Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.                                                            Bezoek de website
Hayo Boerema en Arvid Gast

Wandelconcert
Der Aa-kerk / Martinikerk
Hayo Boerema en Arvid Gast


Twee grote Schnitgerorgels op minder dan een kilometer afstand van elkaar, hoe bijzonder is dat. In Groningen is dat zomaar het geval. Tijdens het avond-wandelconcert kan het publiek in één concert de twee magnifieke orgels van de Martinikerk en de Der Aa-kerk beluisteren, bespeeld door toporganisten Hayo Boerema en Arvid Gast.

Om 20:00 uur begint de Rotterdamse organist Hayo Boerema op het orgel van de Der Aa-kerk. Drie kwartier later wandelt het gezelschap over de Vismarkt en de Grote Markt naar de Martinikerk waar Arvid Gast, organist van het befaamde Stellwagenorgel in St. Jakobikerk in Lübeck, al op het orgelbankje van het Martiniorgel zit, klaar om dit unieke orgel (het enige orgel ter wereld dat nog beschikt over een originele door Schnitger gebouwde Prestant 32′) in al z’n glorie te laten klinken.

Beeld en geluid
Tijdens het Schnitger Festival worden er in de Martinikerk weer grote beeldschermen geplaatst, zodat het publiek niet alleen kan genieten van de klanken, maar ook van de beelden van de musicerende organisten.

Programma Hayo Boerema (Der Aa-kerk)
Johann Sebastian Bach (1685-1750)          Toccata, Adagio et Fuga in C
                                                                     BWV 564
Anthon van der Horst (1899-1965)              Uit 'Suite in modo conjuncto':
                                                                     - Dialogo
                                                                     - Toccata
Hayo Boerema (1972)                                 Improvisatie

Programma Arvid Gast (Martinikerk)
Dieterich Buxtehude (1637-1707)                Toccata in F BuxWV 156
Franz Tunder (1616-1667)                           In dich hab ich gehoffet, Herr
Johann Sebastian Bach (1685-1750)          Uit de ‚Leipziger Choralen‘:
                                                                     Trio Allein Gott in der Höh sei Ehr
                                                                     BWV 664

Datum: 19 oktober
Tijd: 20:00 uur
Toegang: €17,50

Stunde der Orgel
Winfried Dahlke
St. Cyprian und Cornelius in Ganderkesee


„Mit Psalmen, Lobgesängen und geistlichen Liedern“

Festliche Praeludien und innige Choralvariationen von Georg Dietrich Leyding, Jan Pieterszoon Sweelinck, Anthoni van Noordt, Dieterich Buxtehude, Georg Böhm und Johann Sebastian Bach.

Im Mittelpunkt des Programms stehen selten gespielte Werke des Braunschweiger Organisten Georg Dietrich Leyding, die sich durch Spielfreude und besondere Originalität auszeichnen. Den Auftakt Programms bildet ein Werk des jungen J.S. Bach, dessen einleitendes Pedalsolo mit seinem signalhaften Thema diesem Präludium unter Organisten den Namen „Feuerwehr-Präludium“ eingetragen hat. Einen anderen Programmschwerpunkt bilden Psalmen, Lobgesänge und geistliche Lieder.

Aus der niederländischen Tradition erklingen zwei Variationswerke über Melodien des Genfer Reimpsalters von J.P. Sweelinck und A. van Noordt. Die Choralvariationen von G.D. Leyding über „Von Gott will ich nicht lassen“ und „Wie schön leuchtet der Morgenstern“ sind von inniger Schönheit. Hier, wie auch in den Variationen über die Aria „Jesu, du bist allzu schöne“ von Georg Böhm, kommen die schönen Einzelstimmen der Arp Schnitger-Orgel abwechslungsreich zur Geltung.

Datum: 23 oktober
Tijd: 20:00 uur
Toegang: €10/8,-; Karten an der Abendkasse
Orgelmuziek van de Nacht
Nicolaïkerk Appingedam
Vincent Hensen-Oosterdijk


Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land honderden evenementen georganiseerd in het donker en doven honderden bedrijven en gemeenten de lichten. Op zaterdag 26 oktober wordt de Nacht van de Nacht voor de 15e keer georganiseerd. De Stichting Concerten Nicolaïkerk sluit hierbij aan met een orgelconcert dat in een duistere kerk plaatsvindt en begint om 22:00 uur. De lichten rondom de kerk zijn tot 23:00 uur uit, het is dan dus helemaal donker. De organist speelt bij een klein lampje.

Het donker doet de klanken van het prachtige Hinsz-orgel geheel anders ervaren. De bassen zijn nog dieper, het volle werk nog imposanter en de zachte fluiten nog mysterieuzer. Ervaar de nabijheid van dit instrument juist wanneer het zicht uitgeschakeld wordt.

