Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners. Hier kunt u deze nieuwsbrief lezen in uw browser.         
Pinkstermaandag 1 juni: concert door musici van het Luthers Bach Ensemble
Barokmuziek voor fagot, trompet en orgel
Beeld: panoramafoto van de Lutherse Kerk; Foto: John Stoel

Op pinkstermaandag geeft het Luthers Bach Ensemble een tweetal concerten: de eerste twee concerten die in coronatijd gegeven kunnen worden. En bovendien uitvoeringen die niet LIVE-STREAM zijn maar REAL-LIVE: geen geluid uit uw speakers maar hoorbare en vooral voelbare klanken. Musici van het Luthers Bach Ensemble Hugo Rodríguez Arteaga, Bruno Fernandes en Tymen Jan Bronda brengen een prachtig barokprogramma voor barokorgel, barokfagot en baroktrompet.

Het maximale aantal bezoekers ligt op 26 personen (per concert). Van tevoren dient te worden gereserveerd via www.luthersbachensemble.nl. De ticketshop komt zo spoedig mogelijk online. De zitplaatsen in de Lutherse kerk worden ingeregeld op 1,5 meter afstand. Beide concerten duren 45 minuten en zijn zonder pauze.
 
Entree: € 25,00 (een hogere prijs dan u gewend bent, maar op deze wijze kan de musici een redelijk doch bescheiden honorarium geboden worden)
 
Maandag 1 juni 16:00 uur Lutherse kerk Groningen
Maandag 1 juni 20:00 uur Lutherse kerk Groningen
 
Zie voor meer informatie
luthers bach ensemble concert op pinkstermaandag
https://luthersbachensemble.nl/concerten/

Beeld: Robert Koolstra
Het volgende concert kan helaas nog geen doorgang vinden. Op 24 mei zou organist en klavecinist Robert Koolstra in de Jacobuskerk in Zeerijp op het middel-tonige Faberorgel het eerste concert verzorgen in de zomerserie van de Maarlander concerten 2020. Wel zal Robert op 28 juni een concert geven in de Lutherse kerk in Groningen. Ook daarover leest u in de volgende bijdrage van zijn hand.

Titelouze, Storace en Muffat, naast Sweelinck en Weckmann in Zeerijp

De drukste tijd van het jaar voor oudemuziekspecialisten is het passieseizoen, de coronacrisis had geen slechter moment kunnen kiezen voor mij en veel van mijn collega’s. Stiekem hoopte ik toch dat het concert in Zeerijp nog doorgang zou kunnen vinden omdat het één van mijn favoriete orgels is. De middentoonstemming klinkt fantastisch in deze dorpskathedraal, altijd als ik hier kom vliegt de tijd voorbij!

Als ik een programma maak probeer ik altijd het instrument zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen en wil ik ook altijd iets nieuws laten horen aan het publiek. Zelf ben ik een grote bewonderaar van de muziek van Jean Titelouze, die wat mij betreft wel de ‘Franse Sweelinck’ mag worden genoemd. Zijn contrapunt is echt fantastisch en als je goed luistert hoor je al bijna het vervolg naar Rameau en Franck. Verder had ik weer eens een Passacaglia van Bernardo Storace willen spelen en een Toccata van Georg Muffat. Dit zou allemaal mooi omlijst kunnen worden met een variatiereeks van bijvoorbeeld Sweelinck en Weckmann, waarmee je alle facetten van het orgel mooi kunt laten horen. Helaas kan het allemaal niet doorgaan, gelukkig zijn er wel alweer vooruitzichten voor de toekomst.

Concert in Lutherse kerk op 28 juni
Op 28 juni organiseert mijn nieuwe stichting MeerBach een speciaal concert in de Lutherse Kerk in Groningen. Samen met collega Tymen Jan Bronda op het Edskes orgel, zal ik klavecimbel spelen. Hiervoor is een heel bijzonder instrument geregeld, namelijk een Italiaans klavecimbel gebouwd door Herwil van Gelder wat een kleine terts onder 415 en in middentoonstemming staat. Er kunnen vanwege de maatregelen maar 26 toeschouwers in de kerk en er moet van tevoren gereserveerd worden. De Passacaglia van Storace die in Zeerijp had moeten klinken, zal toch nog klinken in de Lutherse kerk en ook nog werken voor twee orgels. Meer info: www.meer-bach.nl

Beeld: Marinus en Janny Knol

De Martinikerk in Groningen heeft de beschikking over maar liefst acht organisten. Eén van hen, Janny Knol-de Vries, vertelt over hoe dat zo gekomen is.

De zes kerkorganisten van de Martinikerk

Niet eerder in de geschiedenis zijn er zoveel professionele organisten tegelijkertijd verbonden aan het orgel in de Martinikerk te Groningen. Naast de twee organisten titulair Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga zijn dat zes (kerk)organisten namelijk, in volgorde van benoeming, Marinus Knol, Janny Knol-de Vries, Eeuwe Zijlstra, Henk de Vries, Sietze de Vries en Stef Tuinstra.

