Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.                                                            Bezoek de website

Wat klinkt er vanaf de Martinitoren?

Auke de Boer; foto: Orgelzomer.nl

Tot 6 december zijn in het kader van 2019 Groningen Orgelzomer vier fragmenten van orgelmuziek van de grote B’s ( Buxtehude, Bruhns, Böhm en Bach) op het carillon van de Martinitoren te horen. Deze zijn door stadsbeiaardier Auke de Boer op de speeltrommel gezet. Maar welke  stukken zijn dit? Oplossingen kunnen tot 10 november worden gestuurd naar : beiaardier@groningen.nl.

Uit de inzendingen worden 20 Cd’s van het Martinicarillon verloot.

Daarnaast zal Auke de Boer tijdens marktbespelingen op de dinsdag (12:00-13:00 uur) en zaterdag (11:00-12:00 uur) ook regelmatig transcripties van orgelmuziek laten horen op de Hemony-beiaard uit 1664.

Concert Kees van Eersel in Midwolda

Kees van Eersel, foto: MvEersel

Kees van Eersel geeft een concert op het Hintsorgel van Midwolda. Hij is een begaafd improvisator en begint en eindigt het concert daarom met een improvisatie. Dit jaar neemt Van Eersel afscheid van het concertpodium vanwege zijn 75ste verjaardag. Hij heeft besloten om nog wel concerten te spelen, maar hierin geen literatuurspel meer op te nemen.

Het concert in Midwolda is één van zijn laatste concerten met een mix van gecomponeerde en geïmproviseerde muziek. Voor dit concert heeft hij composities in een grote diversiteit aan vormen en stijlen uitgezocht met het oog op het karakter en de mogelijkheden van het orgel in Midwolda. Kees van Eersel speelt muziek van Bach, Walther, Homilius en Mozart.

Datum: 7 september
Tijd: 20:00 uur
Toegang: €10

U vraagt, Hugo van der Meij speelt

Hugo van der Meij

Hervormde Kerk Oostwold

Hugo van der Meij geeft een bijzonder concert op het Freijtag-orgel van Oostwold. Bezoekers mogen namelijk volledig bepalen wat er wordt gespeeld. Het is de bedoeling dat er voor de pauze wat meer ‘traditionele’ orgelmuziek klinkt. Na de pauze improviseert Van der Meij over door bezoekers opgegeven thema’s. Op die manier kan er een bijzondere cross-over ontstaan tussen verschillende muziekstijlen, want ook lichte muziek, filmmuziek en zelfs popmuziek kan worden aangevraagd. Zo is het concert in Oostwold een unieke manier om op een ongedwongen manier kennis te maken met het bijzondere Freijtag-orgel.

Opgave van te spelen muziekstukken en melodieën kan tot vrijdagmiddag 13 september 12:00 uur via de website van de orgelcommissie.

https://freytagorgeloostwold.jimdo.com/

Datum: 13 september
Tijd: 20:00 uur
Toegang: €10

Tweede Krewerder Orgeldag

Mariakerk Krewerd, foto: Anton Tiktak

Mariakerk Krewerd
Peter Westerbrink en Jankees Braaksma


De Plaatselijke Commissie organiseert in samenwerking met organist Peter Westerbrink de Tweede Krewerder orgeldag. Het beroemde orgel uit 1531, het op één na oudste nog bespeelbare orgel in ons land, staat centraal in een afwisselend programma.

In de ochtend houdt blokfluitist Jankees Braaksma een voordracht onder de titel ‘Blokfluit en vroege orgels’ en vertelt Peter Westerbrink, organist van de Groningse Der Aa-kerk, over de bijzondere historie van het orgel en over passende orgelmuziek uit de renaissance. Tussen de middag kunt u het orgel bespelen. Hierna maakt u een muzikale tocht langs de kerkorgels van het nabijgelegen Holwierde en Marsum. De beide musici sluiten de dag af met een kort concert.

Datum: 28 september
Tijd: 11:00 tot 17:00 uur
Toegang: €22,50 inclusief lunch, versnaperingen en drankjes

Grote orgelmis van Bach

Leo van Doeselaar (foto: Marco Borggreve), Erwin Wiersinga

Martinikerk Groningen
Leo van Doeselaar, Erwin Wiersinga, vocaal ensemble o.l.v. Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen


Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga spelen uit de ‘Dritter Clavieruebung‘ (voor orgel), die J.S. Bach in 1739 te Leipzig componeerde, de grote koraalbewerkingen, omlijst door Praeludium en fuga in Es.
Deze verzameling wordt algemeen gerekend tot hét hoogtepunt uit de gehele orgelliteratuur.
De tien koraalbewerkingen worden steeds voorafgegaan door koorzettingen van Bach van dezelfde koraalmelodieën, uitgevoerd door een vocaal ensemble onder leiding van Geert Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen met begeleiding van het grote Martini-orgel.

