Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners. Hier kunt u deze nieuwsbrief lezen in uw browser.
Beeld: het orgel in de Nicolaïkerk in Appingedam; foto: Jelte Oosterhuis
Graag hadden wij in deze laatste Orgelagenda van 2021 een uitgebreid overzicht gepresenteerd van orgelconcerten die in december, de maand die traditioneel geldt als feestmaand, doorgaans worden gegeven. Er waren ook al orgelconcerten in voorbereiding, bleek uit de informatie die wij ontvingen. Orgelcommissies zagen zich echter genoodzaakt concerten te annuleren vanwege de avondlockdown, waardoor er tussen 17:00 uur en 05:00 uur geen activiteiten mogen plaatsvinden.

Gelukkig worden er ook concerten gegeven, die niet als puur orgelconcert gelden maar waar het orgel wel een rol vervuld. Deze Orgelagenda heeft daarom een iets ander karakter dan u van deze nieuwsbrief gewend bent. Maar wij hopen dat u deze toch met belangstelling zult lezen.
Beeld: Magnificat; foto: LBE
Kerst met het Luthers Bach Ensemble
Der Aa-kerk Groningen, Nicolaikerk Appingedam

Helaas kunnen de Magnificatconcerten – Zo vader zo zoon door het projectkoor van de Lutherse Bach Academie – in verband met de aangescherpte maatregelen niet doorgaan. De anderhalve meter voorwaarde maakt uitvoeren met veel zangers onmogelijk.

Goed nieuws is dat het Luthers Bach Ensemble nu het Magnificat & de vijfde cantate uit het Weihnachts-Oratorium van Johann Sebastian Bach zal uitvoeren.
Magnificat staat voor de lofzang van Maria uit het evangelie volgens Lucas. In Bachs tijd werd deze tekst in het Lutherse Leipzig op normale zaterdag- en zondagsvespers in het Duits gezongen, maar op hoogtijdagen in het Latijn. Bach schreef zijn eerste versie van het Magnificat voor koor en orkest in 1723 tijdens zijn eerste jaar als cantor (koorleider) van de Thomaskirche in Leipzig. Het was zijn eerste grote koorwerk in Leipzig en veel ambitieuzer dan de wekelijkse cantates.

De vijfde cantate van het Weihnachts-Oratorium is bestemd voor de zondag tussen Nieuwjaar en Driekoningen/Epifanie, een gewone zondag, geen feestdag en daarom de bescheidenste van alle zes WO-cantates. Echter zeker niet de minst mooie! Bach baseert deze cantate op de eerste helft van het Driekoningen-evangelie, de reis der Wijzen. De ster die de wijzen volgden is het thema van de cantate: het contrast licht / duisternis maar ook Wijzen / Herodes.

Het Weihnachts-Oratorium: https://www.youtube.com/watch?v=jpe3BEgS2eQ

Groningen
Datum: 18 december
Tijd: 15:00 uur
Door de aangescherpte maatregelen zullen er per locaties een beperkt aantal bezoekers toegelaten worden. Groningen is daardoor al uitverkocht. Voor Appingedam zijn nog wel kaarten verkrijgbaar via de website www.luthersbachensemble.nl.

Appingedam
Datum: 19 december
Tijd: 15:00 uur
Entree: €15,- (tot en met 18 jaar), € 25 (volwassenen); kaarten via www.luthersbachensemble.nl.
Beeld: Dirk Swama en Tom Vink ; foto: Monument- en Concertcommissie Grote Kerk Wildervank
Volkskerstzang Veendam/Wildervank via livestream
Grote Kerk Wildervank

Onder begeleiding van Dirk Swama (hoofdorganist) zal een aantal musici bekende kerstliederen ten gehore brengen, zowel instrumentaal als met zang.
De eerste soliste die haar muzikale medewerking verleend is Lieneke van Eijkelenburg (mezzosopraan), ze heeft vorig jaar ook meegewerkt aan de volkskerstzang. Lieneke is 20 jaar en komt uit Stadskanaal.

De tweede solist is Annechienus Pot (bariton) uit Wildervank. Hij is inmiddels 34 jaar actief als zanger en zong bij verschillende ensembles. Hij is momenteel vaste zanger bij salonorkest Las Nina’s. Hij heeft een liefde voor liederen van Schubert en Schumann. Verder zal Tom Vink, eerste trompettist van het VKSO, meewerken. Tom heeft in het verleden al laten horen dat hij, samen met het orgel, prachtige stukken kan spelen. De laatste, maar zeker niet de minste, is organist Dirk Swama die dit alles zal begeleiden op het orgel. Dirk is al vele jaren hoofdorganist van het unieke Walcker-orgel dat al meer dan 100 jaar in de kerk gebruikt wordt voor kerkdiensten, maar ook voor diverse soorten concerten.

Dominee Wams uit Stadskanaal neemt het kerstverhaal voor zijn rekening, ook zal hij een korte overdenking houden.

