Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners. Hier kunt u deze nieuwsbrief lezen in uw browser.         
Beeld: Hinszorgel Mariakerk Uithuizermeeden; foto: Jelte Oosterhuis
Beeld: Organeum Weener
Organeum Weener weer geopend

Ook in Ostfriesland kan er vanaf volgende week weer meer: vanaf 3 juni is het Organeum in Weener weer wekelijks geopend voor rondleidingen.Meer informatie over openingstijden en reserveren is te vinden op de website van het Organeum.

Op dit moment worden niet-noodzakelijke reizen naar Duitsland nog afgeraden, hopelijk is dat binnenkort niet meer nodig.
Pinkstermaandag 1 juni: concert door musici van het Luthers Bach Ensemble
Barokmuziek voor cello, klavecimbel en orgel
Beeld: Edskes-orgel

Op 27 mei maakte minister Ingrid van Engelshoven van cultuur bekend dat

In afwachting van een onderzoek naar de besmettingsrisico’s van zingen en blazen het vooralsnog niet [is] toegestaan samen met anderen te zingen of te blazen. Ik begrijp dat dit voor de amateurkunstbeoefening maar ook voor de orkesten, die zo graag weer aan de slag willen, een enorme teleurstelling is en hoop op spoedige resultaten van het onderzoek.

Dat betekende in eerste instantie een enorme teleurstelling voor Tymen Jan Bronda, artistiek leider van het Luthers Bach Ensemble, die aanvankelijk een programma met fagot, trompet en orgel had samengesteld. Tymen Jan liet zich niet uit het veld slaan en bedacht een alternatief. In plaats van met blazers een concert met Evan Buttar op cello, Robert Koolstra op klavecimbel en hemzelf op orgel. Bronda is nu in overleg met burgemeester Schuiling van Groningen. De burgemeester beslist dit weekeinde of het concert in een andere samenstelling wel mag doorgaan.
 
Midzomernachtconcert 21 juni afgelast 
Het Midzomernachtconcert met de Hongaarse klaviervirtuoos Miklos Mikael Spanyi dat zou worden gehouden op 21 juni in de Lutherse kerk gaat niet door. Spanyi zou naast de nieuwe Schnitgerkopie van Bernhardt Edskes het clavichord bespelen.
 
Zie voor meer informatie 
https://luthersbachensemble.nl/
Afgelast Midzomernachtconcert

Beeld: Schnitgerorgel Der Aa-kerk; foto: John Stoel

Orgelconcerten in de Der Aa-kerk in coronatijd
Organisten Peter Westerbrink en Leonore Lub
3 juni en 17 juni liveconcert en livestream

Op woensdag 3 en 17 juni worden twee orgelconcerten in de Der Aa-kerk Groningen gehouden, die zijn georganiseerd door Stichting Oude Groninger Kerken en Bijzondere Locaties Groningen. Organisten Peter Westerbrink en Leonore Lub zijn dan te horen op het prachtige Schnitgerorgel in deze kerk. Beide concerten kunnen ook via een livestream worden gevolgd.

Op 3 juni klinkt er muziek van J.S. Bach (1685-1750) tot Jan Welmers (1937). Op 17 juni zijn werken van Vincent Lübeck (1654-1740) en J.S. Bach te horen. Aanvang van beide concerten is 19:30 uur en beide duren een uurtje.
 
Voor het concert van 17 juni zijn nog kaarten beschikbaar. Gezien de coronamaatregelen, is er slechts plaats voor 30 luisteraars. Dus het is zaak er snel bij te zijn. Het concert van 3 juni is min of meer besloten. Maar beide concerten kunnen door iedereen gevolgd worden via een livestream op het YouTube-kanaal van de Stichting Oude Groninger Kerken - een unieke mogelijkheid om beide concerten toch bij te kunnen wonen en met beelden van het orgel en de kerk.
 
