Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.                                                            Bezoek de website
Bovenaanzicht van de toren en kerk van Saaxumhuizen

Open Toren-dag

Op de tweede zaterdag in juni wordt al twintig jaar op initiatief van de Stichting Klokkenspel Groningen, de Open Toren-dag gehouden op die plaatsen in onze provincie waar zich torens met carillons bevinden. De Stichting Klokkenspel Groningen constateert dat de belangstelling voor de veelal eeuwenoude beiaarden en luidklokken in onze provincie flink toeneemt.

In 2019 is de Open Toren-dag op zaterdag 8 juni van 13:00 – 16:00 uur.

Niet alleen het carillon trekt de aandacht maar ook de luidklokken, de torenuurwerken en – in sommige gevallen – de oude speeltrommels. Bijkomend voordeel is natuurlijk het prachtige uitzicht dat het publiek vanuit de torens heeft over Stad en Ommeland.
De deelnemers aangesloten bij Stichting Klokkenspel Groningen zijn:
Groningen Martinitoren, Appingedam toren Nicolaïkerk, Veendam toren Grote kerk, Middelstum toren Hippolytuskerk, Heiligerlee Klokkengieterijmuseum en Winschoten toren de ‘Olle Witte’.
Ook kan het publiek terecht in de volgende torens van de Stichting Oude Groninger Kerken: Den Andel, Eenrum (kerk is lid van de Groninger Kerkenfamilie, toren is van gemeente Het Hogeland), Hornhuizen, Saaxumhuizen, Termunten, Tolbert, Uitwierde en Zeerijp.
 
Ook torens in de provincie Groningen die niet behoren tot genoemde stichtingen ondersteunen het idee van de Open Toren-dag en sluiten zich bij dit initiatief aan door ook de deuren te openen. Dit zijn de torens in Farmsum, Finsterwolde, Loppersum, Meeden, Noordwolde en Stedum.

Datum: 8 juni
Tijd: 13:00 - 16:00 uur

Toren van Middelstum
sopraan en zangdocente Alina Rozenboom

Jubileumconcert ‘Leffers: 50 jaar ondernemer’
Alina Rozeboom, Roele Kok en Jochem Schuurman
Grote Kerk Wildervank
 

Een concert met (orgel)muziek voor een breed publiek, waarbij met name de werken van Händel een prominente rol spelen. De uitvoerenden zullen solo en ook gezamenlijk te horen zijn. Uitvoerenden: sopraan en zangdocente Alina Rozeboom, Roele Kok (bariton) en organist/begeleider Jochem Schuurman.

Samen met de Monument- en Concertcommissie organiseert Bé Leffers dit concert voor iedereen die, net als hij, houdt van muziek waarbij het orgel een rol speelt. Bé is dit jaar 50 jaar ondernemer. Hier past een uitbundige viering bij volgens hem. Hij draagt de jongere generatie muziektalenten een warm hart toe, vandaar dat hij een aantal musici heeft uitgenodigd die indruk hebben gemaakt in de afgelopen jaren. Het repertoire zal bestaan uit klassieke muziek voor een breed publiek, met name de muziek van Händel zal een prominente rol spelen.
 
Het Walcker-orgel van de Grote Kerk in Wildervank is uitermate geschikt voor de muziek van Händel. De mogelijkheden om met zachte klanken de solostemmen te begeleiden zullen ten volle benut worden door de organist.

Datum: 14 juni 2019
Tijd: 20:00 – 21:30 uur
Toegang: vrije gift na afloop

Peter van der Zwaag

Orgelconcert door Peter van der Zwaag
op het Lohmanorgel (1829) in de Farmsumer Kerk

Peter van der Zwaag heeft voor Farmsum een veelzijdig programma samengesteld met werken van Cor Kee (1900-1997), Den 34sten Psalm, Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621), Von der Fortuna werd ich getrieben [Engelse Fortuijn], SwWV 320, Jacob Bijster (1902-1958), Variaties over ‘Stort tranen uyt, schreyt luyde, weent en treurt!’,  Albert de Klerk (1917-1998), Aria en Toccata, Jan Nieland (1903-1963), Suite Religioso, Jan Pieterszoon Sweelinck, Psalm 116, SwWV 116, Jacob Bijster, Partita sopra Psalmo CXLVI (Laudate Dominum).

Datum: 15 juni 2019
Aanvang: 20:00 uur
Toegang: €10,-

Lohmanorgel in de Farmsumer kerk

Beroemde motetten; koor- en orgelmuziek uit renaissance en vroegbarok
Luthers Bach Ensemble: kleinkoor, Robert Koolstra en Tymen Jan Bronda (orgelsoli)

Motetten van Giovanni Bassano, H.L. Hassler, Orlando di Lasso, M. Praetorius en meer..
Motetkolorierungen voor orgel van Heinrich Scheidemann.
 
Datum: 15 juni Jacobuskerk Zeerijp / 16 juni Lutherse Kerk Groningen 
Aanvang: 19:30 uur Zeerijp / 15:00 uur Groningen
Toegang: € 20 | € 15 (vriend) | € 10 (student)

Toren van Eenrum

Orgelzomer op het Groninger Hogeland
22 en 29 juni en 6 juli
 
Er staan interessante concerten en excursies op het programma. Net als in voorgaande jaren is een belangrijk aspect van de orgelzomer de inbedding van de orgels en orgelmuziek in de culturele omgeving van dit gebied.
 
Het eerste concert op 22 juni, traditioneel omstreeks de ‘zonnewende’, begint met concerten in de Jacobikerk en in de Menkemaborg in Uithuizen. De beide sfeervolle concerten worden verbonden door een diner dat geserveerd wordt in het Schathoes van de Menkemaborg. Voorafgaand aan het concert kan de collectie oudheden in Boerma’s Antiekhoeve worden bekeken. Beide concerten worden verzorgd door Sietze de Vries op het orgel en het VLAM saxofoonkwartet bestaande uit vier vrouwelijke saxofonisten.

De orgelmiddag op 29 juni begint met een demonstratie en klein concert op het Schnitger-orgel in Mensingeweer, gevolgd door een demonstratie van het Lohman-orgel in Eenrum. Daarbij is er de mogelijkheid tot ondermeer bezoek aan de molens, Eenrumer toren, Klompenmakerij en Mosterdmakerij.
De deelnemers aan deze middag krijgen de gelegenheid voor een gereduceerd tarief het avondconcert in Leens bij te wonen, waar organist Vincent van Laar te horen is op het Hinsz-orgel. 

De laatste middag van de orgelzomer, 6 juli, begint in de Antoniuskerk van Kantens bij het tweeklaviers-orgel dat gebouwd werd door de directe leermeesters van Schnitger: de gebroeders Huss. Na een demonstratie door organiste Leni Otte geven vanaf ongeveer 16:30 uur Tim Veldman en Ada Pérez een concert op klavecimbel en virginaal. Na de maaltijd wordt de dag besloten met een avondconcert in Zandeweer door organist Peter Westerbrink. De deelnemers van de middag krijgen korting op de toegangsprijs van dit concert.
 
Meer informatie: www.arpschnitgerorgeluithuizen.nl.

Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich uitschrijft ontvangt u geen enkele e-mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelkalender wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

Email Marketing Powered by Mailchimp