Datum: 28 september
Tijd: 20:00 tot 21:30 uur
Toegang: €15 kaarten zijn alleen verkrijgbaar aan de deur, die om 19:30 open gaat

Dans-en-'t-orgel

Flyer Dans-en-'t-orgel

Grote Kerk Wildervank
Jochem Schuurman, Oxygym, Gosling Veldema


Wauw, dat orgel! De mensen van Oxygym hadden van alles verwacht, maar dit toch niet. Als Jochem Schuurman losgaat op het orgel – ooit gebouwd door de orgelbouwer Walcker – en al die prachtige klanken de kerk in slingert, zien ze het ineens helemaal voor zich: streetdance op de Toccata van Bach en ballet begeleid door de Zwaan van Saint-Saëns, hoe geweldig zal dat zijn.

Wat gaan we allemaal zien en horen? Veel! We gaan genieten van elegant klassiek ballet op spitzen, van moderne dans en van de enerverende streetdance door de verschillende succesvolle Oxygym teams. Dit alles op bijpassende orgelklanken – Bach maar óók eigentijds – gespeeld door Jochem Schuurman en op de ritmes van pauken en drums, die een minstens zo belangrijke rol hebben tijdens deze show.
Dance-clinic

In de middag kunnen kinderen in de basisschoolleeftijd in het kader van Oktober Kindermaand deelnemen aan een speciale dance-clinic, waarbij het orgel ook een speciale rol heeft. Heb je interesse, klik dan hier.

https://www.orgelzomer.nl/activiteit/dans-en-torgel-dance-clinic/

Datum: 5 oktober
Tijd: 19:30 uur
Toegang: €8

Symposium 'De wereld in'

Urban House

In het kader van de Groningen Orgelzomer 2019 en als prelude tot het jaarlijkse Schnitgerfestival vindt op 15 oktober dit symposium plaats in de Martinikerk in Groningen. Het symposium belicht het orgel vanuit nieuwe perspectieven. Centraal staat de vraag hoe orgelmuziek nu en in de toekomst van waarde kan zijn voor een breed publiek.

In dit symposium – dat georganiseerd wordt in samenwerking met Stichting Klinkend Erfgoed Nederland (SKEN) en met dank aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente Groningen – trekken we ‘De Wereld in’. Daarbij hebben we niet alleen oog voor de orgelmuziek zelf, maar ook voor de context waarbinnen die muziek te beluisteren is en het publiek dat bereikt wordt.

In een gevarieerd programma van lezingen, columns en muzikale intermezzo’s geven verschillende deskundigen hun inspirerende visie op het orgel en zetten zij ons aan tot nadenken. Medewerking verlenen onder andere Evert Bisschop Boele (lector Kunst en Samenleving, lector Kunsteducatie Prins Claus Conservatorium), Jan Bril (akoestisch expert), Hans Fidom (hoogleraar Orgelkunde aan de VU), Jacob Lekkerkerker (componist, organist en curator muziek Oude Kerk Amsterdam), Johan Luijmes (artistiek leider Orgelpark Amsterdam) en Tine Stolte (porgrammaleider master New Audiences Innovative Practice, Prins Claus Conservatorium).
De komende maanden wordt het programma verder ingevuld.

Voor wie is dit symposium?
Voor alle geïnteresseerden, maar zeker ook voor professionals in de kunst- en cultuursector in brede zin: programmeurs, orgelcommissies, beleidsmedewerkers cultuur van overheden en fondsen, marketingdeskundigen en publiciteitsmedewerkers, erfgoedprofessionals.

Wanneer: 15 oktober 2019, 11:00 – 16:00 uur
Waar: Martinikerk Groningen
Kosten: € 40,00, dit is inclusief koffie/thee en lunch

Aanmelden

The sound of color

Age Freerk Bokma

Lutherse Kerk Groningen
Age-Freerk Bokma, Carine Tinney, René Uijlenhoet


Speciaal voor dit concert laat de altijd avontuurlijke organist Age-Freerk Bokma zich inspireren door de twee totaal verschillende orgels die in de Lutherse kerk staan: het Van Oeckelenorgel uit 1896 dat vooral geschikt is voor een meer romantisch repertoire en het in 2017 in gebruik genomen Edskes-Schnitgerorgel, een reconstructie van een typisch barokorgel.

Bokma speelt vandaag niet alleen; hij heeft de Schotse sopraan Carine Tinney en de componist René Uijlenhoet meegenomen. Uijlenhoet staat bekend om zijn elektronische composities en daarvan staan er vandaag drie op het programma. Het publiek wordt getrakteerd op een spannende combinatie van de akoestische klanken van het orgel met de menselijke stem van de sopraan en het elektronische geluid van de computer, soms geprogrammeerd en soms live gemanipuleerd door middel van microfoons in het orgel. Zoals de titel van het concert al verraadt is het thema de kleuren van de muziek.

Zie voor het programma orgelzomer.nl

https://www.orgelzomer.nl/activiteit/batalla/?instance_id=110

Datum: 17 oktober
Tijd: 20:00 tot 22:00 uur
Toegang: €15

Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Ons adres is:
info@erfgoedpartners.nl
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*
U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich uitschrijft ontvangt u geen enkele e-mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelkalender wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*