Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners. Hier kunt u deze nieuwsbrief lezen in uw browser.         
Beeld: detail Schnitger/Freytag-orgel Petruskerk Zuidbroek; foto: Huisman Media
Beeld: Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga

Minimal Music concert - Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga
31 oktober Martinikerk Groningen

Geniet van een rustgevend concert met onder andere minimal music met litanies & sequens van Jan Welmers. Muziek om uw hoofd leeg te maken. Leeg is ook de kerk, alle stoelen zijn voor dit concert uit de ruimte gehaald. Neem daarom uw eigen matje, matras of stoel mee en kies een plek uit waar u graag wilt zitten of liggen. De kerk zal sfeervol uitgelicht zijn.

Datum: 31 oktober 2020
Tijd: 21:30 uur
Entree: € 15,00 (geen pauze)
Aanmelden: https://erfgoedpartners.podiumnederland.nl/mtTicket/performance/10051121?stlt=egp
Beeld: Henk Veldman; foto: carillonmiddelstum.nl

Carillonconcert Hervormingsdag, Allerheiligen en Allerzielen Henk Veldman
1 november Hippolytuskerk Middelstum


Het carillonconcert van Henk Veldman staat in het teken van Hervormingsdag, Allerheiligen en Allerzielen. Veldman speelt onder andere Ein feste Burg ist unser Gott van Johann Gottfried Walther (1684-1748). Walther was via zijn moeder verwant met Johann Sebastian Bach: hun beider grootmoeders van moederskant waren halfzusters. Verder is te horen Tears in heaven, Time tot say goodbye, Papa en De Steen. Tussendoor worden er bekende spirituals ten gehore gebracht. Dit concert wordt besloten met Pie Jesu en In Paradisum van Gabriël Fauré (1845-1924).

Datum: 1 november 2020
Tijd: 14:00-15:00 uur
Beeld: de drie reformatoren Luther, Calvijn en Zwingli op het balkon in de Farmsumer Kerk
 
Orgelconcert Sietze de Vries
21 november Farmsumer Kerk

Op verzoek van de redactie schreef de organist een bijdrage over zijn herinneringen aan de Farmsumer Kerk en over zijn programma op 21 november.

Trip down memory lane in Farmsum
Het fraaie Lohman-orgel in Farmsum ken ik al heel wat jaartjes. In mijn middelbareschooltijd was er een mogelijkheid om de vooropleiding conservatorium te volgen. Dat betekende dat ik als vijftienjarige puber iedere maandag uit school op de trein naar Delfzijl stapte voor mijn orgelles bij Johan Beeftink. Vanaf station Delfzijl wandelde ik dan naar de Farmsumer kerk. Die kerk en dat orgel zijn een bijzondere combinatie. De geweldige akoestiek, waarin het orgel kathedrale allures krijgt en alle muziek in goud verandert. Maar ook die merkwaardige oplossing van de kerkarchitect destijds dat het orgel ‘achter het hekje’ moest blijven en de drie streng toekijkende reformatoren op het balkon aan de overzijde. En die Reformatoren zullen regelmatig met hun oren flapperen vanwege de vele ‘Roomsche’ Frans-romantische muziek die daar ten gehore wordt gebracht: eindelijk een orgel in Groningen waarop dat -binnen bepaalde grenzen- kan!

Zo ben ik in Farmsum bijvoorbeeld Duruflé-fan geworden: Fedde Tuinstra was een tijd lang de leerling voor mij op de maandagmiddag en studeerde op de ‘Prélude et Fugue sur le nom d'Alain’. Zodoende hoorde ik dat stuk heel vaak als ik vroeg was voor mijn orgelles. Duruflé liet me niet meer los en uiteindelijk heb ik dit stuk ook op mijn (deel)examen in 1993 gespeeld. Nog zo’n associatie met Farmsum: collega Erwin Wiersinga nam daar de Canon in As-dur van Schumann op voor de cd-box ‘Orgelhistorie in Groningen’. Ook dat stuk vond ik dermate fraai, dat ik het meteen wilde studeren en het staat ook op het programma voor het concert van 21 november. 

