Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.                                                            Bezoek de website
In Italiaanse sferen!
Lutherse Kerk Groningen
Bernard Winsemius

 
Op zondag 22 september geeft de beroemde organist van de Nieuwe kerk Amsterdam Bernard Winsemius een benefietrecital in de Groninger Lutherse kerk. De titel van het programma is 'In Italiaanse sferen...’ met werken van Arcangelo Corelli, Bach (ondermeer een fuga over deze Corelli) en bewerkingen van de concertgever zelf.

De opbrengst van het concert gaat in zijn geheel naar het nieuwe barok-orgel van de Bernhardt Edskes dat in 2017 in gebruik werd genomen.

Meer informatie: www.binnenstadskerken.nl

Datum: 22 september
Tijd: 15:00 uur
Toegang: €15; Na afloop van het concert wordt u een glas wijn aangeboden.

Het De Mare/Hinsz/Freytag-orgel

Ingebruikneming van het gerestaureerde De Mare/Hinsz/Freytag-orgel
Petrus & Pauluskerk te Loppersum

Eind september is het feest in Loppersum. Op vrijdag 27 september wordt het gerestaureerde De Mare/Hinsz/Freytag-orgel in de Petrus & Pauluskerk in Loppersum officieel in gebruik genomen. Daarbij zal organist en orgeladviseur Stef Tuinstra uitleg geven over de restauratie en een klankdemonstratie verzorgen. Na de officiële overdracht volgt orgelspel door Stef Tuinstra:
a. Samuel Scheidt (1587-1654):
Niederländisches Lied ‘Ach du feiner Reiter’ – 7 variaties
b. Improvisatie – koraal met variaties

Op zaterdag 28 september is er van 10:30 – 15:30 uur Open Dag.
Om 11:00 uur, 12:30 uur en 14:00 uur zijn er drie demonstraties door Stef Tuinstra (uitleg) en Ab Gramsbergen (klankvoorbeelden en enige orgelwerken) met videopresentaties en gelegenheid tot bezichtiging.

Van 15:30 – 16:30 uur is de kerk gesloten vanwege een repetitie van Collegium Musicum Loppersum. Om 17:00 uur wordt het Gronings Volkslied gezonden, op het orgel begeleid door Ab Gramsbergen in het kader van de actie ‘Samen zijn we één, samen zijn we Groningen’ van ‘Tocht om de Noord’

Zaterdag 28 september, aanvang 17:30 uur
Concert door het koor en orkest van het Collegium Musicum Loppersum onder leiding van Jelke Hamersma met orgelsoli door dr. Jan Luth.

Zondag 29 september, aanvang 9:30 uur
Feestelijke kerkdienst; voorganger: ds. Tjalling Huisman; organist: Jan Smid; cantor: Henk de Vries Medewerking verleent de Riepster Cantorij onder leiding van Henk de Vries

Zondag 29 september, aanvang 16:00 uur
Concert door het Luthers Bach Ensemble onder leiding van Tymen Jan Bronda
Ensemble: Copper & Zink (op barokke blaasinstrumenten); orgel: Robert Koolstra
Muziek voor ensemble, ensemble en groot orgel en orgel solo

Datum: 27, 28 en 29 september
Toegang: €15,-

Het orgel in de Ontmoetingskerk
Een bijzonder concert
Ontmoetingskerk Zuidlaren (ziekenhuisterrein Lentis/Dennenoord)
organist Wim Opgelder en Joris ten Have met één van zijn draaiorgels, ‘Floreal’


Wat is de overeenkomst en de verbinding tussen het orgel en het draaiorgel? Mag je op het orgel alleen serieuze muziek verwachten en speelt het draaiorgel alleen maar ‘deuntjes’? Is het orgel een kerkelijk instrument en is het draaiorgel uitsluitend voor de straat?

Op deze en andere vragen wordt geprobeerd een antwoord te krijgen en daartoe nemen beide muzikanten u mee in het wonder van de muziek. Het beloofd een vrolijk, speels programma te worden, met composities van Paradiso, Vivaldi, Mozart, Händel, Van Beethoven, Bach, Mason, Sullivan, Converse, Rieu, Deshayes, Strauss, Tjaikovsky, Morricone, Kars, Léfébure-Wély, Liszt, Vossen. Tevens arrangementen van Wim Opgelder en Joris ten Have.

Er is een pauze waarin een kop koffie/thee wordt aangeboden en er is ruimte voor een informele ontmoeting.

Datum: 28 september
Tijd: 20:00 uur
Toegang: gratis, met een uitgangscollecte ter bestrijding van de onkosten en de instandhouding van de orgelconcerten in de Ontmoetingskerk
The Gents
20ste en 21ste eeuwse koor- en orgelmuziek van Nederlandse bodem
Nicolaïkerk Appingedam
vocaal ensemble The Gents en organist Vincent Hensen-Oosterdijk

 
Vocaal ensemble The Gents is een voor Nederland uniek gezelschap dat zich in korte tijd een vooraanstaande plaats heeft verworven binnen de internationale muziekwereld. De groep jonge zangers wordt alom geroemd vanwege de bijzondere klank, de grote mate van flexibiliteit en de weergaloze interpretatie van zeer uiteenlopend vocaal repertoire. Het ensemble staat onder leiding van Annemiek van der Ven.
 