Het concert in de kerk is zonder publiek, en is te volgen via livestream op Parkstad en YouTube.

Datum: 19 december
Aanvang: 19:00 uur
Livestream: SKV TV via de Kabelkrant: Kanaal 996 (HD), 905 (SD), 66 (Analoog)
Website: 1 (Later ook terug te kijken).
www.walckerwildervank.nl
Beeld: Jochem Schuurman; foto: Stichting Lohmanorgel Farmsum
Kerstconcert Jochem Schuurman en Tetsje van der Kooi
Farmsumer kerk Farmsum

Organist Jochem Schuurman en sopraan Tetsje van der Kooi geven op Tweede Kerstdag een kerstconcert in de Protestantse Kerk in Farmsum. Wat er zoal op het uitgebreide programma staat kunt u zien op onze website: programma.

Datum: 26 december
Tijd: 14:30 uur
Entree: €10,-
Aanmelding is verplicht. Dit kan via het contactformulier op de site www.lohmanorgelfarmsum.nl.
Beeld: Schnitgerorgel Noordbroek; foto: HuismanMedia
Orgelconcert Peter Westerbrink
Kerk Noordbroek

‘Zwischen den Jahren’

In de kersttijd worden in de kerk van Noordbroek twee bijzondere concerten gegeven. Naast het traditionele Nieuwjaarsconcert op 1 januari is er op 29 december het concert ‘tussen de jaren’.

Tot de invoering van de tijdskalender van paus Gregorius XIII in 1582 werd daarmee de ‘lege’ tijd tussen het eind van het oude jaar (24 december) en het begin van het nieuwe jaar op 6 januari aangeduid.

In Duitsland is met ‘zwischen den Jahren’ de associatie gebleven met een tijd van bezinning op dat wat werkelijk belangrijk is – ook een tijd om opnieuw vertrouwen te putten en met nieuwe moed door te gaan. Heimwee en verlangen, voltooiing en hoop zijn daarbij kernbegrippen, die voor velen juist in de laatste dagen van het jaren een bijzondere betekenis krijgen.

Met dit concert in de bijzondere kerk van Noordbroek met haar onvolprezen Schnitger-orgel willen we gelegenheid bieden, dat bijzondere gevoel met oude muziek nog intensiever te beleven. Terug naar de essentie met wat muziek vermag, maar ook waar het een zeker gebrek aan zitcomfort en aangename temperaturen betreft. Wie dat op de koop toeneemt, wordt rijk beloond.

Als de avondbeperkingen langer doorgaan dan drie weken wordt het concert verplaatst naar de middag om 15:30 uur.

Voor meer informatie: www.peterwesterbrink.nl.

Datum: 29 december
Tijd: 20:00 of 15:30 uur
Entree: €12,50
Beeld: Peter Westerbrink; foto: archief Erfgoedpartners
Orgelconcert Peter Westerbrink
Kerk Noordbroek

Op Nieuwjaarsdag is er, inmiddels voor de 18e keer, het traditionele Nieuwjaarsconcert op het beroemde Schnitgerorgel in de kerk van Noordbroek. De formule is in al die jaren steeds gelijk gebleven. Er klinkt prachtige muziek van Johann Sebastian Bach en de organist is Peter Westerbrink.

Na afloop is er een bonte mix van Glühwein, chocolademelk, oliebollen en nieuwjaarsrolletjes. Het concert begint, ook zoals altijd, om 15:30 uur. De kerk is matig te verwarmen. Denkt u daarom vooral om warme kleding. Hartelijk welkom bij dit bijzondere, sfeervolle en altijd drukbezochte concert.

Verdere informatie en het gedetailleerde programma vindt u op www.peterwesterbrink.nl.

Datum: 1 januari
Tijd: 15:30 uur
Entree: €12,50
DECEMBER / JANUARI                                          
Ga direct naar alle orgelconcerten
 
18 december Luthers Bach Ensemble 15:00 Groningen Der Aa-kerk
19 december Luthers Bach Ensemble 15:00 Appingedam Nicolaïkerk
19 december Volkskerstzang 19:00 Wildervank Grote Kerk
26 december Jochem Schuurman en
Tetsje van der Kooi
14:30 Farmsum Farmsumer kerk
29 december Peter Westerbrink 20:00 of
15:30
Noordbroek Kerk
1 januari Peter Westerbrink 15:30 Noordbroek Kerk
 
De redactie van de Orgelagenda heeft geprobeerd een zo’n compleet mogelijk overzicht te geven van de concerten die de komende weken staan gepland. Voor de meest recente informatie kunt u vaak ook terecht op de websites van de orgelcommissies. U kunt informatie over orgelconcerten in Groningen en Ostfriesland altijd sturen naar info@erfgoedpartners.nl.
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Ons adres is:
Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
9712 NW, Groningen
info@erfgoedpartners.nl

U kunt hier ons adres toevoegen aan uw adresboek

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelagenda wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Erfgoedpartners · Lopende Diep 8 · Groningen, Gr 9712 NW · Netherlands