Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.                                                            Bezoek de website
Het orgel in de Georgskirche
Sonntagskonzert
Lieblingsstücke auf der Arp Schnitger-Orgel

Winfried Dahlke
Georgskirche Weener

 
Unter dem Titel „Lieblingsstücke“ setzt LKMD Winfried Dahlke die Reihe fort und nimmt in seinem Programm Bezug auf das Ende des Weihnachtsfestkreises, der nach alter Tradition am 2. Februar begangen wurde.
 
Die Fantasie G-Dur von Bach und die Choralfantasie „Wie schön leuchtet der Morgenstern“ von Buxtehude lassen die Weihnachts- und Epiphaniaszeit nachklingen. Die kunstvollen Kontrapunkte über „Mit Fried und Freud fahr ich dahin“ von Buxtehude nehmen Bezug auf den Lobgesang des Simeon. In den gravitätischen Praeludien in g-Moll und d-Moll von Vincent Lübeck entfaltet sich die ganze Klangpracht der Arp Schnitger-Orgel.
 
Die feinen Einzelstimmen treten in Choralpartiten von J.S. Bach und Georg Böhm hervor. Einige der Werke, die am Sonntag erklingen, tragen das Prädikat „Lieblingsstücke“, vielleicht nicht nur aus der Sicht des Interpreten.
 
Datum: 2 Februar
Zeit: 17:00 Uhr
Eintritt: Frei; Am Ausgang wird um eine Spende zugunsten der Arbeit des Organeums gebeten.
 
De Nieuwe Kerk. Foto: John Stoel
Nieuwe Registers
Organiste Gonny van der Maten, celliste Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth
Nieuwe Kerk Groningen


Organiste Gonny van der Maten, celliste Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth bundelen in dit project hun krachten. Naast bekender duo-repertoire klinken er ook twee kersverse werken voor de triocombinatie van cello, piano en orgel. Voor deze instrumenten is nooit eerder een trio geschreven; een onverkende instrumentencombinatie, die inspireert tot het open trekken van nieuwe registers.

Componisten Wouter van Belle (1958) en Rick van Veldhuizen (1994) ontvingen van Stichting Cellosonate Nederland daarom een compositieopdracht voor deze bezetting. Een groter contrast dan tussen deze twee componisten is niet denkbaar: Van Belle, gevestigd organist en componist, schreef de toegankelijke Suite DFG en gebruikte daarbij minimal music-achtige elementen en Zuid-Amerikaanse dansritmes, waardoor zijn werk een jazzy en dansant karakter krijgt. Van Veldhuizen, een aanstormend talent dat onlangs ook een opdracht kreeg van het Koninklijk Concertgebouworkest, schreef cōnflārī (samensmelten): een werk van etherische, bijna buitenaardse schoonheid, waarin hij gebruik maakt van onder andere boventonen in de cello en piano, die op bijzondere wijze met de verschillende registers van het orgel contrasteren of juist versmelten.

Het trio speelt naast de twee nieuwe composities ook werken van onder andere Bach, Messiaen, De Falla en Schumann. De keuze voor die werken is niet toevallig: de werken zijn uitgezocht in samenspraak met beide componisten. Van Belle heeft bijvoorbeeld veel affiniteit met De Falla en Van Veldhuizen met Messiaen.

Programma
J.S. Bach 1685-1750                       
Lento in e uit Sonate VI, BWV 530                                                               
voor orgel solo


Olivier Messiaen 1908-1992             
Louange à l'éternité de Jésus uit Quatuor pour la fin du temps (1940)
voor cello en piano

Rick van Veldhuizen 1994               
cōnflārī (2019)
voor cello, piano en orgel 
  
               
Robert Schumann 1810-1856
Andantino (no.3) & Nicht zu schnell (no.5) uit Sechs Studien in kanonischer Form opus 56 (1845)
voor orgel solo

Manuel de Falla 1876-1946
Asturiana & Polo uit Suite populaire espagnole (1915, arr. Maurice Maréchal)
voor cello en piano

Wouter van Belle 1958
DFG, Suite (2019)
voor cello, piano en orgel   
          
           
Datum: 9 februari
Tijd: 15:00 uur
Toegang: € 12, studenten: € 8; via ticketservice: € 10 en € 7
Het orgel in de Koepelkerk. Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Drie Kerken Concert Sappemeer

Op 23 februari wordt er gespeeld op de monumentale orgels in de Doopsgezinde kerk en Koepelkerk. Ook de St. Willibrorduskerk is opgenomen in het programma. In deze kerk spelen klarinetorkest Capriccio en zingt het dameskoor ‘De dames zingen’. Na elke concert wordt er gewandeld tussen de kerken.

Bijzonder is dat in de Doopsgezinde kerk samenspel is van het orgel met een kistorgel door Carel van Aurich en Henk Koster. En heel speciaal: Adriaan Hogendoorn, burgemeester van de gemeente Midden-Groningen, speelt orgel. In de Koepelkerk is samenspel te beluisteren van het Van Oeckelenorgel met een trompettist.

Programma
14:00-14:45 Doopsgezinde kerk: Carel van Aurich, Henk Koster en Adriaan Hoogendoorn bespelen het orgel en kistorgel
14:45-15:15 Lopen naar de St. Willibrorduskerk (overkant), er is koffie of thee voor de bezoekers
15:15-15:45 St. Willibrorduskerk: klarinetorkest Capriccio en dameskoor ‘De dames zingen’ treden op
15:45-16:30 Vervoer naar de Koepelkerk (lopen, fietsen, auto), er is fris of glühwein voor de bezoekers
16:30-17:00 Koepelkerk: organist Eeuwe Zijlstra en trompettist Jan Vermaning spelen
 
Datum: 23 februari
Tijd: 14:00-17:00 uur
Toegang: € 12,50, kinderen tot 12 jaar gratis. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Comprint in Sappemeer en te bestellen via 3kerkenconcert@gmail.com.
De Orgelkalender in de winter

In de winter verschijnt de Orgelkalender eens per maand. Dat heeft alles te maken met het geringere aantal orgelconcerten gedurende de wintermaanden. Vanaf april 2020 hopen wij weer twee keer per maand een Orgelkalender voor u te kunnen maken. Kopij voor de Orgelkalender is als altijd zeer welkom. U kunt dit sturen naar info@erfgoedpartners.nl.
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich uitschrijft ontvangt u geen enkele e-mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelkalender wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

Email Marketing Powered by Mailchimp