Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners. Hier kunt u deze nieuwsbrief lezen in uw browser.         
Beeld: Hinszorgel Mariakerk Uithuizermeeden; foto: Jelte Oosterhuis
Beeld: Het orgel in de St.-Jozefkathedraal, Groningen; Foto: John Stoel
Zomerorgelconcerten St.-Jozefkathedraal / Pelstergasthuiskerk
juli en augustus 2020

Vanwege de versoepeling van de maatregelen rondom het coronavirus per 1 juli worden er in juli en augustus wel orgelconcerten gegeven (afwisselend) in de St. Jozefkathedraal en de Pelstergasthuiskerk. De organisatoren zullen praktische protocollen toepassen voor het stroomlijnen van het bezoek bij binnenkomst en uitgang en naar de sanitaire voorzieningen.

In de St.-Jozefkathedraal is voldoende ruimte voor 100 bezoekers op anderhalve meter. In de Pelstergasthuiskerk is het noodzakelijk het aantal bezoekers op een maximum van 45 te stellen.
De concerten zijn gratis, maar gezien de coronamaatregelen is reservering vooraf noodzakelijk. Aanmelding op pelstergasthuis@hotmail.com, uiterlijk op de vrijdag voorafgaande aan het betreffende concert vóór 16.00 uur. Lijsten van de concertbezoekers worden enkele weken bewaard voor eventueel corona-gerelateerd onderzoek door de GGD.

De Zomerorgelconcerten vinden plaats op zaterdagmiddag in juli en augustus van 13:30 – 14:00 uur. Vanaf 13:25 uur wordt een kleine toelichting gegeven op het programma. Voor de eerstvolgende concerten: zie het overzicht onderaan deze Orgelagenda.

Van het eerste concert, dat van Wietse Ouwejan op 4 juli, volgt nu een toelichting van zijn hand.

Beeld: Wietse Ouwejan
Zomerconcert Wietse Ouwejan met Duitse en Franse romantische muziek
4 juli in de St. Jozefkathedraal 

Het spelen van een concert in de provincie Groningen betekent vaak het spelen op een historisch orgel uit de 17e, 18e of 19e eeuw. Je gaat dan op zoek naar muziek die bij de klank en bouwstijl van het orgel past en vaak betekent dit ook het niet kunnen spelen van sommige muziek. In de Jozefkerk in Groningen kan dat anders. Het orgel in de Jozefkerk bevindt zich qua bouwstijl en klank op de scheidslijn tussen de 19e en 20e eeuw. Ik heb mijn programma hier ook op aangepast met werken uit de Duitse en Franse romantische school.

Ik begin in de vroege 19e eeuw met Mendelssohns spectaculaire Allegro d-moll. Virtuositeit staat voorop in het eerste deel. Het tweede deel wordt geïntroduceerd door een koraalachtig thema waaruit een fuga ontstaat. Daarna gaan we door naar Reger met twee ingetogen koraalbewerkingen, waarin de zachte stemmen van het orgel zullen soleren. De overstap naar Frankrijk wordt gemaakt met Alains Deux Danses. Dit is een bijzonder werk dat geheel geïnspireerd is op Le Sacre van Stravinsky. Qua tonaliteit staat het iets verder van ons af dan de andere werken die ik zal spelen. Na een korte orgelbewerking van Demessieux wordt het concert afgesloten met de spetterende Final uit de eerste orgelsymfonie van Louis Vierne, organist van de Notre Dame in Parijs.

Tijdens het concert zullen diverse klanken en combinaties te horen zijn. De sfeer van de kerk draagt zeker bij aan een mooie luisterervaring!  Tot ziens op 4 juli om 13:30u!


Datum: 4 juli 2020
Aanvang: 13:30 uur
Locatie: St. Jozefkathedraal Groningen
Entree: gratis, collecteschaal bij de uitgang
Aanmelden via pelstergasthuis@hotmail.com uiterlijk vrijdag 3 juli vóór 16:00 uur.

Beeld: Peter Westerbrink
Orgelconcert Peter Westerbrink
Internationale orgelserie Der Aa-kerk start op 6 juli

Sinds 2013 worden er op het vermaarde Arp Schnitger-orgel (1702) van de Der Aa-kerk in Groningen op de maandagavonden in de zomerconcerten gegeven. Dat bleek een schot in de roos en intussen is ‘de maandagavondserie’ voor veel orgelliefhebbers een begrip.