Aanmelden voor het concert op woensdag 17 juni kan door een mail te sturen naar info@groningerkerken.nl – de toegangsprijs voor dit concert bedraagt €10,-. Dit bedrag moet vooraf worden voldaan. Bij binnenkomst vindt er een gezondheidscheck plaats.

Beeld: Sietze de Vries; foto: Anjo de Haan
 

Organist Sietze de Vries zal in de maanden juni en juli weer van zich laten horen. En dat is in zijn geval extra gelukkig want, buiten corona, overkwam hem enige tijd geleden een naar ongeluk waarover hij in de aanloop naar zijn beschouwingen op die concerten, kort verslag doet.

Onthand
 
Deze bijzondere tijd kwam voor mij met wat positieve en negatieve verrassingen. Allereerst positief: je wordt even stilgezet en gaat weer nadenken over wat er werkelijk toe doet in het leven. Opeens is er tijd voor fietstochtjes met de kinderen en maak je van dichtbij mee hoe snel de ontwikkeling van een drie- en vijfjarige gaat. Ook de online-concerten zijn leuk om te doen: je hebt weer iets om naartoe te werken en ik mag bepaald niet klagen over de prachtige kerken en orgels waar ik tot nu toe terecht kwam. Je moet je echter niet te veel verdiepen in het ‘businessmodel’ van deze livestreams: als het aanbod gratis is op het internet, is het overgrote deel van de mensen niet bereid om ervoor te betalen. Dat is jammer, want in deze barre tijden voor de musici, zou het een echt hart onder de riem zijn als mensen de organisten ook metterdaad financieel steunen.
 
Gaf het onzekere ‘corona-gevoel’ al het idee dat je als musicus onthand bent, in mijn geval werd dat ook nog eens op een vervelende manier werkelijkheid. Orgelmaker Bernhardt Edskes was bezig met intonatie-werkzaamheden aan een van de orgels in mijn ‘huiskerk’. Hij gaf als tip voor het fixeren van hoeden op (gedekte) pijpen om het met warme bijenwas te doen. Dat lijkt heel onschuldig spul, waar ik ook al vaak mee gewerkt had. Je kunt het zelfs probleemloos koken! Maar wat nieuw voor mij was: als je een pot bijenwas smelt, moet je dat niet te snel doen, want dat kan een spontane ontbranding tot gevolg hebben! Het was flink schrikken toen ik opeens een indrukwekkende vlammenzee boven bij mijn orgel had; gelukkig was het vuur snel geblust. Helaas verbrandde ik mijn rechterhand wel behoorlijk in het proces. Een nachtmerrie voor elke organist: je gereedschap ziet er opeens afschuwelijk uit… Gelukkig geneest het goed: na twee pijnlijke weken kan ik alle vingers inmiddels weer gebruiken.

Beeld: Schnitgerorgel Jacobikerk Uithuizen
Onlineconcert 11 juni in de Jacobikerk in Uithuizen
Nu krijg ik gelukkig bij de onlineconcerten wat extra handen toegestoken. Zo was mijn collega Rien Donkersloot tot nu toe steeds mijn ‘partner in crime’ bij de concerten. Hij zal ook te zien en te horen zijn bij ons concert op het prachtige Schnitgerorgel in Uithuizen op 11 juni. Ik hoop daar niet alleen te spelen, maar u ook mee te nemen in de wereld van Arp Schnitger: wat maakte hem nu zo bijzonder?
 
Datum: 11 juni
Aanvang: 20:00 uur
Beeld: koororgel Petruskerk Leens; foto: Wikipedia
 

Liveconcerten
Gelukkig mogen de ‘echte’ concerten langzamerhand ook weer, al is de hoeveelheid publiek beperkt. Om daar zicht op te houden, moeten kaarten vooraf gereserveerd worden. Mijn eerste ‘echte’ concert is op mijn geliefde groene monster: het orgel van de Martinikerk in Groningen, op 8 juli.
 
