerfestival en het andere jaar de IMOCG. Voor deze wedstrijd kunnen twaalf organisten, leeftijd onder 35 jaar, in de finale geplaatst worden. Er melden zich organisten uit de hele wereld aan. Behalve uit Europa uit bijvoorbeeld Japan, Zuid-Korea, Canada, de VS en Australië. De extra opdracht die de deelnemers dit jaar krijgen, naast solospel, is het samen spelen met een klein ensemble en dat dan ook dirigeren. Door deze evenementen worden de Groningse orgels landelijk en internationaal op de kaart gezet.

De evenementen vullen elkaar qua beleving ook goed aan. Het Schnitgerfestival heeft meer zogenaamde cross-overs in hun programma (denk aan Schnitger op sneakers) terwijl de IMOCG vooral voor jongeren interessant is.

Educatie
Educatie is een belangrijk punt van aandacht. De stichting heeft daarover contact met Erfgoedpartners, die het programma Orgelkids aanbiedt in hun serie erfgoededucatietrajecten. Marijke: ‘Het programma is een goed middel om kinderen in contact te brengen met orgels.’

Promotie
Orgels in de publieke belangstelling brengen is een zaak van lange adem heeft Marijke gemerkt. Het is een kwestie van doorzetten. ‘Je moet bij de programmering aan de ene kant de klassieke orgelconcertbezoeker niet afschrikken en tegelijkertijd moet je ook nieuw publiek iets te bieden hebben.’

Gevraagd naar haar eigen voorkeur als het gaat om orgelmuziek geeft Marijke aan een brede belangstelling te hebben. ‘Het programma moet passen bij het orgel waarop het wordt uitgevoerd. Transparant gespeeld heeft wel mijn voorkeur.’ Een orgelprogramma samenstellen is iets wat je moet overlaten aan de professionals vindt ze. ‘Die hebben er verstand van. Wij prijzen ons gelukkig met uitstekende artistieke commissies voor de programmering!’
Beeld: de Martinikerk; foto: Anjo de Haan
In het interview met Marijke Bootsma kwam de International Martini Organ Competition Groningen al ter sprake. Op verzoek van de redactie van Orgelagenda schreef Elsbeth Mulder, belast met de communicatie rond deze wedstrijd, hierover een bijdrage.

31 juli – 6 augustus 2022

Deze zomer in Groningen: het internationale orgelconcours IMOCG

Al jaren organiseert Stichting Groningen Orgelstad het Schnitgerfestival, een meerdaags muziekfestival dat veel publiek trekt. Met ingang van dit jaar komt daar nog een groot evenement bij: de International Martini Organ Competition Groningen (IMOCG).

Deze twee evenementen zullen vanaf nu om en om plaatsvinden. In 2022 is het de beurt aan de IMOCG. In de week van 31 juli tot en met 6 augustus komen twaalf jonge organisten uit de hele wereld naar Groningen om te spelen op de beroemde historische orgels van de stad. Zij worden beoordeeld door een internationale jury bestaande uit de gerenommeerde concertorganisten Jean-Claude Zehnder (CH), Nathan Laube (VS), Éric Lebrun (FR), Pier Damiano Peretti (IT) en Reitze Smits (NL).

Het orgelconcours telt drie rondes. In de tweede ronde krijgen de kandidaten de unieke kans om hun talent voor ensemblespel te laten horen in een concert met de musici van het Luthers Bach Ensemble. De drie beste organisten gaan naar de finale, die gespeeld wordt op het Martiniorgel.

Met de IMOCG kan de muziekliefhebber weer uitkijken naar een prachtig muzikaal festijn met naast de competitie-onderdelen ook een excursie en masterclasses en concerten op het hoogste niveau. Voor info en tickets, kijk op www.imocg.nl
Beeld: speeltafel van het orgel in de Nieuwe Kerk, foto: John Stoel
Orgelconcert drie jonge organisten
Nieuwe Kerk Groningen

Orgelconcert door Lukas Jan Schoonbeek, Wietse Ouwejan en Chang Lee.

Programma
Chang Lee
1. Prealudium en Fuga in C BWV 547 - J.S. Bach (1685-1750)
2. Allein Gott in der Höh sei Ehr BWV 662 - J.S. Bach
Wietse Ouwejan
3. O Traurigkeit,o Herzeleid - Joh. Brahms (1833-1897)
4. Canon in a - R. Schumann (1810-1856)
5. Allegro in d moll - F. Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847)
Lukas Jan Schoonbeek
6. Fantasie in C op. 16 - C. Franck (1822-1890)
7. Théme et variations (uit Hommage a Frescobaldi) - J. Langlais (1907-1991)
8. Toccata (uit Piéces de Fantaisie) - L. Vierne (1870-1937)

Datum: 13 februari
Tijd: 15:00 uur
Entree: vrij, er is een collecte
Beeld: Jos Maters
Orgel en Saxofoon – Duo Calyptura
Nieuwe Kerk Groningen

Sinds 2019 vormt Jos Maters samen met saxofoniste Marlon Valk Duo Calyptura. In unieke programma’s laten zij de veelkleurigheid van het orgel van de Nieuwe Kerk en de saxofoon horen. Verwacht warme klanken, dynamisch samenspel en een frisse blik op zowel oude als hedendaagse muziek.
 
Programma
Hobosonate - F. Poulenc (1899-1963)
- Elegie
- Scherzo
Arabesque - G. Tailleferre (1892-1983)  
Orgel solo
Dialogue sur les Mixtures (uit: Suite Brève) - J. Langlais (1907-1991)
Saxofoon en orgel
Suite for Viola and Orchestra, Group 1 - R. Vaughan Williams (1872-1958)           
1.            Prelude
2.            Carol
3.            Dance
Orgel solo
Pazienza - P. Whitlock (1903-1946)
Saxofoon en orgel
Romance (uit: Concerto for Alto Saxophone) - R. Binge (1910-1979)
Rapsodie – Op. 108A - P. Creston (1906-1985)
 
Datum: 13 maart
Tijd: 15:00 uur
Entree: collecte
FEBRUARI/MAART                            
Ga direct naar alle orgelconcerten
 
13 februari Lukas Jan Schoonbeek,
Wietse Ouwejan en Chang Lee
15:00 Groningen Nieuwe Kerk
13 maart Duo Calyptura 15:00 Groningen Nieuwe Kerk
 
De redactie van de Orgelagenda heeft geprobeerd een zo’n compleet mogelijk overzicht te geven van de concerten die de komende weken staan gepland. Voor de meest recente informatie kunt u vaak ook terecht op de websites van de orgelcommissies. U kunt informatie over orgelconcerten in Groningen en Ostfriesland altijd sturen naar info@erfgoedpartners.nl.
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Ons adres is:
Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
9712 NW, Groningen
info@erfgoedpartners.nl

U kunt hier ons adres toevoegen aan uw adresboek

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelagenda wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

Email Marketing Powered by Mailchimp






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Erfgoedpartners · Lopende Diep 8 · Groningen, Gr 9712 NW · Netherlands