Peter Westerbrink, titulair-organist van de Der Aa-kerk, opent de serie met een programma rond drie grote namen uit die zo beroemde Noord-Duitse orgelschool uit de 17e eeuw: Dieterich Buxtehude, Vincent Lübeck en Jan Adam Reincken. Twee monumentale Praeludia van Buxtehude omramen drie werken van Lübeck, waaronder diens grote koraalfantasie over Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ. Reincken is vertegenwoordigd met twee Toccata’s.

Datum: 6 juli 2020
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Der Aa-kerk Groningen 

Entree:  € 10,-,  € 5,-; tot en met 16 jaar. In verband met de coronacrisis geen kaartverkoop aan de kerk! 
Kaarten bestellen

Beeld: detail orgel Martinikerk; foto: John Stoel
Orgelconcert Sietze de Vries

Programma: 

Suite de Danses  - Michael Praetorius
2 Komm, Heiliger Geist, Herre Gott BuxWV 199 - Dieterich Buxtehude (1637-1707)
3 Praeludium g moll BuxWV 148  - Dieterich Buxtehude
4 Concerto D dur BWV 1054 - Johann Sebastian Bach (1685-1750) Bewerking Bernard Winsemius
5 Improvisatie      
                               

Datum: 8 juli 2020
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Martinikerk Groningen
Toegang: € 10,-; studenten € 8,-; 13 tot en met 17 jaar € 5,-; tot en met 12 jaar gratis indien vergezeld van tenminste één betalende bezoeker. In verband met de coronacrisis geen kaartverkoop aan de kerk!
Kaarten bestellen

Beeld: Johan Smit achter het orgel van de Waalse kerk
Lunchconcert Johan Smit

Op 10 juli verzorgt Johan Smit een lunchpauzeconcert op het Schnitgerorgel van de Martinikerk. Hij schreef op verzoek van de redactie een korte toelichting op het programma.

De hoekstenen van het programma zijn twee bekende stukken van Johann Sebastian Bach. De fantasie in c-klein is een van mijn meest geliefde werken, vanwege de melancholiek maar vooral omdat het een heel erg kunstig werk is. De koraalbewerking over Nun danket alle Gott vormt een majestueus slot van het concert. Het middenblok van het programma bestaat uit drie sfeervolle stukken afgewisseld met stevigere klanken. In de werken van Vierne en de bewerking over psalm 133 klinken de milde Frans-romantische orgelklanken, in Mendelssohn en De Grigny de plena.

Fantasia en fuga c-klein, BWV 53 - Johann Sebastian Bach
Canon, uit 24 Pièces en style libre, opus 31, no. 6 - Louis Vierne
Sonate I, Allegro moderato e serioso, opus 65 - Felix Mendelssohn
Meditation, uit 24 Pièces en style libre, opus 31, no. 7 - Louis Vierne
Veni Creator
- Koraal in 20e-eeuwse stijl - Johan Smit
- En taille a 5 - Nicolas De Grigny
- Fugue a 5 - Nicolas de Grigny
Psalm 133 - Johan Smit
Nun danket alle Gott
Koraal in canon - Johan Smit
Koraalbewerking BWV 657 - Johann Sebastian Bach

Datum: 10 juli 2020
Locatie: Martinikerk Groningen
Aanvang: 12:45 uur
Entree: € 2,50 (reserveren verplicht)

Kaarten bestellen

Beeld: Sander van den Houten en Ab Weegenaar
 
Concert op het koororgel en het kabinetorgel in de Petruskerk te Leens door
Sander van den Houten (orgel) & Ab Weegenaar (fagot en orgel)


Ab Weegenaar en Sander van den Houten uit Kampen gaan in Leens een programma verzorgen dat inspeelt op het ontbreken van het beroemde Hinsz orgel van deze kerk omdat dit fraaie instrument momenteel bij de orgelmakerij Reil ligt, het wordt gerestaureerd. Ab Weegenaar schreef daarover de volgende toelichting:

Van de noot maken wij een deugd, er staan ook een paar bijzonder fraaie klein orgels opgesteld in deze kerk. Op deze instrumenten gaan wij het concert verzorgen.

Sander (1987) en ik (1953) zijn een nogal hecht team. We spelen inmiddels een behoorlijk aantal jaren samen en zijn beide actief als organisten in een aantal kerken van de Stad Kampen.

Sander is organist van de Lutherse kerk in Den Haag, organist van de Kamper Burgwal, de Broederkerk en assisteert ook in de Bovenkerk. Ikzelf ben de hoofdorganist van de Bovenkerk maar speel mijn kerkdiensten in de Broederkerk. Ooit was ik als fagottist in vaste dienst van het voormalige Noordelijk Filharmonisch Orkest wat nu het NNO is.