Een ander stuk met een bijzondere persoonlijke geschiedenis is het werk van Niels Gade. Deze Deense componist kende ik alleen van naam, maar ik had nog nooit muziek van hem gespeeld. Maar toen ik jaren geleden in het Deense Ribe een orgelconcert gaf, kwamen er na afloop enkele geëmigreerde Nederlanders naar me toe. Ze vertelden dat er een grote groep aardappelboeren vanuit Nederland in die streek gevestigd was en dat ze zo graag nog eens een psalmzangavond wilden houden. Zo gezegd, zo gedaan; de organist vond het een prachtig plan en we hebben de avond na het concert heerlijk Psalmen gezongen in de Dom van Ribe. Als bedankje kreeg ik de composities van Niels Gade cadeau, waarbij alle namen van de emigranten voorin het boek geschreven zijn. Het ‘Moderato’ uit zijn drie stukken voor orgel hoop ik 21 november ook te spelen; als je niet beter weet, denk je dat je naar de zevende Sonate van Mendelssohn luistert.

Als groot werk speel ik de vierde Sonate van Rheinberger. Dit is eigenlijk een pesterijtje naar de drie Reformatoren, omdat het Magnificat (Lofzang van Maria) in deze Sonate verwerkt is. En aangezien Maria in onze Protestantse traditie behoorlijk naar de periferie verdreven is, krijgt ze nu even een ereplaats in het programma. En wie weet wat er nog in de improvisaties gaat gebeuren…

Sietze de Vries

Datum: 21 november 2020
Tijd: 20:00 uur
Entree: € 10,00
Aanmelden verplicht: lhveentjer@aelis.nl
Beeld: Leo van Doeselaar; foto: Marco Borggreve

Orgelconcert Leo van Doeselaar
21 november Martinikerk Groningen

Voor de tweede keer wordt er in de Martinikerk in Groningen in de wintertijd een Bachorgelconcert gegeven waarbij de kerk sfeervol wordt verlicht door de nieuwe kroonluchters. Titulair-organist Leo van Doeselaar zal het 15e concert geven in de serie van 25 concerten, waarin hij samen met titulair collega Erwin Wiersinga álle orgelwerken van Johann Sebastian Bach in de Martinikerk ten gehore zal brengen. Het thema is ‘vluchten’.

Het programma wordt twee keer uitgevoerd: om 17:00 uur en om 20:00 uur. Per keer kunnen er maximaal 30 bezoekers worden toegelaten.

Datum: 21 november 2020
Aanvang: 17:00 uur en 20:00 uur
Entree: € 12,50
Aanmelden:
17:00 uur: https://erfgoedpartners.podiumnederland.nl/mtTicket/performance/10055215?stlt=egp
20:00 uur: https://erfgoedpartners.podiumnederland.nl/mtTicket/performance/10051122?stlt=egp
Beeld: Leonore Lub; foto: Anjo de Haan

Adventsconcert Leonore Lub
29 november Kerk Noordbroek

Het concert staat in het teken van de eerste zondag van de Advent. Advent: de vier zondagen vóór Kerst. Het concert wordt verzorgd door Leonore Lub. Op het programma staan verschillende werken van Bach waaronder de Fantasia und Fuge in c BWV 537, de zogenaamde vioolfuga in d en een van zijn mooiste werken, het Praeludium und Fuge in e (‘de grote e moll’) BWV 548. Het adventskoraal bij uitstek, ‘Nun komm der Heiden Heiland’ ontbreekt uiteraard niet. Naast twee bewerkingen van Bach speelt de organiste ook een nieuwe variatiereeks van Toon Hagen, organist van het Schnitgerorgel in de Grote Kerk van Zwolle.