In het programma ‘Denkend aan Holland’ brengt het ensemble, samen met de cantor-organist van de Nicolaïkerk Vincent Hensen-Oosterdijk, een programma met louter muziek van Nederlandse bodem.  Op het programma staan parels uit de, veelal recente, Nederlandse muziekgeschiedenis die niet vaak het podium haalden, zeker niet uitgevoerd in mannenkoor-bezetting. Vóór de pauze wordt religieus repertoire van Nederlandse componisten uitgevoerd. Na de pauze wordt van een aantal van deze componisten hun wereldlijke composities ten gehore gebracht.
Uitgevoerd worden werken van Strategier, Andriessen, De Klerk, Boerema, Van Belle, Jules de Corte en Maarten van Roozendaal.
 
Datum: 13 oktober
Tijd: 15:30 uur
Toegang: €15,-; kaartverkoop via  VVV Appingedam of aan de kerk
 
Cathedral Mobile in Haarlem / Foto: Maarten Nauw
Cathedral Mobile tijdens Orgelsymposium
Martinikerk Groningen
Jacob Lekkerkerker, Alfredo Genovesi, Oene van Geel en Gareth Davis


Op 15 oktober wordt in de Martinikerk het Orgelsymposium gehouden. Eén van de programmaonderdelen is Cathedral Mobile, uitgevoerd door Jacob Lekkerkerker, Alfredo Genovesi, Oene van Geel en Gareth Davis. Geïnspireerd op de mobiles van kunstenaar Alexander Calder ontwikkelde organist Jacob Lekkerkerker, in samenwerking met underground-gitarist Alfredo Genovesi, jazz-improvisator Oene van Geel en avant-garde basklarinettist Gareth Davis, een compositie voor de kathedrale ruimte en akoestiek: Cathedral Mobile.

Cathedral Mobile is een compositie waarbij klank telkens opnieuw ontstaat uit nieuwe mengklanken van akoestische en elektronische instrumenten. Uiteenlopende muzikale werelden – minimal, elektronisch, klassiek en jazz – versmelten in de grootse akoestische ruimte, waarbij het publiek zijn eigen perspectief en luisterplek zoekt: zittend, liggend of dwalend in de koorruimte van de Groningse Martinikerk.

Cathedral Mobile werd eerder uitgevoerd in Cathedrale St Etienne in Toulouse (F), Grote Kerk Alkmaar, St.-Bavokerk te Haarlem, St. Peter en Paul te Ratingen (D), Cathedrale St. Pierre in Geneve, de Lebuïnuskerk te Deventer, het Orgelpark te Amsterdam, de Oude Kerk te Amsterdam en de Bovenkerk te Kampen. De laatste, twaalf uur durende editie, zal plaatsvinden in samenwerking met het Gaudeamus Festival in de Nicolaïkerk te Utrecht.

Cathedral Mobile @ Symposium ‘De Wereld In’ in de Martinikerk te Groningen is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Sacem France, en de Nicholas Berwin Charitable Trust te Londen.

Datum: 15 oktober
Tijd: 11:50 -12:30 uur
Toegang: Deelname aan het symposium kost € 40,-, inclusief koffie/thee en lunch.
Voor conservatoriumstudenten geldt een sterk gereduceerd tarief voor deelname aan het symposium, namelijk €15,- euro.

Meer informatie over het programma en aanmelden voor het symposium: https://erfgoedpartners.nl/orgelsymposium/
 
Beeld: www.orgelzomer.nl
Lunchconcert door jong talent: studenten van het Prins Claus Conservatorium en kooktalenten van Salmagundi
in het kader van het Schnitger Festival
Pelstergasthuiskerk Groningen


Eén keer eerder hoorden we dit kleinste Schnitgerorgel van Groningen stad tijdens dit Schnitger Festival en dat was in een totaal andere setting, namelijk met de dansers en musici van Urban House Groningen. Op 20 oktober is de Pelstergasthuiskerk een plek waar de vermoeide festivalganger zijn rust even kan nemen, tijdens het lunchconcert dat gegeven wordt door jong talent van het Prins Claus Conservatorium. Dus neem plaats in de kerkbankjes en luister naar dit orgel, zoveel kleiner dan zijn grote broers in de Der Aa-kerk en de Martinikerk. Ervaar dan hoe Schnitger ook in het klein grote kwaliteit kon afleveren. De studenten die vandaag zullen spelen zijn: Wietse Ouwejan, Lukas Jan Schoonbeek, Liana Dolgopolova (Litouwen), Jaap de Kok, Johannes Zeinler (Oostenrijk) en Carlos Fernandez Bollo (Spanje).

Lunch-hapjes van de Wereldkeuken van Salmagundi
Bij een lunchpauzeconcert hoort natuurlijk ook eten. En dus krijgt het publiek tijdens dit concert allerlei heerlijke hapjes aangeboden. Deze worden bereid door de kooktalenten van Salmagundi, een (woon)winkel, werkplaats en lunch-/eetcafé. Salmagundi onderscheidt zich doordat het wordt gedragen door een clan van mensen voor wie het leven vaak niet al te gemakkelijk is. Samen bouwen zij aan een plek in de stad waar iedereen zich welkom voelt, of je nu even wilt neuzen in de winkel, gezellig een kop koffie wilt drinken of een hapje wilt eten. Al geruime tijd werkt Salmagundi samen met vluchtelingen die ambities hebben in de horeca. Met veel plezier en trots zullen zij u vandaag verschillende lekkernijen uit het Midden-Oosten presenteren.
Salmagundi Wereldkeuken is gevestigd aan de Oosterhamrikkade Groningen. Voor meer info, kijk op www.salmagundi-living.nl

Meer informatie en kaarten bestellen: Lunchconcert door jong talent

Datum: 20 oktober
Tijd: 12:15 - 13:15 uur
Toegang: €10,-
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Ons adres is:
info@erfgoedpartners.nl
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*
U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich uitschrijft ontvangt u geen enkele e-mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelkalender wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*