Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners. Hier kunt u deze nieuwsbrief lezen in uw browser.         
Beeld: Hinszorgel van de Petruskerk in Leens; foto: Jelte Oosterhuis
Beeld: bestuur Stichting Avondmuziek Uithuizermeeden, met uiterst links Bert Veening;
foto: Anjo de Haan

Jubileum in tijden van corona, de dilemma’s van een orgelcommissie in coronatijd
Uitdagingen voor Bert Veening en zijn medebestuursleden van Stichting Avondmuziek Uithuizermeeden

In 2020 was het vijftig jaar geleden dat Stichting Avondmuziek Uithuizermeeden werd opgericht. De Stichting wilde dit niet ongemerkt voorbij laten gaan en bereidde een groots jubileumprogramma voor. Een programma met voor elk wat wils. Er werd geld geworven en artiesten van nationale en internationale faam werden aangetrokken. Zo werd de beroemde organist Olivier Latry van de Notre Dame in Parijs gecontracteerd en niet minder dan de pianist Wibi Soerjadi zou komen spelen in Uithuizermeeden. Maar ook bekende Nederlandse organisten zouden hun opwachting maken: Rien Donkersloot en Stef Tuinstra waren bereid gevonden aan het programma mee te werken.

Totdat.

Vanaf midden maart stond de wereld op z’n kop en was niets meer gewoon. Thuiswerken werd de norm, scholen werden gesloten, mondmaskers dragen in openbare ruimten werd verplicht en niet-essentiële winkels moesten hun deuren sluiten. Bioscopen, theaters en musea mochten geen bezoek meer ontvangen. Kortom: vrijwel het hele openbare leven kwam stil te liggen.

Aanvankelijk moesten ook alle (orgel)concerten worden geannuleerd. Geen Matthäus Passion in maart, geen Orgeldag Noord-Nederland in mei en ook excursies langs orgels in de provincie Groningen en elders konden niet doorgaan.

Uitstellen
Hoe ging het bestuur van de Stichting Avondmuziek Uithuizermeeden met deze tegenslag om? De redactie van Orgelagenda sprak met Bert Veening, secretaris van de stichting. Hij had een groot aandeel in het regelen van de afspraken.

Bert: ‘Stichting Avondmuziek Uithuizermeeden besloot al in het voorjaar het jubileumprogramma uit te stellen en te verplaatsen naar 2021. Het probleem is natuurlijk dat je moet weten wanneer de artiesten kunnen en je moet je verdiepen in de voorwaarden die fondsen stellen aan hun subsidie. Er zijn fondsen die na het verlenen van subsidie als voorwaarde hanteren dat de subsidie binnen twee jaar moet zijn besteed.’ Het programma in zijn geheel overhevelen naar 2021 was voor de Stichting geen optie. ‘Zolang het nog onzeker is tot wanneer we met deze situatie te maken hebben, is eerst onderzocht of een deel van het programma kon worden doorgeschoven naar 2022. Of dit mogelijk is, hangt ook van de voorwaarden van de diverse fondsen af.’

De Stichting Avondmuziek Uithuizermeeden heeft door het verplaatsen van concerten te maken met extra uitgaven. Bert: ‘de boeking-bureaus van mensen als Latry en Soerjadi vragen per wijziging een financiële vergoeding. We hebben wel een financiële buffer, maar dit zijn toch extra uitgaven. Ook zullen we nieuwe toegangskaarten moeten laten drukken.’
Beeld: de Mariakerk in Uithuizermeeden; foto: Jelte Oosterhuis

Publiek
Er is nog een belangrijke reden om programmaonderdelen door te schuiven: publiek. ‘Er moet voldoende publiek zijn om uit de kosten te komen. Bovendien moet er ook voldoende tijd zijn om reclame te maken voor de concerten. Stel je voor dat Wibi komt spelen en er zitten slechts vijftig mensen in de kerk.’ Bert vermoedt dat het nog wel even kan duren voor de mensen weer durven komen. ‘Zelfs al is iedereen gevaccineerd, dan nog kan ik me voorstellen dat sommige mensen bang zijn om te komen.’

Livestream
Er is gelukkig ook positief nieuws. Bert: ‘het openingsconcert door Sietze de Vries op zaterdag
17 april gaat door maar dan via livestream. Het orgelconcert van Rien Donkersloot op 26 juni wordt eveneens een livestream. Het Luthers Bach Ensemble, dat uit zo’n 15 personen bestaat, kan ook als kwartet optreden. Het kerstconcert door het ‘Roden Girl Choristers’ in december gaat waarschijnlijk ook wel lukken, maar het concert van Ensemble Sonus Vita met organist Stef Tuinstra, aanvankelijk gepland voor 6 juni 2020, gaan we proberen door te schuiven naar 2022.’