Leonore Lub is organiste van het orgel in Noordbroek en (samen met haar echtgenoot Peter Westerbrink) van de Der Aa-kerk in Groningen.

Voor dit concert dient u zich aan te melden.  De link is ook te vinden op www.peterwesterbrink.nl

Datum: zondag 29 november 2020
Aanvang: 15:00 uur
Entree: 10,00
Aanmelden: https://erfgoedpartners.podiumnederland.nl/mtTicket/performance/10059472?stlt=egp
Extra tips
Beeld: Dutch Choral Singers

Onder voorbehoud
Dutch Choral Singers onder leiding van Henk de Vries – Organist Vincent Hensen
21 november Petruskerk Zuidbroek

Een sfeervolle Choral Evensong in het laatste weekend van het kerkelijk jaar, met als thema ‘For all the Saints’.

Datum: 21 november 2020
Aanvang: 20:00 uur
Entree: vrije bijdrage
Beeld: Gijs van Schoonhoven; foto: https://klassiekemuziekdeventer.nl/node/3080

Zwijgende film met orgelimprovisatie
29 november Lutherse kerk Groningen

De beroemde en beruchte film Nosferatu, ein Symfonie des Grauens (uit 1922) wordt omlijst met een orgelimprovisatie door Gijs van Schoonhoven. De Duitse regisseur F.W. Murnau maakte de ‘zwijgende’ film naar het cultboek Dracula van de Ierse schrijver Bram Stoker. Het verhaal dat speelt in Transsylvanië - met zijn dreigende burchten, benauwde dorpen, een nogal volmondige graaf in fladderend zwart en de bevrijdende invloed van zonlicht - heeft meerdere films opgeleverd, maar deze vroege versie is in het genre onovertroffen. Organist Gijs van Schoonhoven (*1953) heeft zich de laatste jaren zeer bedreven getoond in het improviseren bij filmbeeld. Hij voorziet de visuele scenes van nog meer en nog groter effect door de muzikale vertolking van het beeld.    

In verband met de nu geldende regels zal de vertoning tweemaal plaatsvinden. 

Datum: 29 november 2020
Aanvang: 15:00 uur en 17:00 uur
Entree: 10 euro (donateur/vriend SVLK 8 euro)
Kaartverkoop via binnenstadskerken.nl. Voor meer info en tickets: info@svlk.nl.

NOVEMBER                                                                                                                 = beiaardbespeling

Ga direct naar:
Alle orgelconcerten
Alle muziek

  31 oktober Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga 21:30 Groningen Martinikerk
      ● 1 november Henk Veldman 14:00 Middelstum Hippolytuskerk
  21 november Sietze de Vries 20:00 Delfzijl Farmsumer Kerk
  21 november Leo van Doeselaar 17:00
20:00
Groningen Martinikerk
  29 november Leonore Lub 15:00 Noordbroek kerk Noordbroek
           
  21 november (onder voorbehoud) Dutch Coral Singers  20:00 Zuidbroek kerk Zuidbroek
  29 november Gijs van Schoonhoven
Nosferatu
15:00
17:00
Groningen Lutherse Kerk
De redactie van de Orgelagenda heeft geprobeerd de concerten die de komende weken doorgaan zoveel mogelijk in dit overzicht op te nemen. Door alle wijzigingen die er op dit moment plaatsvinden, is dit overzicht mogelijk helaas niet compleet. Voor de meest recente informatie kunt u vaak ook terecht op de websites van de orgelcommissies. U kunt informatie over orgelconcerten in Groningen en Ostfriesland altijd sturen naar info@erfgoedpartners.nl 
De komende periode verschijnt de Orgelagenda weer maandelijks in plaats van tweewekelijks. Vanaf april 2021 hopen we u weer elke twee weken een Orgelagenda te kunnen sturen.
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Ons adres is:
Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
9712 NW, Groningen
info@erfgoedpartners.nl

U kunt hier ons adres toevoegen aan uw adresboek

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelagenda wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*