Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners. Hier kunt u deze nieuwsbrief lezen in uw browser.         
Beeld: detail orgel in de Nicolaïkerk te Appingedam; foto: Jan Smelik, www.hetorgel.nl
Beeld: Mannes Hofsink; foto: Martien Hovestad
Orgelconcert Mannes Hofsink
Petruskerk Leens

Concert door Mannes Hofsink, organist van de Nieuwe Kerk te Groningen. Het is voor het eerst dat Mannes Hofsink in Leens een concert geeft. Hij zal de Grote Orgelmis van J.S. Bach uitvoeren. De Orgelmis bestaat uit bewerkingen van koralen uit de Lutherse Catechismus. Bach zelf heeft het over Vorspielen. Dit werk begint met een preludium en wordt besloten met een vijfstemmige driedelige fuga.

Datum: 22 mei
Tijd: 20:00 uur
Entree: € 12,50
Om het concert te kunnen volgen, koopt u een digitale kaart via de website van de Stichting Hinszorgel Leens.
Beeld: Peter van der Zwaag
Orgelconcert Peter van der Zwaag
Petruskerk Leens

Concert door Peter van der Zwaag, organist van de Salvituskerk te Dronrijp.

Datum: 29 mei
Tijd: 20:00 uur
Entree: € 12,50
Om het concert te kunnen volgen, koopt u een digitale kaart via de website van de Stichting Hinszorgel Leens.
Beeld: Vincent Hensen-Oosterdijk in de St. Paul’s Cathedral London; eigen foto
Vincent Hensen-Oosterdijk houdt met nieuwsbrief en livestream-concerten contact met publiek

Vóór de corona-pandemie gaf organist en beiaardier Vincent Hensen-Oosterdijk uit Appingedam al af en toe een nieuwsbrief uit. Met behulp van de nieuwsbrief informeerde Vincent zijn volgers via Facebook over zijn activiteiten. ‘Ik had voor dat doel een lijst verzameld van mogelijk geïnteresseerden. Als er bijvoorbeeld een speciale gelegenheid was, maakte ik een nieuwsbrief. Ik merkte dat mijn achterban geïnteresseerd was. Nu de pandemie langer duurt, was er bij mij behoefte vaker een nieuwsbrief uit te geven.’ In zijn nieuwsbrief neemt de organist en beiaardier linkjes op zodat het mogelijk is om concerten live te volgen of naderhand terug te luisteren. Sinds het uitbreken van de pandemie is de frequentie van verschijnen van de nieuwsbrief omhooggegaan. Vincent: ‘Er zit geen grote gedachte achter. Het is meer dat ik wil spelen en dat men wel wil luisteren, er waren positieve reacties.’ Zijn eerste livestream-concert was afgelopen Pasen.

Van bedenken tot uitvoeren
Voorbereiden en uitvoeren van het concert is een volledige soloactiviteit van Vincent. ‘Het zijn geen professionele opnamen. Ik heb geïnvesteerd in beeld en geluid. Zo heb ik een kabel van 10 meter aangeschaft voor het geluid. Een goede microfoon had ik enige jaren geleden al gekocht. De opname van het concert verloopt via de camera van mijn mobiel. Belangrijk is dan ook dat tijdens het concert mijn mobiel is opgeladen en dat er internetverbinding is.’ Vincent is tijdens het concert alleen in de kerk, er is dus geen hulp van bijvoorbeeld een registrant.

Met het samenstellen van het programma houdt Vincent uiteraard rekening met de gelegenheid – bijvoorbeeld rond een thema als Pasen, Koningsdag of Pinksteren – en ook met de duur van de stukken. ‘Maar ik speel gerust een preludium en fuga van Bach die algauw acht minuten kan duren.’

Inkomsten
De inkomsten van de musicus zijn sinds corona teruggelopen. Vincent: ‘Sinds corona mis ik inkomsten maar het is mogelijk te doneren voor de concerten en dat gebeurt ook via mijn ‘petje af’-pagina. Maar ik heb bewust geen betaalmuur. Ik wil mensen stimuleren om te luisteren en in deze regio is de draagkracht niet bij iedereen even hoog. Zelf heb ik weinig financiële kosten aan de uitvoering, het kost me alleen tijd.’
Beeld: Vincent Hensen-Oosterdijk
Carillon
Vincent is naast organist ook beiaardier. Het carillon van de kerk van Winschoten is één van zijn instrumenten, hij speelt daar wekelijks. Ook van dit carillon maakt Vincent opnamen en ook daar reageren mensen op. ‘Ik krijg reacties van onder meer oud-Winschoters, die nu bijvoorbeeld in Amerika of Noorwegen wonen. Zij zijn vaak ontroerd als ze de klanken van het carillon horen.’

Podcast
In de nieuwsbrief waarin het Koningsdagconcert van 26 april werd aangekondigd, kon de lezer ook een podcast aantreffen: Verbonden door vrijheid. ‘Deze podcast heb ik gemaakt omdat ik meer wil vertellen over de context van het programma. Daar is tijdens een concert geen gelegenheid voor, dat zou veel te lang duren. Of ik er meer maak, weet ik nog niet. Ik heb er weinig reacties op gehad en het kost veel tijd om het voor te bereiden.’