 
Beeld: Petruskerk Leens; foto: Jelte Oosterhuis
 
Programma
Het programma behelst een aantal werken voor twee orgels, een combinatie die niet zo heel erg veel voorkomt maar wel buitengewoon interessant is. Ook de werken die hiervoor zijn geschreven zijn zeer welluidend en fraai te noemen. Het voert te ver om alle componisten bij naam te noemen maar van Johann Ludwig Krebs moet toch wel worden gezegd dat hij een meesterleerling was van Johann Sebastiaan Bach. Het concerto dat wij in Leens gaan spelen is een groot werk van hem, we praten toch al snel over een 15 minuten muziek, maar zeer de moeite waard. Van de componisten Piazza en Soler weten we dat het geestelijken waren in Italiaanse en Spaanse kloosters, orgels waren daar vaak volop aanwezig!

Zoals u kunt zien aan de jaartallen van de componisten is het een avond met muziek uit de 18e eeuw. In die tijd werden veel sonates geschreven al of niet op bestelling. Vaak werden de stukken gemaakt voor niet nader aan te duiden instrumenten, alleen hoog of een laag instrument werd aangegeven. Zo ook de compositie van Galliard. Vermoedelijk schreef hij het voor cello maar een fagot is ongeveer dezelfde hoogte en laagte (omvang) zodat het zeker niet misstaat om deze sonate die avond op fagot te spelen.

Fagot en orgel:
Schafe können sicher weiden (uit cantate BWV 208) - Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Twee orgels:
Sonata F a due Organi - Gaetano Piazza (1725-1775)
Fagotsolo:
Allemande (uit Partita BWV 1013) arr. William Waterhouse - Johann Sebastian Bach
Twee orgels:
Concierto in C - Antonio Soler (1729-1783)
Fagot en orgel:
Uit tweestemmige Inventionen - Johann Sebastian Bach
Twee orgels:
Concerto in a-moll voor 2 klavierinstrumenten - Johann Ludwig Krebs (1713-1780)
Fagot en basso continuo:
Sonate in a-moll - Joh Ernst Galliard (1687-1749)
Twee orgels:
Concierto de dos Organos - Josef Blanco (1750-1811)

Datum: 11 juli 2020
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Petruskerk Leens
Toegang: € 12,50, donateurs, CJP, 12-16 jaar € 10,-; beneden 12 jaar onder begeleiding vrij
De toegangsprijzen zijn inclusief reserverings- en ticketkosten.

De concerten vinden plaats onder de vigerende coronamaatregelen.  
In verband hiermee dient van tevoren te worden gereserveerd en dienen de kaarten online te
worden besteld. Op de website www.hinszorgelleens.nl vindt u daartoe de mogelijkheid. http://www.hinszorgelleens.nl/concerten/
Beeld: Duo 422; eigen foto        
Duo422play in de Lutherse kerk

Op 12 juli brengen twee toporganisten, Reitze Smits en Bart Jacobs, zowel individueel als samen, werk ten gehore van Händel en Mozart (de fantasie in F), maar ook werk van Tomkins en Smits zelf!  Er is plaats voor 65 bezoekers, die afstand moeten houden, en het is dus zaak op tijd digitaal te reserveren bij www.binnenstadskerken.nl Ook vindt u hier alle informatie over de coronamaatregelen rond dit concert.  
 
Voor een mooi voorproefje zie: https://www.youtube.com/watch?v=nQUPP_RT5EA#action=share
 
Programma
1 For two to play - T. Tomkins
2 Une jeune filette (5 Fantasieën) - E. DuCaurroy
3 Suite in G (6 delen) - H. Purcell
4 Concerto in d, op.7 nr.4 - G.F. Handel
Adagio – Allegro – Organo ad libitum - Allegro
5 Fantasie in F KV 594 - W. A. Mozart
Adagio – Allegro -Allegro
6 Variaties in d KV 417b - W.A. Mozart
7 Cumuli - R. Smits
 
Meer informatie
Orgelduo 422play
bio Bart Jacobs
bio Reitze Smits

Datum: 12 juli 2020
Aanvang: 15:00 uur
Locatie: Lutherse kerk Groningen
Toegang: € 10,- (€ 8,- voor donateurs)
Kaarten bestellen
Beeld: Nicolò Sari, San Trovaso
Orgelconcert Nicolò Sari

Op 13 juli verzorgt de jonge Italiaanse organist Nicolò Sari uit Venetië het tweede concert in de concertserie in de Der Aa-kerk. Hij is een van het selecte gezelschap Italiaanse organisten dat internationaal wist door te breken. Ook in de Der Aa-kerk zijn ze met regelmaat te horen. Sari koos voor een programma met muziek tot 1750. Bach is vertegenwoordigd met een heerlijk (Italiaans geïnspireerd) Concerto en met een ciaconna van neef Johann Bernhard Bach (1676-1749) besluit het concert. Daarvoor laat het programma een aangename mix zien van Noord-Duitse werken (Böhm, Buxtehude) en Italiaanse topmuziek van Gabrieli en Pasquini.