Samen met Eran Waisenblum op blokfluiten hoop ik ook weer live te concerteren op 18 juli in Leens. Hoewel het beroemde Hinsz-orgel daar nog in restauratie is, staan er ook nog twee kleine orgels in het koor van de kerk, die geweldig combineren met de diverse soorten blokfluiten.
Ik hoop u bij een van die gelegenheden weer te ontmoeten!
 
Data en plaats: 8 juli, Martinikerk Groningen en 18 juli, Petruskerk Leens

Beeld: Petruskerk Leens; foto: Jelte Oosterhuis
Concertserie Leens gaat door
De Stichting Hinszorgel Leens heeft besloten de concerten in de serie ‘Rond het Hinsz-orgel van Leens’ onder het nemen van coronamaatregelen toch vanaf 4 juli door te laten gaan. In volgende edities van de Orgelagenda kunt u hier meer over lezen.
Beeld: Mariakerk Uithuizermeeden
Stichting Avondmuziek Uithuizermeeden: Jubileumprogramma doorgeschoven naar 2021

Alle onderdelen van het programma dat het bestuur van de Stichting Avondmuziek Uithuizermeeden had samengesteld om in 2020 hun 50-jarig bestaan te vieren, gaan vanwege de coronacrisis niet door. Gelukkig is het het bestuur gelukt om voor vrijwel alle concerten al data te vinden in 2021. Het programma wordt dus doorgeschoven. Wij geven de data hierbij alvast door en hopen er te zijner tijd uitgebreider op terug te komen.

De volgende data zijn nu bekend:
17 april, Mariakerk, Sietze de Vries (openingsconcert)
20 mei, Mariakerk, Piet Prestant (kinderen basisscholen)
26 juni, Mariakerk, Rien Donkersloot
12 september, Mariakerk, Olivier Latry
18 september, Het Anker, Wibi Soerjadi
11 december, Het Anker, Roden Girl Choristers

En nu maar hopen dat er geen andere spelbreker dan corona langskomt!

JUNI                                                                                                                              = beiaardbespeling

 ● wekelijks op vrijdag Vincent Hensen – Oosterdijk 15:30 Winschoten Olle Witte
 ● wekelijks op zaterdag Adolph Rots 11:00 Appingedam Nicolaïtoren
  1 juni Evan Buttar, cello
Robert Koolstra, klavecimbel
T.J. Bronda, orgel
16:00 Groningen Lutherse Kerk
live (samenstelling onder voorbehoud)
  1 juni Evan Buttar, cello
Robert Koolstra, klavecimbel
T.J. Bronda, orgel
20:00 Groningen Lutherse Kerk
live (samenstelling onder voorbehoud)
  3 juni Peter Westerbrink en Leonore Lub 19:30 Groningen Der Aa-kerk
livestream
  11 juni Sietze de Vries en Rien Donkersloot 20:00 Uithuizen Jacobikerk
livestream
  17 juni Peter Westerbrink en Leonore Lub 19:30 Groningen Der Aa-kerk
live en livestream
  28 juni Robert Koolstra, klavecimbel
Tymen Jan Bronda, orgel
12:30
en
16:00
Groningen Lutherse Kerk
live
De redactie van de Orgelagenda heeft geprobeerd de concerten die de komende weken doorgaan zoveel mogelijk in dit overzicht op te nemen. Door alle wijzigingen die er op dit moment plaatsvinden, is dit overzicht mogelijk helaas niet compleet. Voor de meest recente informatie kunt u vaak ook terecht op de websites van de orgelcommissies. U kunt informatie over orgelconcerten in Groningen en Ostfriesland altijd sturen naar info@erfgoedpartners.nl 
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Ons adres is:
info@erfgoedpartners.nl
Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
Groningen, Gr 9712 NW
Netherland

U kunt hier ons adres toevoegen aan uw adresboek

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelagenda wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Erfgoedpartners · Lopende Diep 8 · Groningen, Gr 9712 NW · Netherlands