|
|
Groninger Molenweekend 2022
Op 11 en 12 juni wordt het Groninger Molenweekend gehouden. Veel molens zullen dan draaien en voor het publiek geopend zijn. De molenaar, en in sommige gevallen ook een molengids, is aanwezig om vragen van de bezoekers te beantwoorden. In veel gevallen is er een speciaal programma.
Avond voor de vrijwilligers: Meulnfuif op donderdag 2 juni
Ieder jaar bedankt Erfgoedpartners, kort voor het Groninger Molenweekend, de vrijwilligers op en rond de molen voor hun inzet door hen een speciale vrijwilligersavond aan te bieden, het Meulnfuif. Zonder hen zouden de molens ten dode opgeschreven zijn. Een niet-draaiende molen gaat immers uiteindelijk verloren. |
Dit jaar is het na twee coronajaren weer mogelijk een gezellige avond te organiseren voor de molenvrijwilligers. In 2022 is dat op donderdag 2 juni in Overschild. Molenaar Lex van der Gaag ontvangt de molencollega’s aan het einde van de middag op Stellingmolen Windlust voor bezichtiging. Daarna is iedereen welkom voor een hapje eten op een nader te bepalen locatie in de buurt. Rond 21:30 uur wordt de avond afgesloten. Op de avond wordt promotiemateriaal voor het Groninger Molenweekend uitgedeeld.
Beeld: bezoekers in molen De Lelie Eenrum; foto: Elmer Spaargaren |
|
|
|
Nationale Molendag: 14 en 15 mei
weer als vanouds
door Stephanie van Altena, projectleider Nationale Molendag
Dit jaar vindt de Nationale Molendag in het tweede weekend van mei weer plaats waar het hoort: bij de molens. Vereniging De Hollandsche Molen en het Gilde van Vrijwillige Molenaars zijn heel blij dat het na twee jaar weer mogelijk is om bezoekers uit te nodigen naar de open molens te komen. Zeker omdat het Gilde dit jaar haar 50 jarig jubileum viert. Om vast in de stemming te komen kan iedereen vanaf eind april al naar de feestelijke websitepagina.
Bij de eerste (en hopelijk enige) volledig online Molendag in 2021 is er een molenquiz en fotowedstrijd georganiseerd. Die zijn zo goed ontvangen dat er ook dit jaar weer een kans is om hieraan mee te doen en een bijzondere overnachting in een molen te winnen.
De Hollandsche Molen
Fotowedstrijd 2022
Dit jaar kan in twee categorieën worden gestreden om de hoofdprijzen. Zowel de jeugd als volwassenen maken kans op een molenaarsarrangement ter waarde van € 425,-. Tot 16 mei kunnen foto’s worden ingediend via de landingspagina van de Nationale Molendag op www.molens.nl. |
Vervolgens mag het publiek stemmen op 3 genomineerde foto’s per categorie. De stemperiode loopt van16 mei tot 22 mei. De fotografen van de foto’s met de meeste stemmen winnen. Ook onder de stemmers wordt een molenarrangement verloot.
De molenquiz 2022
Degene die in de snelste tijd de meeste goede antwoorden weet te geven wint het molenarrangement. Tien vragen om iedereen uit te dagen zijn of haar molenkennis te testen zijn te vinden op de landingspagina.
Bezoek de molenaar
Het leukste is natuurlijk een bezoek aan de molens zelf. In heel Nederland zijn honderden molens open en in bedrijf. Vaak worden extra leuke activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Er zijn rondleidingen, maar vaak ook muzikanten, springkussens, stekjesmarkten, pannenkoeken, boekenmarkten enzovoort. Alle informatie is te vinden op www.molens.nl/nationalemolendag
Beeld: beeldmerk Kom naar de molen!
foto: De Hollandsche Molen |
|
|
|
Orgeldag Noord-Nederland
14 mei in diverse kerken
Tijdens de Orgeldag Noord-Nederland kunnen orgelliefhebbers diverse, veelal historische, orgels bespelen in de fraaie en bezienswaardige kerken in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. De organisatie is in |
handen van de Stichting Hinszorgel Leens. Informatie over kosten, deelname en aanmelding is te vinden op de website: www.hinszorgelleens.nl.