Datum: 13 juli 2020
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Der Aa-kerk Groningen
Entree:  € 10,-,  € 5,-; tot en met 16 jaar. In verband met de coronacrisis geen kaartverkoop aan de kerk! 
Kaarten bestellen
Beeld: Hippolytuskerk Middelstum; foto: Wikipedia
Organist Tymen Jan Bronda, trompettist Bruno Fernandes en countertenor Robert Kuizenga in Groningen en Middelstum

Op 16 en 17 juli verzorgen countertenor Robert Kuizenga, organist Tymen Jan Bronda en trompettist Bruno Fernandes twee bijzondere concerten. Op het programma werken van Handel, Purcell en Vivaldi (zijn bekende Stabat Mater). Van Johann Sebastian Bach klinkt zijn alt-solocantate Vergnügte Ruh BWV 170. Organist en trompettist omlijsten het vocale gedeelte met onder meer de feestelijke vijfdelige Suite in D van Handel. De in Zwitserland woonachtige orgelbouwer Bernhardt Edskes stelt opnieuw zijn recent gebouwde barokorgel (in stijl van Arp Schnitger) beschikbaar voor  het concert in Middelstum. De drie heren geven deze twee concerten als opmaat voor hun nieuwste album genaamd ‘Eternal Source of Light Divine’ naar de gelijknamige aria van Georg Frideric Handel.

Datum: 16 juli 2020
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Lutherse kerk Groningen 
Toegang: € 20,-; alleen mogelijk via online reservering.
Kaarten bestellen

Datum: 17 juli 2020
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Hippolytuskerk Middelstum 
Toegang: € 20,-; alleen mogelijk via online reservering.
Kaarten bestellen

JUNI / JULI                                                                                                                  = beiaardbespeling

  wekelijks in juni en juli op zaterdag Adolph Rots 11:00 Appingedam Nicolaïtoren
  28 juni Robert Koolstra, klavecimbel
Tymen Jan Bronda, orgel
12:30
en
16:00
Groningen Lutherse Kerk
  1 juli Jan Hage 20:00 Groningen Martinikerk
  4 juli Stef Tuinstra, orgel
Ronald Moelker, fluiten
20:00 Leens  Petruskerk
  4 juli Wietse Ouwejan 13:30 Groningen St. Jozefkathedraal
  5 juli Henk de Vries 16:00 Loppersum Petrus en Pauluskerk
  6 juli Peter Westerbrink 20:00 Groningen Der Aa-kerk
  8 juli Sietze de Vries 20:00 Groningen Martinikerk
  10 juli Johan Smit 12:45 Groningen Martinikerk
  11 juli Jaap de Kok 13:30 Groningen Pelstergasthuiskerk
  11 juli Sander van den Houten
Ab Weegenaar
20:00 Leens Petruskerk
  12 juli Reitze Smits en Bart Jacobs (Duo 422play) 15:00 Groningen Lutherse Kerk
  13 juli Nicolò Sari 20:00 Groningen Der Aa-kerk
  16 juli Tymen Jan Bronda,
Bruno Fernandes, 
Robert Kuizenga
20:00 Groningen Lutherse Kerk
  17 juli Tymen Jan Bronda,
Bruno Fernandes, 
Robert Kuizenga
20:00 Middelstum Hippolytuskerk
  18 juli Jaap de Kok 13:30 Groningen St. Jozefkathedraal
De redactie van de Orgelagenda heeft geprobeerd de concerten die de komende weken doorgaan zoveel mogelijk in dit overzicht op te nemen. Door alle wijzigingen die er op dit moment plaatsvinden, is dit overzicht mogelijk helaas niet compleet. Voor de meest recente informatie kunt u vaak ook terecht op de websites van de orgelcommissies. U kunt informatie over orgelconcerten in Groningen en Ostfriesland altijd sturen naar info@erfgoedpartners.nl 
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Ons adres is:
info@erfgoedpartners.nl
Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
Groningen, Gr 9712 NW
Netherland

U kunt hier ons adres toevoegen aan uw adresboek

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelagenda wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Erfgoedpartners · Lopende Diep 8 · Groningen, Gr 9712 NW · Netherlands