Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.                                                            Bezoek de website
Meike Wijma, Vincent Hensen-Oosterdijk en Stefan Gerritse

Bevrijdingsconcert
Vincent Hensen-Oosterdijk, mezzosopraan Meike Wijma en slagwerker Stefan Gerritse, Nicolaïkerk Appingedam

Op 5 mei wordt in de Nicolaïkerk van Appingedam een concert gegeven met muziek uit oude tijden die helemaal in het teken staat van bevrijding en hervonden liefde. Sopraan Meike Wijma zingt liederen van John Dowland, een groot lied- en luitcomponist uit de 16e eeuw, en Händel. Vincent Hensen-Oosterdijk bespeelt het grote Hinsz-orgel en wordt vergezeld door slagwerker Stefan Gerritse. Hij bespeelt daarbij pauken, 16e en 17e eeuwse trommels, tamboerijnen en zelfs een triangel. Dit is zelden gehoord! De verbinding wordt gezocht in een aantal bekende Valerius-liederen. Zo is bijvoorbeeld het geuzenlied ‘Geluckig is hij die leert sterven’ gebaseerd op de melodie van ‘Est-ce le grand Dieu des alarmes’, waarover Sweelinck de Est-ce Mars schreef. Het concert wordt afgesloten met het slotdeel van de cantate ‘Ich hatte viel Bekümmernis’, waarbij het grootse van het orgel gecombineerd wordt met feestelijke pauken.

Entree: 8 euro per persoon. 
Aanvang: 15.30 uur.

Het orgel van de Mariakerk in Krewerd (1531): één van de deelnemers aan
de Orgeldag Noord-Nederland

Orgeldag Noord-Nederland

Ook in 2019 kunnen orgelliefhebbers op de tweede zaterdag in mei weer kennismaken met de vele, vaak fraaie historische orgels in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Veel van deze orgels staan in kerken die de moeite van een bezoek zeker waard zijn. De organisatie is in handen van de Stichting Hinszorgel Leens. Liefhebbers van orgels wordt de gelegenheid geboden op de Orgeldag Noord-Nederland deze instrumenten te bespelen. Voor de Orgeldag Noord-Nederland melden zich altijd veel (amateur-)organisten aan, zo bleek de afgelopen jaren. Het voorziet dan ook in een duidelijke behoefte en is telkens een groot succes. Traditiegetrouw wordt deze dag besloten met een orgelconcert in de Petruskerk van Leens. Er hebben zich inmiddels 108 deelnemers aangemeld. Aanmelden voor dit bijzondere evenement kan nog tot en met 26 april door een mail te sturen aan: info@hinszorgelleens.nl. Voor meer informatie en de lijst van deelnemende orgels:

Meer informatie: http://www.hinszorgelleens.nl/orgeldag-2/

Jochem Schuurman

Jochem Schuurman, Protestantse Kerk Farmsum

Jochem Schuurman speelt werken van Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) - Preludium en Fuga in c Op. 37 Nr. 1; Johann Sebastian Bach (1685-1750) - Partite diverse sopra: Christ, der du bist der helle Tag BWV 766; Johan G. Koers (*1953) - Jochen Klepper gewidmet; Sigfrid Karg-Elert (1877-1933) - Prologus Tragicus Op. 86 Nr. 1; Louis Vierne (1870-1937) - Naïades Op. 55 Nr. 4;
Charles Tournemire (1870-1939) - Communion, Paraphrase-Carillon uit Cycle après la Pentecôte Op. 57 Nr. 35 “In Assumptione B.M.V.

Datum: 18 mei 2019.
Aanvang: 20:00 uur.

Orgel Martinikerk, foto door Henk de Vries

Orgelzomer 2019
Programma Schnitger Meets - 29 juli tot en met 7 augustus 2019
 
De eerste serie evenementen van de Orgelzomer is te vinden op de splinternieuwe website www.orgelzomer.nl. Hier is het volledige programma te vinden van Schnitger Meets…: tien dagen van festiviteiten waarmee het 50-jarig jubileum van de Stichting Groningen Orgelland gevierd wordt en waarmee tevens de Orgelzomer op 29 juli van start gaat.

Deze eerste tien dagen van de Orgelzomer staan bol van de ontmoetingen rond het orgel. Bijvoorbeeld met alle orgelstudenten die uit de hele wereld naar Groningen komen om hier Masterclasses te krijgen van Groningse en internationale docenten, onder andere uit Korea, Japan en Tsjechië. De Masterclasses zijn toegankelijk voor luisteraars, evenals de concerten en excursies van Schnitger Meets... Kijk voor meer informatie op de website: www.orgelzomer.nl. Daar kunt u de kaarten ook online bestellen.

Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich uitschrijft ontvangt u geen enkele e-mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelkalender wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

Email Marketing Powered by Mailchimp