Beeld: orgel Mariakerk ’t Zandt;
foto: Jelte Oosterhuis |
|
|
|
Vooraankondiging:
Dag van het Kasteel: een ramp is van alle tijden
6 juni Tweede Pinksterdag
Op Tweede Pinksterdag kan men overal in Nederland weer kastelen en buitenplaatsen beleven: wandelen over een landgoed, zien hoe dik de kasteelmuren zijn, verhalen horen over het leven op een buitenplaats. Deze editie van Dag van het Kasteel staat in het teken van rampen die kastelen en buitenplaatsen hebben doorstaan. Hiermee sluit het evenement aan bij de herdenking van het Rampjaar 1672, dit jaar 350 jaar geleden. Ook wordt naar de actualiteit gekeken. De oorlog in Oekraïne, maar ook corona in 2020 en 2021 en in datzelfde jaar de overstromingen die vooral Limburg troffen. Zijn er parallellen met het Rampjaar 1672? Het ene Rampjaar is het andere niet, of toch wel? Maar ook andere rampen komen aan bod. In de loop der eeuwen hebben kastelen en buitenplaatsen flink wat rampen doorstaan, waarover vele verhalen te vertellen zijn.
Meld uw kasteel of buitenplaats NU aan voor deelname aan Dag van het Kasteel 2022 op 6 juni
(2e pinksterdag)!
door Alice Duiven, curator Dag van het Kasteel
In heel Nederland hebben zich, op dit moment, 70 kastelen en buitenplaatsen aangemeld voor de Dag van het Kasteel 2022. In de provincie Groningen zijn er nog maar vier aanmeldingen: Burcht Wedde, Allersmaborg, Museum Borg Verhildersum en de Fraeylemaborg. Dat laten wij ons toch niet gebeuren?
Hoe meld je je aan?
Geef uw eigen kasteel of buitenplaats snel op via Voor deelnemers - Dag van het Kasteel. Vergeet niet ‘Deelname |
2022’ aan te vinken. U kunt uw info altijd later wijzingen en/of aanvullen. Komt u er niet uit of wit u graag hulp? Schroom dan niet en mail of bel met één van de drie uitstekende stagiairs van Dag van het Kasteel: Linda Prins (assistentcurator@dagvanhetkasteel.nl, 06-50412145).
Wij zijn geen kasteel
Geen nood. Dag van het Kasteel is van de brede blik 😊: alle kastelen, buitenplaatsen en landgoederen kunnen zich aanmelden!
Moet je ook de deuren openen?
Niet persé. Publiek vindt het vaak al geweldig om achter de hekken te mogen lopen, met of zonder (thema-gebonden) rondleiding en vraag hiervoor desgewenst een bijdrage. Zie verder de veelgestelde vragen Veelgestelde vragen - Dag van het Kasteel.
Publiciteit
Na aanmelding zorgt Dag van het Kasteel voor zowel landelijke als regionale publiciteit, online (website, Instagram, Facebook en LinkedIn) en offline (onder andere ANWB, Libelle, Max Magazine). Zo heeft ook Groningen 1 (regionale zender – red.) al laten weten publiciteit te willen genereren. Regionale verzoeken worden gekoppeld aan regionale deelnemers. Voor lokale publiciteit zorgt u zelf.
Website
Bezoek kastelen en buitenplaatsen! - Dag van het Kasteel.
In de volgende Erfgoedloper zullen we ingaan op de programma’s, die de Groninger borgen aanbieden tijdens de Dag van het Kasteel 2022.
Beeld: exterieur Borg Verhildersum Leens; foto: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
Maand van de Geschiedenis: Wat een ramp!