Programmaboekje
Een ander probleem waarvoor het bestuur zich gesteld zag, was het programmaboekje. 'Het oude programmaboekje konden we weggooien. Het idee is om nu alleen een programmaboekje met de advertenties en namen van de sponsoren te vermelden en een aangepast boekje te laten maken en dan per concert een inlegvel te gebruiken. Hoe we het programma gaan noemen weet ik nog niet. We gaan het wel onder de vlag van het jubileum doen en het dan ‘jubileum in tijden van corona’ of zoiets noemen. De kaarten die we vorig jaar in de voorverkoop hebben verkocht zijn nog steeds geldig.’

Het bestuur overlegt door de omstandigheden tegenwoordig via Whatsapp of videobellen en Bert heeft veel vrijheid om zaken namens het bestuur te regelen.

Hoe het afloopt met de programmering dit jaar is onzeker, maar aan het enthousiasme van het Meister stichtingsbestuur zal het niet liggen. Hun liefde voor de oude Groninger orgels zal zeker niet verflauwen.
Orgelconcerten
Het is nog steeds onzeker of orgelconcerten kunnen doorgaan en zo ja, vanaf wanneer. De beste manier om daar achter te komen is de vernieuwde site van Stichting Groningen Orgelland in de gaten te houden.

www.groningenorgelland.nl
Beeld: detail van het Hinszorgel van de Mariakerk Uithuizermeeden

17 april
Livestreamorgelconcert door Sietze de Vries
Mariakerk Uithuizermeeden
20:00 uur


Het programma is nog in voorbereiding maar de organist zal in hoofdzaak tekst en uitleg bij de geschiedenis en restauratie van het orgel geven en klankdemonstraties verzorgen. 

www.avondmuziekuithuizermeeden.nl
Beeld: Ruimstraatklok Martinikerk Groningen; foto: Steven Radersma/RTV Noord

Speciale luiding kondigt in Groningen avondklok aan
Met ingang van zaterdag 23 januari geldt tot nader order in Nederland een avondklok, van negen uur
’s avonds tot half vijf ’s ochtends. In vroeger eeuwen werd er letterlijk een avondklok geluid, als signaal voor de burgers van een stad om zich in hun huizen terug te trekken. De Martinitoren in de stad Groningen kent nog steeds een ‘Ruimstraatklok’, dat wil zeggen: een klok die aangeeft dat de straten leeg moeten zijn.

Het Groninger Klokkenluidersgilde zal tot het einde van de aangekondigde ‘avondklok-periode’ de Ruimstraatklok luiden, iedere dag van 20:30-20:40 uur. Er is voor die tijd gekozen om iedereen gelegenheid te geven na de luiding nog op tijd thuis te zijn. Deze bijzondere luiding vindt met instemming van de burgemeester van de stad Groningen, de heer Koen Schuiling, plaats.

“Naast het volle gelui van 12 klokken hangt in de Martinitoren nog een anders gestemde 13e klok, de zogenaamde Ruimstraatklok. <…> De Ruimstraatklok werd van oorsprong geluid om de mensen aan te sporen de staten te ruimen en naar huis te gaan. Deze klok wordt ook wel de Bierklok genoemd. De kroegen wisten dat ze na het luiden geen bier meer mochten schenken. Verder werd de Ruimstraatklok geluid in tijden van nood, om stadsbranden of invallen aan te kondigen.”

Deze ‘noodklok’ werd de laatste decennia zelden geluid: pas bij de klimaatactie in 2018 werd ze opnieuw gebruikt. Ook heeft het Groninger Klokkenluidersgilde de Ruimstraatklok na aanvang van de Covid-19 crisis een aantal keren geluid met als boodschappen: “ruim de straten zo veel mogelijk en blijf thuis” en uiteraard ook “corona krijgt Groningen er niet onder!”

De Ruimstraatklok is de derde klok met deze functie, nadat vorige klokken uit respectievelijk 1425 en 1584 verloren zijn gegaan, en werd in Enkhuizen gegoten in 1764. Ze weegt 900 kg en heeft een diameter van 94 cm.

www.klokkenluidersgilde.nl

In dit filmpje is de klok te horen: https://www.youtube.com/watch?v=QdXFNGEhs0c
De komende periode verschijnt de Orgelagenda weer maandelijks in plaats van tweewekelijks. Vanaf april 2021 hopen we u weer elke twee weken een Orgelagenda te kunnen sturen.
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Ons adres is:
Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
9712 NW, Groningen
info@erfgoedpartners.nl

U kunt hier ons adres toevoegen aan uw adresboek

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelagenda wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Erfgoedpartners · Lopende Diep 8 · Groningen, Gr 9712 NW · Netherlands