Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners. Hier kunt u deze nieuwsbrief lezen in uw browser.         
Beeld: detail Van Oeckelen-orgel van de Lutherse Kerk in Groningen; foto: John Stoel
Beeld: Laurens de Man 
Op 21 maart 1685 werd in Eisenach Johann Sebastian Bach geboren. Bach geldt als één van de grootste componisten aller tijden. Om zijn geboortedag te herdenken worden op 21 maart wereldwijd concerten gegeven met muziek van (onder andere) Bach. Ook in (de stad) Groningen is dat het geval. Vandaar deze extra editie van Orgelagenda. De reguliere staat voor 26 maart op het programma. Suggesties voor kopij voor de komende nummers kunnen worden aangeleverd via info@erfgoedpartners.nl. Vanaf april hopen wij weer tweewekelijks de nieuwsbrief te maken.

Bachnachtconcert door Laurens de Man
21 maart Lutherse Kerk Groningen

Overal in het land, met name in steden met kerktorens, zal op 21 maart BACH klinken. In de Lutherse kerk van Groningen zal Johann Sebastian Bachs geboortedag gevierd worden en u kunt getuige zijn van dat muzikale feest: het wordt om 21:00 uur ge-livestreamd.

In het fantastische concertpodium, die Lutherse kerk, staan twee orgels die beide zullen klinken, met muziek die direct of associatief met de grote componist te maken heeft. Van Bachs voorganger in Leipzig, Kuhnau, klinkt een interessant stuk programmamuziek dat niet vaak te horen valt, namelijk het drama van Koning Hizkia. Van een Nederlandse negentiende-eeuwer, Van Eijken, is een fuga over de naam B.A.C.H. geprogrammeerd: heel boeiend! Ook in de hoog-romantiek was de invloed van de meester te bespeuren: de veelzijdige musicus Laurens de Man illustreert dat met twee stukken van Robert Schumann. Bach zelf en zijn zoon Carl Philipp Emanuel klinken natuurlijk ook. 

Een heel bijzonder programma, gewijd aan de nagedachtenis van Johann Sebastian Bach.

Datum: 21 maart 2021
Tijd: 21:00 uur
Youtube: zoek op Lutherse kerk Groningen
Facebook: www.facebook.com/schnitger2017 (onder evenementen)
Beeld: Portret van Bach in 1748 door de Duitse schilder Elias Gottlieb Haussmann (1695-1774) (tweede versie)

Wie was Johann Sebastian Bach? Het is natuurlijk onmogelijk om een heel leven in 400 woorden te beschrijven maar redacteur Rudi Diekstra geeft in kort bestek de betekenis van deze grote componist voor de klassieke muziek weer in de volgende bijdrage.

Wat maakt Johann Sebastian Bach (1685-1750) tot zo’n bijzondere persoonlijkheid in de muziekgeschiedenis? Max Reger, een componist die leefde in het begin van de 20e eeuw zei ooit:

 
“Bach ist Anfang und Ende aller Musik”

Dat is natuurlijk wat symbolisch bedoeld, maar Bach heeft een onuitwisbaar stempel gedrukt op de geschiedenis van de muziek. Hiervoor zijn een aantal factoren aan te wijzen.

Bekend met veel muzikale stijlen
Allereerst was Bach bekend met veel muzikale stijlen uit verschillende landen (denk aan Italië en Frankrijk). Ten tweede was hij een meester in het gebruik van muzikale technieken. Globaal kan gezegd worden dat er vier stemmen zijn in de muziek: de sopraan, de alt, de tenor en de bas.

Het is de kunst om deze stemmen allemaal samen te laten klinken. Dit noemen we in de muziek harmonieleer. Bach wist als geen ander hoe je verschillende samenklanken (harmonieën) kon maken. Hij leerde op den duur ook het klavier dusdanig te stemmen, dat er in alle 24 toonaarden kon worden gespeeld. Bach schreef een belangrijk studiewerk hiervoor: Das Wohltemperierte Clavier. Elke student kon hierdoor leren om in zoveel mogelijk verschillende toonaarden te spelen. Dankzij dit studiewerk waren er veel nieuwe harmonieën mogelijk. In de periode voor Bach werd er gemusiceerd in een heel beperkt aantal toonaarden. Hierin was hij dus erg vernieuwend.

Meester van het contrapunt
Daarnaast was Bach een meester in de beheersing van het zogenaamde contrapunt. Bij het contrapunt zijn alle stemmen (sopraan, alt, tenor en bas) even belangrijk. Je zou zelfs kunnen zeggen dat elke stem een eigen melodie speelt of zingt, waardoor er vier (soms wel meer) melodieën door elkaar heen klinken. Een ander woord hiervoor is polyfonie: er klinken meerdere (poly-) melodieën (-fonie) door elkaar heen.

Multi-instrumentalist
Bach was zelf een multi-instrumentalist. Hij bespeelde het orgel, het klavecimbel, de viool, de cello, de luit en had een goede zangstem. Hierdoor was Bach in staat om uit elk instrument het maximaal mogelijke te halen. Als geen ander wist hij de mogelijkheden en fijnzinnigheden van elk instrument te benutten.

De perfecte balans tussen emotie en intellect
De muziek van Bach is te kenmerken als een goede balans tussen emotie en intellect. Zoals gezegd was Bach een meester in het gebruik van muzikale technieken. Maar daarnaast is zijn muziek heel expressief. Zo probeerde hij bijvoorbeeld in zijn cantates bepaalde Bijbelpassages te voorzien van muzikale uitbeelding. Ook in zijn instrumentale werken ontbreekt nooit de muzikale zeggingskracht. Dat Bach niet altijd een makkelijk leven heeft gehad (hij verloor onder andere zijn eerste vrouw en veel van zijn kinderen) en dat hij zijn muziek opdroeg aan de Schepper, heeft hier zeker aan bijgedragen.
De komende periode verschijnt de Orgelagenda weer maandelijks in plaats van tweewekelijks. Vanaf april 2021 hopen we u weer elke twee weken een Orgelagenda te kunnen sturen.
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
U ontvangt deze mail omdat u ingeschreven bent voor onze nieuwsbrief.

Ons adres is:
Stichting Erfgoedpartners
Lopende Diep 8
9712 NW, Groningen
info@erfgoedpartners.nl

U kunt hier ons adres toevoegen aan uw adresboek

U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich afmeldt, ontvangt u geen enkele mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelagenda wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Erfgoedpartners · Lopende Diep 8 · Groningen, Gr 9712 NW · Netherlands