Hoe is dat zo gekomen?
Wim van Beek werd in 1956 benoemd tot organist van de Martinikerk en stopte in 2016 op hoge leeftijd. Wim was tevens docent hoofdvak orgel aan het Conservatorium. Zijn collega (docent) en oud-leerling Johan Beeftink was van 1965-2001 organist in de Lutherse Kerk waar eind jaren zeventig de eerste oecumenische diensten werden georganiseerd door het Groninger Studenten Pastoraat. Eerst werden deze in de Lutherse Kerk gehouden en vanaf begin jaren tachtig in de Martinikerk. Tegenwoordig staat GSp voor Groninger Studentenplatform voor levensbeschouwing.
 
De wijkgemeente Martinikerk (voorheen wijkgemeente Centrum-Oost) kerkte vroeger in de Sionskerk. De Sionskerk werd verkocht (1985) en de kerkelijke gemeente ging naar de Martinikerk waar de ochtenddienst wordt gehouden en naar de Oosterkerk voor de avonddienst. Wim van Beek speelde zowel de ochtenddienst van de wijkgemeente Martinikerk als bij het GSp. Johan Beeftink speelde alleen bij het GSp.
 
Marinus Knol
In de Oosterkerk speelde Abel Zwart voor de wijkgemeente Martinikerk. Abel was naast organist ook dirigent van het kerkkoor. Hij overleed in maart 2001 en de kerkenraad van de wijkgemeente vroeg Marinus Knol (voormalig leerling van Wim van Beek en Johan Beeftink en tevens lid van de wijkgemeente) om deze functie over te nemen. Sinds de verkoop van de Oosterkerk (2002) wordt de avonddienst in de Martinikerk gehouden.
 
Janny de Vries
Janny de Vries (voormalig leerling van Wim van Beek, lid van de wijkgemeente en getrouwd met Marinus Knol) viel in de jaren negentig al geregeld in voor Wim van Beek betreffende de ochtenddiensten. Vanaf 1998 speelt Janny tevens de kerstavonddienst die voor het eerst in de Jeruzalemkerk werd gehouden en vanaf 1999 in de Martinikerk. Sinds 2002 zijn Marinus en Janny verantwoordelijk voor de zondagavonddiensten.

Beeld: Eeuwe Zijlstra en Henk de Vries
Eeuwe Zijlstra en Henk de Vries
Medio 2012 doet Eeuwe Zijlstra (de enige organist in dienst van de gemeente Groningen en als zodanig verantwoordelijk voor het gemeentelijk orgelbeleid en tevens oud-leerling van onder andere Wim van Beek) zijn intrede bij het GSp naast Johan Beeftink. In 2016 stopt Johan Beeftink en wordt Henk de Vries (oud-leerling van onder andere Johan Beeftink) bij het GSp benoemd als zijn opvolger.

In 2014 benoemt de Stichting Martinikerk twee organisten titulair te weten Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga. Deze benoeming staat los van de kerkdiensten die in de Martinikerk worden gehouden
.

Sietze de Vries en Stef Tuinstra
In september 2017 worden Sietze de Vries en Stef Tuinstra door de Protestante gemeente Groningen benoemd als opvolgers van Wim van Beek. Zij zijn verantwoordelijk voor de ochtenddiensten in de Martinikerk.


Op de vraag van Erfgoedpartners of er een groepsfoto bestaat van alle zes (kerk)organisten, is het antwoord helaas nee. Wellicht dat na de coronatijd deze groepsfoto alsnog kan worden gerealiseerd.
Beeld: speeltafel orgel Martinikerk
Internationaal Martini Orgelconcours 2020 gaat niet door
Uitstel naar zomer 2022

Van 2 tot en met 8 augustus zou het Internationaal Martini Orgelconcours worden gehouden. De organisator Stichting Groningen Orgelstad heeft echter moeten besluiten het concours vanwege de coronacrisis twee jaar uit te stellen, tot de zomer van 2022. Het concours wordt niet één maar twee jaar uitgesteld omdat in 2021 een ander groot orgelevenement op de planning staat in de stad Groningen, namelijk de achtste editie van het Schnitger Festival (14 tot en met 17 oktober 2021). De International Martini Organ Competition zal ook in 2022 een prachtige gelegenheid voor het publiek zijn om kennis te maken met en te genieten van de historische Groninger orgels.

Wie meer wil weten over de Martini Organ Competition en het Schnitger Festival kan terecht op de website https://groningen-orgelstad.nl.

Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Ons adres is:
info@erfgoedpartners.nl
Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
Groningen, Gr 9712 NW
Netherland

U kunt hier ons adres toevoegen aan uw adresboek

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelagenda wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

Email Marketing Powered by Mailchimp






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Erfgoedpartners · Lopende Diep 8 · Groningen, Gr 9712 NW · Netherlands