Organist Vincent Hensen-Oosterdijk neemt u in de Nicolaïkerk van Appingedam mee op een ontdekkingstocht in het donker. Zo wil hij de aanwezigen de akoestiek laten ervaren. ‘Ik wil spelen met de ruimte’ zegt hij zelf daarover. Daarnaast speelt Vincent ook literatuur waaronder Piece d’Orgue van Bach.

U krijgt geen programmaboekjes, geen aanwijzingen. Er is enkel muziek die de zintuigen prikkelt.

Datum: 26 oktober
Tijd: 22:00 uur
Toegang: € 8,-
Gröningens Vergnügen: Concert door Kamerkoor Tiraña
Vrijdag 29 november 20.00 uur Petruskerk Loppersum
Zaterdag 30 november 20:00 uur Lutherse Kerk Groningen
Zondag 1 december 15:00 uur Bonifatiuskerk Vries


Concert in het kader van het 40-jarig jubileum in samenwerking met het gerenommeerd barok ensemble van het Luthers Bach Ensemble en solisten.


Kamerkoor Tiraña onder leiding van Tymen Jan Bronda, in samenwerking met het barokorkest van het Luthers Bach Ensemble en vier vocale solisten, geven op vrijdag 29, zaterdag 30 november en zondag 1 december aanstaande in respectievelijk de Petrus- en Pauluskerk in Loppersum, de Lutherse Kerk in Groningen en de Bonifatiuskerk in Vries een concert. Er is muziek te horen van Hassler, Bassano, Di Lasso, Bach en Buxtehude. Ook wordt een gloednieuwe, speciaal geschreven feestcantate van de hand van Jörn Boysen getiteld: Gröningens Vergnügen, oder die verlohrne, und wieder gefundene Euterpe uitgevoerd. Voor meer informatie: www.kamerkoortirana.nl

Solisten: Marjon Strijk, sopraan; David van Laar, counter; Raffaele Giordani, tenor; David Greco, bas.

Data: 29 en 30 november en 1 december
Tijd: 20:00 uur (29/30 november) en 15:00 uur (1 december)
Toegang: volwassenen: € 20,-; (voorverkoop via koorleden € 17,-); jongeren tot 18: € 12,-
 
Kaarten via: Koorleden; Daan Nijman ticketshop (www.tickets.daannijman.nl) en Wereldwinkel Loppersum
 

Ladies Night – Orgel & Ondernemerschap
Vrouwen laten zich horen!
Martinikerk Groningen

Het orgel is een powerinstrument, een compleet orkest dat onder de vingers en voeten van de musicus tot leven komt. Vrouwen in de hele wereld weten dat; zij hebben het orgel veroverd en omarmd. Maar in Nederland is de orgelwereld nog echt van de mannen, en dat moet nu maar eens veranderen. 

Tenminste, dat vinden de vrouwen van Stichting Groningen Orgelstad. Daarom organiseren zij, als laatste evenement in de orgelserie ‘Het Mooiste van 2 Werelden’, een Orgel Ladies Night, een avond vol (orgel)muziek, lezingen, smakelijke finger foods én ontmoetingen met succesvolle Groningse vrouwen. Het thema van de avond is Orgel & Ondernemerschap. Sprekers zijn onder andere Victorine de Graaf (commercieel directeur Van Wijnen) en Gerrie Meijers (organiste in Haarlem). Bezoekers van de Ladies Night zullen worden ontvangen door speciale ambassadeurs: Groningse vrouwen die naam gemaakt hebben in de zakenwereld, de politiek of de cultuursector.

Kijk voor tickets op www.orgelzomer.nl

Datum: 21 november
Tijd: 17:30 uur – 20:00 uur
Toegang: € 15,-
 
De Orgelkalender in de winter

Vanaf november verschijnt de Orgelkalender eens per maand. Dat heeft alles te maken met het geringere aantal orgelconcerten gedurende de wintermaanden. Vanaf april 2020 hopen wij weer twee keer per maand een Orgelkalender voor u te kunnen maken. Kopij voor de Orgelkalender is als altijd zeer welkom. U kunt dit sturen naar info@erfgoedpartners.nl.
Deze e-mail is verzonden door Erfgoedpartners.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Ons adres is:
info@erfgoedpartners.nl
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*
U kunt hier uw voorkeur aanpassen, of hier uitschrijven.
Let op: als u zich uitschrijft ontvangt u geen enkele e-mail meer van Erfgoedpartners. Als u zich alleen voor de Orgelkalender wilt uitschrijven, pas dan uw voorkeuren aan.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*