Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
Bezoek de website

Omdat januari een rustige periode is wat betreft orgelconcerten is dit een goed moment om vooruit te kijken naar orgelactiviteiten in 2019.

Het is een bijzonder orgeljaar met veel aandacht voor Arp Schnitger. In 2019 wordt herdacht dat deze grote orgelbouwer 300 jaar geleden overleed. Dat stad en provincie Groningen hier aandacht aan besteden, ligt voor de hand. Daar zijn immers nog een veel prachtige Schnitgerorgels te bewonderen. Een goede aanleiding om uitgebreid stil te staan bij deze schat aan orgelerfgoed. Zoveel eeuwen na de oplevering zijn de klanken van deze orgels nog steeds te horen. De afgelopen jaren zijn veel orgels gerestaureerd waardoor zij nu weer volledig tot hun recht komen.

Het wordt een mooie Orgelzomer, met interessante activiteiten rond de orgels. In de Orgelkalender houden wij u hiervan geregeld op de hoogte.

Crowdfundingsactie Doe-orgels geslaagd
De afgelopen weken is het Erfgoedpartners, met hulp van het publiek, gelukt door middel van een crowdfundingsactie voldoende geld bij elkaar te krijgen om twee Doe-orgels aan te schaffen. Met een Doe-orgel kunnen kinderen een echt pijporgel zowel in elkaar zetten, als er op spelen. Door met elkaar een orgel zelf te bouwen, en vervolgens een echt groot orgel in eigen dorp of stad te bekijken, kunnen kinderen enthousiast gemaakt worden voor dit bijzondere instrument. Want waar anders dan op een orgel, kan je met je eigen handen en voeten een heel orkest nabootsen!

Het educatieproject ‘Orgelkids in Groningen’ is gebaseerd op een educatieprogramma rond een Doe-orgel (Orgelkids). De Doe-orgels worden beschikbaar gesteld aan alle scholen van het primair onderwijs in de provincie Groningen.

Foto: Lydia Vroegindeweij

Film en muziek: Der Golem

Tussen woensdag 30 januari en zondag 3 februari strijkt het Internationaal Film Festival Rotterdam neer in Groningen met een heel divers programma. Elk jaar wordt er ook een film in de Der Aa-kerk vertoont met live muzikale begeleiding. Dit jaar is dat Der Golem (1920), een Duitse expressionistische film. De golem, een kleien monster, wordt geschapen om het Joodse getto te verdedigen, maar ontpopt zich tot een vernietigend monster.

De film wordt begeleid door Het Orgel Trio: Berry van Berkum (orgel), Steven Kamperman (klarinet) en Dion Nijland (bas). Meer informatie over deze bijzondere uitvoering vindt u op de uitagenda

Vrijdag 1 februari, 20:00 tot 21:40 uur

Driekerkenconcert in Sappemeer

Op zondag 24 februari kunt u in Sappemeer genieten van een bijzonder concert: het driekerkenconcert. In achtereenvolgens de Doopsgezinde Kerk, de St. Willibrorduskerk en de Koepelkerk wordt een programma georganiseerd. Tussen de concerten kunt u naar de volgende kerk rijden of lopen en is er tijd voor koffie, thee en een drankje.

In de Doopsgezinde Kerk verzorgt Carel van Aurich het orgelspel en spelen Ailien en John de Beer klarinet. Wanneer u in de St. Willibrorduskerk aankomt, staan Arnold Hogendorg (orgel), Janolda Hogendorf (dwarsfluit) en dameskoor Internos klaar om hun deel van het concert uit te voeren. Leonore Lub sluit de middag af op het orgel in de Koepelkerk.

Entree: €10 | kinderen tot 12 jaar gratis
14:00 tot 16:45 uur

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, orgel Doopsgezinde Kerk

Mist u nog een concert in dit overzicht? U kunt informatie over orgelconcerten altijd mailen naar info@erfgoedpartners.nl
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich uitschrijft ontvangt u geen enkele e-mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelkalender wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

Email Marketing Powered by Mailchimp