CD
De bedoeling is dat Vincent eind mei, begin juni een CD opneemt met muziek rond het Duitse koraal in Groningen. ‘Wat veel mensen niet weten, is dat in de 16e en 17e eeuw de psalmen van Datheen niet in Groningen werden gezongen. In plaats daarvan zong met in het Nederduits, een taal die verwant is aan het Gronings en daardoor voor de Groningers vertrouwt in het oor klonk. Pas in de 18e eeuw werd in Groningen het zingen in het Nederlands in de kerk gebruikelijk.’ De CD is een uitgave van SGO.

Naschrift: Bovenstaand interview vond plaats op 6 mei. Op 10 mei ontving de interviewster een foto van de onfortuinlijke organist met een spalk om zijn rechterpols. Orgelspelen zit er de komende weken niet in. Op 23 mei had hij via livestream een Pinksterconcert willen geven maar uiteraard kan ook dat geen doorgang vinden. Vincent hoopt in juli voorzichtig weer te kunnen beginnen met orgelspelen.
Beeld: omslag Klank/gjuwelen 2021; foto: Jelte Oosterhuis; vormgeving: Geert de Koning
Klank/gjuwelen 2021

Eind mei is Klank/gjuwelen 2021, een uitgave van Erfgoedpartners en het ORGANEUM, gereed en vanaf 1 juni zal de verspreiding ter hand worden genomen. Het is, mede dankzij de medewerking van onder andere de orgelcommissies in de provincie, een aantrekkelijk tijdschrift geworden. Net als vorig jaar had de redactie te maken met onzekerheid over het al dan niet doorgaan van de concerten. Corona speelt ons nog altijd parten. Het tijdschrift bevat daarom ook informatie over activiteiten waarvan later bleek dat ze helaas geen doorgang kunnen vinden. Dat betreft dan vooraleerst met name de concerten van vóór de zomer. We hebben goede hoop dat de najaarsconcerten wel uitgevoerd kunnen worden.

Wilt u een exemplaar van Klank/gjuwelen 2021 ontvangen, dan kunt u die vanaf 1 juni bestellen via onze webshop. Binnenkort is de digitale versie te lezen op de website van Erfgoedpartners.
Beeld: de Nieuwe Kerk in Groningen; foto: John Stoel
Afgelastingen activiteiten

Zoals hierboven al gememoreerd, moeten orgelconcerten/-activiteiten worden afgelast. Wij kregen de volgende afgelastingen door:
 
Nicolaïkerk Appingedam 6 juni Matthias Havinga
Arp Schnitgerorgel Uithuizen 12 juni Landadel
   19 juni  Kerk en Borg
   3 juli  Bloemen en snaren
 Nieuwe Kerk Groningen  4 juni  Uitgesteld Koningsdagconcert
Beeld: Tymen Jan Bronda en Robert Kuizenga; foto: Alfred Oosterman
Crowdfundingsactie Luthers Bach Ensemble

Het Luthers Bach Ensemble startte in de eerste week van mei een nieuwe crowdfunding om een cd/download, een concert-streaming en een live concert mogelijk te maken. Afgelopen zomer hebben Tymen Jan Bronda en Robert Kuizenga (countertenor) samen met de Portugese trompettist Bruno Fernandes en theorbe-speler Mike Fentross een prachtige opname gemaakt. Op dit moment worden er nog aanvullende opnames gemaakt. De opname vindt plaats in de romano-gotische Hippolytuskerk van Middelstum. 

De volgende muziek wordt op de plaat gezet:
G.F.Handel 
Eternal source of light divine (Ode of the Birthday of Queen Anne) & Weep no more
J.S.Bach
Cantate Vergnügte Ruh BWV 170
G.P.Telemann
Concerto in D (trompet & orgel)
A.Vivaldi
Stabat Mater RV 621
W.Byrd
Ye sacred muses
H.Purcell
Delen uit: Ode for Queen Mary’s birthday

Op Youtube staat een voorproefje van een van de opnamen.

De crowdfunding wordt warm aanbevolen door:
Yvonne van den Berg: voorheen programmeur klassieke muziek van SPOT/De Oosterpoort
Maarten Engeltjes: Nederlands countertenor
Henk Helmantel: kunstschilder
Margreet Honig: Nederlands sopraan en zangpedagoge

De streaming van het concert kunt u in augustus verwachten. De cd en download zijn eind september klaar. Het concert vindt dan ook plaats. Waarschijnlijk in Amsterdam en wellicht later ook in Groningen. 
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Ons adres is:
Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
9712 NW, Groningen
info@erfgoedpartners.nl

U kunt hier ons adres toevoegen aan uw adresboek

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelagenda wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Erfgoedpartners · Lopende Diep 8 · Groningen, Gr 9712 NW · Netherlands