Het thema van de Maand van de Geschiedenis in oktober 2022 is Wat een ramp! De organisatie: ‘Helaas is het thema met de inval van Rusland in Oekraïne actueler dan we hadden gewild.’ Rampen komen in ieder mensenleven voor. Van persoonlijke rampen tot catastrofes die de samenleving ontwrichten: rampen zijn van alle tijden. In een periode waarin pandemieën, oorlogen, bosbranden en overstromingen de kranten en talkshowtafels in hun greep houden, onderzoekt de Maand in oktober 2022 met het thema Wat een ramp! niet alleen de verwoestende kracht van rampen. Het brengt ook een ode aan de veerkracht en weerbaarheid die een ramp in de mens kan opstuwen. En aan de creativiteit, samenwerking en innovatie die uit een vreselijke gebeurtenis kunnen voortvloeien.
Aanmelden voor deelname
Vanaf nu is het mogelijk activiteiten voor de Maand van de Geschiedenis 2022 gratis toe te voegen aan de agenda via uw account op de website. Doet u dit voor 25 juli, dan maakt u kans om meegenomen te worden in het Maand-magazine en op een bezoekje van de Maand van de Geschiedenis Reporters. |
Deelname is gratis en iedereen kan activiteiten aanmelden als ze aan de volgende voorwaarden voldoen. Uw activiteit:
- gaat over geschiedenis
- heeft een directe link met het thema 'Wat een ramp'
- legt een verband tussen heden en verleden
- is toegankelijk voor publiek (maar u mag natuurlijk wel een toegangstarief hanteren)
Als deelnemer draagt u samen met andere deelnemers en partners de Maand van de Geschiedenis uit.
Dit kan door het gratis promotie-materiaal in te zetten en publiciteit te maken voor uw activiteit. Daarbij noemt u ook de Maand van de Geschiedenis en gebruikt u het logo en templates van de Maand van de Geschiedenis onder het mom: o staan we samen sterk!
Kijk hier voor alle voorwaarden omtrent het organiseren van een Maand van de Geschiedenis-activiteit.
Beeld: op het beruchte Scholtenhuis in Groningen wapperde tijdens de Tweede Wereldoorlog een SS-vlag;
foto: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
Tiende Drentse museumcongres
30 mei
Op maandag 30 mei vindt het tiende Drentse museumcongres plaats bij Podium Zuidhaege in Assen. Het thema: Digitaliseren en ontsluiten van de collectie. Zet dit congres in uw agenda en schroom niet om deze
e-mail of dit nieuwsbericht savethedatedrentsmuseumcongres te delen met collega's voor wie dit |
ook interessant is. Binnenkort volgt meer informatie over het programma en hoe u zich kunt aanmelden.
Houd ook deze pagina wat doen wij drents museumcongres in de gaten voor updates over het museumcongres.
Beeld: Drents Museumcongres |
|
|
|
Cultuurloket DigitALL
De ambtelijk secretaris van het Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen attendeerde ons op
Cultuurloket DigitALL. Cultuurloket DigitALL ondersteunt theaters, muziekpodia, musea, filmtheaters, festivals en producenten van professionele podiumkunsten, verspreid over het hele land. Cultuurloket DigitALL is een initiatief van de partijen die in 2020 vanwege de coronacrisis het noodfonds Kickstart Cultuurfonds hebben opgericht. Deze fondsen zetten hun samenwerking voort. Niet meer als noodfonds, maar in de vorm van een driejarig programma rondom de toepassing van digitale technologie voor publiek. Tijdens de coronacrisis hebben veel podia, producenten en musea digitale technologie gebruikt om het contact met het publiek te behouden en te versterken. |
Cultuurloket DigitALL helpt culturele instellingen om de kansen die digitale technologie biedt, te blijven verzilveren. Dat doen ze met donaties tot €250.000 en door kennisdeling.
Op de website zijn onder andere de ervaringen van het Groninger Museum met het Cultuurloket te vinden in een video:
In deze video vertelt het Groninger Museum over de ervaringen die zijn opgedaan met het maken van online tentoonstellingen, het organiseren van een online opening (die maar liefst 100.000 bezoekers trok) en het verzorgen van online rondleidingen voor leerlingen en ander publiek uit heel Nederland. Video Groninger Museum
Beeld: Cultuurloket DigitALL |
|
|
|
Titus Stipendium
Stipendium voor onderzoek naar het cultureel erfgoed van Stichting Oude Groninger Kerken
In 2022 wordt een begin gemaakt met het Titus Stipendium, geïnitieerd door een alumnus Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen met als doel het cultureel erfgoed van de Stichting Oude Groninger Kerken te bestuderen en in brede kring onder de aandacht te brengen. Dit voorjaar zal een oproep worden verspreid onder pas afgestudeerde masterstudenten om een onderzoeksproject aan te dragen dat de kennis over het cultureel erfgoed van de stichting vergroot.
Het belangrijkste doel van het Titus Stipendium is enerzijds het ondersteunen van onderzoek naar het erfgoed van de Stichting
|
Oude Groninger Kerken, waarbij de voorkeur uitgaat naar roerend erfgoed zoals bijvoorbeeld meubilair en kerkzilver. Anderzijds is het stipendium bedoeld om jonge talentvolle onderzoekers (tot dertig jaar) de mogelijkheid te geven hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen en zo een springplank te bieden die kan leiden tot andere, wellicht grotere onderzoeksprojecten. Het stipendium bedraagt € 15.000,- voor de duur van het onderzoek (zes maanden) en de voorbereiding van de publicatie (één maand).
Voor meer informatie: Stichting Oude Groninger Kerken | Nieuws
Beeld: logo Titus Stipendium 2022;
Stichting Oude Groninger Kerken |
|
|
|
Het was groot feest in het Tehuis aan de Lutkenieuwstraat in Groningen op 19 december 1941. Er werden stormvlaggen van de W.A. en S.S. gedragen, partijliederen gezongen en luidkeels 'Houzee!' groepen. Deze dag namelijk, sprak leider van de partij Anton Mussert op een openbare vergadering van de NSB.
Het was één groot propagandistisch vertoon, waarbij ook belangrijke functionarissen uit Groningen aanwezig waren, zoals Beauftragte Herman Conring, hoofdcommissaris van de politie Philip Blank en de rector magnificus van de Rijksuniversiteit, Johannes Kapteyn.
In zijn redevoering trok Anton Mussert hard van leer tegen de |
Joden, het communisme en het kapitalisme. Deze drie ‘machten’ hadden de oorlog veroorzaakt en moesten derhalve bestreden worden. Als onderdeel van het Germaanse Rijk was hierin voor Nederland een belangrijke rol weggelegd. De retoriek van Mussert werd goed ontvangen en kon op een langdurig applaus rekenen.
Dit pamflet werd door Groningen verspreid om de vergadering in het Tehuis aan te kondigen. Dat leverde een grote opkomst op: volgens het Nieuwsblad van het Noorden was de bijeenkomst zeer druk bezocht. De grote zaal zat vol, in de twee kleinere zalen kon de rede via een geluidsinstallatie gevolgd worden.
Beeld: Anton Tiktak, Arte del Norte |
|
|
|
|
|
|
Cursus Begraven en Beleid
|
|
19 en 20 mei
|
|
Doopsgezinde kerk, Groningen
|
|
|
|
Workshop Linked Open Data
|
|
9 juni
|
|
13:30 – 16.30 uur
|
|
Doopsgezinde kerk, Groningen
|
|
|
|
Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
Groningen, Gr 9712 NW
Netherlands (050) 313 00 52. Reacties en kopij: info@erfgoedpartners.nl.
Deze nieuwsbrief kon tot stand komen mede dankzij de jaarlijkse subsidie van de Provincie Groningen.
Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen,
kunt u dit aangeven door op deze link te klikken. Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Als u zich alleen voor de Erfgoedloper wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.
Copyright (C) 2022 Stichting Erfgoedpartners All rights reserved.
Stuur deze mail door naar een vriend Update profiel
|
|
|